2023. január 31. kedd
Ma Marcella, János névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Emberi- és nemzeti kisebbségjogi napló

Véget vetni a megfélemlítésnek!

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Véget vetni a megfélemlítésnek!

Talán már mondani sem kell, sem Pásztor, de (a radikálisból lett haladó) Igor Mirović a mai napig nem hallatta a hangját az ügyben, pedig a tartományi vezetők hivatalbeli kötelezettsége lenne, hogy elítéljék a nemzeti kisebbségek jogait ért sérelmeket és az etnikai viszonyokat rontó, a nemzeti kisebbségek megfélemlítésére irányuló cselekményeket! A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) is mélyen hallgat erről – a Hajnal Jenő által folytatott struccpolitika szellemében. Ismereteim szerint, az elkövetők sem lettek meg. Bizonyára az illetékes igazságügyi szervek sem törték magunkat túlságosan, hogy megtalálják ezeket. Bozóki Antal:

Május 29. – június 12.

Véget vetni a megfélemlítésének!

A DélHír május 29-én közölte, hogy „ismét megrongálták a szőregi helységnévtáblát”.

Ezt megelőzően, május 14-én, festették le Szőreg (Sirig) magyar településnévtábláját.

– A soviniszta támadássorozatnak, amely a magyar helységnévtáblák ellen irányul, több mint egy tucatnyi áldozata volt az elmúlt fél év alatt – írta a portál.

A Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (május 14-én) a legerélyesebben elítélte Szőreg települését jelző táblák rongálást és a magyar feliratok átfestését. Nem így a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ).

A VMDK követelte, hogy Pásztor István, a VMSZ, valamint a tartományi képviselőház elnöke, és Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke „ítéljék el ezt és a hasonló vandál cselekedeteket, amelyek az utóbbi időben ismét elterjedtek Vajdaság szerte”.

A párt egyúttal a rendőrséget és az ügyészséget is felszólította, hogy kerítsék kézre az elkövetőket és példás büntetésben részesítsék őket.

– Vessünk véget a rongálásnak! Vessünk véget közösségünk megfélemlítésének! – olvasható a párt sajtóközleményében.

Talán már mondani sem kell, sem Pásztor, de (a radikálisból lett haladó) Igor Mirović a mai napig nem hallatta a hangját az ügyben, pedig a tartományi vezetők hivatalbeli kötelezettsége lenne, hogy elítéljék a nemzeti kisebbségek jogait ért sérelmeket és az etnikai viszonyokat rontó, a nemzeti kisebbségek megfélemlítésére irányuló cselekményeket! A Magyar Nemzeti Tanács (MNT) is mélyen hallgat erről – a Hajnal Jenő által folytatott struccpolitika szellemében.

Ismereteim szerint, az elkövetők sem lettek meg. Bizonyára az illetékes igazságügyi szervek sem törték magunkat túlságosan, hogy megtalálják ezeket.

 

Június 1.

Hajnal Jenő & Co. kirándult

Négy közép-bánáti településre látogatott a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) küldöttsége, Hajnal Jenő elnök, Jerasz Anikó, a Végrehajtó Bizottság elnöke és Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség (VMMSZ) elnöke, valamint  az elmaradhatatlan Lulić Emil, a testület hivatalvezetője összetételben.

– A körút célja az volt, hogy találkozzanak az ott lakókkal, a közép-bánsági emberekkel, hogy megtekintsék a magyarság értékeit, megismerkedjenek gondjaikkal, amelyek ebben a nehéz időszakban előkerültek, és amennyire lehetséges segítséget nyújtsanak, tovább építve a partneri viszonyt a településeken működő egyesületekkel – közölte a Vajdaság Ma délvidéki hírportál.

A vendégek először „a töröktopolyai Mária-kegyhelyhez látogattak”, ahol „elbeszélgettek egy szabadtéri oltár felállításról”.

