2023. március 26. vasárnap
Ma Emánuel, Emánuéla, Larissza, Árpád névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A magyarok ezrei tüntettek a homoszexualitás elleni törvény miatt

A magyarok ezrei tüntettek a homoszexualitás elleni törvény miatt

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa arra kéri a magyar országgyűlési képviselőket, hogy ne fogadják el ma azt a tervezetet, amely tabutémának minősítené a homoszexualitás bemutatását, ábrázolását a kiskorúak számára. Dunja Mijatovics közleménye rámutat, hogy nem szabad támogatni olyan kezdeményezéseket, amelyek korlátozzák az emberi jogokat, illetve megbélyegzik a társadalom egyes tagjait. Márpedig – teszi hozzá – a Fidesz által benyújtott javaslat ráerősít a leszbikus, meleg, biszex és transzgender emberekkel szembeni előítéletekre. Egyben kifejti, hogy nemzetközi jogvédő szervezetek bebizonyították: a fiataloknak joguk van átfogó nemi felvilágosításra, ám az nem lehetséges, ha közben nem lehet megvitatni, az LMBT-hez kapcsolódó témákat. Ezen felül az indítvány ellentmond a nemzetközi és európai emberi jogi normáknak. Az pedig félrevezető és hamis állítás, hogy a gyerekek védelmében vezetik be. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Washington Post/Yahoo/AP

 

Az Európa Tanács emberi jogi biztosa arra kéri a magyar országgyűlési képviselőket, hogy ne fogadják el ma azt a tervezetet, amely tabutémának minősítené a homoszexualitás bemutatását, ábrázolását a kiskorúak számára. Dunja Mijatovics közleménye rámutat, hogy nem szabad támogatni olyan kezdeményezéseket, amelyek korlátozzák az emberi jogokat, illetve megbélyegzik a társadalom egyes tagjait.

Márpedig – teszi hozzá – a Fidesz által benyújtott javaslat ráerősít a leszbikus, meleg, biszex és transzgender emberekkel szembeni előítéletekre. Egyben kifejti, hogy nemzetközi jogvédő szervezetek bebizonyították: a fiataloknak joguk van átfogó nemi felvilágosításra, ám az nem lehetséges, ha közben nem lehet megvitatni, az LMBT-hez kapcsolódó témákat. Ezen felül az indítvány ellentmond a nemzetközi és európai emberi jogi normáknak. Az pedig félrevezető és hamis állítás, hogy a gyerekek védelmében vezetik be.

Lydia Gall, a Human Rights Watch kutatója úgy látja: az LMBT-közösség tagjainak méltóságát sérti, ha egyenlőségjelet tesznek a szexuális és gender sokszínűség, illetve a pedofília közé. Ez egyben veszélybe sodorhatja az érintett embereket. A szakértő kifejtette, hogy az Orbán-kormány cinikus, ízléstelen és szándékos kísérletet tesz, mert próbál lábbal tapodni a nemi kisebbségek jogain, igyekszik őket láthatatlanná tenni a társadalomban.

 

Reuters

 

Magyar és nemzetközi vállalatok, köztük a Google és a Viacom elítélték, hogy a magyar kormánypárt megtiltaná LMBT-tartalmak terjesztését az iskolákban. A közös állásfoglalás kiemeli, hogy a lépés a diszkriminációt gerjesztené és árt az üzleti érdekeknek. Emellett fokozott veszélyt jelentene nemi kisebbségek tagjaira nézve, függetlenül a koruktól. A nyilatkozat igen aggasztónak minősíti, hogy a javaslat hátrányosan érint bizonyos munkavállalókat, egyben pedig betesz a gazdaságnak. 

A kormány nem kívánt válaszolni a hírügynökség kérdéseire, de már jó ideje azt hangoztatja, hogy család- és társadalompolitikája a keresztény kultúrára épül. Ugyanakkor Árvai Péter, a szoftvergyártó Prezi társalapítója és elnöke emlékeztet arra, hogy nagyon sok tehetséges fiatal már elhagyta az országot, mert megtiltották számára a nemváltást. És amikor külföldről igyekeznek a cég számára munkaerőt toborozni, mindig felvetődik a magyar politikai helyzet. Azaz ára van annak, hogy félelemmel teli és megosztó a légkör. Ezért a vállalat Budapest helyett inkább Berlinben, Rigában, San Franciscóban és Dublinban terjeszkedik.

Marc Angel, az Európai Parlament 154 tagot számláló LMBT-csoportjának társvezetője úgy véli, hogy nincs helye az unióban az olyan propagandának, amely orosz mintára uszít a nemi kisebbségek ellen.

