2024. június 13. csütörtök
Ma Antal, Anett névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

A magyar politika egyre erősödő újonca tízezreket vitt ki az utcára

A magyar politika egyre erősödő újonca tízezreket vitt ki az utcára

A választás előtt közvetlenül tömegmegmozdulást szervezett Orbán kihívója, mert abban bízik, hogy csapást tud mérni a kormányfőre. Pár hónap alatt felépítette az ország legjelentősebb ellenzéki pártját, és reméli, hogy a Tisza jól szerepel vasárnap, amikor az uniós mandátumokról döntenek. Az ugyanis nagy lendületet adhat, hogy legyőzze a nacionalista riválist, bár a választás elvileg csak két év múlva lesz. Magyar Péter főleg azokból toborozza táborát, akik kiábrándultak mind az illiberális kormányzásból, mind a hagyományos ellenzékből, amely képtelen volt érdemi ellenállást kifejteni az utóbbi 14 évben. Orbán a Kreml legszorosabb szövetségeseként ismert a földrészen. A mai választások tétjét úgy határozta meg, hogy az eredményen a kontinens békéje múlik. Ha nem a Fidesz nyer, akkor tűzvész fog végigfutni a világon - jósolta. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Yahoo/Semafor

 

Az Unió azon van, hogy még a második félévben esedékes magyar elnökség előtt megkezdje a felvételi tárgyalásokat Ukrajnával, de kiszivárgott hírek szerint az Orbán-kormány megint csak akadékoskodik. A Bizottság közölte, hogy mind Kijev, mind Moldova megfelel a feltételeknek, a magyar képviselő azonban több kifogást is emelt két napja a nagyköveti tanácskozáson.

Ian Bond, az Európai Reformközponttól azt mondja, jelképesen ugyan fontos, hogy meginduljon a hivatalos párbeszéd az ukránokkal, de túl sok gyakorlati jelentősége nincsen. Magyarországnak ezer és egy lehetősége van, hogy megnehezítse és elhúzza az egyeztetéseket, akár elnökként, akár azon kívül.

Lehet továbbá, hogy Brüsszel fél, nehogy úgy tűnjön, mintha engedne Orbán zsarolásának, akinél persze nem kizárt, hogy csak akkor adja beleegyezését a dialógushoz, ha felszabadítják a jogállami aggályok miatt felfüggesztett közösségi pénzeket. Arra kevés az esély, hogy átmenetileg megvonják a magyar kormány szavazati jogát, mivel abban Fico nem menne bele.  

 

Neue Zürcher Zeitung

 

Várhatóan csak még tovább éleződik a feszültség Szlovákiában, miután a merénylet utáni első üzenetében Fico politikai támadásra használta fel a történteket. Minden bizonyíték nélkül az ellenzéket, a „Soros által finanszírozott médiát”, valamint a külföldről pénzelt civil szférát vádolta meg az orgyilkossági kísérlet megszervezésével, vagyis még a saját belügyminiszterért is cáfolta, aki szerint a férfi „magányos farkas”.

Azaz erősen félő, hogy a bűncselekményt az ország további illiberális átépítésére használja fel ürügyként. Szerinte az ellenfelei a felelősek a közvélemény erős megosztottságáért. Az igaz, hogy egyes politikusok valóban túlzásokba estek, amikor róla beszéltek, ám a kormánytábor az, amely „hadüzenetként” értelmezi, hogy meg akarták ölni a vezérét.

A következmény nem csupán az, hogy éleződik a hang, hanem hogy magyar mintára felgyorsulhat az illiberális rendszer megteremtése. Az igazságszolgáltatás számára máris nehezebb, hogy küzdjön a korrupció ellen. Még a nyári szünet előtt fel akarják oszlatni a közszolgálati sajtót, hogy olyannal váltsák fel, amely a hatalom kezéből eszik.

Szó van róla hogy orosz és magyar mintára törvényt hoznak a külföldi ügynököknek minősítendő civil szervezetek ellen. Mindez joggal ütközik ellenállásba. Azaz a dolgok az eszkalálódás irányába mutatnak.

