2024. március 5. kedd
Ma Adorján, Adrián névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Internetes kapcsolatok

Márki Ilona
Márki Ilona
Internetes kapcsolatok
(Doroty86 illusztrációja)

1

Közös elhatározásból lett a lakásba beköttetve a netszolgáltatás. Mindketten szerették volna. Bea és Béla ritkán értettek egyet. Ebben azonban kivételesen igen.

Bea intenzíven nyomkodott mindent, és nagyon hamar ráérzett az ízére az egésznek. Felfedezte, hogy az ő kis könyvtára csak egy hatalmas kutyafüle ehhez az egészhez képest. Gyermeki örömmel szivacsként szívott magába mindent, amit látott és olvasott. Már az első héten megállapította magában - nem volt kivel megbeszélnie -, hát magában beszélt. Hang nélkül természetesen. Szerinte olyan ez az egész, mintha csecsemőként beraknák a Széchenyi Könyvtárba, soha ki sem tehetné a lábát az épületből, egész álló nap csak olvasnia lett volna szabad, majd egyszer csak meghal. Persze jó sokára! Mindezek ellenére temérdek könyv maradt volna olvasatlanul utána. Így gondolta el a rendszert.

Az első napokban egy éjszakát töltött el Argentína térképe felett. Pontosabban Buenos Aires felett. Nem volt utca, amin ne vitte volna végig a kis kereső nyilacskát. Nézte a háztetőket és a fákat. Az épületek között sétálgatott gondolatban. Szeme tágra meredt, csak a monitorra koncentrált és csodálattal nézte a települést.

– Istenem! Milyen hatalmas város! – gondolta. Három millió embernek ad otthont. De külvárosaival együtt tizenhárom millióan is vannak. Még Magyarország lakosainál is többen. Beleborzongott az adatokba. A hideg lába ébresztette fel, hogy csak virtuálisan van jelen és hajnali fél kettő már. Óvatosan kikapcsolta a gépet, és szinte hangtalanul osont be a hálószobába. Nyugodtan vette tudomásul Béla hangos horkolását. Már nem igazán zavarta mindig, ha fáradt, vagy dühös volt valamiért, talán csak akkor. Most egyik sem. Inkább izgatott. Nehezen is aludt el. Hiába nyomta ki a képernyőn a térképet, gondolatban még az utcákat rótta.

Régi vágya félig teljesült ezen az éjszakán. Járt ott. OTT, és bár csak egyedül, de járt. Ahová mindig is szeretett volna utazni egyszer. Talán soha nem is említette meg ezt Bélának a közel harminc esztendő alatt, ha valahová elvágyik, akkor az Argentína. Miért is tette volna? Mondani talán azért sem mondta, mert sokkal jelentéktelenebb dolgokért is lehurrogta. Nem akarta, hogy bármilyen negatív élmény is fűződjön ehhez. Féltette álmát. Tiszának szerette volna hagyni vágyát. Nem akarta bemocskolni. Bármit, de ezt ne! Szinte érezte a Jó Szelek úrnőjének az illatát azon az éjjelen, majd lassan édes álomba szenderült.

2

Homlokáról félresimítva haját, fáradtan dőlt hátra a gép előtt Éva. Enyhén megnyomva rajtafelejtette kezét behunyt szemén. Elsötétült ezáltal jobban minden és a parányi fények cikázva jelentek meg előtte. Percekig maradt így. Pihent kicsit. Majd bepötyögte a jelszavát.

R a b s z o l g a   5 6

Ezt a jelszót magától gondolta ki. Senki nem tudta rajta kívül. Akart valamit az életében, amit senki nem tud. Ha csak egy jelszó is, de legyen valami! Míg betöltött az oldal, elkalandozott gondolatban. Ma milyen bűnt kövessen el? Jön az majd! - nyugtatta magát. Bevillan, ha alkalom adódik. Nem fog meghátrálni semmiképp, ezt elhatározta rég. Végigcsinált mindent eddig is, bármibe fogott az élete során. Ha nem próbálja meg, akkor eleve halálra van ítélve minden.

„Ami nem öl meg, az megerősít.”

