2023. március 26. vasárnap
Ma Emánuel, Emánuéla, Larissza, Árpád névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Önkényurak látják vendégül Európát

Önkényurak látják vendégül Európát

Vendégségben despotáéknál, így Magyarországon, Oroszországban, valamint Azerbajdzsánban – írja a Spiegel  a futball EB-ről, hozzátéve, hogy a torna megint felveti: mennyire szolgál a labdarúgás a politika eszközeként. Hiszen Orbán, Putyin és Alijev rezsimje számára a házigazdai teendők ellátása jó alkalmat kínál, hogy a megnyerje szándékaihoz  az UEFA támogatását... a budapesti mérkőzéseket telt ház mellett bonyolíthatják le, az esetében beleillik a képbe, bár Szentpétervár és Baku is csupán 50 %-os látogatottságot engedélyez. A HRW képviselője szerint az autokraták zsúfolásig megtöltik a stadionokat és nem törődnek az egészségügyi veszélyekkel. Az EUFA pedig segédkezet nyújt hozzá. Orbán a minap arról is beszélt, hogy nem kér a migránsokból. Egyébiránt jó pár éve az volt a jelszó az egyik foci VB-n, hogy a világ vendégségben van barátoknál. A mostani EB-t viszont úgy lehetne reklámozni: önkényurak látják vendégül Európát. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Tagesspiegel

 

Az uniós kormányfőknek is tartaniuk kell magukat törvényekhez, így a Bizottság jogsértést követ el, amikor a tavaly év végi uniós csúcson kötött alku folyományaként nem alkalmazza a jogállami mechanizmust Magyarország és Lengyelország ellen. Így értékelte az Európai Parlament és ezt nyugodtan lehet történelmi állásfoglalásnak tekinteni – mutat rá a  kommentár, amely emlékeztet arra, hogy Strasbourg többnyire meglehetősen bátortalan. Nagy dobásokkal nem szokott szolgálni, mert nehéz az érdekeket egyeztetni a sok frakció között.

Ám a múlt csütörtökön mégsem ez történt: a képviselők nagy többsége kimondta, hogy a biztosok megsértik a hatályos jogot, amikor vonakodnak fellépni a magyar és a lengyel jogállami elvek megszegése ellen.  Ilyen esetekben le kellene állítani a brüsszeli kifizetéseket a vétkes kormányok számára, illetve a Bizottságnak értesítenie kellene a Tanácsot a döntésről, hogy az megadja a jóváhagyást. Ehhez elég a többség, azaz Budapest és Varsó nem tud vétózni.

Hogy mennyire sürgős volna cselekedni, azt jól megvilágította Cseh Katalin, aki elmondta az ülésen, hogy Orbán veje uniós pénzekből szedte meg magát, ezt az OLAF bizonyítottnak látja. Ugyanez vonatkozik Mészáros Lőrincre is, akinek cégei egymilliárd eurós európai támogatást markoltak fel. A Momentum törvényhozója azon dühöngött, hogy ha von der Leyent közvetlenül választották volna meg, akkor most a szavazópolgárok szemébe kellene néznie, és meg kellene magyaráznia, hogy miért tétlenkedik.

Ám a végrehajtó testület vezetője a tagállamoknak köszönheti kinevezését és azok rávették, hogy tartsa a száját, miután Orbán és Morawiecki a múlt év végén megzsarolta az EU-t. Ily módon von der Leyen szépen elhalasztotta a szankciók bevezetését. Ám ezáltal ő is felrúgta a szabályokat, mert az sehol sem szerepel a paragrafusokban, hogy az állam- és kormányfők megalkudhatnak és így hatályon kívül helyezhetik az érvényes szabályokat. 

Hogy most az EP a sarkára áll, az kettős előnnyel szolgál: egyrészt a jogállam sírásói rájönnek, hogy tekintélyuralmi törekvéseik sokba kerülnek az országnak, ők maguk meg lehet, hogy sok szavazatot vesztenek. Másfelől a nemzeti nagyságok is megtudhatják, hol lakik az úristen. Mert aki meg akarja védeni a jogállamot, az nem vetemedhet arra, hogy kénye-kedve szerint meghatározatlan időre felfüggesszen bizonyos törvényeket. Még az EU-ban sem.

