2024. február 27. kedd
Ma Edina, Viktor, Győző névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

A holland választások tanulságai

A holland választások tanulságai

A Guardian vezércikke úgy ítéli meg, hogy a holland választás eredménye láttán Európának okulnia kell a szélsőjobb felemelkedéséből.  Wilders ugyan váratlanul befutott, de nem okvetlenül lesz belőle miniszterelnök. Viszont ami történt, az újabb ébresztő a haladó pártok számára. Fennáll ugyanis a veszély, hogy még inkább elfogadottá válik a nacionalista, populista politika. Hiszen a Szabadságpárt a helyek egynegyedét vitte el – nyíltan iszlamofób felfogással. Elzárkózik a bevándorlástól, visszalépne a klímavédelemben és népszavazást tartana az uniós kilépésről. Nem adna több fegyvert Ukrajnának. Veterán provokatőrként a szélsőjobb jobb szélén helyezkedik el és a holland politika ment utána. Valószínű azonban, hogy radikális nézetei jelentős részét feláldozza a hatalom érdekében. De nélküle is alakulhat koalíció. Hollandia mindenesetre úgy jutott el a mostani helyzetig, hogy a nagy pártok a szélsőség kezére játszottak, amikor beemelték a kampányba a bevándorlást. Wilders profitált abból is, hogy megingott a bizalom a hagyományos politika iránt. Sokan elégedetlenek a demokrácia működésével. Nem kevesen nyitottak lettek az idegengyűlöletre. Az olasz, svéd, finn és a holland választások miatt a progresszív tábornak hatékonyabb bizonyítékokkal kell előállnia, mármint hogy nem hagyja az út szélén a sebezhető híveit. Nincs más választás, erre utal a politikai földrengés az EU egyik legbefolyásosabb tagállamában. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

 

