2019. június 15. szombat
Ma Jolán, Vid, Viola névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Úgy elaljasult

Ahogy elbántak a véleményét vállaló diákkal, Nagy Blankával, újabb igazolása annak, hogy a Fidesz-rezsim szar alakokat termel... Egyszer elkerülhetetlenül helyreáll a rend. Magától értetődő lesz újra, hogy gyerek vagy felnőtt kinyissa a száját, és megmondja, amit gondol. Iskolában és azon kívül, tévében és újságban, formális és informális büntetés veszélye nélkül. A bajszos szar és társai akkor már vert seregként gubbasztanak majd. Tóta W. Árpád (hvg.hu):

Itt a békés Európában hajlamosak vagyunk úgy olvasni a konfliktuszónák atrocitásairól, mintha azokat kutyafejű tatárok követnék el, egyszerűen azért, mert civilizálatlanok. Értetlenül hallunk arról, amikor védtelen civilek és gyerekek ellen fordul az erőszak, de egyben meg is nyugszunk: mi nem ilyenek vagyunk.

Aztán lapozunk, és átfutjuk, hány tárgyból áll bukásra Nagy Blanka, és hányszor hiányzott.

Csak a parancs különbözik, de ugyanúgy végrehajtják, gondolkodás nélkül.

Felállt egy lány, elmondta, hogy dühös a kormányra, és nem válogatta meg a szavait. Itt, Európában, ahonnan borzongva nézzük a vadak viselkedését, ez a dolgok normális menete. Van oka a dühre, van oka pestisnek látni a Fideszt, és utolsó senkiházinak a puhatestű köztársasági elnököt. Amit tett, az legitim, legális, és teljesen természetes. Annak kellene lennie; könnyű belátni, hogy nyomorúságos ország az, ahol jobb csendben maradni. Hiszen éltünk ilyenben eleget.

Ámde Nagy Blankának pont azért van igaza, mert a Fidesz ilyen nyomorúságos országot épít. „A viták ideje lejárt”, mondták még a választások előtt, hogy senkivel se kelljen érveket ütköztetniük. Most is ennek megfelelően reagáltak: kinyitotta a száját, nosza, büntessük meg. Mindent szabad, nincsenek személyiségi jogai, nincsenek védett adatai, hazudni és hamisítani is ér. Mindezt azért, hogy lássa mindenki, fejére szól, ki szót emel.

Ennek a rendszernek az a legsúlyosabb bűne, hogy szar alakokat termel. Iskolaigazgatót például, aki lihegve rohan elhatárolódni, mintha bárki feltételezné, hogy a diákja az egész intézmény nevében beszélt. Adatvédelmi biztost, aki kitinpáncéljára fordulva kapálózik, mert nyilvánvaló, hogy senkinek semmi köze Nagy Blanka jegyeihez, de ő ezt nem meri kimondani. Érzi, facsarja az orrát, hogy éppen szarrá változik, ahogy hímez-hámoz, de annyira fél, hogy inkább belenyugszik, és akkor hát így fog élni tovább. Kedves, puha kis kaki lesz az asztal szélén, nem zavar senkit. Most úgyis menő a slime, nem minden a gerinc. Nem akar úgy járni, mint Blanka.

Aztán jönnek a többiek egymás után. A szöveggyáros, aki kettővel Bayer Zsolt alatt szörnyülködik a csúnya szavakon. Szerkesztő, műsorvezető, aki letolja a kampányt, mert ez az utasítás; talán dereng nekik valami arról, hogy nem olyan égbekiáltó bűn felszólalni egy tüntetésen, viszont amit ők csinálnak, az masszív törvénysértés – de elhessegetik, bár ettől a szag megmarad, de azzal együtt lehet élni.

Hiszen ebben az országban elnök is lehet egy szarból, csak bajsza legyen. Ő talán ugrált a gimnazisták sérelmei miatt? Megszólalt, hogy nem kéne leverni egy egyetemet? Dehogyis. Úszott szépen az árral a csatornában, mert az a szar dolga; a bajusz ebben nem akadályozza, azzal evez.

Nem szabad alábecsülni ennek a folyamatnak a jelentőségét. Ezerszámra járnak köztünk, akik tevékeny részesei már annak, ami történik. Még sokkal többen vannak, akik csak nem álltak ki másokért, befogták a szájukat, nem keresték a bajt. Ez nem azt jelenti, hogy a szarnak nincs szíve. Dehogynincs. És fáj. Az ilyen rezsimek legfőbb terméke a félelem mellett a szégyen.

