2021. május 13. csütörtök
Ma Szervác, Imola, Imelda névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

„Orbán a Profil ellen”

„Orbán a Profil ellen”

Ezzel a címmel tájékoztatja a hetilap főszerkesztője és kiadója az olvasókat arról, hogy a magyar köztévé a folyóirat egyik munkatársát támadja, miután az meg merte kérdezni Deutsch Tamástól, hogy a múlt heti budapesti hármas találkozóra miért nem hívták meg Le Pen pártját, valamint az FPÖ-t, hiszen azok is ugyanahhoz az EP-frakcióhoz tartoznak, mint Salvini Ligája. Christian Rainer szerint a történtek valójában cseppként mutatják a tengert, vagyis hogy egy autoriter rezsim nekiront a sajtószabadságnak és ily módon a nyugat központi értékeinek. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Reuters

 

A német Külügyminisztérium szóvivője teljesen érthetetlennek tartja, amit a magyar kormány előadott Petry Zsolt menesztése ügyében és ezt a budapesti német ügyvivő ezt meg is mondta, amikor beidézték a Bem rakpartra. Eszerint Németország a lehető leghatározottabban visszautasítja, amit Gulyás Gergely kifejtett, hogy ti. a náci időket idézi, ahogyan eltávolították a Hertha kapusedzőjét, miután az nyilatkozott a Magyar Nemzetnek.

Az érintett klub szóvivője kijelentette: teljesen fura, hogy a magyar fél Németországot a hitleri rezsimhez hasonlítja. Megerősítette továbbá, hogy az egyesület támogatja a társadalmi sokszínűséget, az egyenlő jogokat és a toleranciát. Mint emlékezetes, a Hertha olvasatában Petry homofób és migránsellenes kijelentéseket tett.

A hírügynökség emlékeztet arra, miután a Miniszterelnöki Hivatal vezetője megkérdőjelezte a demokratikus német normákat, hogy Berlinen kívül sok más uniós tagország is aggódik a Magyarországon tapasztalható demokrácia-ellenes változások miatt. Orbán azonban visszautasítja a bírálatokat, miközben ellenzi a bevándorlást, törölte az alaptörvényből az egyneműek házasságát, valamint a transzneműek elismerését, kormánya pedig gyakran eltévelyedésnek állítja a melegséget.

 

Profil

 

„Orbán a Profil ellen”. Ezzel a címmel tájékoztatja a hetilap főszerkesztője és kiadója az olvasókat arról, hogy a magyar köztévé a folyóirat egyik munkatársát támadja, miután az meg merte kérdezni Deutsch Tamástól, hogy a múlt heti budapesti hármas találkozóra miért nem hívták meg Le Pen pártját, valamint az FPÖ-t, hiszen azok is ugyanahhoz az EP-frakcióhoz tartoznak, mint Salvini Ligája.

Christian Rainer szerint a történtek valójában cseppként mutatják a tengert, vagyis hogy egy autoriter rezsim nekiront a sajtószabadságnak és ily módon a nyugat központi értékeinek. Pedig az újságíró csupán anyagot kívánt gyűjteni az európai jobbos, illetve szélsőjobboldali pártok összefogásáról készülő cikkéhez. Ám a levelet nyilvánvalóan átpasszolták az MTVA-nak, megfelelő politikai utasítás kíséretében.  Az sugárzott anyag sértegeti a munkatársat és azt állítja, hogy az provokálni akarta a Fidesz a kérdésekkel.

A helyzet megértetésére az osztrák összefoglaló kiemeli, hogy Magyarországon a sajtó túlnyomó része Orbán Viktor befolyása alatt áll. A független orgánumokat többnyire kikapcsolták, vagy közeli üzletemberek bekebelezték azokat. Ám a mostani eljárásmód kiváltotta az osztrák külügyi tárca tiltakozását is. A miniszter azonnal felhívta az ügyben Szíjjártó Pétert.

Az osztrák ellenzék felháborodottan reagált a történtekre. A szociáldemokraták szóvivője követelte, hogy Kurz kancellár foglaljon állást egyértelműen.

 

Deutsche Welle

 

Kétséges, hogy a Fidesz tud-e győzni jövőre a választáson, ezért bizarr hadjárat zajlik az ellenzékkel szemben, de két politológus is bűnbak lett. A téma, vagy inkább az ürügy a vírus elleni oltás. Orbán az év eleje óta azzal vádolja a vele szemben álló hat pártot, hogy azok halálkampányt folytatnak a vakcinák beadása ellen. Ebben a politikust fáradhatatlanul támogatja a kormány, saját pártja, valamint a közeli sajtó. Az állítások persze teljesen alaptalanok, mert amit az ellenzéki erők nem tudnak elfogadni, az az, hogy a hatóságok beadják a kínai és orosz oltóanyagot is, noha azt még nem hagyta jóvá az illetékes európai ügynökség.

