2024. június 13. csütörtök
Ma Antal, Anett névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Napi ajánló

A magyar közösség és a nemzetközi jog elleni erkölcstelen cselekedet

Kovács Elvira megalázó köszönete Magyarországnak

A magyar közösség és a nemzetközi jog elleni erkölcstelen cselekedet

Kovács Elvira a szerb parlament alelnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség sokéves megélhetési tisztségviselője, Pásztor István néhai pártvezér kádere, aki a március 2-i zentai tisztújító közgyűlésig a párt alelnöke is volt. A magyar nagykövetnek mondott köszönete mélységesen sokkoló és elítélendő, a vajdasági magyar közösség, a nemzetközi jog elleni erkölcstelen cselekedet. Nem csupán azért, mert ellentétes az ENSZ Srebrenica-határozatával, hanem mert mélységesen megalázza az 1944 végén és 1945 elején a Vajdaságban történt „eltitkolt német és magyar népirtás”[13] áldozatainak az emlékét is. Ez a köszönetnyilvánítás, ami nem tudni, kinek a nevében vagy utasítására történt, a VMSZ közösséget megalázó, szolgalelkű politikai döntéseinek egyik csúcspontja!

– Kovács Elvira, a szerb parlament alelnöke a Magyar Józseffel, Magyarország szerbiai nagykövetével folytatott megbeszélésén köszönetet mondott a magyar nagykövetnek, amiért Magyarország egyetlen európai országként az ENSZ Közgyűlésen a Srebrenicával kapcsolatos határozat ellen szavazott[1] – közölte június 8-án a sokkoló hírt a Szabad Magyar Szó független portál, ami aztán az Újvidéki Rádió hírműsorában is elhangzott. Minden kommentár nélkül.

– Szerbia polgárait meghatotta Magyarország lépése, amely megmutatta, hogy (Magyarország – B.A.) a Szerb Köztársaság igaz és őszinte barátja – mondta Kovács a magyar nagykövetnek a szerb parlament sajtószolgálatának közleménye szerint[2].

A közleményből nem derül ki, hogy Kovács kinek a nevében mondott „köszönetet”.

Az ENSZ 2024. május 23-án elfogadott Srebrenica-határozatának szövege[3]:

 

A határozat értelmében július 11-ét az 1995-ben Srebrenicában elkövetett népirtásra való reflexió és emlékezés nemzetközi napjává nyilvánítjuk, hogy erről minden évben megemlékezzünk.

Fenntartások nélkül elítéljük a népirtás tagadását és felszólítunk valamennyi ENSZ tagállamot, hogy óvja a megállapított tényeket, bekapcsolva ebbe az oktatási rendszereket is, külön programokat létrehozva az emlékezet ápolására, megakadályozván minden revizionizmust és a népirtás jövőbeni megismétlődését.

Feltétel nélkül elítéljük a háborús és emberiesség elleni bűntettekért és népirtásért elítéltek magasztalásának minden egyes tettét, beleértve azok magasztalását is, akik a srebrenicai népirtásért felelősek.

Hangsúlyozottan fontos a fennmaradt srebrenicai áldozatok felkutatása, azonosítása és méltóságteljes eltemetése, illetve a srebrenicai népirtás elkövetői elleni eljárások folytatása.

Felszólítunk minden országot, hogy teljes mértékben tegyen eleget a népirtás megakadályozását és büntetését előirányozó ENSZ-egyezményből fakadó kötelességeinek, a népirtás megakadályozásával és büntetésével kapcsolatos nemzetközi szokásjoggal összhangban, figyelem előtt tartva a Nemzetközi Törvényszék releváns döntéseit.

Felszólítjuk az ENSZ főtitkárát, hogy „A népirtás Srebrenicában és az ENSZ” címmel hozzon létre tájékoztató programot és kezdje meg a tevékenységeket a 2025-ben esedékes 30. évfordulóra való felkészülés keretében. Továbbá követeljük az ENSZ főtitkártól, hogy erre a határozatra hívja fel minden ENSZ-tagállam, ENSZ-hez kapcsolódó intézmény és civil szervezet figyelmét.

