2020. december 1. kedd
Ma Elza, Natália, Blanka, Bonita névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Nikolics és a válogatott, avagy egy epizodista gólkirály esete

Amelyik bajnokságba Nikolics Nemanja beteszi a lábát, ott gólkirály lesz, ugyanakkor a válogatottban több kapitány is csak epizódszereplőként számított rá. Ez Georges Leekens felfogását tekintve a következőkben sem valószínű, hogy változik. Mi ennek az oka? Havasi Zsolt (Magyar Nemzet):

A magyar labdarúgó-válogatott kapcsán az elmúlt hónapok egyik legpezsgőbb vitatémája Nikolics Nemanja mellőzése és ennek miértje. Az alapkérdésre, miszerint helye van-e egy több bajnokságban is gólkirályi címig jutó játékosnak a nemzeti csapatban, a válasz egyértelműen igennek tűnhet. A tényekkel ugyanis nem lehet vitatkozni: NB I, Ekstraklasa, MLS – ahová Nikolics eddig betette a lábát, ott gólkirály lett.

A játékos legutóbb épp az észak-amerikai labdarúgó-bajnokságban bizonyított azzal, hogy huszonnégy találattal, klubrekorddal elnyerte az MLS alapszakaszának gólkirályi címét – olyan sztárokat megelőzve, mint a világ- és Európa-bajnok David Villa.

A csapataiban nyújtott pazar teljesítményével ellentétes a válogatottbeli statisztikája. A nemzeti tizenegyben 2013. október 11-én debütált – aznap, amikor Magyarország Amszterdamban 8-1-re kikapott Hollandiától –, s az eddigi huszonhárom mérkőzésén négy gólt lőtt. Ebből kettőt 2013. október 15-én Andorra ellen vb-selejtezőn, és egyszer-egyszer betalált 2014. október 18-án Oroszországnak, illetve 2015. május 6-án Litvániának.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a szövetségi kapitányok – Egervári Sándor, Dárdai Pál és Bernd Storck – epizódszereplőként számoltak vele. Csak Csábi József, az Egervárit követő ideiglenes kapitány adott neki egy teljes meccset, Andorra ellen, igaz akkor rögtön két gólt is lőtt.

Adva van tehát egy többszörös gólkirály, aki azonban hazája válogatottjában mellékszereplő. Elfogadható-e egyáltalán, hogy van olyan játékos, aki bármilyen jó klubszinten, nem illeszkedik a válogatott játékába? „Akkor tudok gólokat lőni, ha a mögöttem futballozó társak értik és érzik a mozgásomat. Ha kell, ötvenszer be fogok indulni egy meccsen, ha ezt észlelik akkor, helyzetbe tudnak hozni. Chicagóban is időbe telt, mire megismertük egymást – a válogatottnál nincs erre minőségi idő –, de eddig ahol játszottam, mindenhol képes voltam helyzetbe kerülni és gólokat lőni. A válogatottban is megvoltak a lehetőségeim, amikor pályán voltam. De nyilván más az, amikor alapember vagy, mint amikor nem érzed, hogy rád épül a támadójáték” – válaszolt a felvetésre a támadó.

A labdarúgó utolsó mondatára koncentrálva érdemes áttérni a válogatottat irányító szakemberek felfogására. „Az én időmben még nem tartott ott, hogy minden mérkőzésen kikövetelje magának a kezdőstátust. Most megérett rá” – mondta a fentebb már idézett Egervári Sándor. A Hertha jelenlegi szakvezetőjénél, Dárdai Pálnál szintén nem kapott szerepet a csatár. Ezt ha nem is nyíltan, de előrevetítette a tréner már a 2014. szeptemberi hivatalos bemutatkozásánál, amikor a csapatához tartozó játékosok fontos karakterjegyeit emlegette. Erre később rá is erősített, hiszen felfogását a biztos védekezés jellemezte, ehhez pedig egy olyan támadót favorizált Szalai Ádám személyében, aki a védekezés első embereként ideje nagyobb részét az ellenfél kapujának háttal töltötte – ráadásul erős a párharcokban. Ugyan Bernd Storck filozófiája már némiképp eltért a defenzív felfogástól, és próbálta a válogatottat a minél több labdatartásra sarkalni, ő is ragaszkodott a magas, fizikailag erős támadókhoz.