Ezt olvasta valahol a neten és magára értelmezte a mondatot. Kétféleképpen is lehet? Így és úgy is? Természetesen. Neki csípőből ment. Amikor csak tehette olvasott, írni nem igazán szeretett. Ahhoz hangulat kellett volna. Olyanja meg sokszor nem volt. Gondolatai voltak, ám azokat kimondani sem volt szabad. Többször eltervezte, hogy felhagy ezzel a szenvedélyével. De nem ment. Hetente hétszer leült a gép elé és tette, amit ösztöne diktált. Már fejből tudta a honlap címét is. Bárki, ha álmából is felébreszti, ő mondja, mint annak idején a szorzótáblát. Hiszen ez töltötte ki majd egész életét. Minden este főzött.

Holott Éva valójában táncolni vágyott. Már olyan rég táncolt. Annyira rég volt, napját sem tudta felidézni. Tangózni szeretett legjobban. Benne volt az összes tüzes vágy a mozgás iránt, és helyette itt ette meg a penész a konyhában és ezen az oldalon, hogy megfeleljen másnak. Fele része helyett egy fakanállal élte életét. Már semmi belső indíttatást nem érzett a napi robot után ehhez. Mondogatta is olykor, már nem érezi kihívásnak esténként, hogy mit tud kihozni egy krumpliból és egy hagymából.

Kifejezetten nem utálta a főzést, csak tele volt mindennel, ami a konyhával kapcsolatos. Szerette volna például, ha egy edényvásárlást nem kever össze az ura, a személyes igényeivel. Mintha csak ő egyedül evett volna abból, csak ő látta volna annak hasznát!

– Hogyan tévesztheti össze a tangámmal? – kérdezte magától.

Mennyi mindenre vágyott! Napestig sorolhatnám. S egy sem volt teljesíthetetlen. De mosogatni sem kellett egyiket sem! Mind-mind megfoghatatlan volt. Kézzel érinthetetlenek. Puszta vágyak, mint a tangó is…

Szoros kapcsolata volt már az oldallal. Ám nem olyan tüzes, mint a tánc heve. Valamit elronthatott az imént. Error. Jelezte felé a rendszer. Nem adta fel. Éva nem szokta feladni. Legfeljebb beledöglik majd egyszer.

Újból kezdte hát a pötyögést a billentyűzetén: hátétépékettőspontdőltperekháereefpontháudőltperegyikszdőltperdéháromszázhatvannégy.

3

Barbara nem sokat törte a kobakját nick nevén. Cunci Mókus lesz, és kész. No, meg 10 évvel fiatalabb, 11 kilóval könnyebb, s minimum 12 centivel magasabb. Tökéletes.

Eleinte a kutya sem vette észre az oldalon, amelyikre bejelentkezett. Keresett hát a leírtak mellé egy fotót a neten. Persze, hogy nem a sajátját. Mit szólt volna hozzá Karesz, ha rálel egyszer véletlenül? Ja. Karesz a férje volt. Már lassan 27 éve. Unalmas, fura alak. Az a tipikus szóra sem érdemes. Van, hogy legyen.

Ott tartottam, hogy a mi Barbaránk, akartam mondani Cunci Mókusunk, minden adattal és fotóval elindult egy portálon hódítani. A szó legszorosabb értelmében kikezdett a férfiakkal. Naplót is vezetett. Olyan szöveggel, amit nyugodtan jelölhetett volna egy 28-as karikával! Persze, hogy kaptak az alkalmon a hímek. Megrohamozták. Minden alkalommal több levél várta, mint amennyit egy átlag falusi postás kihord. Ment a bolt. Nagyokat kacarászva isteni estéket töltött el a gép előtt. Lány korában sem érezte ennyire kellemesnek az udvarlást, mint most. Ha súlyra mérnénk, több kilónyi bókot zsebelt be napjában. Vegyesek voltak a jelentkezők. Súlycsoportra, korra és értelmi szintre is. Mind. Kivételt képezett Ádám.

Ádám minden este ráköszönt egy „kézcsók, hölgyem”-mel. Engedélyt kért a beszélgetéshez. Ha nem ért rá Mókuska, várt rá órákat. Elbúcsúzott, ha mennie kellett. Mesélt a vágyairól. Magáról alig. Nem rontott ajtóstól, olyan férfiasan udvarolt. Három hónap ismeretség után Mókuska kezdeményezte a találkozást. Ádám hevesen tiltakozott, majd többszöri beszélgetés után beleegyezett. A megbeszélt jel találkozáskor egy tábla Milka csoki a jobb kézben tartva.

