2021. március 2. kedd
Ma Lujza, Ágnes, Henrik névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Krugman: A washingtoni puccs már évtizedek óta érett

Krugman: A washingtoni puccs már évtizedek óta érett

Amikor felbukkant a Tea Párt, majd Trump, a pártvezetés kénytelen volt ráeszmélni, hogy már azok kezébe csúszott át az ellenőrzés. Ám még az sem térítette jobb belátásra a vezérkart, hogy az elnök mennyire korrupt volt és miként élt vissza jogkörével. Még akkor is felsorakozott mögötte, amikor az elutasította a választás végeredményét. Így most további atrocitásokra kell felkészülni, de ez sem számít. Most kulminál a republikánusoknál, hogy a párt eltávolodott a demokráciától, azonban nemigen látni, miként lehetne valaha is visszatéríteni a helyes útra. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

New York Times

 

A washingtoni puccs már évtizedek óta érett, mivel a Köztársasági Párt cinikus vezetői hosszú ideje őrülteket pártfogolnak – írja szokásos blogjában Paul Krugman. A Nobel-díjas közgazdász kiemeli, hogy teljesen alaptalan volt a támadók minden sérelme. Hiszen a győzelmet senki sem vette el Trumptól, a demokraták nem részesei semmiféle sátáni pedofil összeesküvésnek és nem is radikális marxisták. Vagyis az egész roham hazugságra épült. Ehhez képest megdöbbentő, hogy a párt irányítói közül milyen kevesen voltak hajlandók ezzel szembesíteni a lázadókat.

De pont ez a cinizmus és gyávaság az oka annak a lidércnyomásnak, amit most átél az ország. A jelenség megfejtéséhez tudni kell, hogy a rasszizmusban nincs semmi új az amerikai politikában, mint ahogy az összeesküvés elméletek is régi nótát jelentenek. Ugyanakkor mindig voltak forrófejűek is.

Így a példátlan eset mozgatórugóját ott kell keresni, hogy az egyik párt nem csupán eltűri, hanem még táplálja is a politikai paranoiát. A republikánusok ugyanis az évtizedek során rájöttek, hogy a gazdasági követelésekkel megnyerik ugyan a plutokráciát, de az még kevés a választási sikerhez. Ezért elkezdték megdolgozni a fehér munkásokat – alig leplezett rasszista jelszavakkal.

Ezen felül szoros kapcsolatot építettek ki a keményvonalas keresztény jobboldallal. De amikor felbukkant a Tea Párt, majd Trump, a pártvezetés kénytelen volt ráeszmélni, hogy már azok kezébe csúszott át az ellenőrzés. Ám még az sem térítette jobb belátásra a vezérkart, hogy az elnök mennyire korrupt volt és miként élt vissza jogkörével. Még akkor is felsorakozott mögötte, amikor az elutasította a választás végeredményét.

Így most további atrocitásokra kell felkészülni, de ez sem számít. Most kulminál a republikánusoknál, hogy a párt eltávolodott a demokráciától, azonban nemigen látni, miként lehetne valaha is visszatéríteni a helyes útra.

 

Der Standard

 

Paul Lendvai arra figyelmeztet, hogy ugyan a világ szája tátva maradt a döbbenettől az amerikai törvényhozás lerohanása után, de a dolgok még fordulhatnak rosszabbra is a tengerentúlon, mert kiderült, hogy igencsak törékeny a demokrácia az Egyesült Államokban. A történtek a civilizált országokban sokkot, a diktátorok részéről kárörömet váltottak ki. A felfordulás, az öt halott után nagy a félelem az elnök féktelen dühe miatt, miközben fura uralkodása immár romokban van.

Trump a választás óta több mint 300 üzenetben bíztatta híveit cselekvésre, így a történtek elvileg nem érhettek volna senkit sem meglepetésként. Hogy mekkora még mindig a befolyása, az kiderül abból, hogy 7 fontos republikánus szenátor és 121 képviselő továbbra is kitart mellette.

