2022. május 19. csütörtök
Ma Ivó, Iván, Milán névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Pókerjátszma a járvánnyal

Pókerjátszma a járvánnyal

Már több mint száz játékos betegedett meg a magyar-szlovák Kézilabda Európa Bajnokságon, és hol van még a vége! A torna egyre inkább olyan, mintha pókerjátszma folyna a járvánnyal. Megbosszulja magát, hogy a nemzetközi szövetség, az egyiptomi VB-vel, illetve a tokiói olimpiával ellentétben lemondott a szigorú higiénia előírásokról, a csapatok elszigeteléséről. Ennélfogva nagyon úgy néz ki, hogy a végén az a nemzet nyer majd, amelynek együttese leginkább megússza a koronafertőzést. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Newsweek

 

Megvan döbbenve Tucker Carlsonon a republikánus Mitt Romney szenátor, mármint hogy a Fox News esti politikai magazinműsorának vezetője Orbán Viktort dicsőíti, miközben annak irányításával Magyarország a legkevésbé szabad és demokratikus államok közé került a fejlett világon belül. Mindenesetre a tévés személyiség ismét Budapestre tart, hogy a jövő héten újfent támogatásáról biztosítsa a miniszterelnök autokratikus rendszerét. (Mint kiderült, azt a dokumentumfilmet kívánja bemutatni, amely arról készült, miként vívja harcát a magyar kormány Soros Györggyel – a szerk. megj.)

Szerda este arról beszélt a kamerák előtt, hogy Magyarország egy csomó dologban példát mutat Amerikának, így főként a határkerítéssel, ami része a jobboldali Orbán keményvonalas migrációellenes politikájának. Úgy fogalmazott: lehet úgy is vezetni egy országot, hogy az az ott élő nép javát szolgálja. Ehhez nem kell gyűlölni más nemzeteket, harciaskodni, csatározni, bárkit megtámadni. Az a lényeg, hogy a polgároknak jó legyen, ez a demokrácia. Ennek a résznek egyébként az volt a címe: Mit kell megtanulnia Amerikának a magyaroktól? Szijjártó Péter pedig nem győzött hálálkodni a műsorban a méltatásért.

A hetilap ugyanakkor felidézi, hogy a Freedom House már csak részlegesen tartja szabadnak Magyarországot, mivel Orbán bebetonozta hatalmát és korlátozta a szabad sajtót. 62 EP-képviselő éppen most kezdeményezte igen szokatlan módon, hogy az EBESZ küldjön teljes körű megfigyelő csoportot a magyar választásokra.

 

American Conservative

 

Temeti a magyar ellenzék választási esélyeit László András, Orbán Viktor politikai tanácsadója, aki egy lengyel-amerikai újságíróval együtt írt cikket a szélsőjobbos lapba. Kiemeli, hogy Márki-Zay Pétert korábban megváltóként üdvözölte a másik oldal, ám a mézesheteknek vége, a hat párt erősen megosztott, és sokan immár félreverik a vészharangot.

Egy idáig úgy látszott, hogy megfordítja a játszmát a politikus agresszivitása, illetve hogy keresztény-konzervatívnak tünteti fel magát. Sokan bíztak abban, hogy új arcként jó pár embert megnyerni a bizonytalanok közül és így változtat a trenden. Ám a múlt hónapban beérkezett közvélemény kutatások sokkolták a baloldalt.

De hát az ellenzéki miniszterelnök bírálta az orbáni irányvonal legnépszerűbb elemeit, így az illegális migrációval szemben meghirdetett zéró toleranciát, valamint az energiaárak befagyasztását. Késznek mutatkozott ugyanakkor a minimálbér felszámolására. Gyakran tett becsmérlő megjegyzéseket a szövetségeseire, ami megnehezítette az elképzelések összehangolását, ugyanakkor a pártvezetők nyilvánosan visszavágtak neki. Emellett akadt egy antiszemita megnyilvánulása is.

Az ellenzéknek nincs közös választási nyilatkozata, az egyetlen látható együttes kezdeményezésük a népszavazás melletti aláírásgyűjtés. A programban rekord időn belül kellene megállapodniuk, noha hiányoznak hozzá a tapasztalatok. És a pártok egyre türelmetlenebbek Márki-Zay-jal szemben. Ez pedig nem ígér sok jót az áhított választási győzelem szempontjából.

Az összefogás – papíron – jó ötletnek látszott. Ám nehéz úgy közös nevezőre jutni, hogy nincs egységes ideológiai alap, leszámítva a követelést, hogy Orbánnak mennie kell. Így most van egy olyan jelölt, akit nem támogat az ellenzék, ő meg nem áll be a hat párt mögé.

