2021. január 22. péntek
Ma Vince, Artúr névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Gumicsont. Vagyis: hogyan kell etetni a közvéleményt

„Nem kötelező terroristának menni. Aki szeret lövöldözni, arra visszalőnek.” Corvinusonline, Bartus László (Amerikai Népszava):

A sajtó és az ellenzék is ráharapott a bevándorlás ellenes gumicsontra

Egy politikai formáció erejét abban is lehet mérni, hogy mennyire képes irányítani a közbeszédet. Az utóbbi időben a Fidesz ebben szokatlanul rosszul szerepelt. Az internetadó bejelentése óta azt látni, hogy rendszeresen kicsúszik a párt kezéből a fontosabb ügyek kommunikációjának irányítása. Úgy tűnt a Fidesz csak szerválni tud, de az adogatás megkezdése után már nem képes irányítani a labdamenetet. Most a párizsi terrortámadás esetén úgy tűnik megváltozott, egyértelműen sikerült a kormányzópártnak a számára kedvező mederbe terelni a párbeszédet.

A lövöldözés után a magyar média is a nemzetközi sajtó által megalkotott narratívát vette át, vagyis a szólásszabadság elleni terrortámadásról beszélt. Ez meghatározta a kezdeti diskurzust. A liberális véleményvezérek kiálltak a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, míg konzervatívabb társaik a vallási érzékenység tiszteletben tartására hívták fel a figyelmet. A párbeszéd nem szolgált pártpolitikai célokat, nem volt több értelmiségi értekezésnél.

A Fidesz viszont megtalálta a helyzet kínálta kommunikációs lehetőséget. Felfedezni vélték az október óta keresett gumicsontjukat a bevándorlás ellenességben. A kormányzópárt abban reménykedhet, hogy a társadalmon élősködő szegényekkel való rémisztgetéssel újra egységbe rendezheti táborát. Van erre esély: a közmunka-program bevezetésére vagy a hajléktalanok közterületről való kitiltására pozitívan reagált a szavazóbázis, miért éppen a menekült-ügyben lenne más a helyzet?

A terv megvalósítására a miniszterelnök szokásos, péntek reggeli rádióinterjúját jelölték ki. A párizsi eseményekről beszélő Orbán Viktor különös kitérőt tett: elkezdte ecsetelni, hogy el kell zárkózni a bevándorlás elöl. Egy, a magyar társadalom számára tulajdonképpen irreleváns ügyben fogalmazott meg markáns álláspontot. Pechére felvetése kisebb sajtó visszhangot kapott, mint amire számíthattak. A gondokat tetézte, hogy délután már a Jobbik elnöke is rátelepedett a témára, ráadásul egy sokkal radikálisabb gondolattal megpróbálta elhappolni a kezdeményezés. A Vona Gábor-féle "zéró tolerancia" meghirdetése sokkal erőteljesebb üzenetnek bizonyult, mint amit a miniszterelnök megfogalmazott. Úgy látszott, a Fidesz ismét elbukta a közbeszéd tematizálásának kísérletét.

A kormányzópárt azonban nem adta fel. Vasárnap a köztévének adott exkluzív interjújában Orbán Viktor megerősítette korábbi álláspontját, hétfőn a Ma Reggelben Rogán Antal megismételte a főbb gondolatokat, majd rátett még egy lapáttal. A tandem ügyesen működött: nemcsak a belpolitikai nyereségre ügyelt, de közben a Magyarország nemzetközi megítélésben okozható potenciális kárt is próbálta minimalizálni. A miniszterelnök, akire a világsajtó jobban figyel, jóval visszafogottabban fogalmazott, meghagyva a kommunikációs bombákat frakcióvezetőjének. Rogán homályos általánosságok helyett konkrétan kimondta, hogy szerinte a muszlimok nagyszámú jelenlétével van gond. Míg a kormányfőt ilyen esetben a külföldi média felháborodott cikkekben iszlamofóbnak bélyegezné, addig egy Fideszes pártfunkcionárius nyilatkozata nem igazán üti meg a ingerküszöböt.

A kérdés már csak az volt: ráharap-e a témára az ellenzék és a média. Eddig úgy tűnik, igen. Az egyszemélyes pártok Bokros Lajos és Fodor Gábor valamint a kicsivel nagyobb Demokratikus Koalició, Együtt és a Párbeszéd Magyarországért már tiltakozásuknak adott hangot. (...)

Egy valami mindenesetre bizonyos: az elmúlt hónapok bénázása ellenére továbbra sem szabad lebecsülni a Fidesz kommunikációs csapatának profizmusát.

XXX

Szabad-e sérteni a vallási érzékenységet?