Megkezdődött a visszaszámlálás. Hamarosan a betűk mögé bújt emberek szemtől szemben állva érinthetik egymást.

Szombaton Karesz a haverokkal elment ebéd után sörözni. Barbara azonnal nekiállt készülődni, és negyed háromkor már a taxi a ház előtt várta. Retiküljében a Milka lapulva lilult.

A sétányon rengeteg ember jött-ment. Igazi szombati tömeg. A megbeszélt szobor mellett egy férfit pillantott meg a padon, kezében egy napilapot olvasván, arcát és mellkasát eltakarva, de mellette 20-25 centire látványosan egy Milka csoki hevert. Mókuska odarohant hozzá, és vidám kacérsággal megkérdezte:

– Eszel velem csokit szépfiú?

– Tessék? – kérdezett vissza a férfi.

Mindketten meglepődtek.

Barbara aznap másfél tábla csokit fogyasztott el. Igaz az egészet teljesen egyedül, míg Karesz otthon bement a mosdóba.

4

A társkereső oldalon talált egymásra Ági és Soltész. Hasonló korosztály, más családi háttérrel és helyzettel. Mindketten erős negyvenesek, Ági elvált, két gyermekkel, míg Soltész nős, nála csak egy gyermek van. Nagy romantikával indul hódításuk. Csak ketten tudnak az ismeretségről. Teljes egy hétig.

Ági jelenleg fodrász, de főiskolai végzettséggel is rendelkezik. Ergo, vélhetjük, hogy nem buta. Bár haja színét sokszor változtatta az utóbbi években. Soltész első ránézésre vagány pasinak tűnik, míg meg nem szólal! Ismerkednek. Így hát társalognak kicsit.

S: - Lenne kedved megismerkedni velem?

Á: - Miért irtad ezt válaszoltam.a leveledre. Ismerkedhetünk ha nem loditasz csak akkor.

S: - Nem szoktam lóditani! Enyire bizalmatlan vagy? Szerintem meg általába a nok nem mondanak igazat, de szerintem eszt hagyuk.:lol:

Á: - Igen én bizalmatlan vagyok,Én nem szoktam loditani mindig az igazat irom és pont ez miat nem sikerül,de már megszoktam,A férfiak általába csak jácanak a nökkel.

S: - Én nem szoktam lódítani, ha kérdezel én oszintén fogok válaszolni, de cserébe élvárom toled is.

S: - Van skapyd ?

S: - Én mindig öszinte vagyok

Á: - Igen van skypém

Á: - Mi van veled? Tegnap vártam , hogy válaszolsz,de nem bírtam tovább várni.

S: - Bocsi de ha it a család akor nem tudok irni

S: - Mikor érsz rá?

S: - Van képed? emailba tudnánk képet küldeni.

Á: - Nem küldök képet sajnálom.

S: - Te tudod?

S: - Találkozni se találkoznál velem?

S: - Én szeretnék ismerkedni,de ritkán vagy elérheto. Kértem toled , hogy mongyál valami idopontott, hogy mikor érsz rá.

Á: - Igen tudom majd holnap folytatyuk mert reggel korán kelelk jó éjszakát

Á: - Szerinted van értelme mert te elég messze laksz tölem

S: - Szerinted 100km távolság a mai világba? Szerintem nem. Csakk akarni kell. Szerinted nem így van?

S: - Szia! Holnap várlak , remélem több idod lesz rám,

Á: - Igen igazad van.Nekem távolság

S: - Nekem nem az, neked se legyen, malyd én megyek,ha egyszer sor kerül rá. Ami nem rajtam fog mulni.

…és ment is, kettő hétre rá.