Guardian
A vezércikk úgy ítéli meg, hogy a holland választás eredménye láttán Európának okulnia kell a szélsőjobb felemelkedéséből.  Wilders ugyan váratlanul befutott, de nem okvetlenül lesz belőle miniszterelnök. Viszont ami történt, az újabb ébresztő a haladó pártok számára. Fennáll ugyanis a veszély, hogy még inkább elfogadottá válik a nacionalista, populista politika.
Hiszen a Szabadságpárt a helyek egynegyedét vitte el – nyíltan iszlamofób felfogással. Elzárkózik a bevándorlástól, visszalépne a klímavédelemben és népszavazást tartana az uniós kilépésről. Nem adna több fegyvert Ukrajnának. Veterán provokatőrként a szélsőjobb jobb szélén helyezkedik el és a holland politika ment utána.
Valószínű azonban, hogy radikális nézetei jelentős részét feláldozza a hatalom érdekében. De nélküle is alakulhat koalíció. Hollandia mindenesetre úgy jutott el a mostani helyzetig, hogy a nagy pártok a szélsőség kezére játszottak, amikor beemelték a kampányba a bevándorlást. Wilders profitált abból is, hogy megingott a bizalom a hagyományos politika iránt. Sokan elégedetlenek a demokrácia működésével. Nem kevesen nyitottak lettek az idegengyűlöletre.
Az olasz, svéd, finn és a holland választások miatt a progresszív tábornak hatékonyabb bizonyítékokkal kell előállnia, mármint hogy nem hagyja az út szélén a sebezhető híveit. Nincs más választás, erre utal a politikai földrengés az EU egyik legbefolyásosabb tagállamában.
Spiegel
Daniel Freund arra szólította fel az uniós kormányokat, hogy akadályozzák meg majdnem egymilliárd euró kifizetését az Orbán-kabinet számára. A német zöld EP-képviselő azzal érvel, hogy a jogállam helyzete cseppet sem javult Magyarországon, az meg teljesen hamis jelzést küld, hogy ilyen nagyságrendben szabadítanák fel az alapokat.
Orbán ugyan blokkol egy sor határozatot az Unióban, a szervezet mégis pénzt helyezett kilátásba számára. A politikus hetek óta azzal igyekszik revolverezni Brüsszelt, hogy meghiúsítja a Kijevnek előirányzott támogatást. Bírálók ily módon arra jutottak: bevált a zsarolási taktika.
https://www.spiegel.de/ausland/ungarn-soll-eu-gelder-erhalten-trotz-blockade-in-ukraine-politik-a-8f045579-6213-49d2-96a5-9e0d01deef32
Euronews
Magyarország úgy jut csaknem egymilliárd euróhoz a brüsszeli költségvetésből, hogy azt az EU nem köti semmilyen feltételhez, ráadásul a pénzügyminiszterek várhatóan megszavazzák, mert van egy olyan íratlan szabály, hogy nem ellenkeznek tovább, ha valamire a Bizottság áldását adta.
Ám a döntés mindenképpen vitát kavar, hiszen Magyarország ellen jó ideje vizsgálat folyik a demokratikus normák megsértésének gyanújával. Orbán válaszul obstrukcióba kezdett és vétót helyezett kilátásba egy sor fontos kérdésben. De az Unió rossz néven vette tőle, hogy nemrégiben találkozott Putyinnal. Ám a vezető pár nappal később így is kikelt az ellen, hogy a 27-ek 50 milliárdos alappal segítsék az ukránokat.
A héten plakátkampány indult von der Leyen és Alex Soros ellen, de itt van még a szuverenitási törvény is, amely azért aggályos, mivel eszközül szolgálhat a politikai ellenfelek, civil csoportok, illetve a szakszervezetek ellen. A Bizottság szóvivője azonban közölte, hogy ha Magyarország nem teljesíti a szuper mérföldeket, akkor nem látja a többi pénzt, az előleget pedig levonják az újjáépítési alapból.
https://www.euronews.com/my-europe/2023/11/23/hungary-to-receive-920-million-in-eu-funds-with-no-strings-attached-despite-rule-of-law-co
Die Presse
A Bizottság szóvivője cáfolni igyekezett, hogy politikai döntés született, amikor a testület megszavazta, hogy Magyarország előfinanszírozás formájában 900 millió eurót kapjon az újjáépítési alapból. Az állásfoglalás szerint a befagyasztott milliárdok folyósítása továbbra is a politikai reformoktól függ.
Azaz nem arról van szó, hogy Brüsszel némi engedmény árán vásárolná meg Orbán jóindulatát. Vagyis hogy pl. ne fúrja meg Ukrajna megsegítését, illetve a belépési folyamat megindítását.
https://www.diepresse.com/17853821/ungarn-bekommt-900-mio-euro-vorfinanzierung-von-der-eu
Politico
Az uniós tagok túlnyomó többsége sziklaszilárdan kitart Kijev támogatása mellett, ám Magyarország beleköp a levesbe és próbálja aláásni az egységet, méghozzá hatékonyabban, mint egy echte orosz ügynök. Németország bejelentette, hogy az eddiginél több katonai felszerelést küld, ugyanakkor Orbán gyalázatos levélben az követelte az Európa Tanács elnökétől, hogy a szervezet faroljon ki az ukránok mögül.
A kérdés az, hogy a többi kormány miért tűri a megosztási kísérleteket, amikor rákényszeríthetné a magyar felet, hogy egyszer s mindenkorra döntse el: hová kíván állni. A Nyugathoz, vagy inkább visszatér a vélt orosz befolyási övezethez.
