2022. december 2. péntek
Ma Melinda, Vivien, Aranka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A hírek mérnökei

Személycserék a közmédiumokban

A hírek mérnökei
A székház(ak egyike)

„Az egészet akár szórakoztatónak is találhatnánk, ha egyébként nem évi 78 milliárd forintjukba fájna az adófizetőknek.” Rényi Pál Dániel jegyzetéből (Magyar Narancs):

Mozgalmas évet zártak a közmédiumok: a hírszerkesztésért felelős MTI és a gyártókapacitásokat tömörítő MTVA élén egyaránt személycserére került sor. Mindez kevéssé érintette a politikai üzenetformálás folyamatát, amit a háttérből továbbra is ugyanazok a kipróbált arcok felügyelnek.

"Valahol egy politikai kabaré és egy brazil szappanopera között tudnám elhelyezni azt, ami az elmúlt években zajlik. Az egészet akár szórakoztatónak is találhatnánk, ha egyébként nem évi 78 milliárd forintjukba fájna az adófizetőknek" - fogalmazott a közszolgálati csatornák életét jól ismerő informátorunk, amikor a közmédia elmúlt évének értékelésére kértük. Forrásunk ezzel elsősorban a rendszer bennfentességére és működésképtelenségére utalt, ami különösen szembeötlő annak tudatában, hogy a parlament 2014-re is megszavazta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) gigantikus költségvetését.

Az elmúlt három év alatt annyian lemorzsolódtak a közmédia belharcaiban, hogy idén már-már fojtogató lett a káderhiány: gyakorlatilag ugyanazok a jól bejáratott arcok keringőznek a különböző posztokon. A folyamatok tavaly ősszel gyorsultak fel, amikor Belénessy Csaba MTI-vezérigazgató kezdeményezte szerződése felbontását a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumánál. Ezt a közmédiumok berkeiben Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója megerősödéseként értelmezték. A rendszer első embereként Böröcz a kinevezése óta harcolt a közmédia minél erőteljesebb központosításáért, korábban sem jött ki Belénessyvel. Ez a küzdelem kezdetben nem volt eredménytelen: tavaly év elejével a szolgáltató zrt.-k, tehát a Magyar Televízió (MTV), a Duna Tv és a Magyar Rádió (MR) alkalmazottainak döntő többsége átkerült az együttesen kétezer főt foglalkoztató MTVA-hoz; az egyes társaságok azóta 49 fős kiszolgáló szerkesztőségekkel működnek. Az MTI annyiban kivételezett helyzetben volt, hogy fontos szerepet játszott a politikai üzenetek közvetítésében, de a távirati iroda is csak 2012 nyaráig úszta meg az átcsoportosítást: akkor Belénessynek is 49-re kellett visszavágnia a 163 fős állományt, hogy a "létszám felettiek" az MTVA és Böröcz felügyelete alá kerülhessenek. Ezt az MTI-vezérigazgató a politikai elvárások miatt volt kénytelen meglépni, és a bennfenteseket nem is lepte meg a távirati iroda függetlenségéért küzdő Belénessy év végi távozása. Nyugdíjba vonulásával hathavi fizetést, bruttó 11,4 millió forintot vehetett fel végkielégítésként. A Közszolgálati Közalapítvány ezenfelül a kiutalható prémium 65 százalékát, 4,8 millió forintot szavazott meg a távozó vezérigazgatónak, aki, kevesellve ezt, a kuratóriumnak címzett levélben adott hangot elégedetlenségének. (…)