 

FAZ

 

A lengyel parlament Külügyi Bizottságának elnöke, aki egyben a kormány Ukrajna-megbízottja, biztos abban, hogy Oroszország idővel szét fog esni. Pawel Kowal a konzervatív német lapnak nyilatkozva azzal érvelt, hogy igazából már beindult a folyamat. Az ország teljesen elbizonytalanodott, és a felbomlás jelei hamarosan a felszínen is megjelennek, akármiként is alakul a helyzet a fronton.

Hogy a gazdaságot a háború céljaira alakították át, az csak elősegíti a véget. A hatalom mást már nem tud kínálni a lakosságnak, csak fegyveres viszályt, erőszakot és terrort. A következő évtizedekben tovább gyengül, ám igen veszélyes lehet ez a legalább évtizednyi átmeneti időszak. De hogy baj van, az kiderül abból, hogy az elitből kikerültek a nem oroszok, márpedig a cárok óta ez a válság csalhatatlan jele.

A szakértő látnivalónak nevezi ugyanakkor, hogy Putyin több háborúra készíti fel a hadsereget. Lehet, hogy a NATO-t akarja megtámadni, vagy legalábbis tesztelni kívánja, hogy szolidárisak-e a szövetség tagjai. Mindenesetre a hivatalos propaganda az utóbbi hetekben határmenti lengyel városok elleni csapásokkal fenyegetőzik. Továbbá az elnök arra használja Orbánt, illetve a hozzá hasonlókat, hogy revizionista hullámot keltsen Európában.

A most zajló nagy dezinformációs kampánnyal nyugtalanságot igyekszik kiváltani nyugaton, illetve azt szeretné elérni, hogy álljon le Ukrajna támogatása. Hogy mi lesz Harkivnál, az várhatóan eldönti a háború további menetét. A Kreml tudja, hogy nehéz volna bevenni a várost, de azt is, hogy hatalmas menekültáradatot eredményezne, ha tartósan tüzérségi tűz alá venné a települést. Kihatna az egész szomszédos országra, a csapatok moráljára, Zelenszkijre és Kijev külföldi szövetségeseire is.

 

The Times

 

Lehet, hogy Prigozsin még a sírból is meg tudja buktatni Putyint – írja közös cikkében Mark Galeotti, a neves brit Oroszország szakértő, valamint Anna Arutunyan orosz származású amerikai újságíró. A zsoldosvezér már a tavalyi lázadás előtt nyilvánosan bírálta a háborút, de a meghiúsult puccskísérlet után pontosan tudta: hiába adott neki az elnök formálisan kegyelmet, maximum egy éve van, hogy bizonyítsa hűségét.

Így gyorsan a családjára íratta több százmillió dolláros vagyonát, üzleti birodalmát, benne tucatnyi hotellel, vendéglővel, ingatlanfejlesztő vállalatokkal, összesen 600 társasággal. Köztük olyanokkal, amelyek aranyat és gyémántot importálnak Afrikából. A fő örökös a 25 éves fiú, Pavel, aki jól el lehet, mindaddig, amíg nem veszíti szem elől, hogy csak addig élvezheti a vagyont, ameddig a Kreml megengedi neki.

Az özvegy és a lányok más utat választottak: nemigen szólnak bele kényes ügyekbe. Ugyanakkor a családfő megmutatta, milyen gyenge lábakon áll Putyin uralma. Két hónappal később fel is robbant a repülőgépe. Hogy az elnök már rég nem az egykori önmaga, az viszont még ma is kísértheti a politikust.

Prigozsin egy gazember volt. Opportunista, nyerészkedő, háborús bűnös, de úgy vonulhat be a történelembe, mint aki elindította a lavinát, amely azután maga alá temette a rezsimet.

 

Spiegel

 

A székelyeknél a kommunizmust is túlélte, hogy közösen művelik a földet, de most veszélybe került a hagyományos életforma. Orbán Csaba, a Karácsonyfalvát és még két falut magába foglaló vének tanácsa, a Közbirtokosság vezetője azt mondja, hogy egy falu több, mint a lakói. A közösséget a hagyományai és a szellemi értékei is meghatározzák.

