2020. május 28. csütörtök
Ma Emil, Csanád, Vilmos névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Ellenségünk, Amerika

Orbánék megelőző csapása az ötvenes évek szellemében

Vajon mikor lesz „láncos kutya” is a PM politikusa? Ara-Kovács Attila (Magyar Narancs):

Blöffnek minősíteni mindazt, amit a kormány szócsöveként számon tartott Napi Gazdaság Szabó Tímeáról leírt, nagy tévedés, sőt ostobaság lenne – függetlenül attól, hogy van-e bármi alapja a cikk állításainak. A vádak ugyanis végső soron nem a PM politikusának szólnak, hanem közvetlenül az Egyesült Államoknak.

Nem új keletű az efféle kommunikációs fogás, amelynek minősítésétől most inkább eltekintek.

Mi áll tehát a Napi Gazdaság cikkében?

1. Szabó Tímea az Amerikai Egyesült Államokban tanult stratégiai konfliktusmegelőzést. Tudjuk, állapítja meg a cikk, hogy az „ilyen »konfliktusmegelőző« akciók aztán olyan jól sikerültek, hogy belőlük nőttek ki az utóbbi évek legsúlyosabb helyi háborúi, mint például Irak, Afganisztán, Líbia, Szíria vagy éppen az Iszlám Állam. Korábban sosem látott menekültáradatot generálva.”

A fenti idézetbe rejtve három egyértelmű állítást találunk: a) A világot kínzó minden aktuális konfliktusért az Egyesült Államok tehető felelőssé. b) Amerika a felelős az Európát aktuálisan elárasztó menekülthullámért is. c) Minthogy Szabó Tímea Amerika legrégibb és nem véletlenül a legjobban finanszírozott egyetemén, a Harvardon tanult konfliktusmenedzselést, nyilvánvalóan az Egyesült Államok, pontosabban a CIA ügynöke.

2. Tanulmányai után Szabó Pakisztánban, majd Afganisztánban kapott gyakorlati kiképzést, ráadásul 2001. szeptember 11. idején, amikor George W. Bush elhatározta, hogy – a maga módján – rendet tesz a Közel-Keleten. A cikk szerint ez az eset a magyar kormányt kísértetiesen emlékezteti Gerő Ernőére: „Gerőt a Tanácsköztársaság bukása után letartóztatták és elítélték, de 1924-ben kiadták a Szovjetuniónak, ahol beiratkozott a Nemzetközi Lenin Iskolába, és belépett a szovjet titkosszolgálatba, az NKVD-be. Számos külföldi megbízatást teljesített, részt vett például abban a »fegyveres konfliktusmegelőzési« akcióban, amely spanyol polgárháború néven vonult be a történelembe.”

Itt sem az érdekes, hogy miként viszonyul Szabó Tímea Gerő Ernőhöz, hanem az, hogy bizonyos rétegek fejében hogyan konvertálódik a mai Egyesült Államok az egykori sztálini Szovjetunióra, illetve a KGB elődje, az NKVD a mai CIA-ra.

3. Minthogy Szabó Tímea részt vett André Goodfriend búcsúpartiján, és minthogy „lényegében Goodfriend vezette azt a példátlan sajtókampányt, amelynek egyetlen eredménye azt lett, hogy immár egyértelműen felhozta és bebetonozta a politikai paletta második helyére a Jobbikot”, ezért gyakorlatilag az Egyesült Államok az, amely a magyar szélsőjobb pártjának sikeréért okolható, és ebben szorosan együttműködtek vele a magyar demokratikus ellenzék olyan tagjai, mint például Szabó Tímea.

Hogy félre ne érthesse senki, a kormány véleményét közvetítő lap kijelenti: a centrumban álló Fidesszel szembeni két szélsőség, a bal- és jobboldali ellenzék összefogására már volt példa „a magyar történelemben. Legutóbb a 90-es évek elején: akkor a legantikommunistább SZDSZ és a kommunista utódpárt, az akkori MSZP bútorozott össze, Soros György hathatós közreműködése mellett.” És miként korábban, úgy ma is egy zsidó állt az események fókuszában, sugallja a cikk. Akkor Soros, most Goodfriend.

Senki ne legyintsen, hogy a Fidesz logikája a hagyományos antiszemita alapvetés logikája. Azzal se intézzük ezt el, hogy a fenti három pontba szedett fideszes politikai kommunikáció miként teremt féligazságokból egy önkényesen berendezett virtuális valóságot. Mert a lényeg még csak ezután következik.