Ugyanakkor Németországban, illetve Európa középső és keleti részén az USA egyre kevésbé számít a demokrácia világító tornyának.  Mégis el kell fogadni, amit von der Leyen mondott a napokban, hogy ti. bízni kell az amerikai demokratikus intézményének erejében, és nem szabad kételkednie a hatalmas demokrácia túlélőképességében.

 

Reuters

 

Az Európai Határvédelmi Ügynökség csak annyit mondott a legújabb vádakra, miszerint Magyarországon továbbra is semmibe veszik a menekültek jogait, hogy figyeli a fejleményeket. A Helsinki Bizottság fordult a Frontexhez, miután kiderült, hogy az Európai Bíróság hiába ítélte a múlt hónapban törvénytelennek a magyar kitoloncolási gyakorlatot, a magyar rendőrség azóta jó 2300 illegális bevándorlót tett át a déli határon, és mindössze 120 esetében indította meg a menedékkérelmi eljárást.

A jelentés hozzáteszi, hogy a nacionalista magyar kormány kemény álláspontot képvisel a migránsok ügyében, ami megrontotta a kapcsolatokat az EU-val. Egy szóvivő ugyanakkor megismételte azt a hivatalos érvet, hogy az EUB döntése alaptalanná vált, mert időközben felszámolták a két tranzitövezetet. Hozzátette, hogy a szigorú határőrizetet fenn kívánják tartani, mert nem szeretnék, ha migránsfolyosók alakulnának ki.

Viszont az sem változott, hiába kifogásolta a luxemburgi verdikt, hogy az elfogott illegális határsértők hasztalan mondják, hogy menekültek, minden eljárás nélkül visszakényszerítik őket szerb földre.  Ezért a Helsinki Bizottság az sürgeti, hogy a Frontex vonja ki embereit a déli térségből, nehogy azok cinkosak legyenek a törvénysértésben. Az ügynökség korábban azt ígérte, hogy felmondja az együttműködést az olyan tagokkal, amelyek megszegik az emberi jogi normákat. 

 

FT

 

Az unió ugyan vigasztalódhat azzal, hogy a britek milyen rosszul jártak a kilépéssel, ám ettől még tény marad, hogy a szigetország sokkal többet tesz az üzleti világért, mint az EU. Ezt az UBS bank európai igazgatója fejti ki, aki korábban magas tisztségeket töltött be Brüsszelben, civilben pedig Nick Clegg volt brit miniszterelnök-helyettesnek, a liberális demokraták volt vezérének a felesége. A spanyol Miriam Gonzáles Durántez rámutat, hogy Brexit hatalmas károkat okozott a közösségnek, éppen akkor, amikor Magyarország és Lengyelország részéről létveszély fenyegeti a közös normákat és a jogállamot.

A britek nélkül meggyengül a szervezet, ezért még Brüsszelnek inkább meg kell ragadnia az alkalmat, hogy a szabályozás egyszerűsítésével segítse a gazdaságot. A versenyképesség javítására, illetve a külső riválisok visszaszorítására ösztönöznie kell a növekedést és ennek érdekében szorosabban együtt kell működnie a gazdaságokkal, illetve a vállalkozásokkal.

 

The Times

 

Kína növeli befolyását Európában, miután 3 év múlva megkezdi működését a Fudani Egyetem budapesti kara. Ez lesz a sanghaji tanintézmény első kampusza az EU-n belül, miután Orbán Viktor szorosabb kapcsolatokra törekszik az ázsiai nagyhatalommal. Ám a kínaiak terjeszkedését már évek óta aggályok kísérik a földrész középső és keleti fertályán, legyen szó befektetésekről vagy tudományos együttműködésről. A KKP ugyanis keményen ideológiai ellenőrzés alatt tartja az oktatást, úgy hogy kérdések merülnek fel azzal kapcsolatban is, vajon mi a magyarországi vállalkozás célja. Mint ahogy az sem egyértelmű, mit szolgál az európai egyetemeken létesített több mint 100 Konficiusz-tanszék.

