2024. április 15. hétfő
Ma Anasztázia, Tas, Oktávia névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Magyarázkodásra kényszerülnek Putyin európai barátai

Magyarázkodásra kényszerülnek Putyin európai barátai

Orbán, Le Pen, Salvini és a többiek orosz pénzt fogadtak el, az elnök rajongóiként léptek fel, ám a háború miatt most elhatárolódnak. Igaz, egyesek csak félszívvel. Korábban nagy megértéssel fogadták a csecsenföldi és grúziai hadműveleteket, a Krím megszállását, sőt nem egyszer csodálatukat fejezték ki a fejlemények láttán. A magyar kormányfő jóformán évente találkozott orosz kollégájával. Orbán Viktort a bírálók a Kreml trójai falovának nevezik, és valóban ő volt Moszkva legbefolyásosabb szekértolója az EU-ban és a NATO-ban. Legutóbb egy hónapja járt az orosz fővárosban és ott arról beszélt, hogy békemissziót teljesít. Arra egy szót sem vesztegetett, hogy javában készülődött Ukrajna katonai bekerítése. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Neue Zürcher Zeitung

 

Magyarázkodásra kényszerülnek Putyin európai barátai: Orbán, Le Pen, Salvini és a többiek, hiszen orosz pénzt fogadtak el, az elnök rajongóiként léptek fel, ám a háború miatt most elhatárolódnak. Igaz, egyesek csak félszívvel. Korábban nagy megértéssel fogadták a csecsenföldi és grúziai hadműveleteket, a Krím megszállását, sőt nem egyszer csodálatukat fejezték ki a fejlemények láttán. A magyar kormányfő jóformán évente találkozott orosz kollégájával.

Orbán Viktort a bírálók a Kreml trójai falovának nevezik, és valóban ő volt Moszkva legbefolyásosabb szekértolója az EU-ban és a NATO-ban. Legutóbb egy hónapja járt az orosz fővárosban és ott arról beszélt, hogy békemissziót teljesít. Arra egy szót sem vesztegetett, hogy javában készülődött Ukrajna katonai bekerítése.

A jó viszony a közös ideológián, az erkölcsileg állítólag hanyatló Nyugat kritikáján és a kölcsönös előnyökön alapult. A magyar vezető becserkészésével Oroszország éket tudott verni, mind az unión mint a katonai szövetségen belül. Budapest viszont képes volt felmutatni egy alternatív partnert a Brüsszellel zajló vitában. Ám az energetikában függőségbe került, mert a Gazprom hosszú távon szállít gázt, Paksot pedig orosz hitelből bővítik.

Orbán ezért csak vonakodva ítélte el az agressziót. Sokáig tartott, amíg háborúnak nevezte a háborút. Ha minden igaz, Magyarország volt az, amely az elején megfúrta, hogy a legnagyobb orosz bankokat zárják ki a nemzetközi fizetési rendszerből. Azóta már beállt a szankciók mögé, de nem enged át Ukrajnába tartó fegyvereket a területén. Ellenben a határ nyitva van a menekültek előtt.

A helyzet azért kényes a hatalom számára, mert jön a választás és az ellenzék keményen ostorozza Orbán Moszkva-barátságát. Ráadásul a magyarokban élénken él 56 leverésének emléke. Viszont abból profitálhat a miniszterelnök, hogy válság esetén az emberek általában azt választják, amit már ismernek.

 

Politico

 

Az egyik lengyel határváros polgármestere a nyilvánosság előtt olvasta a szélsőjobbos olasz Liga vezérének fejére, hogy az mekkora barátja volt Putyinnak. Mivel Salvini 7 éve olyan trikóban jelent meg a Vörös téren, illetve egy év múlva EP-képviselőként ugyanilyen T-shirtben díszelgett Strasbourgban, most, amikor felkereste Przemyslt, a helyi elöljáró a sajtótájékoztatón előkapott egy hasonló pólót, rajta az orosz elnök arcképével, továbbá a felirattal: Orosz hadsereg. Majd azt mondta: „Putyin az, akit az olasz politikus a barátjának nevez. Hát nézze, meg, mit művelt ez az ember, aki miatt naponta 50 ezren lépik át Ukrajna felől a határt!”

Salvini, aki annak idején azt posztolta a közösségi hálón, hogy két Mattarellát, az akkori köztársasági elnököt cserélne egy fél Putyinra, most láthatólag kényelmetlenül érezte magát. Csak annyit nyögött ki, hogy segíteni jött a menekülteknek, a gyerekeknek, apáknak, anyáknak, majd odébb állt. A jelentés hozzáteszi, hogy az invázió óta a pártelnök már más hangot üt meg, elítélte az agressziót és közös választ sürget a szövetségesek részéről. Azon felül virágcsokrot vitt a római ukrán nagykövetségre.