 

Le Monde

 

A francia elnök új javaslatokkal rukkolt ki Strasbourgban a jogállam védelmében, de elképzeléseihez gyakran hiányoznak a szövetségesek – mutat rá a vezércikk, értékelve a beszédet, amelyben Marcon a francia uniós elnökség programját ismertette az EP-ben. Az elemzés úgy látja, hogy új csata indult a jogállamért, egyfelől azok közt, akik az illiberális rezsimek révén belső támadásokkal akarják aláásni az európai intézményeket, másfelől pedig azok közt, akik ragaszkodnak a francia jog elsőbbségéhez. Azaz vidám francia-francia küzdelem szemtanúja lehetett a földrész két nappal ezelőtt.

Az előadás megrázta a küldötteket, ám megmutatta, mennyire összefonódik a választási hadjáratban a két téma: Franciaország és Európa. Macron öt éve az EU meggyőződéses híveként került hatalomra és most ezt ki akarja használni. Az eltelt öt évben beütött a járvány, egyre sürgetőbb kérdéssé vált a klímaváltozás és fokozódott a feszültség a világban. Ám kiderült: az unió jelenti a megfelelő platformot, hogy megvédjen a külső veszélyektől.

Ezzel párhuzamosan azonban Amerika visszavonult a világpolitikából, Kína felemelkedett, Oroszország pedig igen agresszívvé vált, így kiderült a földrész sebezhetősége is, főként a biztonságpolitikában. Macron már korántsem olyan derűlátó, mint öt éve és ez összhangban van a franciák aggályaival.

De változtattak az irányon az ellenfelek is. Már nem hirdetik, hogy ki kell lépni az euróövezetből, vagy frontálisan ütközni kell az alapszerződésekkel. A küzdelem azonban folyik. Le Pen és Zemmour próbálja háttérbe szorítani az európai jogot, elsősorban a bevándorlás kapcsán. Gerjesztik a félelmeket, forszírozzák a populizmust és itt lesz egyre nagyobb a törésvonal az unión belül a liberális demokráciák és a Magyarország fémjelezte illiberális rendszerek között.

Az államfő érzékeli ezt a támadást, csak éppen nincs elég fegyvere, hogy feltartóztassa. Egyfelől azt mondja, hogy az abortusz jogát és a környezetvédelmet be kell venni az alapszerződésbe, mert meg kell védeni a jogállamot, másfelől viszont szorgalmazza a párbeszédet Orbán Viktorral. A menedékjog reformja enyhítene a feszültségen, de ennek korlátozottak a lehetőségei a francia elnökség alatt. Ez Macron Achilles-sarka. Nagy elánnal dolgozik, újabb és újabb indítványokat tesz le az asztalra, de nem kap elég támogatást a többiektől, hogy a részleteket is ki tudja dolgozni.

 

Economist

 

Macron hazai ellenfelei már nem annyira euroszkeptikusak, mint korábban. Az elnök politikájának középpontjában az EU áll, ezért nincs abban semmi különös, hogy a héten Strasbourgban megerősítette elkötelezettségét. Azt fejtette ki, hogy az unió a demokráciát, a haladást és a békét testesíti meg, miközben mind a háromra veszély leselkedik. Fenn kell tartani és előbbre kell vinni az európai civilizációt, tekintve a tekintélyelvű hatalmak felemelkedését és a jogállam elleni támadásokat a földrészen, illetve a szomszédságban jelentkező fenyegetéseket.

A francia ellenzék mindent elkövetett, hogy az eseményből kampányvita legyen. Jelenleg az a helyzet, hogy csak egy igen bátor politikus teszi meg a kontinenst a francia választási hadjárat központi elemévé. Hiszen a lakosságnak csupán 53 %-a vélekedik kedvezően az unióról. (A németeknél 67 %.) Franciaország megosztott a kérdésben, az integráció elutasítása ugyanakkor főként a szélsőségesekre jellemző. A főáramlat képviselői viszont nagyon is támogatják az európai gondolatot.

Le Pen ki akarja vinni a franciákat a NATO-ból, ám már nem emlegeti a Frexitet és nem kíván búcsút inteni az euroövezetnek sem. Ehelyett azt ígéri, hogy megvédi az alkotmányt az uniós jogszabályokkal szemben. Stratégiája az, hogy Orbán és Kaczynski segédletével belülről ássa alá a közösséget.

Az államfő legesélyesebb versenytársa, Pécresse ugyanakkor nagyon hasonlóan vélekedik a földrészről, mint Macron. De összefoglalva: riválisok közül senki sincs annyira oda Európáért, mint Macron, ám a különbségek e tekintetben már nem olyan élesek, mint eddig.