Hiába bukott meg a PiS, a többiek, Berlint és Párizst is ideértve, továbbra is visszariadnak az ütközéstől. Nem forszírozzák a 7-es paragrafus alkalmazását, pedig annak az lehetne a vége, hogy a Fidesz-kabinet elveszti szavazati jogát a közösségben – mondták magas rangú illetékesek.
https://www.politico.eu/newsletter/brussels-playbook/wilders-win-sends-shudders-through-europe/ 
Frankfurter Rundschau
A Putyin-barát Orbán Viktor Moszkva áldásával felszólító levelet küldött az Európai Tanács elnökének, mivel cserben akarja hagyni Ukrajnát. Azt óhajtja, hogy az Unió ejtse Kijevet,  blokkolná annak felvételét. A kormányfő az orosz autokrata utolsó EU-s szövetségesének számít, késlelteti is a szankciókat.
https://www.fr.de/politik/viktor-orban-ungarn-wladimir-putin-russland-ukraine-krieg-waffen-lieferungen-eu-zr-92692012.html
The Guardian
Vezető magyar civil szervezetek azzal vádolták meg Orbán Viktort, hogy az a szuverenitási törvénnyel lehetetlenné akar tenni bármiféle bírálatot a hatalommal szemben. Azaz elfojtana minden kritikus hangot. A politikus évek óta nyomatja, hogy külső erők szervezkednek kormánya ellen, illetve az ellenfeleit támogatják.
Ám a bírálók szerint ez a hang a másik oldalt igyekszik meggyengíteni, továbbá a Fidesz fokozza erőfeszítéseit, hogy ellenségképet gyártson, illetve elvonja saját teljesítményéről a választók figyelmét. Ráadásul a jogszabályjavaslatot meglehetősen lazán fogalmazták meg, ez pedig csak fokozza az aggályokat, hogy a leendő hatóság önkényesen célba vehet újságírókat, szakszervezeteket, egyházakat és cégeket.  
https://www.theguardian.com/world/2023/nov/23/orban-accused-of-trying-to-silence-all-critics-in-hungary-with-new-law  
Der Standard
A kommentár úgy ítéli meg, hogy Magyarország akár továbbképzést is tarthatna a korrupcióból, mivel már egész groteszkbe megy át az uniós pénzek lenyúlása. Viszont a hatóságok magas szinten művelik a bizonyítékok eltüntetését, de hát az ország a Transperency International szerint az EU legkorruptabb tagja.
Kleptokrácia alakult ki, grasszál a maffiabűnözés – Orbán közvetlen közelében, ami alátámasztja, hogy számára az anyagi visszaélés nem csupán személyes, hanem egyben európai kérdés is. Szerzett pl. pénzt a nyírmártonfalvai polgármester lombkoronasétányára, amellyel csak az a baj, a szerkezetet a helyszínen kivágott fákból építették meg.  
Innentől kezdve erdő nincs a környéken. Ez pont olyan, mintha egy állatkert tulajdonosa a létesítmény finanszírozására a levágott vadakat szolgálná fel a szponzorok részére rendezett vacsorán.
Egyébiránt a fakonstrukció már repedezik Nyírmártonfalván és komoly építési hiányosságokat mutat. De ha pl. az EU pályázatot írna ki a korrupció tanösvényének kialakítására, Orbán családja és barátai új, hasonló turisztikai látványosságok kialakításába  kezdhetnének. Mondhatnák azt, hogy azok egytől egyik hungarikumok.  
https://www.derstandard.at/story/3000000196537/auf-dem-ungarischen-korruptionslehrpfad  
Washington Post/AP
Az EU-ellenes poszterek fokozzák a feszültséget Magyarország és az Unió között. Az óriásplakátokat az egész országban kiragasztották, miközben indult a nacionalista, jobboldali kormány választási kampánya. Orbán már jó ideje szembemegy a többiekkel. Azzal vádolja Brüsszelt, hogy az rá akarja kényszeríteni politikáját a Fideszre, és hogy ez ugyanaz, mint amit a Szovjetunió csinált 40 éven át.
Krekó Péter úgy véli, hogy annyira EU-ellenes dokumentumot, mint amilyen a nemzeti konzultáció kérdőíve, a magyar kormány még nem adott ki. De hát – mondja Takácsy Dorka az Euro-Atlanti Integrációs és Demokratikus Központtól – úgy néz ki, hogy Orbán már lemondott a milliárdokról. Így nem változtat a hozzáállásán, mert belefér, hogy neki előbbre a való a hatalom, mint a pénz.
Krekó megjegyzi, hogy nagyon kemény, célzott dezinformációs hadjárat zajlik – állami pénzekből. A hang időnként még keményebb, mint a Brexit során volt. Orbán szívesen venné, ha a társadalom elutasítaná az Uniót, mert akkor a kilépéssel fenyegethetne, még ha pillanatnyilag nem is tervezi a távozást.  
https://www.washingtonpost.com/world/2023/11/23/hungary-anti-eu-campaign-orban-tensions/bb34ebca-89d0-11ee-a36e-fdb7be9bd43d_story.html
FAZ
A magyar kormány meg akarja tiltani, hogy külföldről kapjanak támogatást a pártok, illetve politikai szervezetek, csakhogy a megfogalmazás bizonytalan és épp ezért a bírálók attól tartanak, hogy a Fidesz vissza fog élni a jogszabállyal. A tilalom már idáig is élt, de most megfejelik három évig terjedő szabadságvesztéssel, ha valaki megsérti.
Az indoklás többször is utal Amerikára, a Fidesz, a hozzá közel álló sajtóval együtt, de kormányzati, valamint titkosszolgálati források is már több mint egy éve ostorozzák a „dollárbaloldalt”. Egyébiránt 11 év alatt ez már a 12. alkotmánymódosítás.