 

Kurier

 

A magyar ellenzék tombol, mert holnap a fideszes kétharmad várhatóan simán megválasztja elnöknek Novák Katalint, mivel Orbán ily módon is igyekszik bebetonozni az uralmát arra az esetre, ha netán leváltanák április 3-án. A jelölt az ő szemszögéből ideális választásnak tűnik, a hagyományos, konzervatív szerepfelfogást képviseli, lojális a Fideszhez, ugyanakkor kívülre progresszív képet sugároz.

A rivális Róna Péter egyik nagy hátránya, hogy a vitatott szocialista kormányfő, az Orbán fő ellenségének számító Gyurcsány tanácsadója volt. Külföldi megfigyelők ugyanakkor azt vetik a jelenlegi miniszterelnök szemére, hogy sorra rakja saját embereit kulcsfontosságú tisztségekbe a közigazgatásban, alapítványokban, hatalom közeli szervezetekben, illetve a politikában. Ezzel választási vereség esetére igyekszik átmenteni a hatalmát. A kinevezettek sokszor kétharmaddal nyerték el mandátumukat, így egy új kormány nem tudná leváltani őket, ha marad a jelenlegi alaptörvény.

 

FT

 

A brit kormányfő azt mondta a V4-ek vezetőinek Londonban, hogy Marshall-tervet kell kidolgozni Ukrajna újjáépítésére. Egy szemtanú szerint mind az öten azt hangsúlyozták, hogy fel lehet számolni a háborús károkat, bár az ezzel kapcsolatos ötletek még gyerekcipőben járnak.

Felvetődött a tegnapi tanácskozáson, hogy pénzforrás lehet, ha elkobozzák és értékesítik a szankciók alá eső orosz oligarchák londoni tulajdonát. Ez azonban csak jelképes lépés lenne, mert a befolyó összeg eltörpül amellett, amennyire szükség volna. A megbeszélés egyébként jó hangulatú volt, Orbán és a többiek dicsérték Nagy-Britannia eddigi szerepét a válság megoldásában, ideértve Ukrajna felfegyverzését és az orosz olaj vásárlásának leállítását.

Ugyanakkor sok szó esett arról, hol tartana a szigetország, ha még mindig az EU tagja volna. A házigazda kifejtette, hogy a kilépés után országának kétoldalú alapon kell fejlesztenie kapcsolatait Európával, ezen belül a földrész középső és keleti részére összpontosít. 

 

 

2022. március 9.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Nagy siker lett volna az iráni légitámadás elhárítása?

Roger Boyes, a Times diplomáciai szerkesztője azt elfogadja, hogy újrakeverték a geopolitikai kártyákat. Immár Teherán közvetlenül >

Tovább

A világ a háború szélén áll

Izraelnek nincs más választása: válaszolnia kell az Iránból indított támadásra – küldi elemzését Izraelből a Daily >

Tovább

A Közel-Kelet egy olyan, nagy háború küszöbén áll, amelyet senki sem akar

Erre mutat rá David Ignatius, a Washington Post biztonságpolitikai szakírója. A Biden-kormányzat felhasznál minden lehetséges diplomáciai >

Tovább

Az ember, aki kihívja Orbán Viktort

A kormány elbizonytalanodása kézzel fogható. A kegyelmi ügy keményen eltalálta Orbánékat, annál is inkább, mert a >

Tovább

Mi történik, ha Ukrajna veszít?

Ha Oroszország el tudja foglalni egész Ukrajnát, akkor több, mint ezer kilométerrel nőne meg a közös >

Tovább

A bennfentes, aki kihívja Orbán Viktort

Magyar Péter személyében egy korábbi bennfentes hívja ki Orbán Viktort – mindössze két hónap alatt az >

Tovább

Az orosz atomfenyegetés miatt nem jönnek a német cirkálórakéták

Kijevben, egy titkos helyen nyilatkozott a német jobboldali Die Welt munkatársának, miközben országa az invázió kezdete >

Tovább

Anti-Orbán jelenségnek…

… nevezi Paul Lendvai Magyar Péter felbukkanását. Az újdonsült politikus úgy jelent meg a színen, mint >

Tovább

Megmukkant a magyar ellenzék, ám ez egyelőre csak olyan, mint egy távoli villámlás

Erre mutat rá kommentárjában a Neue Kronen Zeitungban  Kurt Seinitz, aki annak idején elsőnek vette észre a >

Tovább

A remény mint drog

Nem az az ellenség, aki diagnosztizálja a daganatot (ami társadalmi szempontból az öntudattalanság, a közöny, valamint >

Tovább

Egy „messiás” felkavarja a magyar ellenzéket

Újdonsággal ugyan nem rukkolt ki, mert amit kifogásol a rendszerben, az már jó ideje közismert, ám >

Tovább

A hiányzó hős

Magyar Péter azt hozta be a teljesen lebénult, egyoldalúvá vált hazai politikába, amire az ellenzéki pártok >

Tovább