Felszólítjuk valamennyi ENSZ-tagállamot, az Egyesült Nemzetek Szervezetének valamennyi intézményét és más nemzetközi és regionális szervezeteket, hogy emlékezzenek meg erről a nemzetközi napról gyászülésekkel, emlékműsorokkal, és az 1995-ös srebrenicai áldozatok tiszteletére történő kegyeletadással, megfelelő edukációkkal és a közvélemény figyelmének felkeltésével.

 

– 1995. július 11-én a boszniai szerbek lerohantak egy ENSZ által védett területet Srebrenicában. Legalább nyolcezer bosnyák muszlim felnőtt férfit és fiúgyereket szakítottak ki családjából, és lemészárolták őket. A menekülőket a város körüli erdőkben is üldözték[4] – írja a Szabad Európa a határozattervezetről készült írásában[5].

Az ENSZ jugoszláviai háborús bűnöket vizsgáló hágai nemzetközi törvényszékének (ICTY) fellebbviteli tanácsa – a 2004. április 19-ei, a nemzetközi jog történelmi jelentőségű ítéletében – kimondta, hogy „a Srebrenicában elkövetett cselekmények népirtásnak minősülnek”[6].

Ez volt a legszörnyűbb mészárlás Európában a II. világháború vége óta, s nem kis szerepet játszott abban, hogy a boszniai háború ügyében a nemzetközi közösség végre elszánta magát a beavatkozásra.

A világszervezet 1948. évi december 9. napján kelt nemzetközi egyezményének II. cikke, amely a népirtás bűntettének megelőzése és megbüntetése tárgyáról szól, népirtáson „valamely nemzeti, népi, faji vagy vallási csoport, mint olyan teljes vagy részleges megsemmisítésének szándékával való tett elkövetését érti”[7].

A hágai törvényszék a srebrenicai népirtásban való részvételük miatt, elítélte a Boszniai Szerb Köztársaság hadseregének két tisztjét, Radislav Krstićet és Vidoje Blagojevićet.

Az ICTY a Krstić tábornok elleni ügyben hozott jogerős ítélete a srebrenicai mészárlást népirtásnak nyilvánította:  

„A boszniai szerb erők a boszniai muszlimok egy részének felszámolására törekedve népirtást követtek el. Célul tűzték ki a Srebrenicában élő 40 000 boszniai muszlim kiirtását, amely népcsoport a boszniai muszlimok emblematikus jelképe volt. Minden férfi muszlim foglyot, katonát és civilt, időset és fiatalt megfosztottak személyes tárgyaiktól és személyazonosságuktól, és szándékosan és módszeresen, kizárólag személyazonosságuk alapján, öldösték le őket[8].

A bíróság „Radovan Karadžić volt boszniai szerb vezetőt és katonai parancsnokát, Ratko Mladićot is elítélte a srebrenicai népirtásért”[9].

A Szerbiai Képviselőház 2010. március 31-én határozatot fogadott el, amelyben „a legerélyesebben elítélte a bosnyák lakosság ellen Srebrenicában elkövetett bűncselekményeket”, „részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak és elnézést kért tőlük, amiért nem történt meg minden a tragédia megakadályozására”, valamint kimondta, hogy „Ratko Mladićot le kell tartóztatni és a hágai törvényszék elé kell állítani”. A négy pontból álló határozat szövegéből azonban kimaradt, hogy Srebrenicában népirtás történt[10].

Magyarország egyike annak a 19 országnak, amelyek az Egyesült Nemzetetek Szervezetének Közgyűlésén ellenezte a Srebrenicáról szóló határozatot, amit május 23-án – Szerbia elnökének heves ellenkezése ellenére (Szerbiát a rezolúció nem is említi) – 84 tagállam támogatásával és 68 tartózkodással elfogadtak. Huszonkét ország nem szavazott[11].

– Annak bebiztosítása érdekében, hogy a szavazás eredménye hosszú távon se menjen feledésbe, a Serbrenicai Anyák Egyesülete kiadott egy közleményt, amiben ismertette, hogy a Potočariban lévő emlékhelyen egy szégyenfát állítanak fel, amire azoknak az államoknak a neveit vésik fel, amelyek a határozat ellen szavaztak – közölte a Balk Magazin[12].