Dárdaira és Storckra is igaz: abból gazdálkodtak, ami éppen rendelkezésükre állt. Mindez Nikolics Nemanja számára azt jelentette, hogy a nemzeti együttes játéka alapvetően a védekezésre épült. Ennek az is oka, hogy a labdabirtokláshoz és a támadást előtérbe helyező futballhoz a magyar válogatottnál egyszerűen nem áll rendelkezésre megfelelő emberanyag.

Nikolics érvényesüléséhez pedig szükség van a csapat dominanciájára, illetve olyan játékosra vagy játékosokra, akik képesek őt – egy erősebb ellenfél ellen is – kulcspasszokkal kiszolgálni, azaz olyan átadással helyzetbe hozni, amely közvetlen gólhelyzetet eredményez. Be kell látni, ilyen karakter jelenleg nem található a keretben.

Hiába tehát Nikolics klubokban elért sikerei, a magyar válogatott játékoskerete és össztudása nem teszi lehetővé hatékony érvényesülését.

S hogy lesz-e a változás Nikolics helyzetében a napokban kinevezett szövetségi kapitány, Georges Leekens kinevezésével? Nos, a belga tréner futballfilozófiája nem kecsegtet túl sok jóval számára. Mint azt Peter Vandenbempt, a belga labdarúgásban jártas szakértő az Indexnek elmondta, Leekens „a csapata játékát is rendszerszinten építi fel előbb, a szervezettségre helyezi a hangsúlyt, viszont támadónak éppen nem mondanám a felfogását. Nem egy Guardiola. A csapatai rengeteget gyakorolják a rögzített játékhelyzeteket, a szögleteket és szabadrúgásokat, a különböző variációikat, és sok gólt is szereznek ezekből.”

Ettől függetlenül a magyar válogatottnál alacsonyabban jegyzett együttesek, például Lettország, Andorra ellen érvényesülhet az ellenfél védekezését megbontó, folyamatosan az üres területeket kereső játéka. A kérdés: ennyivel megelégszik-e Nikolics?

 

2017. november 9.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Brexit után Huxit?

A Brexit után már a Huxit, vagyis a magyar uniós kilépés sem tabu többé. Ez derül >

Tovább

Elbocsátó, randa üzenet

Na de az is lehet, hogy a főnök most valagba rúgja ezt a nagyhatalmú és hatalmas >

Tovább

A bolgárok is csatlakoznak a magyarokhoz és a lengyelekhez?

Mivel Bulgáriában egyre jobban kiütközik a kegyencrendszer és a korrupció, Brüsszelben erősödik a félelem, hogy Szófia >

Tovább

Á la carte Európa felé halad az EU

Bármiféle javaslat, mármint hogy az unió váljon szét a szorosabb együttműködést szorgalmazó kemény magra, illetve a >

Tovább

Partraszállás

A megindult és 2021 tavaszától felgyorsuló partraszállási folyamat meghatározóbb lesz számunkra, magyaroknak, kelet-európaiaknak, mint vezetőink bármiféle >

Tovább

Orbán útja a mártíromság felé

Hollandiában lemondásra kényszerült a szélsőjobb vezére. Lassan lecseng Európában a Brexit mérgező hatása, ugyanakkor az unió >

Tovább

A lengyel-magyar javaslat: sohanapján, kiskedden

Nem enged a jogállam ügyében a lázadó magyar és lengyel kormány. Orbán és Morawiecki budapesti tárgyalása >

Tovább

Küzdelem a Nyugat lelkéért

A magyar és a lengyel kormány elleni küzdelem a Nyugat lelkéért indított harcot harangozza be. Biden >

Tovább

Az utolsó alkalom kínálkozik arra, hogy feltartóztassák Orbánt és Kaczynskit

Paul Lendvai szerint az utolsó alkalom kínálkozik arra, hogy feltartóztassák Orbánt és Kaczynskit, akik mindezidáig zavartalanul >

Tovább

Orbán bácsi

A gánti bánya sejtelmes késő-délutáni félhomályában a kivégzőkarót gondosan a gerincoszlophoz kalibrálva Orbán bácsi csak annyit >

Tovább

Kerül, amibe kerül, Európa nem adhatja be a derekát

A New York Times után egy nappal a másik nagy amerikai lap, a Washington Post is >

Tovább

Csak nyugi és gyerünk tovább, EU!

Ebben a helyzetben Európának meg kell őriznie a hidegvérét. Ha ugyanis a földrész nem nyújt segédkezet >

Tovább