2020. október 31. szombat
Ma Farkas, Rodrigó, Wolfgang névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A Nemzet Szépe a munkájába szerelmes

A zentai Kis Gabriella nyerte azt a szépségkirálynő választást, ahol a természetességet díjazták. A huszonegy éves nő nem a médiában vagy szépségiparban szeretne dolgozni. Marad a szegedi klinika betegápolója. Herczeg Szonja (Magyar Nemzet):

Bevallom, kissé kialvatlanul és gyűrötten ültünk be Budapesten az autóba, hogy ellátogassunk Szegedre a nemzet nemrég megválasztott szépéhez. Mire odaértünk a napfény városába, már a víz is ömlött rólunk a harminchárom fokos hőségben, így vártuk, hogy Kis Gabriella szépsége ellensúlyozza egy kicsit az összképet.

A huszonegy éves fiatal nő élőben is legalább olyan természetes és bájos, mint a róla készült képeken. Barna hajával, óriási barna szemeivel és törékeny alakjával kitűnik a Szegedi Sebészeti Klinika ambulanciáján. Betegek és leendő orvosok körében várjuk a kifejezetten szép, tágas és fényes épületben. A modern kórház falait frissen festették, mosdója tiszta, a vakolat mindenhol ép.

Gabriella élénk rózsaszín ápolói ruhában és fehér klumpában érkezik. – Külön rendeltünk magunknak, nem szeretjük ugyanis a steril fehéret. Szerintem a betegekre is jó hatással van, ha vidám színekkel találkoznak – mondja, és áttessékel minket egy kevésbé forgalmas helyre, hogy fél órát beszélgethessünk. Ennyire futja az idejéből, a Nemzet Szépe ugyanis tizenkét órás műszakját tölti a sebészeti osztály segédápolójaként.

– Ugye, hogy nincs nála szebb és kedvesebb lány? – szól utánunk József, a kórház egyik beteghordója. És nem ő az egyetlen. Látszik, hogy a fiatal nőt sokan kedvelik a munkahelyén.

Gabriella nagy álma vált valóra, amikor Szegedre költözhetett szülővárosából, a vajdasági Zentáról. Azt mondja, bár nagyon közel van egymáshoz a két település, mégis olyan volt, mintha egy másik világba csöppent volna. (...)

– Kislányként a testvéremmel szépségkirálynőnek öltöztünk. Anyukám nem örült, amikor meglátta, hogy az ő tinédzserkori ruháiban vagy nagymamánk kombinéjában, teljes sminkben vonulunk a folyosón – idézi fel nevetve a szépségipar leleményei iránti korai vonzalmát.

Kis Gabriella életét a nőiesség és a gyógyítás iránti vágy határozza meg. Gyerekként is szeretett sebeket ellátni, sosem zavarta a vér látványa. Családja birkákat tartott, ő pedig boldogan segédkezett az oltásban és az ellésekkor is. Általános iskolában már elsősegélynyújtó tanfolyamra és versenyekre is járt, egyértelmű volt az is, hogy egészségügyi szakközépbe fog járni.

El is kezdte tanulmányait, második osztályos korában azonban az élet közbeszólt. 2011-ben nyirokmirigy daganatot diagnosztizáltak nála. – Már az első iskolai év végén csomók jelentek meg a nyakamon. A háziorvos azt mondta, valószínűleg csak egy megfázás miatt nagyobbodtak meg a nyirokcsomóim, ne aggódjak. De csak nem javult, sőt tüdőgyulladásom is lett. Bekerültem a kórházba, ahol biopsziát vettek tőlem, ami sajnos rossz eredményt hozott. Ezután kezdődhetett csak el a kezelés.

Gabriella 2011 októberében kezdett el kemoterápiára járni. Nagyon megviselték a mellékhatások, és az is, hogy ritkán és akkor is csak maszkban mehetett ki az utcára. Halasztania kellett az iskolában, de ma már úgy látja, ez kis ár volt azért, hogy 2012 áprilisára eltűntek a nyakáról a daganatok, melyek azóta sem tértek vissza. – Lassan már csak évente kell kontrollra mennem, aminek nagyon örülök. Most már szívesen beszélek a betegségről, de amikor éppen benne voltam, nem volt könnyű, ha erről kérdeztek.