Kovács Zoltán azzal igyekezett megnyugtatni a brit tudósítót, hogy a Fudani egyetem emeli a magyar képzés színvonalát, egyben serkenti a kínai beruházásokat és esélyt kínál, hogy az ország regionális tudásközpont legyen. Ám Peking hiába igyekszik puha eszközökkel kiterjeszteni befolyását, a világban idáig csak két hasonló kampusz működik: az egyik Oxfordshire grófságban, a másik Malajziában.

Orbán magára haragította az európai szövetségeseket, amikor támogatta Kína terjeszkedését a Dél-Kínai-tengeren, illetve lehetőséget adott, hogy a Huawei építse ki az 5G-hálózatot Magyarországon. De a Fudan-ügyben kötött szerződés azért is nyugtalanságot keltett, mert a politikus ellen felmerült a vád, hogy nacionalista és konzervatív fazont kíván adni a hazai oktatásnak. Idetartozik a CEU kipaterolása is, aminek része volt, hogy a Soros elleni kampány segített a szélsőjobbnak úgy beállítani az üzletembert a világban, mint aki gyűlöletes figura. Ugyanakkor a kormány ellen felmerült, hogy antiszemita.

A Közép-Európai Egyetem rektora attól fél, hogy a Fudani Egyetem betelepülésével még jobban összeszűkül a tanszabadság Magyarországon. Hiszen itt egy egypártrendszerről van szó, amely kézben tartja a tudományt, immár a világ legautoritereb rezsimjével szövetségben – mondta Ignatieff.

 

 

2021. január 13.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Nem akar elmenni Magyarországról Tóth Krisztina – a választásokig

Ő maga pária lett saját hazájában, ömlik felé a mocsok, bárki belerúghat. Pedig alkotóként szüksége van >

Tovább

A különutas magyar vakcinagyakorlat

Az sem egyértelmű e pillanatban, milyen előnyöket élveznek majd azok a magyarok, akiknek lesz ilyen papírjuk, >

Tovább

Merkel, sokadszorra, ismét megvédi Orbánt?

Úgy tudni, hogy Weber egyértelművé tette: ma délelőtt mindenképpen meglesz a szavazás. Nagyon valószínű, hogy összejön >

Tovább

Micsoda két hét Orbán nélkül!

De minden rosszban van valami jó! Alig várom már, hogy Orbán lengyelországi látogatásra utazzon, s az >

Tovább

Orbán levele a Néppárthoz – ajándék

A néppárti frakció több tagja is úgy nyilatkozott, hogy a Webernek küldött levél nem annyira fenyegetés, >

Tovább

Vírusos kormányválság a cseheknél és szlovákoknál

A 10,7 milliós Csehországban idáig nem egészen 650 ezer embernek adták be az oltóanyagot, így egyre >

Tovább

Folytatódik a Fidesz-Néppárt bohózat

Az Európai Néppárt frakciója egy lépéssel közelebb jutott ahhoz, hogy kizárja a Fideszt: jelenleg ott tart, >

Tovább

Orbánék alkalmatlansága

Magyarország, mint állam válik működésképtelenné, és az oltáskampány ezzel szembesít. A kudarcokat pedig a jól bejáratott >

Tovább

Holtponton a V4

A visegrádi együttműködés fennállásának 30. évfordulóján tartott fényes krakkói ünnepség sem tudta elfedni, hogy törés van >

Tovább

Biden leckét adott Merkelnek demokráciából

Németország ugyan szakadatlanul ismételgeti, hogy az önjelölt magyar és lengyel autokraták nem kérdőjelezhetik meg a jogállamot, >

Tovább

Kovács: a Deutsche Welle nem információt továbbit, hanem kulturimperializmust terjeszt

Az Orbán-kormányt dühíti, hogy fokozatosan fel akarja újítani magyar nyelvű műsorát a külföldre sugárzó német közszolgálati >

Tovább

A félelem szülte katonai hatalomátvétel 2020-2021

Az orbáni koncepció pedig bejött, nincs ok a “lázadásra”, arra nagyon vigyáz a miniszterelnök, hogy kaja >

Tovább