Tordán „az MNT küldöttsége megtekintette a felújítás alatt levő Civil Központ épületét”. Megállapították, hogy „a helybeli iskolában évek óta a tornaterem okoz problémát”, de „egy panelépülettel ez megoldható”. (Ezért szükségtelen volt Tordára utazni, hiszen Hajnal Jenő május 17-én, a falunap alkalmából járt Tordán, ahol egyébként is térül-fordul – leginkább az ünnepségek alkalmából –, tehát ismernie kellene a falu problémáit. Ha viszont nem ismeri, akkor meg az baj.)

Tamásfalván a „művelődési egyesület székhelyének, valamint a falu tájházának a felújításáról” volt szó. A helybeliek „azt szeretnék, ha a templom harangjait újraöntenék” és „azon fáradoznak hogy a templom előtti trafóállomást, amely csak csúfítja a központot, áthelyezzék máshová”.

Magyarittabén „először az óvodában jártak, ahol anyaországi támogatásnak köszönhetően az épület külső homlokzata újult meg, de belső felújítások is lesznek”. – A művelődési otthon szépsége, tisztasága, megújultsága elámította a küldöttség tagjait, a magyarországi kormány támogatásával az MNT a fűtést tudta megvalósítani, és most kezdődött el a színpad felújítása is Magyarittabén – olvasható a látogatásról készült tudósításokban.

A Magyar Szó nevű pártújság tudósítója az MNT „küldöttségének” látogatásáról Jelentős beruházások Közép-Bánátban címmel írt a lap első oldalán.

A látogatásról készült írásokból kiderül azonban, hogy magyarországi pénzekből folyamatban lévő, vagy még csak tervezett beruházásokról van szó. Egyetlen egy sem szerbiai pénzekből valósul (majd) meg!

A beruházások vallási, művelődési és oktatási jellegűek. Nem a foglalkoztatás növelésére, a gazdaság területén, a termelés érdekében történik, ami (esetleg) csökkentené a lakosság elvándorlását, a szülőföldjén való maradását. Ezekből a „jelentős beruházásokból” egyetlen egy új munkahely nem fog nyílni!

Ez nem azt jelenti, hogy ezek a beruházások esetleg nem lennének szükségesek, csak éppen más időben és a szerbiai költségvetésből! Ezt is azonban minden egyes esetben indokoltsági tanulmánynak is meg kellene előzni.

Nem világos, például, és az írásokból sem derül ki, hogy Töröktopolyán miért a legfontosabb probléma a szabadtéri oltár felállítása? Tamásfalván miért kell újraönteni a templom harangjait? A trafóállomást áthelyezni azért, mivel „csak csúfítja a központot”? Ezt nem látták, amikor építették? Nem a villanygazdasági közvállalattal kellene ezt rendezni?

 Tordán még „2009. május 16-án, a falunap alkalmából, nagy ünnepség keretében az iskola udvarában elhelyezték az épülő tornaterem alapkövét (amit időközben benőtt a fű)”. Utóbb  talán még két alkalommal elhelyezték a tornaterem alapkövét, magas egyházi személyek meg is szentelték, mégsem lett belőle semmi. Mint ahogy – az MNT 2011. április 5-ei határozata ellenére – az iskola önállósulásából sem. Hogyan lehetséges, hogy az iskolának ennyi év után se nincsen megfelelő tornaterme? A helyi vezetők (és az iskola igazgatója is) bezzeg ma is ugyanazok!

Időközben a faluban a gyermekek is annyira megfogyatkoztak, hogy egyáltalán kérdéses, meddig fog még az iskola megmaradni? A említett (most már) panel tornatermet miért nem lehet eddig is a tartományi költségvetésből felállítani? Pedig a Vajdasági Magyar Szövetség kádere az oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi-nemzeti közösségi titkár!