https://www.faz.net/aktuell/politik/ausland/orban-legt-gesetz-zum-souveraenitaetsschutz-vor-19335109.html
Bloomberg
Az összeállítás a Fidesz káderképzőjének nevezi a jó egymillió dollárral kistafírozott Mathias Corvinus Collegiumot, amely menetközben hathatós eszköz lett, hogy exportálja a populista magyar vezető világnézetét. A hallgatókat luxus fogadja, különösen, ha ahhoz viszonyítjuk, hogy az intézmény egy év alatt nagyjából annyi pénzt kap, mint a teljes magyar felsőoktatás.
Másutt tanárhiány és lepusztult infrastruktúra van, de hát az MCC egy embert szolgál. A jövő vezetőit képzi. Az Orbán-tanítványok feladata az, hogy majdan tökélyre vigyék az illiberális demokráciát és külföldre is eljuttassák. Nemrégiben Dunaszerdahelyen létesült lerakat. Pedig jó 20 éve igen szerényen kezdte, ám Hegedűs Dániel szerint azért lett janicsárképző, hogy segítsen megtartani a Fidesz uralmát odahaza, illetve kiterjeszteni a befolyását külföldön.
A párt propaganda gépezetének a része, Orbán elsősorban a rezsim stabilitása érdekében igyekszik értelmiségi véd- és dacszövetséget létesíteni. Ő lett az EU fő kerékkötője, szinte mindenben tengelyt akasztott Brüsszellel. Gyorsan gratulált a holland választások szélsőjobbos nyertesének.
Az ukrán háború rátett még egy lapáttal a nyugati liberális elit ellen vívott kulturharcra. Az Unió mégis folyósítani kíván csaknem egymilliárd eurót, amelyet a korrupciós félelmek miatt függesztett fel.
https://www.bloomberg.com/news/features/2023-11-23/hungary-orban-s-school-is-training-a-new-generation-of-nationalists#xj4y7vzkg
Guardian
A vezércikk úgy ítéli meg, hogy a holland választás eredménye láttán Európának okulnia kell a szélsőjobb felemelkedéséből.  Wilders ugyan váratlanul befutott, de nem okvetlenül lesz belőle miniszterelnök. Viszont ami történt, az újabb ébresztő a haladó pártok számára. Fennáll ugyanis a veszély, hogy még inkább elfogadottá válik a nacionalista, populista politika.
Hiszen a Szabadságpárt a helyek egynegyedét vitte el – nyíltan iszlamofób felfogással. Elzárkózik a bevándorlástól, visszalépne a klímavédelemben és népszavazást tartana az uniós kilépésről. Nem adna több fegyvert Ukrajnának. Veterán provokatőrként a szélsőjobb jobb szélén helyezkedik el és a holland politika ment utána.
Valószínű azonban, hogy radikális nézetei jelentős részét feláldozza a hatalom érdekében. De nélküle is alakulhat koalíció. Hollandia mindenesetre úgy jutott el a mostani helyzetig, hogy a nagy pártok a szélsőség kezére játszottak, amikor beemelték a kampányba a bevándorlást. Wilders profitált abból is, hogy megingott a bizalom a hagyományos politika iránt. Sokan elégedetlenek a demokrácia működésével. Nem kevesen nyitottak lettek az idegengyűlöletre.
Az olasz, svéd, finn és a holland választások miatt a progresszív tábornak hatékonyabb bizonyítékokkal kell előállnia, mármint hogy nem hagyja az út szélén a sebezhető híveit. Nincs más választás, erre utal a politikai földrengés az EU egyik legbefolyásosabb tagállamában.
https://www.theguardian.com/commentisfree/2023/nov/23/the-guardian-view-on-the-dutch-election-europe-must-learn-from-a-lurch-to-the-far-right  
Guardian
Cas Mudde úgy látja, hogy Hollandia alábecsülte a szélsőjobbot, ennek a következménye lett Wilders diadala. A Georgia-i Egyetem politológia professzora, aki holland, a fejleményért egyaránt okolja az engedékeny holland sajtót, mivel az lekezelte a veszélyt, rosszul ítélte meg az első számú kihívót, illetve az eddigi miniszterelnököt, miután az átvette kampánytémaként a szélsőségtől a bevándorlást.
Az első és legfőbb tanulságnak azt nevezi, hogy a jobboldal verhetetlen a migráció kérdésében az urnáknál. Ugyanez vonatkozik arra, ha azért hirdetik meg a választást, hogy bebizonyítsák: a radikálisok nem alkalmasak a kormányzásra.
Wilders nem enyhített szélsőséges programján, csupán annyit mondott, vannak fontosabb kérdések is a bevándorlásnál – jelenleg. Ráadásul Rutte utódja egy ponton nem zárta ki, hogy koalícióra lépjen Wildersszel és ezzel elősegítette, hogy ezek után sokak szemében immár elfogadható legyen a politikus. De azért a sikerhez kellettek annak kiemelkedő debattőri képességei is.
Ám még alakulhatnak úgy is a dolgok, hogy a végén a Szabadságpárt vezetője vereséget szenved, mert nem tud életképes többséget összehozni. De a belső ellentétek miatt nem lenne könnyű dolga a másik oldalnak sem, élén Timmermans-szal.
Hollandia mindenesetre mostantól nem fog a súlya fölött szerepelni Európában. De polgárainak meg kell barátkozniuk azzal, hogy az országban a szélsőjobb adja a legnagyobb erőt. Így itt lenne az idő végre tisztességet és nyílt vitát kezdeni a szélsőséges problémáról, hiszen az időközben meggyilkolt Pim Fortuyn már 20 éve robbant be a közéletbe.

