2024. április 12. péntek
Ma Gyula, Baldvin, Sába névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

A hosszú vég kezdete

A hosszú vég kezdete

A hosszú vég kezdeteként értékeli a Süddeutsche Zeitung kommentárja a török kormánypárt választási vereségét. Az AKP nem egészen egy év alatt több millió szavazatot vesztett, és ez előrevetíti, hogy mi várható a továbbiakban. Erdogan hatalma megrendült, pedig jó 20 éven át jóformán mindenről ő döntött. De ezen túlmenően olyan politikai stílust vezetett be, amiből tanultak a világ Orbánjai és Trumpjai.

Persze nem árt az óvatosság, mert már többször temették, de valóságos politikai túlélőművész. Számtalanszor visszakapaszkodott vert helyzetből, halként lubickolt a féldemokratikus rendszerben. Ellenőrizte az államot, tudta, miként játssza ki egymás ellen az ellenfeleit. De most végképp megindult a lefelé vezető úton, ami abból is kiderül, hogy az eredmény még a másik oldalt is meglepte.

Hirtelen felrajzolódott egy olyan Törökország képe, amelyben nem rúg labdába a jelenlegi államfő. Nem rögtön, hiszen van még négy év a mandátumából, de immár látszik, hogy uralma nem megingathatatlan. Nem egy jó embere már elhagyta, immár kisebbségbe került. Ugyanakkor tömegek álltak Imamoglu mellé, sokan már benne látják az új elnököt. Mert elhiszik, hogy meg tudja csinálni. Rengetegen mások sok éven keresztül Erdoganról is ezt gondolták, de vasárnap óta már megvonták tőle a bizalmukat. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Wall Street Journal

 

A vezércikk szerint az irániak megfizették az árát, hogy közvetők útján hadat viselnek a Közel-Keleten: az izraeliek rakétacsapással megölték Damaszkuszban azt a tábornokot és helyettesét, akik irányítják Teherán terrorhadműveleteit a térségben. Zahedi volt az Iszlám Forradalmi Gárda élcsapatának parancsnoka arrafelé, ő mondta meg azt is, éppen mit csináljon a Heszbollah Libanonban.

A csapásban összesen heten vesztették életüket, ilyen magas rangú vezetőt Izrael – saját bevallása szerint - legutóbb akkor iktatott ki, amikor 4 éve megölte Szoleimanit, Irán külföldi szabotázsakcióinak akkori főnökét.  A célpont ezúttal az irániak szíriai főhadiszállása volt, közvetlenül az ország nagykövetsége mellett. De még nem tudni, nem élvezett-e diplomáciai védettséget. Mindenesetre az áldozatok kezéhez tengernyi vér tapadt.

A Heszbollah október 7. óta legalább 3500 rakétát lőtt ki Izraelre, tegnap pedig az irániak Irakból drónnal támadtak egy izraeli haditengerészeti támaszpontot Eilatban. Előtte a zsidó állam több mint 200 terroristát ölt meg, 500-at pedig letartóztatott Gázában, amikor rajtaütött a rejtekhelyül szolgáló kórházon. Ez volt az eddigi legsikeresebb akció a mostani hadművelet során.

Meglátjuk, hogy Teherán megparancsolja-e most a Heszbollahnak, vágjon vissza a tábornokok haláláért Libanonból. De az ajatollákat csak az bírja rá jobb belátásra, mármint hogy ne rendeljenek el olyasmit, amit maguk is megbánnak, ha Amerika sziklaszilárdan támogatja a zsidó államot.

 

Washington Post

 

Nagy baj van Európában, alapintézmények omlanak össze: a franciák kezdenek leszokni a borivásról, a németeknél pontatlanul közlekednek a vonatok, nem egy szerelvényt törölnek. A földrész azzal szembesül azonban leginkább, hogy hatalmas változás jöhet. A háború, a migráció, a Covid utáni visszaesés, valamint a gazdák tiltakozása rendkívül felgyorsította a populisták felemelkedését – állapítja meg az amerikai lap európai szemleírója.