– Mondtam, hogy roppant romantikus mindkét ember. Fantasztikus szókinccsel, majdhogynem tökéletes magyarsággal is. Valamit azonban elfeledtek. A feleségnek van egy hacker jóakarója, aki, ha nem is naponta, de hetente értesíti őt a fejleményekről. Amióta megemlítette a férjnek, hogy mindent tud, nincs szemkontaktus a házaspár között. Már az sincs. Pedig, de kellene beszélgetniük! Volna is miről. Ott az a vacak hűtő, hetente kell leolvasztani. Hiába! Már 17 éves. Vagy az ablak, amit 10 éve csak bukóra lehet kinyitni. Ablakpucoláskor életveszélyes. Vagy a ház előtt a terep. Ha nem is viacolort, csak az ne, ami most van. A zsindely is cserére szorulna. Több mint hat éve halogatják a padlószőnyeg cserét is a szobákban. Elfelejtődött tisztességesen az is. Az érzelmekről meg említést se tegyünk! Egyszer minden rosszat elfelejt az ember is talán. A feleség mély tisztelettel gondol Ágira – hiszen megmondta a férjnek –, ő a negyedik férfi az életében. Azóta még csodálja is tisztességéért a hölgyet. A feleség meg nem számolja, hogy Ági hol szerepel a sorban. Talán az utolsó lesz! Attól még Ági az, aki. S a férj kalapja is a helyén.

5

Alapból érdeklődő. Szerintem így született. Nem ismeri a kijelentő mondatot sem talán.

– Örökké kérdez – ezt a férje is megmondhatja. Ezért is választotta a netes világban ezt a nicket. Érdeklődő. De! Majd bevallja, hogy ő Holczhauserné Rémség Izabella. Jó, ostoba névvel élte életét. Tudta ezt maga is. Így örömmel veszi, amikor megszólítják.

– Kedves Érdeklődő!

Vagy…

Oszkár negyvennyolc esztendős, átlagos férfinak tűnik. Naponta elmegy a munkahelyére és fáradtra dolgozza magát. Mondja ezt a nejének, - aki három műszakban állhelyt, kettő kiskorút nevel, s ápolja beteg szüleit is ráadás. A háztájit már meg sem említem. Oszkárnak merevedési gondjai vannak. Nem a feleségével beszéli meg ezt, a neten rendel minden hónapban kétszer pirulát. Titkárnője örömére. Jegyzem meg, Jucika sincs tájékoztatva erről. Ő mindössze örül.

Vagy…

Magányosan élt. Szinte napokig nem szól senkihez. Néha bekapcsolta a rádiót, de a televíziót utálja. Már rég nem érdeklik az adások. Amikor a fia beállított egy géppel meg a szerelővel, csak álmélkodott. Akkoriban legalább többször nyitott rá ajtót, hiszen tanítgatta. Nehezen ment minden neki. Nem is érdekelte igazán. Mennyre, unokára vágyott. Csak azt nem volt szabad mondania, mert épp most szakadt meg a fia kapcsolata. Bizony! Négy év után elhidegültek a fiatalok.

– Áldott emlékű uram, ezt sem élhette meg! – sóhajtott Matild néni, és egy entert nyomott fiatalosan.

Vagy…

Béla huszadik esztendeje nős. Felesége idegzetét felőrölte az öt gyerek. Béla kikapcsolódik a neten éjjelente. Nem. Nem logikai játékot játszik. Nem is kártyázik. Csak pornót néz. Csak nézi. Negyven évesen.

Vagy…

Nézzük most Lilikét! Szolid megjelenésű hatvanas hölgy. Olykor írogat fórumokon, leginkább receptjeit osztja meg a fiatalabbakkal. Segítőszándék vezérli minden oldalon, bárhova is beteszi a lábát. A múlthéten egy ismeretlen elküldte a …csába, mert lekozmált a sültje. Azóta be sem kapcsolta a gépét Lili néni.

Vagy…

Tibor öntelt ötvenes. Nehezen viseli el, hogy úgy alakult az élete, ahogy, szinte semmire se vitte. Se erkölcsileg, se anyagiakban. Az egész ember egy hatalmas zéró. A neten éli ki elfojtott vágyait. Bárhová jelentkezik is be, ő csak osztja az észt. Háta mögött már becenévvel is illetik, ő a majdénmegmondomnekedmiajó. Neje felnéz rá, hiszen egy szinten mozog a pár.

Vagy…

Gyesen van otthon már negyedik éve Kriszti. Az ebédet a férje éthordóban hozza mindennap a kora délutáni órákban. Idejét nem a gyerekek kötik le, mert Marcikát reggel az apja viszi óvodába, anyósa meg hozza haza. Csak Balázskával van otthon, a kisebbikkel. Minden másnap egy takarítónő jár hozzájuk. Jó állása van a férjének. Közalkalmazott. Kriszti meg blogol. Naponta 6-7 órát.

