2024. április 15. hétfő
Ma Anasztázia, Tas, Oktávia névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Gumicsont. Vagyis: hogyan kell etetni a közvéleményt

„Nem kötelező terroristának menni. Aki szeret lövöldözni, arra visszalőnek.” Corvinusonline, Bartus László (Amerikai Népszava):

A sajtó és az ellenzék is ráharapott a bevándorlás ellenes gumicsontra

Egy politikai formáció erejét abban is lehet mérni, hogy mennyire képes irányítani a közbeszédet. Az utóbbi időben a Fidesz ebben szokatlanul rosszul szerepelt. Az internetadó bejelentése óta azt látni, hogy rendszeresen kicsúszik a párt kezéből a fontosabb ügyek kommunikációjának irányítása. Úgy tűnt a Fidesz csak szerválni tud, de az adogatás megkezdése után már nem képes irányítani a labdamenetet. Most a párizsi terrortámadás esetén úgy tűnik megváltozott, egyértelműen sikerült a kormányzópártnak a számára kedvező mederbe terelni a párbeszédet.

A lövöldözés után a magyar média is a nemzetközi sajtó által megalkotott narratívát vette át, vagyis a szólásszabadság elleni terrortámadásról beszélt. Ez meghatározta a kezdeti diskurzust. A liberális véleményvezérek kiálltak a véleménynyilvánítás szabadsága mellett, míg konzervatívabb társaik a vallási érzékenység tiszteletben tartására hívták fel a figyelmet. A párbeszéd nem szolgált pártpolitikai célokat, nem volt több értelmiségi értekezésnél.

A Fidesz viszont megtalálta a helyzet kínálta kommunikációs lehetőséget. Felfedezni vélték az október óta keresett gumicsontjukat a bevándorlás ellenességben. A kormányzópárt abban reménykedhet, hogy a társadalmon élősködő szegényekkel való rémisztgetéssel újra egységbe rendezheti táborát. Van erre esély: a közmunka-program bevezetésére vagy a hajléktalanok közterületről való kitiltására pozitívan reagált a szavazóbázis, miért éppen a menekült-ügyben lenne más a helyzet?

A terv megvalósítására a miniszterelnök szokásos, péntek reggeli rádióinterjúját jelölték ki. A párizsi eseményekről beszélő Orbán Viktor különös kitérőt tett: elkezdte ecsetelni, hogy el kell zárkózni a bevándorlás elöl. Egy, a magyar társadalom számára tulajdonképpen irreleváns ügyben fogalmazott meg markáns álláspontot. Pechére felvetése kisebb sajtó visszhangot kapott, mint amire számíthattak. A gondokat tetézte, hogy délután már a Jobbik elnöke is rátelepedett a témára, ráadásul egy sokkal radikálisabb gondolattal megpróbálta elhappolni a kezdeményezés. A Vona Gábor-féle "zéró tolerancia" meghirdetése sokkal erőteljesebb üzenetnek bizonyult, mint amit a miniszterelnök megfogalmazott. Úgy látszott, a Fidesz ismét elbukta a közbeszéd tematizálásának kísérletét.

A kormányzópárt azonban nem adta fel. Vasárnap a köztévének adott exkluzív interjújában Orbán Viktor megerősítette korábbi álláspontját, hétfőn a Ma Reggelben Rogán Antal megismételte a főbb gondolatokat, majd rátett még egy lapáttal. A tandem ügyesen működött: nemcsak a belpolitikai nyereségre ügyelt, de közben a Magyarország nemzetközi megítélésben okozható potenciális kárt is próbálta minimalizálni. A miniszterelnök, akire a világsajtó jobban figyel, jóval visszafogottabban fogalmazott, meghagyva a kommunikációs bombákat frakcióvezetőjének. Rogán homályos általánosságok helyett konkrétan kimondta, hogy szerinte a muszlimok nagyszámú jelenlétével van gond. Míg a kormányfőt ilyen esetben a külföldi média felháborodott cikkekben iszlamofóbnak bélyegezné, addig egy Fideszes pártfunkcionárius nyilatkozata nem igazán üti meg a ingerküszöböt.

A kérdés már csak az volt: ráharap-e a témára az ellenzék és a média. Eddig úgy tűnik, igen. Az egyszemélyes pártok Bokros Lajos és Fodor Gábor valamint a kicsivel nagyobb Demokratikus Koalició, Együtt és a Párbeszéd Magyarországért már tiltakozásuknak adott hangot. (...)

Egy valami mindenesetre bizonyos: az elmúlt hónapok bénázása ellenére továbbra sem szabad lebecsülni a Fidesz kommunikációs csapatának profizmusát.

