2024. február 27. kedd
Ma Edina, Viktor, Győző névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

A holland szélsőjobb: az eredeti mindig legyőzi az utánzatot

A holland szélsőjobb: az eredeti mindig legyőzi az utánzatot

Ezt emeli ki a Le Monde vezércikke. Adott esetben hiba lett volna, ha a migráció kimarad a kampánytémák közül, hiszen erősen foglalkoztatja a lakosságot. Ám vakvágánynak bizonyult, hogy a szélsőség szabta meg közbeszédet, majd az ellentábor átvette a demagógok mondandóját. Fontos állomáshoz érkeztek a szélsőséges, nacionalista, populista, rendszerellenes erők Európában.  Wilders persze még messze van attól, hogy megszerezze a kormányrudat, de győzelme véget vet a középjobb 13 éves uralmának. Nemzeti-konzervatív vagy szélsőséges pártok vannak hatalmon az olaszoknál, svédeknél, magyaroknál és a szlovákoknál és jönnek fel a közvélemény kutatások alapján a németeknél, osztrákoknál, cseheknél, belgáknál és a franciáknál. Ez a fejlemény nem okvetlenül szükségszerű, amit igazol a spanyol és a lengyel példa. Merthogy az emberek tudnak különbséget tenni, ha van alternatíva. De pont itt van a csapda, mert egy-két középjobbos párt enged a kísértésnek, és belemegy a szélsőséges keretezésbe, mivel azt látja, hogy az voksokat vonz. A másik kelepce, hogy nem zárják ki a koalíciót a másik irányzattal. Wilders azonnal lecsapott, amikor Rutte utódja megpendítette az összefogás lehetőségét. A leckéből okulniuk kell a demokratikus köröknek. A jelen időszak eléggé zavaros, az emberek igénylik a világosságot. A holland üzenet azonban egyértelmű: ha megengedik, hogy többségbe jusson Wilders vagy Le Pen pártja, az veszélybe sodorja mind a jogállamot, mind az európai tervet. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Politico

Brüsszeli diplomáciai források azt közölték, hogy az Európai Tanács elnöke azért utazik hétfőn Budapestre, mert megpróbál dűlőre jutni Orbánnal, mármint hogy az ne fúrja meg a december közepi uniós csúcs sikerét. Az előzmény az volt, hogy a kormányfő a Michelnek küldött levélben kilátásba helyezte: kisiklatja a közösség egész Ukrajna-politikáját, ideértve a segítségnyújtást is, ha az EU előbb nem tisztázza a stratégiát.

A kormányfőtől nem idegen a teátrális fenyegetőzés az ukrán válság ügyében, de a végén idáig mindig rábólintott a közös tervekre. Ám lehet, hogy ezúttal másként jár el, mert a jelek szerint felbátorodott azon, hogy immár bizonytalan, mennyire lesz megbízható szövetséges az USA Kijev számára, illetve mivel nincs érdemi változás a harctéren.

Ezért elképzelhető, hogy a Bizottság kénytelen lesz elhalasztani a felvételi tárgyalások megkezdését Ukrajnával, valamint Moldovával. Az EU jó szándéka jeléül kíván nem egészen egymilliárdot küldeni Magyarországnak.  

Ukrainszkaja Pravda

Az európai ügyekért felelős ukrán miniszterelnök-helyettes bízik abban, hogy a befolyásos uniós kormányok közbelépnek és nem engedik meg, hogy Orbán Viktor megtorpedózza Kijev csatlakozását. Sztyefanisina elismerte, hogy Magyarországnak megvan az eszköze a vétózáshoz a jövő hónap közepén.

Ám mint mondta, a tét a földrész jövője – Albániától Moldováig - és a stabilitás múlik azon, megszületik-e pár héten belül a döntés.

Deutsche Welle

Orbán ismét tűz alá veszi az Uniót, miközben a szankciók helyett jó üzleteket bonyolít le Oroszországgal, meggátolja a felvételi párbeszédet az ukránokkal, és odahaza még inkább szorítóba fogja a bírálóit, amihez önkényt is igénybe vesz – mutat rá Keno Verseck.