 

Spiegel

 

Vendégségben despotáéknál, így Magyarországon, Oroszországban, valamint Azerbajdzsánban – írja a lap a futball EB-ről, hozzátéve, hogy a torna megint felveti: mennyire szolgál a labdarúgás a politika eszközeként. Hiszen Orbán, Putyin és Alijev rezsimje számára a házigazdai teendők ellátása jó alkalmat kínál, hogy a megnyerje szándékaihoz  az UEFA támogatását.

A Human Rights Watch Németország igazgatója úgy látja, hogy a nemzetközi sportszövetségek sokszor még mindig nem ismerik fel, illetve tudatosan túllépnek rajta, mekkora gondok vannak az ilyen államokban az emberi jogokkal. A német szociáldemokraták Bundestag-frakciójának illetékese szerint Baku például minden demokratikus normát tekintve a sereghajtók között szerepel a nemzetközi összesítésekben. Hiszen politikai foglyok vannak, Alijev mégis azt szeretné, ha országa nemzetközi tekintélyt élvezne. Ezért vállalkozik nagy sportesemények megrendezésére.

Az európai foci feje, Ceferin nyomást gyakorolt Dublinra és Bilbaora, hogy azok engedjenek be nézőket a mérkőzésekre. A vége az lett, hogy mindkét város kiesett a helyszínek közül. Arról nem tudni, hogy a szakvezető az emberi jogok miatt közbenjárt volna Bakuban, illetve Szentpéterváron.

Viszont Orbán többször is a kontinentális futball megmentőjeként jelenhetett meg, hiszen a járvány ellenére befogadta a Bajnokok Ligájának több meccsét is. Az UEFA nem győzte dicsérni. A háttérben Csányi Sándor áll. Ugyanakkor a politikus a napokban provokációnak nevezte, hogy a budapesti vendégjáték során az ír játékosok letérdeltek a rasszizmus elleni küzdelem támogatására. Ellenben a nemzetközi funkcik meg sem mukkantak.

Hogy Orbán bejelentette: a budapesti mérkőzéseket telt ház mellett bonyolíthatják le, az esetében beleillik a képbe, bár Szentpétervár és Baku is csupán 50 %-os látogatottságot engedélyez. A HRW képviselője szerint az autokraták zsúfolásig megtöltik a stadionokat és nem törődnek az egészségügyi veszélyekkel. Az EUFA pedig segédkezet nyújt hozzá. Orbán a minap arról is beszélt, hogy nem kér a migránsokból. Egyébiránt jó pár éve az volt a jelszó az egyik foci VB-n, hogy a világ vendégségben van barátoknál. A mostani EB-t viszont úgy lehetne reklámozni: önkényurak látják vendégül Európát. 

 

The Times

 

Orbán Viktor visszatáncolt a tervtől, hogy Budapesten létesüljön a Fudan Egyetem első európai lerakata, a többhetes tiltakozás arra kényszerítette, hogy állítsa le az előkészületeket. Azt remélte pedig, hogy az 1,3 milliárd fontos beruházás révén további kínai befektetéseket tud magához vonzani, miközben egyre szorosabb kapcsolatokra törekszik Pekinggel.

Ez lett volna a legnagyobb campus Magyarországon, javarészt kínai hitelből. Többe került volna, mint amennyit a felsőoktatás egész évben kap a kormánytól, noha az intézmény a Kínai Kommunista Párt ellenőrzése alatt állt volna. De még Fidesz-hívek is azt mondták, ezt azért nem kéne. De összességében a lakosság kétharmada elutasította. Pálinkás József volt miniszter azt mondta, hogy kínai erőd jön létre Európa szívében.

 

FT

 

A kínai törekvések rávetülnek a mai NATO-csúcsértekezletre, amely a szervezet első olyan tanácskozása lesz, amelyen az új amerikai elnök is jelen lesz. Peking ugyanis egyre inkább értésre adja, hogy be akar hatolni a szövetség érdekövezetébe. Ily módon az várható, hogy az ülésről kiadandó közlemény ritka módon figyelmeztetést fogalmaz meg a világ biztonságát fenyegető veszély miatt - közölték diplomaták. Merthogy Kína közös hadgyakorlatokat tart az oroszokkal, katonai támaszpontokat kíván létrehozni Afrikában, és ez nagyon aggasztja főleg Bident.