Erre a szégyenfára kerül Orbán Viktor és Szijjártó Péter Magyarországa is.

Kovács Elvira a szerb parlament alelnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség sokéves megélhetési tisztségviselője, Pásztor István néhai pártvezér kádere, aki a március 2-i zentai tisztújító közgyűlésig a párt alelnöke is volt.

A magyar nagykövetnek mondott köszönete mélységesen sokkoló és elítélendő, a vajdasági magyar közösség, a nemzetközi jog elleni erkölcstelen cselekedet. Nem csupán azért, mert ellentétes az ENSZ Srebrenica-határozatával, hanem mert mélységesen megalázza az 1944 végén és 1945 elején a Vajdaságban történt „eltitkolt német és magyar népirtás”[13] áldozatainak az emlékét is.

Ez a köszönetnyilvánítás, ami nem tudni, kinek a nevében vagy utasítására történt, a VMSZ közösséget megalázó, szolgalelkű politikai döntéseinek egyik csúcspontja! Ide tartozik, például, hogy a párt képviselői 2018. június 19-én megszavazták a tartományi képviselőházi határozatot, miszerint a tartományban Vajdaság napjaként ünneplik november 25-ét, amikor is 1918-ban Szerbiához csatolták a Délvidék egyes részeit, és hogy kiemelt jelentőségű lett május 15-e, mivel 1848-ban ekkor kiáltották ki a Szerb Vajdaságot a karlócai népgyűlést követően[14].

E legújabb hatalmas politikai és emberi hiba után Kovács Elvirának nincsen erkölcsi joga, hogy a vajdasági/délvidéki magyar közösséget bárhol is képviselje!

Amennyiben a Magyar Nemzeti Tanács nem foglal állást ebben a kérdésben, úgy kell tekinteni, hogy egyetért Kovács Elvirával.

Olyan világot kell teremtenünk, amelyikben nem lesz többet népirtás, amelyben az emberiesség elleni bűncselekményeket elítélik!

 

BOZÓKI Antal, nyug. ügyvéd,

a nemzetközi jog magisztere,

az MTA külső köztestületének tagja

 

TARI István, író,

az MNT volt tagja

__________

[1] Kovács Elvira köszönetet mondott a magyar nagykövetnek, hogy országa az ENSZ-ben a srebrenciai határozat ellen szavazott. https://szmsz.press/2024/06/08/kovacs-elvira-koszonetet-mondott-a-magyar-nagykovetnek-hogy-orszaga-az-ensz-ben-a-srebrenciai-hatarozat-ellen-szavazott/, 2024. június 8. 9:37

[2] Uo.

[3] AZ ENSZ Srebrenica-határozatának szövege. https://szmsz.press/2024/05/23/ez-a-srebrenica-hatarozat-teljes-szovege-amirol-az-ensz-csutortokon-szavaz/, 2024. május 23. 8:39. A határozat angol nyelvű eredetije: International Day of Reflection and Commemoration of the 1995 Genocide in Srebrenica. https://press.un.org/en/2024/ga12601.doc.htm

[4] Július 11.: megkezdődik a srebrenicai mészárlás (1995). https://helsinki.hu/esemeny/julius_11_megkezdodik_a_srebrenicai_meszarlas_663/

[5] ENSZ-szavazás a srebrenicai népirtás emléknapjáról heves szerb tiltakozás mellett. https://www.szabadeuropa.hu/a/ensz-szavazas-a-srebrenicai-nepirtas-emleknapjarol-heves-szerb-tiltakozas-mellett/32960505.html, 2024. május 23.

Lásd még: Srebrenicai mészárlás. https://hu.wikipedia.org/wiki/Srebrenicai_m%C3%A9sz%C3%A1rl%C3%A1s

[6] ENSZ-szavazás – az 5-ös jegyzetben

[7] 1955. évi 16. törvényerejű rendelet a népirtás bűntettének megelőzése és megbüntetése tárgyában 1948. évi december 9. napján kelt nemzetközi egyezmény kihirdetéséről. https://jogkodex.hu/jsz/genocidium_egyezmeny_1955_16_tvr_9136935

[8] Srebrenicai mészárlás. https://hu.wikipedia.org/wiki/Srebrenicai_m%C3%A9sz%C3%A1rl%C3%A1s, és Prosecutor vs Krstic, Appeals Chamber Judgement. ICTY, 2004. április 19.