A magyar helyzet alapos ismerőjének számító újságíró megjegyzi, hogy az utóbbi időben kisebb lett a zaj a politikus körül, mivel a Közel-Kelet és Ukrajna elvonja a figyelmet. Azon kívül a nemzetközi porondon kisebb lett a súlya, hiszen fontos szövetségeseket vesztett el a térségben. Ám ezzel együtt cseppet sem cáfol rá a hírére, mármint hogy az EU bajkeverője és az illiberális állam megteremtője.

A minap arról értesítette az Európai Tanács vezetőjét, hogy vétózni kíván az ukrán csatlakozás ügyében. A nemzeti konzultáció szintén főként Kijev, illetve a brüsszeli migrációs politika ellen irányul. A kérdések sugallják a választ.

A szuverenitási törvény csak nagyon elnagyoltan fogalmazza meg, mi is az a nemzeti önállóság, és mit lehet a megsértésének tekinteni. De akár még szerkesztőségeket is bíróság elé lehet citálni, ha pénzt kapnak külföldről. Három éve az Európai Bíróság elkaszálta a hasonló jogszabályt, ez most a 2, javított kiadás. A stratégiát Orbán úgy határozta meg a héten Zürichben, hogy Magyarország nem fekete bárány Európában, hanem az első fecske.

FT

A szerkesztőségi vélemény arra figyelmeztet, hogy Wilders sikere intő jel Európa számára. A földrész beleremeg a holland Szabadságpárt győzelmébe, bár az a jelek szerint még a vezetőjét is meglepte. Ám fellelkesíti a többi migrációellenes, euroszkeptikus populistát, aki bízik abban, hogy előretör a jövő júniusi EP-választáson.

Mindössze egy hónappal ezelőtt a liberális Európa-barátok még jól álltak, hiszen a PiS elvesztette a hatalmat. Wilders ugyan aligha tudja kivinni Hollandiát a szervezetből, de szembefordulhat a költségvetés növelésével, a további hitelfelvétellel, valamint a bővítéssel.

A holland fejlemény rávilágít: mennyire húsba vágó téma a bevándorlás. Alapvető kérdéseket vet fel főként a középjobb számára, amely fél, hogy a demagógok a fejére nőnek. Szerencsére a holland győztesnek vissza kell fognia magát, ha kormányt akar alakítani. Ám demokrácia-ellenesnek tűnik eleve kizárni a hatalomból.

A nem várt szélsőjobbos előretörésért felelősség terheli az eddigi fő kormányerőt, mert annak új vezetője elmosta a határvonalat a szélsőség felé. A tanulság az, hogy a fő áramlat erőinek meg kell nyugtatniuk az aggódó polgárokat a migráció ügyében, mert ha nem, fennáll a veszély, hogy lehetőséget nyújtanak a radikálisoknak a kezdeményezésre.

Le Monde

A holland szélsőjobb annak köszönheti az előretörését, hogy az eredeti mindig legyőzi az utánzatot – emeli ki a vezércikk. Adott esetben hiba lett volna, ha a migráció kimarad a kampánytémák közül, hiszen erősen foglalkoztatja a lakosságot. Ám vakvágánynak bizonyult, hogy a szélsőség szabta meg közbeszédet, majd az ellentábor átvette a demagógok mondandóját.

Fontos állomáshoz érkeztek a szélsőséges, nacionalista, populista, rendszerellenes erők Európában.  Wilders persze még messze van attól, hogy megszerezze a kormányrudat, de győzelme véget vet a középjobb 13 éves uralmának.

Nemzeti-konzervatív vagy szélsőséges pártok vannak hatalmon az olaszoknál, svédeknél, magyaroknál és a szlovákoknál és jönnek fel a közvélemény kutatások alapján a németeknél, osztrákoknál, cseheknél, belgáknál és a franciáknál.

Ez a fejlemény nem okvetlenül szükségszerű, amit igazol a spanyol és a lengyel példa. Merthogy az emberek tudnak különbséget tenni, ha van alternatíva. De pont itt van a csapda, mert egy-két középjobbos párt enged a kísértésnek, és belemegy a szélsőséges keretezésbe, mivel azt látja, hogy az voksokat vonz.