Gabriellában saját harca alatt tudatosult, mennyire fontos egy ilyen kiszolgáltatott helyzetben, hogy valaki folyamatosan támogassa az embert. – Nem tudtam még mosdóra sem kimenni, olyan gyenge voltam, és ha nincsenek a szüleim, nem tudom mihez kezdtem volna. Ezért is akartam ápolónak állni, aki az orvossal ellentétben folyamatosan a beteg mellett van, lelki támaszt is nyújtva.

Gabriella két éve végzett segédápolóként. Rögtön tudta, hogy nem akar Zentán elhelyezkedni. Amellett, hogy magyarok között szeretett volna élni, úgy tudta, a munkaköréért járó fizetés sokkal alacsonyabb odahaza, mint Szegeden. Bár tisztában van azzal, hogy külföldön többet is kereshetne, mégsem akar messzire menni, mindenképp a családja közelében maradna. (...)

Gabriellát általában szeretik a betegek, de azt mondja, néha muszáj szigorúnak lennie, különben káoszba fulladna az ellátás. Ezt csak néhányan nem viselik jól, a többség hálás a rendért és fegyelemért. Amikor arról kérdezem, hogy mit szól a magyar egészségügyet érő kemény kritikákhoz, szerényen válaszol. – Én csak arról tudok nyilatkozni, amit itt látok. Nálunk jók az orvosok, remek az ellátás és mi is nagyon szeretünk dolgozni. Nem jártam a többi kórházban, így ebben a kérdésben nem tudok határozott véleményt formálni.

Gabriella arra számított egyébként, hogy a végül közönségdíjjal jutalmazott lány lesz a Nemzet Szépe. Nagyon boldog volt, mikor ő lett a győztes, mert régóta erről álmodott. – Ezen a versenyen nem csak az indulók külsejét osztályozzák, jóval több területen mérik a versenyzők képességeit. Az érdeklődési kör, a tájékozottság és a nemzeti öntudat is fontosak voltak. – Örültem, hogy nem csak annyiból áll az egész, hogy vonulok, vagy bikiniben mutogatom magamat. (...)

 

2017. július 6.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Ha Trump maradna...

Az autoriter vezetők már kiszagolták ezt, Törökországtól, Kínán, Oroszországon és Magyarországon át, egészen Brazíliáig. A trumpi >

Tovább

Az Economist Biden mellett

De a legfőbb gond vele az, hogy átgázolt az amerikai értékeken. Ily módon hihetetlen módon ártott >

Tovább

Brüsszelnek nincs választása: bemegy Orbán utcájába

A 27-ek együtt találták ki az alapot és az csak akkor kezdheti meg működését, ha minden >

Tovább

Orbán csak blöfföl

Amikor az újjáépítési csomag, illetve a következő költségvetés megvétózásával fenyegetőzik. Elemzésében a főváros brüsszeli képviseletének vezetője >

Tovább

A képzelt pszichiáter

Nincs abban semmi meglepő, hogy Semjén önmagához, mentalitásához és világlátásához abszolút következetesen a cári Oroszország és >

Tovább

Választások utáni válság lehetséges Amerikában

Timothy Garton Ash a Financial Times-ban azt tanácsolja, hogy a demokratikus világ készüljön fel, mert az >

Tovább

A média visszalengyelesítése magyar módra

A Washington Post szerkesztőségi állásfoglalásában arra figyelmeztet, hogy a lengyel kormány módszeresen zárkózik fel a magyar >

Tovább

Az echte magyar keresztény-úri polgárság

Azon tűnődöm, vajon mit szólnának ahhoz ezek a keresztény-konzervatív polgárok, ha például a Bogár Lászlót (korábban >

Tovább

Zenebohóc a szimfonikusok között

A magyarországi olvasó valószínűleg nem ismeri azt a nagyszerű érzést, ami akkor tölti el a szlovák >

Tovább

Orbán ingadozik a korbács és a mézesmadzag között

Az önmagát illiberálisnak nevező Orbán ritkán kerül szembe ilyen fizikai ellenállással, miközben egyre inkább kiterjeszti befolyását. >

Tovább

Libération: A színművészeti egyetemisták nem hátrálnak

Karsai György, aki két évtizeden át volt az iskola tanára, ahhoz hasonlítja a helyzetet, mintha egy >

Tovább

Orbán emeli a tétet az amerikai elnökválasztásban

A Frankfurter Allgemeine Zeitung vezető német jobboldali lap ezt azzal magyarázza, hogy a Fidesz közeli sajtó >

Tovább