[9] Lásd a 4-es alatti írást.

[10] Deklaracija Narodne skupštine Republike Srbije o osudi zločina u Srebrenici. https://www.slobodnaevropa.org/a/Skupstina_Srbije_Deklaracij_Srebrenica/1998622.html, 2010. március 31.

Milica Stojanovic: Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici [Az ENSZ Közgyűlése elfogadta a srebrenicai népirtásról szóló határozatot]. https://balkaninsight.com/sr/2024/05/23/generalna-skupstina-un-a-usvojila-rezoluciju-o-genocidu-u-srebrenici/, 2024. május 23. 17:49

[11] Uo.

[12] Márton András: Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet. https://balk.hu/2024/05/24/potocari-srebrenica-ensz-magyarorszag/, 2024. május 24.

[13] Botlik József: Eltitkolt népirtás a Délvidéken. Keskenyúton Délvidéki Tragédiánk 1944-45 Alapítvány. Budapest 2023. p. 513

[14] v-ár: Történelemóra a parlamentben. https://www.magyarszo.rs/hu/3708/kozelet_politika/185019/T%C3%B6rt%C3%A9nelem%C3%B3ra-a-parlamentben.htm, 2018. június 19. 20:47 >> 2018. június 22. 17:33

2024. június 9.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

„Erősödött” a VMSZ Begaszentgyörgyön?

A VMSZ vezetői már régen elszakadtak a közösségtől és a valóságtól. A párt 4 (négy!) képviselőjének >

Tovább

A magyar közösség és a nemzetközi jog elleni erkölcstelen cselekedet

Kovács Elvira a szerb parlament alelnöke, a Vajdasági Magyar Szövetség sokéves megélhetési tisztségviselője, Pásztor István néhai >

Tovább

A szolgapárt menetelése a szakadék felé

A június 2-i önkormányzati választásokon a VMSZ vereséggel is felérő „eredményeit” nem lehet a 70 ezres >

Tovább

A véres XX. század agóniája tovább tart

Arról is szóltam, hogy újabban egyre több olyan regény születik, amely elszámol a hosszan agonizáló XX. >

Tovább

“A magyarság gyásza”

A vajdasági magyarság szempontjából lesújtó eredmények születtek a mostani önkormányzati választásokon. Szabadkán, a központban megsemmisítő erővel >

Tovább

Berisavljević: a VMSZ szigorú nagymagyar párttá változott

A Danas belgrádi napilap folytatásokat közöl Živan Berisavljević (1935-2024[1]) Jedan intervju [Egy interjú] című könyvéből, amelyet >

Tovább

Nyílt, nyilvános és megalázó jogsértés!

A Pásztor & Fia Kft. a hatalomszerzés, az önös haszonszerzés érdekében mindig az aktuális hatalmi párthoz, >

Tovább

Kezdem érteni a Magyar Péter-rejtvényt

Nem kívánok az elemzőkkel vitába kerekedni, de attól tartok a jelenlegi helyzet a magyar társadalom tanácstalanságának >

Tovább

“Civilizációs előrelépés”

Most azonban, ha a Pink tévén a kilencvenes évekből ismert eszméit hangoztató Šešeljt hallva azzal vigasztalódok, >

Tovább

Ide jutottunk!

Proletariátus, osztályharc, aztán szerényen sorolom tovább: antifasizmus, szolidaritás… ezek a szavak lassan kivesznek a közéleti szótárból. >

Tovább

Tükröm, tükröm, zsebtükröm...

Az MNT-nek nem csak nyitottnak kellene, hogy legyen a jogsérelmek bejelentésének fogadására, de azok közvetlen felismerésére >

Tovább

A választásokon „a VMSZ-é az egyedüli magyar lista”?!

A VMSZ elnöke a nyilatkozatban a nyílt támadást is beveti , miszerint „az ellenzéki pártok az >

Tovább