2023. december 6. Szerda
Ma Miklós, Csinszka, Gyopár, Gyopárka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Szijjártó: „A szerbek jól teljesítenek”

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Szijjártó: „A szerbek jól teljesítenek”

A magyar külügyminiszter – úgy látszik –  nem ismeri az országon belüli folyamatokat, de az Európai bizottság éppen a belgrádi látogatása előtt napon nyilvánosságra hozott, Szerbiával kapcsolatos féléves jelentését sem. Ez ugyanis arra hívja fel a figyelmet, hogy „szükséges a reformok gyorsítása, az igazságügyi szervek függetlenségének, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem, a médiaszabadság biztosítása és a háborús bűnök rendezése érdekében”. Ha reálisak akarunk lenni, Szerbia erre csak akkor lesz képes, amikor már nem Aleksandar Vučić lesz az ország elnöke. Bozóki Antal:

Június 3-11.

Szijjártó: „A szerbek jól teljesítenek”

Az Európai Uniónak legalább annyira érdeke Szerbia felvétele, mint amennyire érdeke a szerbeknek az európai uniós tagság, és Magyarország álláspontja az, hogy itt lenne az ideje annak, hogy újabb tárgyalási fejezetet nyissunk meg Szerbiával – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter június 3-án Belgrádban, írta az MTI.

– Magyarország elfogadhatatlannak tartja, hogy 2020-at követően 2021 első félévében sem nyílt meg egyetlen egy tárgyalási fejezet sem (a csatlakozási tárgyalások folyamán – B.A.), „holott erre a lehetőségek adottak, a szerbek jól teljesítenek” – tette hozzá a miniszter.

Szijjártó Péter vagy nem eléggé tájékozott az európai ügyekben, vagy valamiféle információs zavarai lehetnek. Az is lehetséges, hogy elfogult Szerbiával és a Szerb Haladó Párttal (SZHP/SNS) kapcsolatosan. (Személyesen vett részt Pancsován a haladók kampányában is, a párt nagygyűlésén. Itt hangzott el a híres beszéde is, miszerint „Ha én szerbiai magyar lennék, akkor a VMSZ-re szavaznék, ha pedig szerb, akkor a haladó pártra!”)

Az Európai Unió tagországai – június 11-én – nem adtak Szerbiának zöld fényt, hogy a csatlakozási folyamat keretében újabb tárgyalási fejezeteket, vagy klasztereket nyisson meg. Az uniós országok zöme ugyanis nem támogatta új klaszter megnyitását, „mivel úgy értékelték, hogy Szerbia, a bizonyos előrelépések ellenére sem fejlődött eleget, különösen a jogállamiságot illetően”.

A tagállamok többsége, azon az állásponton volt, hogy „a fejezetek megnyitásához több időre és konkrétabb eredmények felmutatására van szükség, míg néhány tagállam azt a kérdést is felvetette, hogy Szerbia kül- és biztonságpolitikája nincs összhangban az Európai Unió politikájával”.

– Kompromisszumos megoldásként egy olyan határozat született, hogy június 22-én Szerbiával egy „magyarázó” kormányközi konferenciát tartanak, amellyel kifejeznék, hogy támogatják Belgrádot azok a reformok végrehajtásában, amelyek azt eredményezhetik, hogy majd valamelyik következő kormányközi konferencián megnyílhatnak a tárgyalási fejezetek – közölte a Szabad Magyar Szó.

A magyar külügyminiszter – úgy látszik –  nem ismeri az országon belüli folyamatokat, de az Európai bizottság éppen a belgrádi látogatása előtt napon nyilvánosságra hozott, Szerbiával kapcsolatos féléves jelentését sem. Ez ugyanis arra hívja fel a figyelmet, hogy „szükséges a reformok gyorsítása, az igazságügyi szervek függetlenségének, a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem, a médiaszabadság biztosítása és a háborús bűnök rendezése érdekében”.

Ha reálisak akarunk lenni, Szerbia erre csak akkor lesz képes, amikor már nem Aleksandar Vučić lesz az ország elnöke.

 

Június 6.

Objektív, vagy szubjektív? 

Az Újvidéki Rádiónak van egy Objektív nevű „politikai magazin” műsora is, szombaton 12:05-kor (ismétlés: vasárnap 9:00 órakor). (A legutolsó műsor, amit vissza lehet hallgatni, még a 2020. február 29-ei. Úgy látszik, nem újítják a műsor internetes oldalát.)

Az objektív szó jelentése: 1. „személyestől független (hatás, jelenség, környezet), amely a tárgyi körülményekben rejlik, és a személy hatókörén kívül állónak tekintett körülményektől függ”, és 2. tárgyilagos (döntés, állásfoglalás, vélemény), amit személyi szempontok, érzelmek, vélemények nem befolyásolnak; pártatlan; részrehajlás, elfogultság nélküli.

Az adás – az eredeti elképzelés szerint – „a hét legfontosabb, legérdekesebb eseményeire tekint vissza. A műsorban kommentátorok, politikai elemzők beszélgetnek bel- és külpolitikai témákról egyaránt, de gyakran kerülnek terítékre gazdasági, pénzügyi, szociális, oktatás- és kultúrpolitikai kérdések is – a tisztánlátás érdekében!” – írja a VRTV internetes oldalán.