 

AFP

 

A francia hírügynökség 5 ezerre teszi a tegnap budapesti tüntetés részvevőinek számát. Az egyik szervező, az Amnesty International szerint a megmozdulás azt jelzi, hogy sok magyar elveti a homofóbiát, a transzfóbiát, illetve a kormánynak azt a próbálkozását, hogy gyűlöletet terjesszen. A közlemény szerint a törvényhozóknak ma a szavazat leadásakor emlékezniük kell arra, hogy durva politikai meggondolásból emberek életét veszélyeztetik.

 

Kurier

 

Paul Lendvai úgy látja, hogy Magyarország a felszínen ügyesen leplezi a rendszer tényleges természetét, a smink eltakarja a csúnya vonásokat. Ő a maga részéről meglehetősen borúlátó, hogy le lehet-e váltani jövőre a kormányt. Attól viszont nem fél, hogy Ausztria orbanizálódna, efelől egészen nyugodtan alszik.

Hihetetlen szerencsének tartja, hogy Amerikában Biden az elnök mert ő józan és nem Putyin barátja, hiszen Trump egyetlen rossz szót sem szólt az orosz államfőre. miközben látszik, hogy mi történik orosz földön azokkal, akik bírálják a politikust. Az ország azonban gazdaságilag és szociálisan csődbe jutott. Vezetője arra használja a külpolitikát, hogy elterelje a figyelmet a bajokról. Szankciókkal viszont jobban lehet hatni rá, mint a kereskedelmi együttműködéssel. Meg kell szabni számára, hogy meddig mehet el. Hiszen Lukasenko a segítségével élhette túl politikailag, hogy eltérített az uniós repülőgépet.

A szakértő arról is beszélt, hogy a diktatúrának különböző formái léteznek. Vannak hibridrendszerek, lásd Magyarországot és Lengyelországot, Bulgária pedig a korrupció iskolapéldája. De ahol még el lehet zavarni a rossz kormányokat, ott egyelőre nem teljes az önkényuralom. Ezek a sminkelt zsarnokságok.

Kína jobban működik, mint Oroszország, pedig ott is egy ember szabja meg a dolgokat. Viszont Moszkva és Peking szövetsége roppant veszélyes. Európa azonban nem teheti meg, hogy az oroszokkal áll össze Hszi megregulázására. Hiszen ez olyan, mintha egy rablót hívna a házába, hogy az segítsen megvédeni az otthonát. Ez ügyben nincs jobb, mint az EU.

 

Le Monde

 

Kína megkísérti Orbán Viktort, aki egyébként is keleti nyitást írta zászlajára, bár most meghátrálni látszik a kínai elitegyetem budapesti lerakata ügyében, ám arról szó sincs, hogy végleg feladta a nagy tervet – mutat rá a vezető francia lap elemzése. Majd hozzáteszi, hogy első ránézésre úgy tűnik, mintha a magyar politikus az utóbbi időben rokonszenvvel viszonyulna a Marcon-féle „független Európához”, tehát hogy a földrésznek ki kell bújnia az USA árnyékából.

De éppen a tanintézmény bizonyítja, hogy Magyarország egyáltalán nem erős és demokratikus alternatív Európában gondolkodik. Inkább összeáll a legtekintélyuralmibb rezsimekkel, miután azok be akarnak nyomulni az unióba. Orbán nem titkolja, hogy nem kíván az EU és így a Nyugat része lenni, neki az olyan autoriter rendszerek a kedvesek, mint az orosz, a kínai és a török. De Peking kedvében járt akkor is, amikor megakadályozta, hogy az unió elítélje a kínai politikát, legyen szó akár Hongkongról, akár az ujgurok elnyomásáról.

Álláspontja illeszkedik a magyar közvélemény nagy részének felfogásához, mármint hogy az ország külön egységet alkot Európában. Emellett kiderült, hogy a népesség fele előszeretet táplál Kína iránt és nem zavarják a jogsértések. Ugyanakkor a hatalompárti sajtó bőszen védelmezi a campust, ezzel szemben azt hangoztatja, hogy a CEU „Soros kémhálózatának” része.

Viszont Karácsony Gergely abból indul ki, hogy a fővárosiak többsége nem kér a kínai elitegyetemből és a jelek szerint Orbán nem akart kockáztatni a választások előtt. De ez még messze nem jelenti azt, hogy végleg sutba dobta volna az ötletet. Hiába volt valaha ellenzéki, az egypártrendszer elleni mozgalom hőse, most kiáll a Kínai Kommunista Párttal folyó együttműködés mellett. A baloldalról viszont azt állítja, hogy az nosztalgiát érez a szovjet idők iránt. 