XXX

Szabad-e sérteni a vallási érzékenységet?

(...) A vallási fanatikus terroristák és a szélsőjobboldali nácik, akik nem a bűnt, hanem a vallást és a szabadságot üldöznék a terrorizmus ürügyén, egy tőről fakadnak. Ezért a terrorizmusra nem a nácizmus a válasz, hanem a liberalizmus a válasz mindkettőre, de nem azoknak a hülyéknek a liberalizmusa, akiknek a liberalizmus a korlátok nélküli anarchiát és a társadalom védtelenségét jelenti.

A magam részéről Guantanamo-t például rendkívül hasznosnak ítélem, és sokkal jobban járunk, ha ez a két emberselejt is ott csücsül. Biztos vagyok abban, hogy Guantanamo nélkül borzalmasabb lenne a világ, és rettegnénk kilépni az utcára. Amikor azt olvastam, hogy a CIA titkos börtönöket tart fenn itt-ott, elégedetten nyugtáztam, hogy teszik a dolgukat. Miközben az „emberi jogokat védők” tiltakoztak az ilyen Kouachi testvérek jogaiért. A terrorizmus veszélyes üzem. Nem kötelező terroristának menni. Aki szeret lövöldözni, arra visszalőnek.

A világ technikailag fejlődik, globalizálódik, és ennek arányában veszélyesebb is. Szerintem a majdnem Nobel Béke-díjat kapott Edward Snowden is nagyon sokat ártott a világ biztonságának, még akkor is, ha a nemzetbiztonsági ügynökség túl nagy merítést használt. Engem nyugodtan lehallgathatnak, elolvashatják a leveleimet, nem hiszem, hogy túl érdekes lenne nekik, és ez érdekelné őket.

Ha ez kell ahhoz, hogy Allahu Akbar ordítással ne rontson rám egy elmebeteg, akkor tegyék. A liberális demokráciákat meg kell erősíteni, a liberalizmus nem a széplelkű szobakukacok filozófiája, hanem az emberi szabadság harcos és bátor védelmezője, amely vadállatokkal és gyilkos veszélyekkel szemben védi az emberi életet. Ide kellene visszatalálni.

2015. január 13.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Nagy siker lett volna az iráni légitámadás elhárítása?

Roger Boyes, a Times diplomáciai szerkesztője azt elfogadja, hogy újrakeverték a geopolitikai kártyákat. Immár Teherán közvetlenül >

Tovább

A világ a háború szélén áll

Izraelnek nincs más választása: válaszolnia kell az Iránból indított támadásra – küldi elemzését Izraelből a Daily >

Tovább

A Közel-Kelet egy olyan, nagy háború küszöbén áll, amelyet senki sem akar

Erre mutat rá David Ignatius, a Washington Post biztonságpolitikai szakírója. A Biden-kormányzat felhasznál minden lehetséges diplomáciai >

Tovább

Az ember, aki kihívja Orbán Viktort

A kormány elbizonytalanodása kézzel fogható. A kegyelmi ügy keményen eltalálta Orbánékat, annál is inkább, mert a >

Tovább

Mi történik, ha Ukrajna veszít?

Ha Oroszország el tudja foglalni egész Ukrajnát, akkor több, mint ezer kilométerrel nőne meg a közös >

Tovább

A bennfentes, aki kihívja Orbán Viktort

Magyar Péter személyében egy korábbi bennfentes hívja ki Orbán Viktort – mindössze két hónap alatt az >

Tovább

Az orosz atomfenyegetés miatt nem jönnek a német cirkálórakéták

Kijevben, egy titkos helyen nyilatkozott a német jobboldali Die Welt munkatársának, miközben országa az invázió kezdete >

Tovább

Anti-Orbán jelenségnek…

… nevezi Paul Lendvai Magyar Péter felbukkanását. Az újdonsült politikus úgy jelent meg a színen, mint >

Tovább

Megmukkant a magyar ellenzék, ám ez egyelőre csak olyan, mint egy távoli villámlás

Erre mutat rá kommentárjában a Neue Kronen Zeitungban  Kurt Seinitz, aki annak idején elsőnek vette észre a >

Tovább

A remény mint drog

Nem az az ellenség, aki diagnosztizálja a daganatot (ami társadalmi szempontból az öntudattalanság, a közöny, valamint >

Tovább

Egy „messiás” felkavarja a magyar ellenzéket

Újdonsággal ugyan nem rukkolt ki, mert amit kifogásol a rendszerben, az már jó ideje közismert, ám >

Tovább

A hiányzó hős

Magyar Péter azt hozta be a teljesen lebénult, egyoldalúvá vált hazai politikába, amire az ellenzéki pártok >

Tovább