2024. március 1. péntek
Ma Albin, Albina, Leonita, Lea névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Vajdasági kupi

„Van egy rossz hírem: létezik a vajdasági magyar második nyilvánosság, és hányunk tőletek!” Stephen Bozhen (Facebook):

November 24, 2014 at 2:07am

Egy ellaposodott házasságot (emelje fel a kezét, aki még nem látott olyat!) rendbe hozni nem kis feladat, bizonyos esetekben talán lehetetlen is, és a mondatot csak azért nem folytatom tovább, mert hemzsegne a közhelyes megállapításoktól. Rontani rajta, netán teljesen kiüresíteni viszont annál könnyebb, és tegyük a kezünket a szívünkre: melyikünknek nem volt még szar ötlete élete során? Naugye.

És pénztől elkábult, élveteg, kiüresedett emberi vázakat láttunk-e már? Aberrált vágyakkal telt fejeseket, nagykutyákat? Kell-e ehhez messzire mennünk, vagy elég a közvetlen környezetünkben szétnéznünk? Jajj, úgy nem bírom, amikor valaki kérdésekkel próbál valamit közölni. Úgyhogy ezt abba is hagyom.

Kupidó. Gondolom, az áthallást nem kell kifejtenem. Mert hát miben is különbözik egy kupleráj egy ún. szvinger klubtól? Itt is, ott is fizet, aki belép, nem is keveset, itt is, ott is ismeretlenek dugnak, és ide is, oda is kiüresedett, normális kapcsolatra már képtelen emberek járnak (saját megfogalmazásukban hétköznapi, kötődésekkel járó kapcsolatra nincs szükségük). A nagy különbség persze mégis abban van, hogy míg az előbbibe a (férfi)ember egyedül jár (már amennyire férfinak tekinthető, aki pénzért vásárol szexet), utóbbiba főleg párok térnek be.  Akiknek nem elég kettejük testi közössége. Akik „egy kis izgalomra” vágynak. Vagy akiknek az a hülye ötletük támad, hogy halódó házasságukat így hozzák rendbe. 18-as karika után kiállt az előadás, de nem azért, mert szexet ábrázolnak benne (szerintem amúgy teljesen visszafogott módon, öncélú túlzásoktól mentesen), hanem mert érett szellemet kíván az értése. Igen, ez a mocsok, amit barokkos díszítéssel mutat be Tasnádi István és a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata (akik szinte fürdőznek a szerepeikben), ez a való világ, a jelenkor nagyvárosi életritmusa. Igen, ezek az emberek tényleg nem tudnak már magukkal mit kezdeni jómódjukban. Igen, party- ill. szexdrogok bódulatában keresik az üres élvezeteket. Igen, a mostani párkapcsolatok egy része valóban ezen a szinten van már: a pénz meg az egy-két megszületett gyerek köt csak össze embereket. Meg a hedonizmus. Amivel az ürességüket próbálják elkendőzni, elfeledtetni ezek az eltorzult emberi karikatúrák. Valami nagyon elromlott ebben a 21. században.

És ha már rosszul működő kapcsolatok, akkor Tapasztalt asszony. Mintha csak rólunk és a szüleinkről, vagy még inkább a mindenkori fiatalokról és a szüleikről is szólna, a nemi szerepek változásának a közelmúltig terjedő áttekintésébe csomagolva mindig ugyanazoknak a hibáknak az elkövetéséről. A sok elhallgatott sérelem, sok félreértés, az elmérgesedett tüskék, vagy a szimpla hülyeség miatt vakvágányra került házasságok, az asszonyt gyerekszülő konyhai robotgéppé, a férfit lusta, primitív bunkóvá redukáló életek szinte testközeli, nem bántóan, de nagyon őszintén történő (a szereplők saját tapasztalataikon is alapuló) ábrázolása, ami bemutat és tanít (pontosan azt csinálja, amit a színháztól elvárok), mindezt arányosan, kiegyensúlyozottan, követhetően téve – ez Tasnádi színháza, amit ezzel a társulattal karöltve oly hitelesen művel.

Hogy ehhez a két műhez Csernik Árpád monodráma és stand-up comedy között egyensúlyozó előadását mi köti? Túl az aktualitások tárgyalásán persze. Nos, két bitangerős kapcsolódási pont van a három darab között. Számoznám is őket, ha megengeditek.

1. szinte állandó teltház, jó előre elkelt jegyek,

2. Andrási Attila, a Szabadkai Népszínház szinte teljes magyar társulatának tiltakozása ellenére megfellebbezhetetlen politikai hátszéllel a társulatra erőltetett/erőszakolt „művészeti” vezetője le akarja venni mindhárom darabot a repertoárról.

Az első pont különösebb magyarázatra nem szorul. Ellenben a második...

Miféle igazgató az, aki a „pályafutását” a legsikeresebb darabok kinyírásával kezdi? Valami homályos indoklással persze, hogy a jövőnket meghatározó múlttal kell inkább foglalkozni egy polgáribb színházban. Miféle szándék vezérli? Vagy ki vezérli őt miféle szándékkal?