 

Frankfurter Rundschau

 

Ma este a Puskás Aréna nem csupán azért lesz zsúfolásig tele szurkolókkal, hogy a tömeg lendületet adjon a csapatnak Portugália ellen, tetten lehet érni itt politikai szándékot is. Egyelőre persze nem világos, miként fognak zökkenőmentesen beengedni ennyi embert a méregdrágán megépült stadionba, de hát a költségek magasak szoktak lenni az ilyen korrupció-gyanús beruházásoknál.

Magyarország már akkor igencsak előrefutott a drukkerek visszacsábításában, amikor még javában dúlt a járvány és a legtöbb helyen zárva maradtak a stadionok kapui a látogatók előtt. Ennek persze megvan a maga oka: Orbán szabályszerűen paktumot kötött a szervezett sporttal. A kormány egy sor stadion, csarnok és sportiskola építését és felújítását fedezte. A Fidesz képviselői ott vannak a nagy egyesületek elnökségében.

A járvány mostanra erősen visszahúzódott, ám így is van kockázat a telt házban. Közben pedig nem csupán aggódó német virológusok, hanem vendég után ácsingózó magyar lakástulajdonosok sem tudják felfogni: az miként van, hogy aki belépőjeggyel érkezik, az 72 óráig maradhat. Viszont mindenki mással szemben kemény beutazási korlátozások vannak érvényben.

Ugyanakkor minden jogos kritika ide vagy oda a jobboldali-nemzeti irányzatok címére, Magyarország példa arra, hogy mekkorát lendít a kisebb futballnemzetek önértékelésén, ha megkapják egy ekkora torna társrendezői jogát.

 

Bloomberg

 

A Nemzeti Bank várhatóan negyedévente fogja emelni az alapkamatot, hogy megfékezze a földrész leggyorsabb inflációját, de úgy, hogy közben ne gátolja a gazdaság talpra állását a járvány után. Erről a Monetáris Tanács egyik tagja beszélt a hírügynökségnek. Pleschinger Gyula szerint a mérték szinte bizonyosan egybeesik majd az MNB inflációs előrejelzésével. Ám nagyon kell ügyelni arra, hogy jól lőjék be a szintet, mert ha túl lassan lépnek, akkor annak kemény következményei lehetnek a piacon. Ha pedig túlzottan gyors az ütem, akkor az visszafoghatja a növekedést, noha az továbbra is törékeny. Az interjú hatására a forint csaknem 1 %-ot veszített értékéből és az utóbbi jó két hét legalacsonyabb szintjére esett vissza.

 

Washington Post

 

A török elnök segítséget kért Magyarországtól és Pakisztántól, miután bevállalta a kabuli nemzetközi repülőtér védelmét a NATO-csapatok közelgő távozása utáni időszakra. Erdogan azonban leginkább az Egyesült Államoktól vár diplomáciai, logisztikai és pénzügyi támogatást, ha az csapatokat hagy Afganisztánban. Egyelőre azonban nem tudni, miként lehet fenntartani a létesítmény, valamint a fő utak biztonságát. Jelenleg egy kb. 500 fős török egység állomásozik az országban. Az államfő egyébként Brüsszelben külön is találkozott Orbán Viktorral, valamint Bidennel, aki kijelentette a katonai szervezet csúcsértekezlete után, hogy általános volt nézet: hazahívják az alakulatokat, de nem hagyják magára az afgán német, ami diplomáciai, gazdasági és humanitárius segítséget jelent.

 

 

Euractiv

 

Varga Judit úgy véli, hogy az Európai Parlament úgy viselkedik a jogállam ügyében, mint elefánt a porcelánboltban. Túllépi hatáskörét, amikor büntetést követel Magyarország ellen. Vendégkommentárjában az igazságügyi miniszter kitart amellett, hogy az Európai Bíróság rosszul döntött, amikor nem a magyar számításmódnak adott helyet, így törvényesnek nyilvánította a Sargenti-jelentés elfogadását. 

Szerinte nagyon sok olyan képviselő volt, aki nem értett egyet a holland képviselő által készített magyar helyzetelemzéssel, de a többségük ezt nem merte kinyilvánítani, mert annyira manipulált és szélsőséges volt a légkör Magyarország ügyében. Merthogy aki kiáll a migráció ellen, az kiteszi magát a zsarolásnak és a törlés kultúrájának. És aki nem ért egyet a föderalisták, az Európai Egyesült Államok gondolatával, azt meg kell fenyíteni.