Tetézi a gondokat – jegyzi meg Párizsból Lee Hockstader -, hogy a Kreml elárasztja a kontinenst álhírekkel, ezért a terep készen áll jelentős politikai eltolódásokra. A kérdés az, mennyire tudja tartani magát a közép.  A júniusi választás eldönti, hogy az erősödő szélsőjobbos pártok képesek-e megingatni Brüsszel álláspontját a többi közt a háború és a tekintélyelvűség lopakodó megerősödése ügyében.

Ha igen, az szeizmikus mozgásokat válthat ki, de az előrejelzések arra utalnak, hogy csökken ugyan a közép előnye, ám megmarad, noha jönnek fel a keményen jobbos mozgalmak, ideértve Moszkva-barát erőket is. Putyin stratégiai játszmát vív, nem egyszerűen a Kijevnek nyújtott támogatást igyekszik megfúrni, a propagandával egyúttal próbálja felszítani a földrész neuralgikus megosztottságát.

Németország különösen könnyű célpont: népszerűtlen a kormánya, amely ráadásul rosszul működik, miközben próbálja beindítani a gazdaságot. Főként az idősek szavazatai hozták fel az AfD-t.

A populista hullám miatt az új EP várhatóan keményebb intézkedéseket rendel el a menedékkérők ellen. Ez viszont hosszú távú gondokat vetít előre, hiszen esik vissza a születések száma, vagyis távlataiban nézve csökken a munkaerő utánpótlás, miközben Kína egyre jelentősebb vetélytárs a gazdaságban.

 

Guardian

 

Lengyelországban parlamenti vizsgálat kezdődött annak kiderítésére, pontosan kik ellen vetette be az előző kormány a Pegasus kémszoftvert. A bűnösök ellen bűnvádi eljárást indítanak. A szenvedő alanyokat a következő hónapokban értesíteni kívánják, így ők eldönthetik, hogy beszállnak-e a perbe. Emellett joguk van kártérítést kérni.

Az igazságügyi miniszter szerint valós az esély, hogy a végére járjanak a történteknek. Ideértve, hogy milyen célból hallgattak le törvényellenesen embereket. Mint emlékezetes, a botrány 3 éve pattant ki. Az Izraelben gyártott programot Magyarországon is használták.  

A lengyeleknél célpont volt a többi közt a Civil Platform, az akkori legnagyobb ellenzéki párt, amely a mostani koalíció fő erejét adja. A Szejm vizsgáló bizottságának elnök asszonya úgy nyilatkozott az első ülés után, hogy a PiS túl sokáig hazudozott a történtek kapcsán, de most minden részletet kiderítenek. Kaczynski már megjelent a testület előtt.

A teljes listát azonban egyelőre nem hozzák nyilvánosságra, de annyit azért elárult az igazságügyi tárca vezetője, hogy az előző hatalom sokkal több neves személyiséget figyelt meg, mint ahogy azt idáig tudni lehetett.

 

Politico

 

Az Európai Ügyészség átvette a nyomozást Belgiumtól a Pfizergate ügyében. A cél az, hogy kiderüljön: összejátszott-e a Bizottság elnöke a gyógyszergyár vezetőjével, mielőtt az EU jó 20 milliárd euróért vakcinát rendelt a járvány csúcspontján. Az eljárást egy belga lobbista kezdeményezte, de később csatlakozott Magyarország és Lengyelország is, ám utóbbi részéről az új kormány már jelezte, hogy visszavonja a panaszt.

A hatóságok most elsősorban arra kíváncsiak, hogy annak idején milyen üzeneteket váltott von der Leyen a Pfizer első emberével. Brüsszel idáig nem volt hajlandó semmilyen érdemi részletet elárulni, de még csak azt sem, hogy voltak ilyen SMS-ek. Az ügylet azért váltott ki értetlenséget, mert bebizonyosodott, hogy legalább 4 millió adag teljesen felesleges volt.