Ha csak egy pillanatra is őszintén akarunk beszélni, akkor kimondhatjuk, hogy a jövőnket messzemenően meghatározó múlt (és jelen!) a vajdasági magyar politikai elitet a velejéig átitató (megkockáztatom, hogy a szerbiai politikai romlottságot súroló, helyenként bőven felülmúló!) korrupció, ami a lezüllesztett közélet pokoli átpolitizáltságának köszönhetően a színházat sem hagyja immár érintetlenül.

A polgári színháznál cinikusabb kifejezést pedig már rég nem hallottam. Magyarul jó lenne tehát, ha a VMSZ szavazóbázisát adó, a világ információáramlásáról hermetikusan levágott falusi magyarság szellemi szintjén folytatná tovább a tevékenységét a Népszínház. Hogy értsék meg a majmok, hogy magyarra kell szavazni és kuss. Hogy a színháznak úgy általában véve valóban ezeket az igényeket kell-e kielégítenie, abba bele se menjünk, mert nem szeretném összetörni a billentyűzetemet, mielőtt az irományom végére érek (bluetooth-os és elég drága volt).

Az a tény, hogy a társulat élén első rendezésében egy olyan darabot erőltetett színpadra az igazgató úr, amivel a 80-as években egyszer már csúnyán megbukott, önmagáért beszél: egy dölyfös ember önigazolási kísérletét láthatjuk. A premierre nagyrészt meghívott nézők ültek be (a pógárjenőék, akiket annyira érdekel a színház, mint Makót Jeruzsálem, de hát virítani kell, mosolyogni, gratulálni), a reprízre még jutottak valódi érdeklődők, de kb. ezzel véget is ért a „sikersztori”, mert a harmadik előadásra már csak úgy lehet feltölteni a nézőteret, ha a VMSZ-fellegvárakból szervezett (községek pénzén finanszírozott!) buszokkal szállítják a fanokat. Nem tudom, meddig lehet még sikernek hazudni a bukást. Az biztos, hogy egy sikeres Kupidó, Tapasztalt asszony vagy Van valami bejelentenivalója? mellett ez eléggé macerás. Megoldás? Tüntessük el őket! Nem tudom, hogy csak én érzem-e ezt az orrfacsaró bűzt, a romlás, rothadás szagát a VMSZ háza tájáról.

Ugye, kit néztek ti hülyének? Tudom, hogy megpróbáltatok már minden közintézményt, médiát, sőt, magyar iskolát (hogy ne soroljam tovább) kézi vezérlésre átállítani, de van egy rossz hírem: létezik a vajdasági magyar második nyilvánosság, és hányunk tőletek!

2014. november 24.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Le Monde: Szerbia erőszakot alkalmaz a migránsok ellen

Az uniós tagságra pályázó Szerbia egyre jobban bekeményített a migránsok ellen, és ma már szinte mindennapos, >

Tovább

Putyin megértette, Trump nem

Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója nem tartja kizártnak, hogy a volt elnök külön szövetséget hoz létre a >

Tovább

Kenik egymásra a sz@rt

A miniszterelnököt, aki egyébként mindig megkülönböztetett figyelmet fordít Bicske és környéke jutalmazására, fejlesztésére, privilegizálására, jól láthatóan >

Tovább

Izrael Gáza miatt eljátssza legfőbb külpolitikai aduját, az elfogadottságát

A New York Times közel-keleti szakírója megdöbbenéssel tapasztalta legutóbbi külföldi körútja során, hogy Izrael Gáza miatt >

Tovább

Orbán egyedül maradt hátra

Üres kezekkel áll, miután hosszú időn át csinálta a cirkuszt a svédek NATO-csatlakozásnak feltartóztatására – fejti >

Tovább

Trump megosztott republikánus pártja

A Wall Street Journal vezércikke arra figyelmezteti Trumpot, hogy pártja erősen megosztott, és nem a kihívó, >

Tovább

A Hamász és Netanjahu egyaránt sorscsapást jelent saját népe számára, de van remény

Ezt állapítja meg a Guardian szemleírója, Jonathan Freedland. Emlékeztet arra, hogy mindkét fél súlyos döntés előtt >

Tovább

Két év elteltével kimerülnek az ukránok, a külföld belefárad a viszályba, ám a harcok folytatódnak

A Guardian szerkesztőségi véleménye szerint a háború brutális mérlege ugyanakkor azt támasztja alá, hogy mindenképpen támogatni >

Tovább

New York Times: Elhárult az utolsó akadály

Elment Magyarországra a svéd miniszterelnök, hogy elhárítsa az utolsó akadályokat országa NATO-tagsága útjából. A belépés 19 >

Tovább

Megáll az eszem!!!

Felnőtt, ivarérett főleg férfi emberek - akiket szakértőknek és elemzőknek neveznek - arról beszélgetnek nyilvános fórumokon, >

Tovább

Le kell győzni Putyint, csakis így lehet véget vetni a háborúnak

Timothy Garton Ash azt a következtetést vonta le a müncheni Biztonságpolitikai Konferencia tapasztalatai alapján, hogy Európának >

Tovább

Rutte a NATO élén?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung lap úgy tudja: a NATO négy vezető hatalma azért erősítette meg, hogy >

Tovább