 

Spiegel

 

Daniel Freund arra szólította fel az uniós kormányokat, hogy akadályozzák meg majdnem egymilliárd euró kifizetését az Orbán-kabinet számára. A német zöld EP-képviselő azzal érvel, hogy a jogállam helyzete cseppet sem javult Magyarországon, az meg teljesen hamis jelzést küld, hogy ilyen nagyságrendben szabadítanák fel az alapokat.

Orbán ugyan blokkol egy sor határozatot az Unióban, a szervezet mégis pénzt helyezett kilátásba számára. A politikus hetek óta azzal igyekszik revolverezni Brüsszelt, hogy meghiúsítja a Kijevnek előirányzott támogatást. Bírálók ily módon arra jutottak: bevált a zsarolási taktika.

Euronews

Magyarország úgy jut csaknem egymilliárd euróhoz a brüsszeli költségvetésből, hogy azt az EU nem köti semmilyen feltételhez, ráadásul a pénzügyminiszterek várhatóan megszavazzák, mert van egy olyan íratlan szabály, hogy nem ellenkeznek tovább, ha valamire a Bizottság áldását adta.

Ám a döntés mindenképpen vitát kavar, hiszen Magyarország ellen jó ideje vizsgálat folyik a demokratikus normák megsértésének gyanújával. Orbán válaszul obstrukcióba kezdett és vétót helyezett kilátásba egy sor fontos kérdésben. De az Unió rossz néven vette tőle, hogy nemrégiben találkozott Putyinnal. Ám a vezető pár nappal később így is kikelt az ellen, hogy a 27-ek 50 milliárdos alappal segítsék az ukránokat.

A héten plakátkampány indult von der Leyen és Alex Soros ellen, de itt van még a szuverenitási törvény is, amely azért aggályos, mivel eszközül szolgálhat a politikai ellenfelek, civil csoportok, illetve a szakszervezetek ellen. A Bizottság szóvivője azonban közölte, hogy ha Magyarország nem teljesíti a szuper mérföldeket, akkor nem látja a többi pénzt, az előleget pedig levonják az újjáépítési alapból.

Die Presse

A Bizottság szóvivője cáfolni igyekezett, hogy politikai döntés született, amikor a testület megszavazta, hogy Magyarország előfinanszírozás formájában 900 millió eurót kapjon az újjáépítési alapból. Az állásfoglalás szerint a befagyasztott milliárdok folyósítása továbbra is a politikai reformoktól függ.