Arról nem olvastam még, hogy az MNT elnöke méltóztatott volna foglalkozni azzal a problémával – ha már a faluban járt –, hogy Tordán, például, miért nem valósult meg a Tartományi Polgári Jogvédő 2015. évi ajánlása, miszerint Bégaszentgyörgy községben „a jövőben – a megüresedett munkahelyek betöltésekkor figyelembe kell venni, hogy a foglalkoztatottak beszéljék a magyar nyelvet” is. Milyenek a lakosok életkörülményei ezekben a közép-bánáti falvakban, hogyan érvényesül az anyanyelv hivatalos használata a közigazgatásban? Megvalósul-e a részarányos foglalkoztatás?

Hajnal Jenőnek és csapatának úgy látszik a legfontosabb feladata, hogy magyarországi pénzeket ígérjen építkezésekre, felújításokra, stb. Ahelyett, hogy a szükséges befektetéseket a szerbiai hatóságoknál eszközölné ki! Ehhez azonban már bátorság is kellene. Könnyebb az anyaországi adófizetők pénzeit osztogatni! Elvégre, ez is a választási propaganda céljait szolgálja!

Mi haszon is lett, tehát, ebből a közép-bánáti látogatásból: Hajnal Jenő és csapata – közpénzekből – kirándult!

 

2021. június 13.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Senkit nem szabad kényszeríteni más nemzeti és vallási ünnepének ünneplésére, se a vallási szertartásokon való részvételre!

Senki nem vonja kétségbe, nem kérdőjelezi meg, hogy a vallásukat gyakorló pravoszláv szerbek megünnepeljék Szent Száva >

Tovább

„Tordán elégedettek”?

Cikkírónk általában nem veszi magának a fáradtságot, hogy körülnézzen a faluban és elbeszélgessen az emberekkel arról, >

Tovább

A népszámlálási eredményekre várva

Nincs válasz a legfontosabb kérdésre: van-e ellenzéki program? Van-e baloldali vagy liberális alternatíva? Vagy pedig arról >

Tovább

Összeborulás vagy elszámoltatás?

Amennyiben a vajdasági magyar közösség helyzetének megvitatására irányuló párbeszédre, vagy változásra  a VMSZ vezetésében és politikájában >

Tovább

„A kézfogás csodája”

Az MNT „alapította” Magyar Szó napilap is a pásztorvilág építésének az egyik tartópillére. Erdődi Edvinát a >

Tovább

Ez lenne Lovas tandíja?

A „példamutató beruházással” kapcsolatban felvetődik az is, hogy Pásztor Istvánnak miért éppen a Szabadkai Városi Könyvtár >

Tovább

Ezt az alkalmat (is) bűn lenne elszalasztani!

Vajdaság Autonóm Tartomány 2023–2030-ig terjedő fejlesztési terve tervezetének a „közszemlére” bocsátása jó alkalom, hogy az MNT >

Tovább

Kovács Vučić szerb elnök magyar hangja

A VMSZ üdvöskéje, Kovács Elvira a szerbiai uniós csatlakozási folyamatért felelős személyek egyike. Ért-e ehhez egyáltalán? >

Tovább

Vučić és Orbán szövetsége: a zsák a foltját megtalálja

A demokrácia hiányával és a túlzott korrupcióval jellemezhető „orosz típusú” kormányzás lényegében mindkét autokratának megfelel – >

Tovább

Szerződésbontás

A junior Pásztor nem említette a háborús bűnösök törlésének szükségét a listáról. Miért? Nem akarja, vagy >

Tovább

Losoncz Márk nyílt leveléről

Párbeszéd lesz, de nem a VMSZ mostani vezetőségével. Sajnálatos, hogy Losoncz Márk gondolatvilága megrekedt a VMSZ-nél, >

Tovább

„Becsicskultak/ becsicskultunk”!

Amit igazán nem értettem, sem a MM-nél, sem VMDK-nál és sok vajdasági magyar ellenzékinél, hogyan lehet >

Tovább