A német Nemzetközi és Biztonsági Ügyek Intézetének egyik szakértője úgy fogalmazta meg a gondot, hogy Kína benyomul Európába és ezzel valamit csinálni kell. Érdekeltségeket szerzett a földrész kritikus infrastruktúrájában, ideértve kikötőket és telekommunikációs hálózatokat. Hadiflottája már behajózott a Földközi-tengerre, sőt brit források szerint tengeralattjárókat vezényelhet az Atlanti-óceán északi részébe is. De hát Pekingről ismeretes, hogy szereti kipuhatolni, hol vannak a határok.

Az a hír járja, hogy Biden keményhangú állásfoglalást szorgalmaz, ám az nem lesz egyszerű. Hiszen pl. Magyarország szoros viszonyt ápol Pekinggel, ugyanakkor több tagország is ellenzi, hogy saját Csendes-óceáni térségében vonultassanak fel haderőket Kína megzabolázására. Viszont az orosz-kínai katonai kooperáció komoly nyugtalanságot vált ki, annál is inkább, mert az már kiterjed rakétavédelmi gyakorlatokra és a belbiztonsági erők kiképzésére is. Egy angol szakértő úgy fogalmazott: nem volna jó, ha a két ország túlságosan is magabiztossá válna.

Az Új Amerikai Biztonsági Központ, amely kétpárti agytröszt, arra figyelmeztet, hogy a két hatalom egyesítheti erőit az USA külpolitikájával szemben. Közben hírek szerint a kínaiak már arról tárgyalnak, hogy beszállnak a hamburgi kikötőbe. Ezek az összefonódások megnehezítik, hogy a NATO egységesen lépjen fel. Szintén gátló tényezőnek számítanak a jó kapcsolatok Peking és baráti európai vezetők között.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2021. június 14.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A boszniai szerbek vezére a Kreml forgatókönyvét alkalmazza

Milorad Dodik bekeményít a sajtó és a civil szféra ellen. Most éppen ott tart, hogy törvénytervezetben >

Tovább

A nevetségesség határát súrolja, hogy Nagy-Magyarország a határon túliakkal való összetartozás jelképe

„Amennyiben fontos számunkra a határon túli magyarság érdekképviselete, akkor ezt nem történeti, hanem etnikai alapon kellene >

Tovább

Magyarország mindenkit kenterbe ver az illegális kitoloncolások számát tekintve

A 11.11.11. nevű belga civil csoport úgy tudja, hogy tavaly több mint 225 ezer határsértő pateroltak >

Tovább

Milošević példája alighanem nyugtalanítja a paranoid Putyint

A Human Rigths Watch volt brit igazgatója azt mondja, hogy annak idején végigkövette Milošević tárgyalását a >

Tovább

Idegösszeroppanás felé tart Oroszország

A Times szerint azért mert mivel magukra maradnak a frontról igencsak megviselt lelki állapotban hazatérő katonák, >

Tovább

Sokan félreértik Orbán Viktor oroszbarát álláspontját

Ezt a Die Weltbe írt cendégkommentárjában Szelényi Zsuzsa hangsúlyozza. Szerinte Orbánt egyetlen cél vezérli: az hogy >

Tovább

Puszták népe

Nekik a puszták népére van szükségük. Azokra, akik most is, mint egykoron, "amint hírt kaptak uruk >

Tovább

Diktátorok egymás között

Paul Lendvai veszélyes érdekszövetségnek nevezi az orosz és a kínai diktátor összefogását. Úgy véli, nem véletlenül >

Tovább

A Putyin elleni nemzetközi elfogatóparancs után érkezik Hszi Moszkvába

Kínának ezek után nem lehet kétsége, mi a nemzetközi vélemény a mai és holnap tárgyalások házigazdájáról. >

Tovább

Egy zombi eltűnt, létrejött viszont egy szörny

Erre mutat rá a Neue Zürcher Zeitung kommentárja, miután az UBS felvásárolja a súlyos helyzetbe került >

Tovább

A tébolyult nyelv önkénye

Ha egyszer véget ér a már elnevezésében is dermesztően hazug NER-világ (amelynek helyes feloldása: Nemzetietlen Együttbűnözési >

Tovább

A NATO a jövőben ne bízzon meg Magyarországban és Törökországban

Hogy Erdogan végül is beadta a derekát Finnország kapcsán, az hatalmas nyomás alá helyezi Orbán Viktort. >

Tovább