Azaz nem arról van szó, hogy Brüsszel némi engedmény árán vásárolná meg Orbán jóindulatát. Vagyis hogy pl. ne fúrja meg Ukrajna megsegítését, illetve a belépési folyamat megindítását.

Politico

Az uniós tagok túlnyomó többsége sziklaszilárdan kitart Kijev támogatása mellett, ám Magyarország beleköp a levesbe és próbálja aláásni az egységet, méghozzá hatékonyabban, mint egy echte orosz ügynök. Németország bejelentette, hogy az eddiginél több katonai felszerelést küld, ugyanakkor Orbán gyalázatos levélben az követelte az Európa Tanács elnökétől, hogy a szervezet faroljon ki az ukránok mögül.

A kérdés az, hogy a többi kormány miért tűri a megosztási kísérleteket, amikor rákényszeríthetné a magyar felet, hogy egyszer s mindenkorra döntse el: hová kíván állni. A Nyugathoz, vagy inkább visszatér a vélt orosz befolyási övezethez.

Hiába bukott meg a PiS, a többiek, Berlint és Párizst is ideértve, továbbra is visszariadnak az ütközéstől. Nem forszírozzák a 7-es paragrafus alkalmazását, pedig annak az lehetne a vége, hogy a Fidesz-kabinet elveszti szavazati jogát a közösségben – mondták magas rangú illetékesek.

Frankfurter Rundschau

A Putyin-barát Orbán Viktor Moszkva áldásával felszólító levelet küldött az Európai Tanács elnökének, mivel cserben akarja hagyni Ukrajnát. Azt óhajtja, hogy az Unió ejtse Kijevet,  blokkolná annak felvételét. A kormányfő az orosz autokrata utolsó EU-s szövetségesének számít, késlelteti is a szankciókat.

The Guardian

Vezető magyar civil szervezetek azzal vádolták meg Orbán Viktort, hogy az a szuverenitási törvénnyel lehetetlenné akar tenni bármiféle bírálatot a hatalommal szemben. Azaz elfojtana minden kritikus hangot. A politikus évek óta nyomatja, hogy külső erők szervezkednek kormánya ellen, illetve az ellenfeleit támogatják.

Ám a bírálók szerint ez a hang a másik oldalt igyekszik meggyengíteni, továbbá a Fidesz fokozza erőfeszítéseit, hogy ellenségképet gyártson, illetve elvonja saját teljesítményéről a választók figyelmét. Ráadásul a jogszabályjavaslatot meglehetősen lazán fogalmazták meg, ez pedig csak fokozza az aggályokat, hogy a leendő hatóság önkényesen célba vehet újságírókat, szakszervezeteket, egyházakat és cégeket.  

Der Standard

A kommentár úgy ítéli meg, hogy Magyarország akár továbbképzést is tarthatna a korrupcióból, mivel már egész groteszkbe megy át az uniós pénzek lenyúlása. Viszont a hatóságok magas szinten művelik a bizonyítékok eltüntetését, de hát az ország a Transperency International szerint az EU legkorruptabb tagja.

Kleptokrácia alakult ki, grasszál a maffiabűnözés – Orbán közvetlen közelében, ami alátámasztja, hogy számára az anyagi visszaélés nem csupán személyes, hanem egyben európai kérdés is. Szerzett pl. pénzt a nyírmártonfalvai polgármester lombkoronasétányára, amellyel csak az a baj, a szerkezetet a helyszínen kivágott fákból építették meg.  

Innentől kezdve erdő nincs a környéken. Ez pont olyan, mintha egy állatkert tulajdonosa a létesítmény finanszírozására a levágott vadakat szolgálná fel a szponzorok részére rendezett vacsorán.

Egyébiránt a fakonstrukció már repedezik Nyírmártonfalván és komoly építési hiányosságokat mutat. De ha pl. az EU pályázatot írna ki a korrupció tanösvényének kialakítására, Orbán családja és barátai új, hasonló turisztikai látványosságok kialakításába  kezdhetnének. Mondhatnák azt, hogy azok egytől egyik hungarikumok.  