De még ez sem elég, mert az EP úgy tesz, mintha a jogállam választott lovagja lenne. Egymaga akar a vádló, a bíró és az ítéletvégrehajtó lenni. Más intézményeket fenyeget, átveszi azok szerepkörét és ily módon megrendíti az emberek bizalmát Európa iránt. Az unió legfőbb bíróságát pedig példátlan nyomás alá helyezte. Sajnos, úgy látszik, az EUB elnöke megmagyarázhatatlan okokból azt hiszi, hogy az a jó, ha a testület gyorsan dönt a jogállami mechanizmus ellen benyújtott magyar és lengyel panasz ügyében.

Viszont az tény, hogy hiába lett meg a határozat a Sargentini-jelentés ügyében, az nem teszi jóvá a dokumentumban található hamis állításokat. De itt a Parlament akarata érvényesült. Ám csak remélni lehet, hogy a magyar és a lengyel beadvány kapcsán a bírák nem engednek a zsarolásnak és kellő körültekintéssel végzik munkájukat.

 

The Times

 

Amikor tavaly meghalt Sir Roger Scruton, a brit miniszterelnök korunk legnagyobb konzervatív gondolkodójaként búcsúzott tőle, de a jelek szerint Orbán Viktor még nagyobb csodálója a tudósnak. Hiszen szövetségesei éppen most feccölnek bele átszámítva 1,5 millió fontot egy kávéház láncba, amely a filozófus nevét viseli. Az első már pár hónapja működik, tele van emléktárgyakkal, amelyek az özvegytől származnak.

A pénzt egyébként az állami forrásokból működő Batthyány alapítvány adta, amely szintén megfinanszírozta, hogy Norman Stone, a történész megírja Magyarország történetét, Orbán Viktorral a főszerepben. A magyar vezető egyébként két éve kitüntette Scrutont, akit úgy méltatott, hogy kellőképpen előrelátónak bizonyult, így megjósolta az illegális migráció veszélyét. Ugyanakkor védte Magyarországot az igazságtalan bírálatokkal szemben.

 

 

 

2021. június 15.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A boszniai szerbek vezére a Kreml forgatókönyvét alkalmazza

Milorad Dodik bekeményít a sajtó és a civil szféra ellen. Most éppen ott tart, hogy törvénytervezetben >

Tovább

A nevetségesség határát súrolja, hogy Nagy-Magyarország a határon túliakkal való összetartozás jelképe

„Amennyiben fontos számunkra a határon túli magyarság érdekképviselete, akkor ezt nem történeti, hanem etnikai alapon kellene >

Tovább

Magyarország mindenkit kenterbe ver az illegális kitoloncolások számát tekintve

A 11.11.11. nevű belga civil csoport úgy tudja, hogy tavaly több mint 225 ezer határsértő pateroltak >

Tovább

Milošević példája alighanem nyugtalanítja a paranoid Putyint

A Human Rigths Watch volt brit igazgatója azt mondja, hogy annak idején végigkövette Milošević tárgyalását a >

Tovább

Idegösszeroppanás felé tart Oroszország

A Times szerint azért mert mivel magukra maradnak a frontról igencsak megviselt lelki állapotban hazatérő katonák, >

Tovább

Sokan félreértik Orbán Viktor oroszbarát álláspontját

Ezt a Die Weltbe írt cendégkommentárjában Szelényi Zsuzsa hangsúlyozza. Szerinte Orbánt egyetlen cél vezérli: az hogy >

Tovább

Puszták népe

Nekik a puszták népére van szükségük. Azokra, akik most is, mint egykoron, "amint hírt kaptak uruk >

Tovább

Diktátorok egymás között

Paul Lendvai veszélyes érdekszövetségnek nevezi az orosz és a kínai diktátor összefogását. Úgy véli, nem véletlenül >

Tovább

A Putyin elleni nemzetközi elfogatóparancs után érkezik Hszi Moszkvába

Kínának ezek után nem lehet kétsége, mi a nemzetközi vélemény a mai és holnap tárgyalások házigazdájáról. >

Tovább

Egy zombi eltűnt, létrejött viszont egy szörny

Erre mutat rá a Neue Zürcher Zeitung kommentárja, miután az UBS felvásárolja a súlyos helyzetbe került >

Tovább

A tébolyult nyelv önkénye

Ha egyszer véget ér a már elnevezésében is dermesztően hazug NER-világ (amelynek helyes feloldása: Nemzetietlen Együttbűnözési >

Tovább

A NATO a jövőben ne bízzon meg Magyarországban és Törökországban

Hogy Erdogan végül is beadta a derekát Finnország kapcsán, az hatalmas nyomás alá helyezi Orbán Viktort. >

Tovább