Szalai Annamária válságos állapota már a tavalyi év második felétől bénította a döntési folyamatokat, ez év elejével mégis úgy tűnt, folytatódhat a központosítás. Belénessy posztját az MTI élén helyettese, Galambos István vette át. Galambos korábban a Magyar Rádiónál, később a Lánchíd Rádiónál dolgozott hírszerkesztőként, mielőtt 2008-ban - még Vince Mátyás elnöksége idején - előbb az MTI alelnöki kabinetvezetője, 2010-től pedig - immár Belénessy alatt - a vezérigazgató kabinetfőnöke lett. 2011-től igazgatói kinevezéséig az MTI szolgáltatási vezérigazgató-helyetteseként dolgozott. Böröczöt nem zavarta Galambos előtérbe kerülése, de nem számolt azzal, hogy Galambos gyorsan megtalálja a hangot a többi szolgáltató vezetőjével, főként az MTV-t igazgató Medveczky Balázzsal és az MR-t vezető Jónás Istvánnal, akik így közösen ellen tudtak állni az MTVA felől érkező nyomásnak. Szalai Annamária áprilisi halála megingatta az MTVA-vezér helyzetét, Böröcznek ugyanis nincs igazán kiterjedt kapcsolatrendszere, ő elsősorban az elnök asszonyhoz fűződő bizalmas kapcsolatának köszönhette befolyását. Az augusztusig húzódó interregnumban - egészen Karas Mónika, az NMHH új elnöke kinevezéséig - Böröcz már nem tudta érvényre juttatni akaratát a zrt. vezetői felett, és ennek szerepe volt abban, hogy októberben távoznia kellett posztjáról. A hivatalos kommunikáció szerint Karas "nagyra értékelte azt a munkát, amit az alap végzett a közmédia integrációja területén", és Böröcz "vezérigazgatói munkája azért is értékes, mert hatékonyabbá, átláthatóbbá, ellenőrizhetőbbé tette a közmédia gazdálkodását". Utóbbi mondaton nem véletlenül akadtak fenn sokan: az MTVA ugyanis Böröcz irányítása alatt rendszeresen megtagadta a közérdekű adatok nyilvánossá tételét, amiért az atlatszo.hu számos esetben bírósághoz is fordult. Amit pedig a jogerős bírósági ítéletet követően mégis nyilvánosságra hozott, azt is megkésve tette, ezért az atlatszo.hu feljelentését követően a rendőrség nyomozni kezdett (és jelenleg is nyomoz) az ügyben. (…)

Böröcz helyét az MTVA élén Szabó László Zsolt vette át. Benne már tavalyelőtti helyzetjelentésünkben az MTVA-elnökség várományosát láttuk (erről lásd: Az új világ kovásza, Magyar Narancs, 2011. november 17.). Az egyelőre megbízott igazgatóként irányító Szabót ismerői Böröcznél sokkal kevésbé konfliktusos személyiségként jellemzik, aki "kiszámíthatóbb, jobb politikus, és nem akarja mindenáron igába hajtani a többi cégvezetőt". Régi motoros a közszolgálati szakmában: 1997 és 1999 között a Duna Tv gazdasági alelnöke volt, 1999 és 2001 között az MTV elnöke. Tevékenysége viharosra sikerült: nevéhez fűződik az MTV Szabadság téri székházának vitatott eladása is. Ettől nem függetlenül 2000-ben Pető Iván és Haraszti Miklós SZDSZ-es politikusok feljelentették Szabót hűtlen kezelés miatt, mert szerintük az ő gazdasági tevékenysége is belejátszott, hogy 2000 végére a tévé adósságállománya 20 milliárd forintra duzzadt. A Fővárosi Főügyészség mindezt nem találta bizonyítottnak, és 2003-ban megszüntette az eljárást. (…)

Szabó kinevezése felgyorsította a keringőt. Az új igazgató felkérte korábbi MTI-s munkatársát, Galambost az MTVA társadalmi kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettesének, ezzel párhuzamosan az MTI vezetését a Magyar Hírlap egykori főszerkesztője, Gazsó L. Ferenc kapta, aki viszont épp az MTVA tartalom-előállításért felelős vezérigazgató-helyettesi posztját hagyta ott ezért. Gazsó L. jellegzetes szereplője a közmédia kádergarnitúrájának, ebben a kormányzati ciklusban a közmédia minden szegmensében megfordult már (a Kossuth rádió főszerkesztője, rádióintendáns, az MTVA közéleti főszerkesztője, az MTVA tartalom-előállításért felelős vezérigazgató-helyettese, az MTI vezérigazgatója). (…)

A helycserék formálisan kevéssé érintették a hírműsorszerkesztést, ami a közmédiarendszer 2010-es felállítása óta az MTI Hírcentrumán keresztül zajlik. Ez a szekció a ciklus első felében "hivatalosan" is Belénessy jobb keze, Élő Gábor fennhatósága alá tartozott - a Lomnici Zoltán emlékezetes kiretusálása miatt kipattant botrány azonban módosított a felálláson. Az esetet követően a legmagasabb szintről érkezett ukáz, hogy vagy Belénessynek, vagy Élőnek mennie kell. Végül Élő távozott, aki Liszkay Gábor médiabirodalmánál kapott "menedéket", az mno.hu főszerkesztője lett. (…)