A megállapodást azóta újra tárgyalták, viszont az amerikai cég perbe fogta a magyar és a lengyel vezetést, miután mindkettő visszautasította a megrendelt tételek egy részének átvételét, mondván, hogy van elég oltóanyaga, ráadásul a háború nagy anyagi terheket okoz nekik.

Orbán Viktor von der Leyen kemény ellenfelének számít, ám az EU végrehajtó testülete hivatalosan nem tud arról, hogy beperelte a német politikust. A magyar kormány nem kívánta sem cáfolni, sem megerősíteni az értesülést 

 

Neue Kronen Zeitung

 

Nagyon úgy néz ki, hogy eredményes a közös járőrözés az osztrák határ magyar oldalán, mivel lényegesen visszaesett az illegális határátlépések száma a térségben. Tavaly már alig 3 ezer határsértőt fogtak el, egy évvel korábban azonban még kétszer annyit. A szám különösen visszaesett a múlt év novembere óta, ami arra utal, hogy az embercsempészek jobbnak találták Szlovákia, Csehország, illetve Lengyelország felé kerülni.

Ha valaki mégis az eddigi úton akar bejutni Ausztriába, annak mélyebben a zsebébe kell nyúlnia a megnövekedett kockázat miatt. A különleges vegyes egységek 2022 decembere óta működnek, azóta több, mint 200 embercsempészt és jó 2600 illegális migránst kapcsoltak le magyar földön, a „Róka-művelet” keretében.

A jó példát Szerbia is átveszi, csak ott a magyar rendőrökkel közösen igyekeznek kiszűrni az illetékteleneket.

2024. április 2.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az ember, aki kihívja Orbán Viktort

A kormány elbizonytalanodása kézzel fogható. A kegyelmi ügy keményen eltalálta Orbánékat, annál is inkább, mert a >

Tovább

Mi történik, ha Ukrajna veszít?

Ha Oroszország el tudja foglalni egész Ukrajnát, akkor több, mint ezer kilométerrel nőne meg a közös >

Tovább

A bennfentes, aki kihívja Orbán Viktort

Magyar Péter személyében egy korábbi bennfentes hívja ki Orbán Viktort – mindössze két hónap alatt az >

Tovább

Az orosz atomfenyegetés miatt nem jönnek a német cirkálórakéták

Kijevben, egy titkos helyen nyilatkozott a német jobboldali Die Welt munkatársának, miközben országa az invázió kezdete >

Tovább

Anti-Orbán jelenségnek…

… nevezi Paul Lendvai Magyar Péter felbukkanását. Az újdonsült politikus úgy jelent meg a színen, mint >

Tovább

Megmukkant a magyar ellenzék, ám ez egyelőre csak olyan, mint egy távoli villámlás

Erre mutat rá kommentárjában a Neue Kronen Zeitungban  Kurt Seinitz, aki annak idején elsőnek vette észre a >

Tovább

A remény mint drog

Nem az az ellenség, aki diagnosztizálja a daganatot (ami társadalmi szempontból az öntudattalanság, a közöny, valamint >

Tovább

Egy „messiás” felkavarja a magyar ellenzéket

Újdonsággal ugyan nem rukkolt ki, mert amit kifogásol a rendszerben, az már jó ideje közismert, ám >

Tovább

A hiányzó hős

Magyar Péter azt hozta be a teljesen lebénult, egyoldalúvá vált hazai politikába, amire az ellenzéki pártok >

Tovább

Százezrek tüntettek Orbán ellen

Százezrek vonultak a Kossuth térre, tiltakozásul az Orbán-kormány politikája ellen. Magyar Péter, aki pártot alapít és >

Tovább

Kiürül a Balkán

Talán furcsán hangzik, de Nyugat-Balkán tervezett felvétele az unióba jóval kevésbé segítené a Balkánt, mint amennyire >

Tovább

Orbán Viktor politikai bajba került a júniusi európai választások előtt

A pártját ugyanis hat héten belül két politikai botrány rázta meg – mutatott rá a CNBC >

Tovább