Washington Post/AP

Az EU-ellenes poszterek fokozzák a feszültséget Magyarország és az Unió között. Az óriásplakátokat az egész országban kiragasztották, miközben indult a nacionalista, jobboldali kormány választási kampánya. Orbán már jó ideje szembemegy a többiekkel. Azzal vádolja Brüsszelt, hogy az rá akarja kényszeríteni politikáját a Fideszre, és hogy ez ugyanaz, mint amit a Szovjetunió csinált 40 éven át.

Krekó Péter úgy véli, hogy annyira EU-ellenes dokumentumot, mint amilyen a nemzeti konzultáció kérdőíve, a magyar kormány még nem adott ki. De hát – mondja Takácsy Dorka az Euro-Atlanti Integrációs és Demokratikus Központtól – úgy néz ki, hogy Orbán már lemondott a milliárdokról. Így nem változtat a hozzáállásán, mert belefér, hogy neki előbbre a való a hatalom, mint a pénz.

Krekó megjegyzi, hogy nagyon kemény, célzott dezinformációs hadjárat zajlik – állami pénzekből. A hang időnként még keményebb, mint a Brexit során volt. Orbán szívesen venné, ha a társadalom elutasítaná az Uniót, mert akkor a kilépéssel fenyegethetne, még ha pillanatnyilag nem is tervezi a távozást.  

FAZ

A magyar kormány meg akarja tiltani, hogy külföldről kapjanak támogatást a pártok, illetve politikai szervezetek, csakhogy a megfogalmazás bizonytalan és épp ezért a bírálók attól tartanak, hogy a Fidesz vissza fog élni a jogszabállyal. A tilalom már idáig is élt, de most megfejelik három évig terjedő szabadságvesztéssel, ha valaki megsérti.

Az indoklás többször is utal Amerikára, a Fidesz, a hozzá közel álló sajtóval együtt, de kormányzati, valamint titkosszolgálati források is már több mint egy éve ostorozzák a „dollárbaloldalt”. Egyébiránt 11 év alatt ez már a 12. alkotmánymódosítás.

Bloomberg

Az összeállítás a Fidesz káderképzőjének nevezi a jó egymillió dollárral kistafírozott Mathias Corvinus Collegiumot, amely menetközben hathatós eszköz lett, hogy exportálja a populista magyar vezető világnézetét. A hallgatókat luxus fogadja, különösen, ha ahhoz viszonyítjuk, hogy az intézmény egy év alatt nagyjából annyi pénzt kap, mint a teljes magyar felsőoktatás.

Másutt tanárhiány és lepusztult infrastruktúra van, de hát az MCC egy embert szolgál. A jövő vezetőit képzi. Az Orbán-tanítványok feladata az, hogy majdan tökélyre vigyék az illiberális demokráciát és külföldre is eljuttassák. Nemrégiben Dunaszerdahelyen létesült lerakat. Pedig jó 20 éve igen szerényen kezdte, ám Hegedűs Dániel szerint azért lett janicsárképző, hogy segítsen megtartani a Fidesz uralmát odahaza, illetve kiterjeszteni a befolyását külföldön.

A párt propaganda gépezetének a része, Orbán elsősorban a rezsim stabilitása érdekében igyekszik értelmiségi véd- és dacszövetséget létesíteni. Ő lett az EU fő kerékkötője, szinte mindenben tengelyt akasztott Brüsszellel. Gyorsan gratulált a holland választások szélsőjobbos nyertesének.

Az ukrán háború rátett még egy lapáttal a nyugati liberális elit ellen vívott kulturharcra. Az Unió mégis folyósítani kíván csaknem egymilliárd eurót, amelyet a korrupciós félelmek miatt függesztett fel.

Guardian

A vezércikk úgy ítéli meg, hogy a holland választás eredménye láttán Európának okulnia kell a szélsőjobb felemelkedéséből.  Wilders ugyan váratlanul befutott, de nem okvetlenül lesz belőle miniszterelnök. Viszont ami történt, az újabb ébresztő a haladó pártok számára. Fennáll ugyanis a veszély, hogy még inkább elfogadottá válik a nacionalista, populista politika.

Hiszen a Szabadságpárt a helyek egynegyedét vitte el – nyíltan iszlamofób felfogással. Elzárkózik a bevándorlástól, visszalépne a klímavédelemben és népszavazást tartana az uniós kilépésről. Nem adna több fegyvert Ukrajnának. Veterán provokatőrként a szélsőjobb jobb szélén helyezkedik el és a holland politika ment utána.