Információink szerint a politikai üzenetek közvetítésében Élő mellett nagy szerepe van a Fidesz egykori pártigazgatójának, Várhegyi Attilának is. Cserháti Ágnes szóvivő tavaly elismerte, hogy az MTVA kommunikációs tanácsadói szerződést kötött a Várhegyi tulajdonában lévő Prestige Media Kft.-vel. (Várhegyit 2002-ben nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés miatt jogerősen felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a bíróság, mert polgármesterként 154 milliós kárt okozott Szolnok önkormányzatának.) A Prestige Media nem ismeretlen: bár Várhegyi 2006-ban távozott a pártból, cége 2007-től több fideszes önkormányzatnak adott tanácsokat, sőt, Pécsett ők szervezték Páva Zsolt fideszes polgármester kampányát is az önkormányzati választáson. Az atlatszo.hu közérdekű adatigénylését az MTVA a közte és a Várhegyi-cég közötti szerződések esetében is megtagadta, amiért a honlap pert kezdeményezett, és első fokon igazat is adott neki a Fővárosi Törvényszék.

Böröcz igazgatósága idején számos szerkesztői feladat és munkakör került át az MTI-től az MTVA-ba, és ezzel két párhuzamos szerkesztői központ jött létre, ami állandó félreértéseket és kaotikus viszonyokat teremtett. Ám a politikai akarat szerint a kampány egycsatornás kommunikációt követel, ezért december elején Szabó visszatelepítette a korábban az MTVA-hoz rendelt szerkesztői kapacitásokat és azt a tizenkét szerkesztőt, akiket Böröcz tavaly májusban az MTVA állományához irányított át. Továbbra is beszédtéma, hogy a szolgáltató zrt.-ket - az MTI-vel együtt - idővel egyetlen megrendelő vállalatba tömörítsék, ám erre a médiatörvény megváltoztatása nélkül nincs esély.

2014. január 2.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán elszámította magát

Brüsszellel birkózott és ez még sokba kerülhet neki. Mivel vonakodik végrehajtani a reformokat, veszélybe kerül az >

Tovább

Putyin szőnyegbombázásba kezd, ha a nyugat nem lép

A légi hadviselésben az oroszok vannak fölényben. Legelőször is igen sok gépet tudnak bevetni és Szíriában >

Tovább

Szorul a hurok Orbán Viktor körül

A Bizottság ma várhatóan azt kezdeményezi, hogy vonjanak meg sok-sok milliárdnyi szubvenciót Magyarországtól, habár a végső >

Tovább

Megbosszulta magát a kínai vakcina-nacionalizmus

A kormány nem volt hajlandó hatékony szereket beszerezni külföldről, a hazai gyártmányokról viszont bebizonyosodott, hogy csak >

Tovább

Méltóság és szabadság 2.0

Azt hiszem, elértük a mélypontot, de hosszú út vezetett idáig, és a gödörásásban sokan kivették a >

Tovább

Oroszország csak nyer azzal, ha veszít Ukrajnában

A Yale egyetem Közép- és Kelet-Európára szakosodott történész professzora Timothy Snyder úgy látja, hogy az ország >

Tovább

Nehammer Kurz nyomdokain

Nagyon úgy néz ki, hogy az osztrák kancellár az előd, Sebastian Kurz nyomába szegődik, mert újra >

Tovább

Katalin Volodimirnél

A magyar kormány maga ellen fordította NATO-szövetségeseit, mivel fenntartja baráti kapcsolatait a Kremllel, ám tegnap Novák >

Tovább

Hívei azt mondják, Orbán csak játszik

A biztosok következetesen fel akarnak lépni az urambátyám-rendszer ellen, illetve érvényt kívánnak szerezni a bíróságok függetlenségének. >

Tovább

A magyar határzárnak hála, virágzik az embercsempészet

A legtöbb delikvens Indiából és Tunéziából érkezik Belgrádba, nem is kell nekik beutazási engedély. Ezért az >

Tovább

Viktor, téged hidegre tettek, a brüsszeli bürokraták megkésve, de legyűrtek

Ezt hangsúlyozza a kommentár, miután több hónapos huzavona után a Bizottság elnöke úgy döntött, hogy szembeszáll >

Tovább

Infláció Magyarországon: helyszíni riport

Magyarországon az árak nap mint nap emelkednek, az üzletekben szüntelenül átírják az árcédulákat. Ezzel tért haza >

Tovább