 

NZZ

 

Már több mint száz játékos betegedett meg a magyar-szlovák Kézilabda Európa Bajnokságon, és hol van még a vége! A torna egyre inkább olyan, mintha pókerjátszma folyna a járvánnyal. Megbosszulja magát, hogy a nemzetközi szövetség, az egyiptomi VB-vel, illetve a tokiói olimpiával ellentétben lemondott a szigorú higiénia előírásokról, a csapatok elszigeteléséről. Ennélfogva nagyon úgy néz ki, hogy a végén az a nemzet nyer majd, amelynek együttese leginkább megússza a koronafertőzést.

A küzdelem még 9 napon át tart, de leginkább a szerencsejátékra emlékeztet, és nagyon rájár a rúd a németekre, pedig ők igen szigorú szabályokkal igyekeztek elejét venni a bajnak. Külön emeletet foglaltak le a pozsonyi szállodában, saját szakácsot hoztak,  semmiféle külső szabadidős elfoglaltságot nem engedélyeztek a versenyzőknek. Ám mindez semmit sem segített, a gárdából jelenleg 12-en vannak karanténban. Az edző jóformán azt sem tudja, kit küldjön ki a pályára.

Edzésről immár szó sem lehet, inkább azt várja mindenki lélegzetvisszafojtva nap mint nap,  mi lesz a legközelebbi PCR-teszt eredménye. Egymás után esnek ki az emberek, a szakvezetés nem győzi leadni a pótnevezéseket. Pedig a szövetség tudta, miként lehetne úgy lebonyolítani a küzdelmet, hogy elkerüljék az ilyen megpróbáltatásokon. Ám az EHF ragaszkodott ahhoz, hogy be kell engedni a nézőket.

A legtöbb bírálat a magyar állapotokat éri, mert ott átszakadt a gát. A lelátók zsúfolásig megtelnek. Elvileg ugyan csak beoltottak, illetve gyógyultak léphetnek be a csarnokokba, de hírek szerint az ellenőrzés igencsak laza. Mint ahogy az is, hogy mennyire kötelező viselni a maszkot. Az európai szövetség ragaszkodik ahhoz, hogy le kell bonyolítani a hátralévő találkozókat. De hát két éve olyan szerződést kötött, amelynek alapján a következő 10 évben 600 millió eurót kap az EB-k és a Bajnokok Ligája tévés közvetítési jogáért.

 

 

 

2022. január 21.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán meg akarja tartani Moszkva jóindulatát

A Handelsblatt a német üzleti élet újságja szerint az olajembargó kapcsán nem csupán a pénz a >

Tovább

Vučić: Hamarosan élelmiszerhiány lesz és a túlélésért kell küzdeni

A szerb elnök nemrégiben még magabiztosan bizonygatta, hogy országa simán át fogja  vészelni a gazdasági nehézségeket, >

Tovább

Putyin vesztésre áll, de a padlón is veszélyes lehet

A Washington Post vezércikke arra figyelmeztet, hogy Oroszország vesztésre áll Ukrajna ellen, ezért Putyin még veszélyesebb >

Tovább

Nem a Nyugat folytat háborút Oroszország ellen

Viszont a következmények az egész világot érintik és egyes területeken máris drámaiak. Az élelmiszerek, az áram >

Tovább

Putyin számára az atomfegyver használata értelmet nyerhet

A Nyugatnak két dologtól kell tartania. Az egyik az, hogy Putyin nyer. A másik pedig, hogy >

Tovább

Folytatódik Orbán pávatánca a Kelet és a Nyugat között

A Bloomberg azt a következtetést vonja le az új magyar kormány összetételéből, hogy Orbán ragaszkodik az >

Tovább

Szankciók és az orosz gazdaság

„Az Egyesült Államok és Európa előre tekint, és fő célja az orosz fenyegetés semlegesítése. A szankciók >

Tovább

Semmi remény a diplomácia megoldásra

Az oroszoknál nem az a fontos, hogy mit állítanak, hanem hogy mit csinálnak. Hiszen folyamatosan hazudtak, >

Tovább

Több uniós ország szerint: nem kell több pénzt Orbánnak adni

Több uniós ország szerint: nem kell több pénzt Orbánnak adniAz uniós nagykövetek legutóbbi egyeztetésén kiderült: több >

Tovább

Lábhoz rendeli Orbán az uniós vezetőket

Április 3. fényesen bizonyította, hogy nem az a lényeg, hogy mi történik, hanem az, hogy ki >

Tovább

Továbbra is hangoskodik: Orbán feszíti a húrt az unióval

Egy meg nem nevezett vezető Fideszes politikust idézve a szerző azt írta: Orbán kiutat keres, és >

Tovább

Covid-repedések a kínai tekintélyuralmi falon

A Kínai Kommunista Párt nem demokratikus úton vívta ki a hatalmat. Arra hivatkozva igényli a legitimitást, >

Tovább