Vagy…

Kata negyvenéves. Minden oldalon szinglinek titulálja magát. Letagadja mindhárom gyermekét. Azaz, nem írja be őket. Valami hiányzik az életéből. A férje teniszezik. Több mint 15 éve már. Kata nem. Ő csak anya. Meghalni sincs ideje.

Vagy…

Alma huszonéves alig múlt, egyetemista. Az oktatási költségeit a neten keresi meg szex felvételeivel. Szülei kettő éve váltak el, a papája szerelmes lett egy MSN-es partnerébe. Az anyukája meg öngyilkos, féléve. Alma még nem igazi felnőtt, de már kiégett. Hamarosan végez. Ő lesz társadalmunk értelmisége.

Vagy…

Vagy?

Te ki vagy?

Mit keresel itt?

Jogodban áll hallgatni is.

2012. november 10.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Név: Ilka, írta: 2012. november 12. 17:32:23

Köszönöm Feri, hogy végig olvastad. Megtiszteltél vele. Válaszom a kérdésére ennyi:
- Ugye van a Pablod, s neki a füle, az én könyvtáram sajnos csak ennyi.
Üdv. Ilka
Név: Francisco, írta: 2012. november 11. 20:29:05

Végig olvastam, nem rossz. Sőt, jó. Ilyen világban és emberek között élünk...Jó meglátás, csak az érdekelne, mennyi ebből az egészből az, ami veled kapcsolatos meglátás? Üdv. Feri

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Macron erős jelzése a világ összes asszonya számára

Hogy Franciaország belefoglalta az alkotmányba az abortusz jogát, az erős jelzés a világ összes asszonya számára, >

Tovább

Hajrá Magyarország, hajrá magyarok

Ismételten hangsúlyozni szeretném, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnökjelölt semmiféle felelőséggel nem tartozik apjáért. Kizárólag saját szavaiért >

Tovább

Megoszlik a világsajtó Gáza miatt

Financial Times: A vezércikk a múlt heti véres dráma után azt sürgeti, hogy vessenek véget a >

Tovább

A múlthoz visszatérő USA-nak nincsenek barátai, nincsenek partnerei a demokratikus világban. Számukra egy új ellenség van születőben

Biden csalódni fog, ha azt hiszi, hogy a külpolitikája hozzásegíti az újraválasztáshoz, mert hiába az USA >

Tovább

A pofon röpte

A Putyin kegyeit kereső és élvező Orbán dörgölődzését Európában nem honorálják. Az kevés, amit ez alkalommal >

Tovább

Bidennek el kell mondani az igazságot a zsidó államnak. Csak ő teheti meg

Fareed Zakaria a Washington Postban sajnálatosnak tartja, hogy Biden mind inkább tehetetlennek és gyengének, ennélfogva egyúttal >

Tovább

Ady Endre: Kelet-Nyugat

Turulok kerengenek a levegőben, nyílzáport lőnek a Nap felé, támadásra készülnek a magyarok. Hányadikra, mióta a >

Tovább

Vár állott, most kőhalom

Jelen esetben például minden bizonnyal szimpla piaci ügyletről van szó, Putyin bőkezűbb, ennyi. Ha szent életű >

Tovább

Le Monde: Szerbia erőszakot alkalmaz a migránsok ellen

Az uniós tagságra pályázó Szerbia egyre jobban bekeményített a migránsok ellen, és ma már szinte mindennapos, >

Tovább

Putyin megértette, Trump nem

Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója nem tartja kizártnak, hogy a volt elnök külön szövetséget hoz létre a >

Tovább

Kenik egymásra a sz@rt

A miniszterelnököt, aki egyébként mindig megkülönböztetett figyelmet fordít Bicske és környéke jutalmazására, fejlesztésére, privilegizálására, jól láthatóan >

Tovább

Izrael Gáza miatt eljátssza legfőbb külpolitikai aduját, az elfogadottságát

A New York Times közel-keleti szakírója megdöbbenéssel tapasztalta legutóbbi külföldi körútja során, hogy Izrael Gáza miatt >

Tovább