A másik kelepce, hogy nem zárják ki a koalíciót a másik irányzattal. Wilders azonnal lecsapott, amikor Rutte utódja megpendítette az összefogás lehetőségét. A leckéből okulniuk kell a demokratikus köröknek. A jelen időszak eléggé zavaros, az emberek igénylik a világosságot. A holland üzenet azonban egyértelmű: ha megengedik, hogy többségbe jusson Wilders vagy Le Pen pártja, az veszélybe sodorja mind a jogállamot, mind az európai tervet.

 

Süddeutsche Zeitung

Az Unióban nagy fejtörést okoz, hogy mitévők legyenek Orbán Viktorral, aki ellenzi mind Ukrajna jövendőbeli tagságát, mind pedig azt, hogy fejeljék meg a költségvetést és abból négy év alatt adjanak 50 milliárdot Kijevnek. Ő az a populista vezető, aki kezet ráz Putyinnal és elutasítja az ukránok megsegítését.

Idáig a nyilvánosság előtt sokkal harciasabbnak bizonyult, mint a csúcstalálkozókon, zárt ajtók mögött. Megszavazta a szankciókat, nem élt vétójogával. Michel két nap múlva Budapestre megy, hogy megpróbálja elsimítani az ellentéteket.

 De még nagyobb gondban van az EU amiatt, hogy a németek befagyasztották saját államháztartási kiadásaikat, bár azt ígérik, hogy ez nem vonatkozik Ukrajnára. De egy csomó területre így is az eddiginél többet kellene fordítani, lásd a migrációs politikát. Ám a német Alkotmánybíróság megtiltotta, hogy a Scholz-kormány tetszése szerint csoportosítson át pénzeket és emiatt igen ideges egy sor uniós partner.

Hiszen Berlin a közös kiadások egynegyedét állja, és a nettó befizetőknek nemigen akaródzik mélyebben a zsebükbe nyúlni. Diplomatakörök most azt tartják valószínűnek, hogy a német fél csakis az ukrán támogatás emelésébe megy bele. Így viszont a többieknek úgy kellene kampányolniuk az EP-választás előtt, hogy saját országuk nem kap több pénzt, ami meglehetősen naiv elképzelésnek tűnik – teszik hozzá a szakértők.

https://www.sueddeutsche.de/politik/europa-deutschland-ukraine-haushalt-1.6308922

Der Standard

A kommentár arra figyelmeztet, hogy a migrációs probléma a jobboldali populisták kezére játszik, ugyanakkor veszélyezteti az éghajlatváltozás elleni küzdelmet. Ezért ha Föld barátai meg akarják menteni a glóbuszt, akkor többet kell tenniük az illegális bevándorlás ellen, mert különben kiaknázzák a lehetőséget az olyan demagógok, mint Wilders.

A holland választás kimenetele nem csupán a migránsok, a muszlimok és mindazok számára számára katasztrofális hír Hollandiában, akik fontosnak tartják a liberális hagyományokat. Súlyos csapás az uniós klímapolitika, így az egész világ lakosságának szempontjából. Merthogy a Szabadságpárt elnöke várhatóan ellenáll a széndioxid-kibocsátás csökkentésének.

Márpedig ez a téma létkérdés az emberiség számára, és a következő 10 évben dől el. Ha nem sikerül megállítani a populisták felemelkedését, annak végzetes következményei lesznek az éghajlat szemszögéből. Ezért a liberális demokrácia híveinek határozottan szembe kell szállniuk a demagógokkal, egyben komolyan kell venniük az emberek aggályait. Vagyis ha túlságosan megértőek a migránsokkal szemben, azzal a középrétegek támogatását és a légkör védelmének jövőjét veszélyeztetik.  