Ennek ellenére szinte nap mint nap az jelenik meg az ellenzékről, hogy elárulják a hazát és a nemzet ellenségei, akik a halállal és a fájdalommal kufárkodnak. Orbán maga kevésbé agresszív ebben a tekintetben, de lényegileg ugyanezt szokta kifejteni. Krekó Péter, aki elemzőként az egyik célpont, úgy látja: riasztó, hogy az államapparátus milyen mértékben kénytelen közreműködni az ilyen politikai üzenetek célba juttatásában.

De hát veszélyben az uralom, mert az emberek nem kis részének tele van a hócipője a miniszterelnökkel, a nagyképűséggel és korrupciós ügyekkel. Azon kívül bajok vannak a járvány elleni harccal is. Sok kórházban drámai a helyzet, de pontosat nem lehet tudni, mert független újságírók nem léphetnek be a gyógyintézményekbe.

Ugyanakkor a hatalom sikerpropagandát folytat az oltások ügyében, mivel villámgyorsan újra akarja indítani a gazdaságot, nehogy beüssön egy újabb, súlyos visszaesés. Nagy Attila Tibor, aki elemzőként szintén a Fidesz célkeresztjébe került, úgy értékeli, hogy egyre idegesebb a közhangulat, ma már nincs lehetőség ésszerű politikai párbeszédre.

 

Guardian

 

Timothy Garton Ash szerint a PiS a Rákos-féle szalámi taktikát, illetve Orbán Viktor forgatókönyvét koppintja, amikor a járványra hivatkozva szép csendben igyekszik hidegre tenni a független lengyel sajtót. A neves oxfordi történész-politológus azonban arra figyelmeztet, hogy Európának résen kell lennie, mert itt nem csupán a lengyel, hanem az egész európai demokrácia veszélybe került.

Ezzel kapcsolatban Magyarországról már múlt időben beszélt, mert mint rámutatott, ott a Klubrádió beszántása után gyakorlatilag már csak mutatóba maradt független orgánum, így az ország immár nem tekinthető jogállamnak. A közmédiát a lengyeleknél is a hatalom szolgálatára állították rá, de azért még erős a sajtó és a civil társadalom ellenállása.

Viszont a közszolgálati média mást sem csinál, csak dezinformál, a valóságot kizárólag a független szerkesztőségek jóvoltából lehet megismerni. Így azt, hogy az ország rettenetesen teljesít a járvány elleni küzdelemben. Kizárólag ott látni, hogy az emberek nem jutnak be a kórházakba, mert azok annyira tele vannak. Az orvosokat egyedül ott tárhatják fel, hogy az ellátás az összeomlás szélére jutott. Ebben a helyzetben a demokrácia híveinek támogatására meg kell szólalnia az Egyesült Államoknak és Németországnak is – hangsúlyozza Ash, aki viszont nagy gondot lát az EU-nál, mivel az képtelen hatékonyan kiállni a jogállamért egyes tagjaival szemben. A járványalapból, illetve az új költségvetésből hatalmas pénzeket készül adni a populista, nacionalista Fidesznek, illetve Jog és Igazságosságnak, jóformán minden kikötés nélkül.

Éspedig pont akkor, amikor az Orbán-Morawiecki-Salvini-trió hozzálátott, hogy új populista-nacionalista frakciót hozzon tető alá Strasbourgban. Szóval a veszély immár nem csupán a lengyeleket, hanem Európa egészét fenyegeti.

 

AP

 

A magyar Orvosi Kamara és több háziorvos is megkérdőjelezi, hogy a kormány enyhít a ragály miatt elrendelt korlátozásokon. Azt mondják, az enyhítés csak még súlyosabb helyzetet idéz elő. A szakmai érdekképviselet arra figyelmeztet, hogy senki se ringassa magát hamis biztonságérzetbe és inkább kerülje a nyilvános helyeket.

 

Kunetz Zsombor szerint a Fidesznek nem a beoltottak számán kellene mérnie a meglévő állapotokat, hanem azon, hogy a kórházak roskadoznak a terhelés alatt, az intenzív osztályokkal együtt. A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint az ország az utóbbi hetekben világelső, ha a koronahalottak számát egy millió lakoshoz viszonyítjuk.

Komáromi Zoltán, aki egyben a DK egészségügyi szóvivője, teljesen elhibázottnak és elsietettnek tartja a nyitást. A 2,5 félmilliós határt semmiféle szakmai érv nem támasztja alá, nincs arra a példa, hogy a lakosság egynegyedének beoltása bárhol érdemi javulást hozott volna. Ám itt a politikai megfontolások kerekedtek felül, miközben a megbetegések görbéi állandóan felfelé tartanak. Úgy hogy isten óvja a magyarokat!