(...) A vallási fanatikus terroristák és a szélsőjobboldali nácik, akik nem a bűnt, hanem a vallást és a szabadságot üldöznék a terrorizmus ürügyén, egy tőről fakadnak. Ezért a terrorizmusra nem a nácizmus a válasz, hanem a liberalizmus a válasz mindkettőre, de nem azoknak a hülyéknek a liberalizmusa, akiknek a liberalizmus a korlátok nélküli anarchiát és a társadalom védtelenségét jelenti.

A magam részéről Guantanamo-t például rendkívül hasznosnak ítélem, és sokkal jobban járunk, ha ez a két emberselejt is ott csücsül. Biztos vagyok abban, hogy Guantanamo nélkül borzalmasabb lenne a világ, és rettegnénk kilépni az utcára. Amikor azt olvastam, hogy a CIA titkos börtönöket tart fenn itt-ott, elégedetten nyugtáztam, hogy teszik a dolgukat. Miközben az „emberi jogokat védők” tiltakoztak az ilyen Kouachi testvérek jogaiért. A terrorizmus veszélyes üzem. Nem kötelező terroristának menni. Aki szeret lövöldözni, arra visszalőnek.

A világ technikailag fejlődik, globalizálódik, és ennek arányában veszélyesebb is. Szerintem a majdnem Nobel Béke-díjat kapott Edward Snowden is nagyon sokat ártott a világ biztonságának, még akkor is, ha a nemzetbiztonsági ügynökség túl nagy merítést használt. Engem nyugodtan lehallgathatnak, elolvashatják a leveleimet, nem hiszem, hogy túl érdekes lenne nekik, és ez érdekelné őket.

Ha ez kell ahhoz, hogy Allahu Akbar ordítással ne rontson rám egy elmebeteg, akkor tegyék. A liberális demokráciákat meg kell erősíteni, a liberalizmus nem a széplelkű szobakukacok filozófiája, hanem az emberi szabadság harcos és bátor védelmezője, amely vadállatokkal és gyilkos veszélyekkel szemben védi az emberi életet. Ide kellene visszatalálni.

2015. január 13.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Egy nagy-nagy megkönnyebbülés

Trump szűklátókörű nacionalizmusa után Amerikának végre megint olyan elnöke van, aki hisz abban, hogy az Egyesült >

Tovább

Orbán viszonya feszült lesz Bidennel

Trump nacionalizmusát sokan támogatták, pl. olyan feltörekvő autokráciák, mint Magyarország és Brazília. Ő volt a jelentős >

Tovább

A jogállami vitákat a lengyelek és a magyarok az urnáknál tisztázhatnák

Ezt a Bizottság alelnöke közölte abból az alkalomból, hogy elkészült az EU jelentése az osztrák demokrácia >

Tovább

A Merkel-utód nem fog bekeményíteni Orbánnal szemben

Laschet a jelek szerint nem kíván azon változtatni, hogy a két uniópárt, és főként Merkel védőernyőt >

Tovább

A vágy vakcinája

Mintha az ellenzék is érezné az immár számokban is megmutatkozó esélyt, mintha a fegyelem és az >

Tovább

Magyarországnak soha nem volt ilyen cinikus, romlott, gonosz kormánya

Nem gondolhatunk másra, hogy az orosz majd a kínai oltóanyag népszerűsítése mögött kizárólag üzleti és politikai >

Tovább

Merkel-utód: Csak semmi kísérletezés

A Financial Times úgy véli, hogy Armin Laschet annak a jelszónak a jegyében lett a CDU >

Tovább

Siralmas Trump politikai teljesítménye

Hatalmas erkölcsi felelősséget visel, akárcsak a republikánusok a kurzus geopolitikai következményeiért. Hiszen ha az Egyesült Államokban >

Tovább

Kinek a haszna?

És Orbán legnagyobb tévedése abban van, hogy ezt a kínai valamit azoknak a hatvanon felüli krónikus >

Tovább

FT: Bidenek egy „Amerika az első” külpolitikára van szüksége

Ha Biden hatalmon akar maradni, akkor le kell választania az anyagilag nehéz helyzetbe jutott rétegeket a >

Tovább

„Kedves CDU! Ugyan árult már el végre, mit kívánsz tenni Orbán Viktorral!”

A döntéstől függ az EU-ban a demokrácia és a jogállam jövője. Orbán nem csak Magyarországon okozott >

Tovább

DW: Vihart kavar egy szobor Budapesten

Csak áprilisban fogják kiállítani a „Fekete életek számítanak” mozgalom támogatására született, mindössze kb. egyméteres szobrot, ám >

Tovább