A szégyen nehéz teher. Tudja az igazgató, az ombudsman, az osztálytárs, hogy gyenge volt. Ezért irigylik is a megmaradt keveseket, akik nem félnek. A példa a puszta létével zavarba ejtő: így is lehet élni, nem csak hason kúszva. Sokan vannak, akiknek könnyebb elhinni, hogy a szőnyeg alatt van az igazi élet.

Egyszer elkerülhetetlenül helyreáll a rend. Magától értetődő lesz újra, hogy gyerek vagy felnőtt kinyissa a száját, és megmondja, amit gondol. Iskolában és azon kívül, tévében és újságban, formális és informális büntetés veszélye nélkül.

A bajszos szar és társai akkor már vert seregként gubbasztanak majd. A viták ideje visszatér, és ők annak rendje és módja szerint elvéreznek, mert elfelejtették, hogyan kell fair versenyben nyerni. Az igazán veszélyes hagyatékuk az a sok százezer ember lesz, aki saját gyávasága terhét és szégyenét cipeli át a fénybe.

 

Unni fogjuk őket és a magyarázataikat. Ő parancsot teljesített, ő hitt a rendszerben, az icike-picike meg szemrebbenés nélkül megpróbált tönkretenni egy gyereket, mert az volt a munkája. Nem baj, hadd sorolják – ebből rajzolódik ki a pestis micsodasága. Hosszú folyamat lesz, utóvédharcokkal. Először még bizonygatják majd, hogy igenis az a helyénvaló, ha a szemtelen gyerekeket kékre-zöldre verik a munkásőrök. Aztán mesélnek arról, hogy ők szolgáltak ugyan, de rádiósként meg a pénzügyön. Végül elcsendesül a védekezés. A végsőkig kitartó kommunisták legalább annyit mondhattak, hogy csúnya dolog volt az ávó, de újjáépítették az országot, és milliónyi parasztgyerek előtt nyitottak utat.

Ennek a rendszernek ilyen öröksége nem lesz. Éppen erre figyelmeztetett Nagy Blanka. Előbb azzal, amit mondott, aztán azzal, ami történt vele.

 

2019. április 4.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán Viktor elrabolja Magyarország jövőjét

A tragédia része, hogy az EU nem találta meg az ellenszert. A brüsszeli elitet is felelősség >

Tovább

Trump Orbán után

Vasárnap egy szupermarketben összefutottam a külügyminisztérium egyik Európával foglalkozó szakemberével. Ezt kérdezte: „Mondd, ezek a magyarok >

Tovább

Máz

Folyik a kenés, dolgoznak az ecsetek. Átfestik a Viking Sygint, és átfestik bőszen az ország hajóját >

Tovább

Orbán, mint mérgezett ajándék

A baj sokkal inkább az időzítéssel van, mert a Néppárt most ül le a szocialistákkal, a >

Tovább

Halottak háborúja

Megoldás mindig van, ha azok, akiknek a hatalmat a kezébe adták a választók – bőven kapott >

Tovább

A nemzetállami ideológia térhódítása Erdélyben

Orbán a magyar kisebbségben is a nacionalizmust fűti, aztán csodálkozik, hogy a határon túliakra rárontanak az >

Tovább

Keleten a helyzet változik

Úgy néz ki, mintha egyelőre leállt volna a jobboldali populisták áttörése a földrészen. Hirtelen még Orbán >

Tovább

Die Welt: A berlini Szimpla

Hogy a kormány mégis ennyire népszerű, azt a korrupt függőségi viszonyoknak tulajdonítják. De az EU-t is >

Tovább

Le Monde: Orbanizálódás

A Néppárt, amely 40 éve ingadozik az Európa-pártiak és a nemzetállam hívei között, nem képes több >

Tovább

Soros, Orbán és én

Lehet, hogy a Jobbik és az MSZP számára már nincs visszaút, de a vasárnapi választás igazi >

Tovább

Európa is egy macska, csak egy kicsit nagyobbacska

Európában viszont többséget szerzett az a vonal, amely liberálisként azonosítja magát. De legalábbis anti-illiberálisként. Bizony, pupák, >

Tovább

Orbán nem jutott a várt ütőkártyához a Néppárttal szemben

Magyarországon a Fidesz kényelmesen nyert, ám Orbán nem jutott a várt ütőkártyához az EPP-vel szemben. Az >

Tovább