Ennélfogva akár vitatott lépéseket is igénybe kell venniük. Jó példával járnak elöl a dán szociáldemokraták, akiknek a migrációs politikája helyenként brutális, viszont amit klíma-ügyben tesznek, az mintaszerű. Morális oldalról ezt fájdalmas, de az alternatíva az, hogy a Wilders-félék a pusztulásba vezetik a világot.   

https://www.derstandard.at/story/3000000196857/die-gr246223te-klimagefahr-ist-rechts  

FT

A vezércikk amellett foglal állást, hogy a végre életbe lépett fegyvernyugvásnak el kell vezetnie a humanitárius tűzszünethez, mert enyhíteni kell a gázaiak mérhetetlen szenvedésein. A 240 túsz megpróbáltatásai persze felerősítették az izraeli nemzeti traumát, amit a Hamász támadása váltott ki. Az övezet polgári lakosságának azonban sürgősen élelem, víz, gyógyszer és üzemanyag kell.

Ki kell használni a diplomáciai áttörést, fokozni kell a nyomást mindkét félre, hogy terjesszék ki a megállapodást, mert akkor kiszabadulhat a többi fogoly is, Gáza lakói pedig valamelyest fellélegezhetnek. Izraelnek újra meg kell határoznia céljait, fel kell adnia a maximalista retorikát.

Érthető, hogy végezni kíván a terrorcsoporttal, ám nincs világos politikai terve a harcok elülte utáni időkre, miközben a bombázások már csaknem 13 ezer emberéletet követeltek. De a szélsőségesek úgyis újjáalakulnak, így azt kell elérni, hogy ne jelenthessenek fenyegetést. A vérontás gondoskodik a milícia utánpótlásáról, veszélyezteti az izraeli biztonsági célokat, valamint az ország nemzetközi támogatását.

Minél tovább tart az offenzíva a vég perspektívája nélkül, annál inkább bosszúra emlékeztet. Ha a zsidó állam marad ezen az úton, akkor az övezetből leginkább romhalmaz lesz, ahol azonban hamar megkapaszkodnak a következő válság gyökerei.  

https://www.ft.com/content/7171b1ba-ffbb-4d5a-a61f-9df53162fd10

Daily Telegraph

John Bolton úgy ítéli meg, hogy a fogolycserével nagy győzelmet aratott Izrael felett a Hamász. Trump egykori nemzetbiztonsági tanácsadója kiemeli, hogy a megállapodásnak vannak jó és rossz oldalai is, ám a legtöbbet a terroristák nyerték vele. Azt ajánlja, hogy mindenki legyen óvatos, amikor a szélsőségesek ajándékot hoznak.

Izrael esetében ez azt jelenti, hogy megkérdőjeleződik, el tudja-e érni célját a zsidó állam, hogy felszámolja a terrorfenyegetést. Ideértve, hogy ezek után mennyire tekinthető elszántnak. Az egyezség ezer sebből vérzik. Pl. a milícia elengedi 50 túszát, cserében visszanyeri 150 olyan bűnöző, akit vád alá helyeztek, illetve el is ítéltek. Erkölcsileg gusztustalan egy lapon említeni ártatlan áldozatokat, valamint törvénysértőket. Azon kívül mi lesz azokkal, akik még mindig rabságban vannak?

Izrael csak most kezdte az offenzívát, de a Hamász máris súlyos veszteségeket szenvedett. A szünetet arra használja fel, hogy kimentse az embereit és a felszereléseit Gázából. Mennyi lehetőséget játszik el a másik oldal, hogy gyorsabban előrenyomuljon, illetve kivédjen meglepetésszerű támadásokat, miközben az ellenség újabb csapdákat létesít?

Ami teljesen érthetetlen: a zsidó állam és az USA naponta hat órára felfüggeszti a légi felderítést, de ez a legsúlyosabb következményekkel járhat, hiszen nem lehet tudni, mit csinálnak a gerillák. Kimaradt az egyezségből továbbá, hogy a segélyszállítmányokat csakis a civilek javára kell hasznosítani. Azaz félő, hogy sok küldemény a terrort segíti.

https://www.telegraph.co.uk/news/2023/11/24/hamas-has-just-won-a-major-victory-over-israel/

Wall Street Journal

Egy Amerikában élő orosz történész úgy látja, hogy Putyin még a történelmet is átírja, mert mindenképpen igazolni próbálja, hogy egyre jobban függ Kínától. Mihail Hodarkovszkij, aki a chicagói Loyola Egyetemen tanít, emlékeztet arra, hogy az elnök tetszés szerint ráncigálja elő a múlt kiemelkedő alakjait, de hogy éppen kit, az attól függ, hogy kivel szeretné alátámasztani a politikáját.