A közbirtokosságok ugyan nem működhettek a szocializmus idején, de utána ismét életre keltek. Segítségükkel a székelyek gondoskodnak arról, hogy ne csupán a kultúrájukat őrizzék meg, hanem védjék a környezetüket. Úgyhogy ma már mintaként szolgálnak Európa más részei számára.

A testület ellenőrzi a közösség tulajdonában lévő földeket, ideértve az erdőket, legelőket, a haszonállatokat és vízforrásokat. Egyetlen család sem birtokolhat többet a területek 5 %-ánál. Az ódon rendszer és a közös nyelv tartja össze a helyieket, akik hagyományos módon élnek egy korszerű világban. A lassú tempó, a szigorú kvóták jóvoltából nem teszik tönkre a természetet.

Együtt osztják el a jövedelmeket, valamint az állásokat is. Ám mindez újabban egyre nehezebb, mivel a fiatalok már Erdélyben sincsenek oda azért, hogy a földet túrják. Amikor vasárnaponként a templomba hív a harangszó javarészt már csak az idősek indulnak el.

Orbán Csaba azzal próbálkozik, hogy visszacsalogassa mindazokat, akik már beköltöztek a városba. Vagy legalábbis adják át a többieknek a tulajdonhányadukat. Mert nem volna jó, ha a világ változásával elvesznének az értékek.  

 

 

2024. június 9.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Tanyasi történet

Jártam nemrég egy tanyán. Befordultam a két fasor láttán, leültem a kockás abroszhoz, rendeltem ezt-azt, és >

Tovább

A választás után a 30-as éveket emlegeti a sajtó, de attól az EU fényévekre van

Ezt állítja Josef Joffe, a nagy tekintélyű német újságíró a Neue Zürcher Zeitungban. Szerinte ugyanis Le >

Tovább

Pressman: Nincs ingyen ebéd

A budapesti amerikai nagykövet arra figyelmeztette az Orbán-kormányt, hogy nincs ingyen ebéd, azaz ára van annak, >

Tovább

Magyar a magyar rónán

A színrelépése óta olyan a közhangulat, mint Arthur Miller drámájának, a Salemi boszorkányoknak Salem nevű falujában. >

Tovább

Pofon Orbán Viktornak – remény Magyarországnak

Az Európai Néppárt már mint jövendő testvérpártot üdvözölte a Tiszát, ez segíthet a pártnak abban, hogy >

Tovább

Orbán arcot vesztett a választáson

Megrendült a verhetetlenségének a nimbusza. Erősen igyekezett, hogy diadalnak állítsa be a kellemetlen pofont kötelességtudóan tapsikoló >

Tovább

Orbán Viktor évek óta először elveszítette az abszolút többséget

A Tisza Párt veszedelmesen szorongatja. Ily módon hosszú idő után ismét van olyan politikai erő, amely >

Tovább

A magyar politika egyre erősödő újonca tízezreket vitt ki az utcára

A választás előtt közvetlenül tömegmegmozdulást szervezett Orbán kihívója, mert abban bízik, hogy csapást tud mérni a >

Tovább

Európa a démonaival harcol

Úgy tűnik, pont akkor mutat amnéziát, amikor egyszerre több válságot kellene megoldania. Pedig Mitterrand már csaknem >

Tovább

Érzelmek rabságában

Magyar Péter komplex politikai tehetsége közül az egyik éppen az, hogy tud a nép nyelvén beszélni, >

Tovább

A világosság lobogója alatt

Sosem késő a világosság lobogója mögé állni a Sötétség Államában. Szabad gondolkodás, szabad szó után szabad >

Tovább

A szélsőjobb nem jut tényleges hatalomhoz Európában, de képes lesz befolyásolni a döntéshozókat

Cas Mudde a Guardianban legalábbis erre számít. A Georgia-i Egyetem politológusa szerint a politikai paletta jobboldala >

Tovább