Az Objektívet korábban Dani Zoltán és Öreg Dezső szerkesztették, újabban pedig Guszton (másutt Gusztony) András.

Csak az utóbbi hónapokban kezdtem el (időnként) követni a műsort, amelyben most már csupán „két ember beszélget”: A szerkesztő Guszton András (Temerin korábbi polgármestere, két mandátumban is, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt körzeti szervezetének volt első embere), a Rádió kettes csatornájának, vagyis a magyar műsorok fő- és felelős szerkesztője, és Losoncz Alpár (Temerin, 1958. július 7.) „vajdasági magyar filozófus, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia levelező tagja, közgazdász, egyetemi tanár”.

Nem lehet azt mondani, hogy ezek a beszélgetések érdektelenek, hogy nincsen mondanivalójuk. Még azt sem lehet mondani, hogy Losoncz Alpár válaszai Guszton kérdéseire felkészülés nélküliek, azt azonban igen, hogy mégiscsak a személyes ismereteit, meglátásait, véleményét tükrözik.

Egyébként, mint ahogy „senki sem lehet próféta a saját hazájában”, senki sem lehet minden témában (az Objektívben elhangzottakban is) egyformán tájékozott, járatos, ha mégolyan akadémikus is. Vagy, amit egy akadémikus mond – például Szerbia és Kína kapcsolatairól, az el nem kötelezettségről és Tito szerepéről, a háborús bűnösség kérdéséről, az Európai Unió és Szerbia viszonyáról, a magyarországi helyzetről stb. –, az az egyedüli igazság? Objektív? Aligha! Talán inkább szubjektív! Eltérést jelent ez a műsor eredeti elképzelésétől is!

Guszton kérdéseiből és kommentárjaiból időnkét kicseng a véemdékás beállítottság is, amit Losonc néha még helyre is igyekszik igazítani. Ennek a politikai szemléletnek a szépséghibája az is, hogy Guszton pártját időközben „bedarálta” a Vajdasági Magyar Szövetség, amelyiknek az elnöke „Vučić és Orbán szövetségese minden fontos kérdésben”.

Mivel az Objektívben „két ember beszélget” különböző társadalmi témákról – „a tisztánlátás érdekében!” –, felvetődik a kérdés, mennyire lehet az egyáltalán tárgyilagos? A vajdasági magyaroknak mindegy, hogy objektív vagy szubjektív? Helyénvaló-e, összhangban van-e az újságírói szakmával, hogy a fő- és felelős szerkesztő egyetlen embert szólaltat meg a csaknem egy órás politikai műsorban, amelyiknek az lenne a célja, hogy a hallgatókat pártatlanul és sokrétűen, különböző látószögből tájékoztassa a hét legfontosabb bel- és külföldi eseményeiről? Vissza él-e Guszton a főszerkesztői tisztséggel? Közszolgálati-e még az Újvidéki Rádió?

 

2021. június 14.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Merre, vajdasági magyarok?

A közösségi elvárás az volt, hogy a két párt – a VMDK és a MPSZ – >

Tovább

A „rendezetten zavaros” eszmék

A „rendezetten zavaros” eszmék könnyen elcsábítják a kiszámíthatatlan veszélyektől rettegő embereket, akik azzal a gondolattal is >

Tovább

A Vajdaságba véletlenül betoppanó szemlélő idilli hangulatról számolhat be

Akad két-három kritikus hang, két-három politikusra terjed ki a figyelmük, hogy ezen kívül ki és mit >

Tovább

Szerbiában továbbra sem lesz hiteles magyar érdekképviselet!

A magyar közösségnek a szerb parlamentben eddig sem volt és december 17. után sem lesz hiteles >

Tovább

Népszavazás Vučićról

Az esetleges választási lopás arra kényszerítheti a polgárokat, hogy ismét az utcára vonuljanak, mint 2000. október >

Tovább

A peremértelmiségi komplexusáról van szó

Vannak persze nagy kivételek, ilyen volt a szigorú és kritikus szellemű Tamás Gáspár Miklós, aki Budapestre >

Tovább

Közszolgálati napilap ez?

Az MNT irányítása alatt „a világ legjobb magyar nyelvű napilapjából” silány (párt)közlöny lett! Már huzamosabb ideje >

Tovább

Öncenzúra

Csak azt nem értem, hogy akik saját országuknak szuverén nemzeti jövőt vizionálnak, mit fognak szólni, ha >

Tovább

Nincs jövőkép – a lakosok csendben távoznak!

Tordán – Dobai cikke alapján – semmilyen komolyabb befektetés, munkahelyteremtés nem volt és még csak a >

Tovább

Lehet-e a nemzeti kérdésre nem nacionalista választ adni?

Rendben van, gondolom, mért ne lennének ellenvélemények, de azért a rendszerváltó eliteknek egyszer szembe kell nézniük >

Tovább

A tolerancia határai

Arra gondolok, hogy az elmúlt években tapasztalt terrorista hullámok és a Hamász izraeli terrorakciója után jó >

Tovább

A Magyar Nemzeti Tanácstól független szerkesztéspolitikát!

A magyar nyelvű tájékoztatásban is alkalmazni kell az említett törvény  idézett két kulcsfontosságú rendelkezését! Ha tetszik >

Tovább