 

Der Standard

 

Javában tarolják a környezetet a természetvédelmi területnek számító Fertő-tő magyar oldalán, ahol Orbán barátainak vezérletével az év eleje óta hatalmas építkezés zajlik. Szállodát, szabadidő központot alakítanak ki, sportpályákkal, jachtkikötővel és 880 autó befogadására alkalmas parkolóval. A fővállalkozó Mészáros Lőrinc egyik cége, amely kapcsolódik a Turizmus Ügynökséghez, annak egyik tanácsadója éppen Orbán lánya, Ráhel. Vannak, akik úgy gondolják, hogy a beruházást később a férjnek, az ifjú oligarchának, Tiborcz Istvánnak játsszák át.

Hogy miként lehet ekkora átalakítást végezni egy védettnek számító övezetben, arra a hivatalos magyar válasz az, hogy Ausztria évtizedeken át fejlesztett a túloldalon, a magyar fél csupán behozza a lemaradást. Ennek keretében felszámolják a parti nádast, az ökoszisztéma részét. Ugyanakkor a tulajdonoknak saját költségre le kell bontaniuk a tóra épült nádfedeles házakat, miután a Nemzeti Park felmondta a bérleti szerződéseket.

 

Bloomberg

 

A hírügynökség jól értesült forrásokra hivatkozva azt jelentette, hogy a Commerzbank hozzálátott magyarországi érdekeltsége felszámolásához, a hálózat értékét 120 millió dollárra becsülik. Az ok az, hogy a német anyavállalat élére új vezető került, ő pedig költségcsökkentést hirdetett meg, ideértve, hogy a pénzintézet beszünteti tevékenységét azokban az országokban, amelyek nem különösebben fontosak számára. Szó van Belgiumról, Luxemburgról és Brazíliáról is.

A magyar piacon vevőként jelentkezhet a belga KBC, valamint a Raiffeisen is, az OTP pedig már jelezte, hogy vizsgálja a lehetőséget. A Commerzbank tavaly nettó 1,2 milliárdos nyereséget tudott felmutatni Magyarországon.

 

2021. április 9.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Kurz az orbáni úton

Bizonytalanná vált az osztrák kancellár politikai jövője, mert az ügyészség hamis tanúzás miatt eljárást indított Kurz >

Tovább

Spiegel: Veszélyes balkáni fantazmagóriák

A lap arról a diplomáciai tervről ír, amely a Nyugat-Balkáni határok újrarajzolását tartalmazza, csak éppen nem >

Tovább

Orbánnak jó 10 év óta most először főhet a feje

Méghozzá a választás miatt, aminek oka részben a járvány elhibázott kezelése, de még inkább, hogy felállt >

Tovább

Orbán ideje lassan lejár, már a végjátékra készül

Helyzetét rontja a szörnyű járványmérleg, az egyesült ellenzék, valamint az, hogy Magyarország egyre inkább elszigetelődik az >

Tovább

Orbán hűség szállta meg Várhelyi Olivért

Brüsszelben feltételezik, hogy a magyar biztos azért folyamodott ehhez a váratlan húzáshoz, mert Orbán, akihez Várhelyi >

Tovább

A magyar hatóságok megsértik a kultúra függetlenségét

Többféle formában is tiltakozni kíván az Európai Művészeti Akadémiák Szövetsége, mert úgy ítéli meg, hogy Magyarországon >

Tovább

A remény napja

Május kilencedike ünnep. Mostanában alig beszélnek róla, pedig a ma ismert Európa – Hitler legyőzése után >

Tovább

Kurier: Nehogy az Orbánok és Janšák Európája legyen

Úgyhogy az elemzés arra bíztatja az integrációt: ne engedjen a szűklátókörű ellentábornak, legyen úrrá kisebbrendűségi hajlamán. >

Tovább

Még épp időben

Mi tagadás, az ellenzék politikusai egyszerűbb lelkek, ráadásul a választási feltételek is kirívóan egyenlőtlenek: mindenben, ami >

Tovább

Baljós árnyak

Nehéz idők jönnek. Merkel asszony, kormányzó urunk európai őrangyala távozik a hatalomból, pártja, a CDU–CSU pedig egy >

Tovább

Magyarország Peking leghűségesebb partnere az unióban...

... csak éppen nincs belőle sok anyagi haszna, leszámítva Orbánt és szűk körét. A miniszterelnök fennen >

Tovább

Economist: Karácsonnyal menni fog

A lap szerint a magyarok erős emberét Karácsony Gergely verheti meg, egy képtelen pártszövetség élén, amint >

Tovább