Így hivatkozott már Sztálinra, 1. Miklósra, Nagy Péterre, most pedig Alexander Nyevszkij a soros, mivel ő a Középkorban, a két és fél évszázados mongol megszállás alatt együttműködött az idegen erőkkel, így Putyin olvasatában megvédte az országot nyugati befolyástól.

Igaz, hogy az oroszok a nemzeti megaláztatás időszakának tekintik a mongol hódoltságot, de a Kreml most arra használja, hogy a brutális autokrácia felé vigye az országot. Hiszen mind inkább behódol Pekingnek, ám ezt a propagandisták úgy állítják be, hogy megint meg kell óvni haza anyácskát a nyugati ártalmaktól. Egyben gesztus lehet a sok millió török és mongol eredetű polgár felé, mivel körükből aránytalanul sok fiatalt soroznak be a háborúba.

Putyin diktátorokhoz méltóan kölcsönöz a történelemből, hogy igazolja uralmát. Az oroszok azóta küszködnek a nemzeti identitás meghatározásával, amióta 1. Péter megkísérelte nyugatosítani az országot. A 19. században a birodalom az ázsiai despotizmushoz tartozott, azoknak a hatalmaknak ma olyan örökösei vannak, mint Törökország, Irán vagy Kína. A Kreml kétségbe esetten igyekszik támogatást szerezni más önkényuraktól.  

2023. november 25.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán egyedül maradt hátra

Üres kezekkel áll, miután hosszú időn át csinálta a cirkuszt a svédek NATO-csatlakozásnak feltartóztatására – fejti >

Tovább

Trump megosztott republikánus pártja

A Wall Street Journal vezércikke arra figyelmezteti Trumpot, hogy pártja erősen megosztott, és nem a kihívó, >

Tovább

A Hamász és Netanjahu egyaránt sorscsapást jelent saját népe számára, de van remény

Ezt állapítja meg a Guardian szemleírója, Jonathan Freedland. Emlékeztet arra, hogy mindkét fél súlyos döntés előtt >

Tovább

Két év elteltével kimerülnek az ukránok, a külföld belefárad a viszályba, ám a harcok folytatódnak

A Guardian szerkesztőségi véleménye szerint a háború brutális mérlege ugyanakkor azt támasztja alá, hogy mindenképpen támogatni >

Tovább

New York Times: Elhárult az utolsó akadály

Elment Magyarországra a svéd miniszterelnök, hogy elhárítsa az utolsó akadályokat országa NATO-tagsága útjából. A belépés 19 >

Tovább

Megáll az eszem!!!

Felnőtt, ivarérett főleg férfi emberek - akiket szakértőknek és elemzőknek neveznek - arról beszélgetnek nyilvános fórumokon, >

Tovább

Le kell győzni Putyint, csakis így lehet véget vetni a háborúnak

Timothy Garton Ash azt a következtetést vonta le a müncheni Biztonságpolitikai Konferencia tapasztalatai alapján, hogy Európának >

Tovább

Rutte a NATO élén?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung lap úgy tudja: a NATO négy vezető hatalma azért erősítette meg, hogy >

Tovább

Dodik hajbókolása Putyin előtt

A boszniai szerbek vezére azt közölte, hogy a Nyugat jóformán bele akarja ráncigálni a Republika Srpskát >

Tovább

Aztán utánuk az özönvíz

A magyar állam család- és gyermekpolitikája aljas, kirekesztő és társadalmilag végtelenül kártékony.  Teljesen szürreális, amikor nyugdíjas emberek >

Tovább

Most Orbán megadja magát

Orbán csaknem két év elteltével beadja a derekát a svéd NATO-felvétel ügyében. Előtte azonban a magyar >

Tovább

Egy ügyes diplomáciai húzással meg lehet kerülni Orbán akadékoskodását

Mégpedig a svédek NATO-felvétele ügyében. Hegedűs Dániel a Német Marshall-alapítvány vezető elemzője azt javasolja, hogy Scholz, >

Tovább