Az Orbán Viktort kiszolgáló hírszerzés és a hozzá kapcsolódó elemzői munka és stratégiai tervezés az utóbbi időben komoly és látványos eredményeket produkált. Leginkább a menekülthullám jelentette veszélyt érzékelte „valós időben” a magyar kormányzat, s szinte mindenkinél hamarabb reagált is rá. (Más kérdés, hogyan.) A Napi Gazdaság cikke is kétségtelenül egy efféle előrejelzésre épülhet, mégpedig arra, hogy az Egyesült Államok valamilyen elhatározásra jutott az Orbán-rezsimmel kapcsolatban, és ennek bármilyen következményei is lehetnek. Egy ilyen közlés kifejezetten a legbarátságtalanabb lépés egy olyan szövetségessel szemben, mint az Egyesült Államok, vagyis a közleménynek csak akkor van értelme, ha a belé fektetett energia valahogy megtérül.

A magyar kormány láthatóan azzal számol, hogy az eddig vitt politikája miatt, vagy egy már megtervezett, de nyilvánosságot még nem kapott lépése miatt elképzelhető egy, a tartalmát tekintve megjósolható újabb washingtoni lépés – és ezzel szemben jó előre mozgósítani kell azt az aktív támogatói réteget, amely változatlanul kitart Orbán mellett. Ráadásul érdemes a „hazát” – azaz a szélsőjobbot és a szélsőbalt – fegyverbe szólítani a számukra amúgy sem szövetségesnek tekintett Egyesült Államok és nem mellékesen a magyar demokratikus ellenzék ellen.

A Napi Gazdaság cikke eléggé egyértelműen jelzi: Orbánék ismét készülnek valamire, vagy éppenséggel megint félnek valamitől. Ha készülnek valamire, attól – akárcsak eddig – semmi jó nem várható az országnak. Ha viszont figyelmeztették őket, hogy Washingtonnak elege lett belőlük, akkor arra csak annyit tudok mondani: végre!

 

 

2015. augusztus 21.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán Viktor mint ma született bárány

Magyarország mint vegytiszta jogállam? Budapest most ezt a képet igyekszik terjeszteni magáról, ám igazából rossz bohózatot >

Tovább

A német kétszínűség

Németországban a Telekom lengeti a szivárványszínű zászlót, Magyarországon azonban hallgat, mert így kívánják az üzleti érdekei, >

Tovább

„Orbánnal szoros kötelékben”

Ez a címe a Frankfurter Rundschau cikkének a szlovén kormányfőről, miután Ljubljanában az ellenzék 10 ezres >

Tovább

Orbán mint modell Vučić számára

Szerbia is tovább illiberalizálódik, Orbán módszerének felhasználásával, ám az ország így aligha lesz alkalmas jelölt az >

Tovább

Merkel európai fordulata

A német kancellár már megnyerte az 500 milliós gazdasági segélycsomagnak a V4-eket, mert egy hete arról >

Tovább

Bill Gates lenyúlta Soros szerepét

Ezért valószínűleg azon sóhajtozik: „ilyen az, amikor az embert elhagyják egy fiatalabbért”. Közben pedig bánatosan egy >

Tovább

Irodalmi nemzet a magyar

Mert hát nem ugyanazt mondja a nemzeti testtel és lélekkel egylényegű legfőbb jogforrás, mint a szépíró, >

Tovább

Szabad a gazda

Az ellenzék két helyszínen érezheti magát félig-meddig otthonosan, a Hit Gyülekezete ATV-s stúdiójában és az EMIH >

Tovább

Orbán kettős játéka

Egyrészt nekimegy az uniós partnereknek, majd  egy lépést tesz hátra, de a végén azért bevisz egy-két >

Tovább

„Orbán, a provokatőr marad”

Ám senki se gondolja azt, hogy a lépés akár egy jottányit is változtatott a magyar menedékpolitikán. >

Tovább

A nemzet közszelleme volt béklyóban

S ez olyan destruáló hatással volt az egész világra, hogy az új generációk már úgy nőttek, >

Tovább

Orbán populista, Trump egy bohóc

Mind a hívei, mind az ellenfelei azt gondolták, hogy most majd ő lesz Amerikában Orbán, aki >

Tovább