Valószínű azonban, hogy radikális nézetei jelentős részét feláldozza a hatalom érdekében. De nélküle is alakulhat koalíció. Hollandia mindenesetre úgy jutott el a mostani helyzetig, hogy a nagy pártok a szélsőség kezére játszottak, amikor beemelték a kampányba a bevándorlást. Wilders profitált abból is, hogy megingott a bizalom a hagyományos politika iránt. Sokan elégedetlenek a demokrácia működésével. Nem kevesen nyitottak lettek az idegengyűlöletre.

Az olasz, svéd, finn és a holland választások miatt a progresszív tábornak hatékonyabb bizonyítékokkal kell előállnia, mármint hogy nem hagyja az út szélén a sebezhető híveit. Nincs más választás, erre utal a politikai földrengés az EU egyik legbefolyásosabb tagállamában.

Guardian

Cas Mudde úgy látja, hogy Hollandia alábecsülte a szélsőjobbot, ennek a következménye lett Wilders diadala. A Georgia-i Egyetem politológia professzora, aki holland, a fejleményért egyaránt okolja az engedékeny holland sajtót, mivel az lekezelte a veszélyt, rosszul ítélte meg az első számú kihívót, illetve az eddigi miniszterelnököt, miután az átvette kampánytémaként a szélsőségtől a bevándorlást.

Az első és legfőbb tanulságnak azt nevezi, hogy a jobboldal verhetetlen a migráció kérdésében az urnáknál. Ugyanez vonatkozik arra, ha azért hirdetik meg a választást, hogy bebizonyítsák: a radikálisok nem alkalmasak a kormányzásra.

Wilders nem enyhített szélsőséges programján, csupán annyit mondott, vannak fontosabb kérdések is a bevándorlásnál – jelenleg. Ráadásul Rutte utódja egy ponton nem zárta ki, hogy koalícióra lépjen Wildersszel és ezzel elősegítette, hogy ezek után sokak szemében immár elfogadható legyen a politikus. De azért a sikerhez kellettek annak kiemelkedő debattőri képességei is.

Ám még alakulhatnak úgy is a dolgok, hogy a végén a Szabadságpárt vezetője vereséget szenved, mert nem tud életképes többséget összehozni. De a belső ellentétek miatt nem lenne könnyű dolga a másik oldalnak sem, élén Timmermans-szal.

Hollandia mindenesetre mostantól nem fog a súlya fölött szerepelni Európában. De polgárainak meg kell barátkozniuk azzal, hogy az országban a szélsőjobb adja a legnagyobb erőt. Így itt lenne az idő végre tisztességet és nyílt vitát kezdeni a szélsőséges problémáról, hiszen az időközben meggyilkolt Pim Fortuyn már 20 éve robbant be a közéletbe.

 

2023. november 24.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán egyedül maradt hátra

Üres kezekkel áll, miután hosszú időn át csinálta a cirkuszt a svédek NATO-csatlakozásnak feltartóztatására – fejti >

Tovább

Trump megosztott republikánus pártja

A Wall Street Journal vezércikke arra figyelmezteti Trumpot, hogy pártja erősen megosztott, és nem a kihívó, >

Tovább

A Hamász és Netanjahu egyaránt sorscsapást jelent saját népe számára, de van remény

Ezt állapítja meg a Guardian szemleírója, Jonathan Freedland. Emlékeztet arra, hogy mindkét fél súlyos döntés előtt >

Tovább

Két év elteltével kimerülnek az ukránok, a külföld belefárad a viszályba, ám a harcok folytatódnak

A Guardian szerkesztőségi véleménye szerint a háború brutális mérlege ugyanakkor azt támasztja alá, hogy mindenképpen támogatni >

Tovább

New York Times: Elhárult az utolsó akadály

Elment Magyarországra a svéd miniszterelnök, hogy elhárítsa az utolsó akadályokat országa NATO-tagsága útjából. A belépés 19 >

Tovább

Megáll az eszem!!!

Felnőtt, ivarérett főleg férfi emberek - akiket szakértőknek és elemzőknek neveznek - arról beszélgetnek nyilvános fórumokon, >

Tovább

Le kell győzni Putyint, csakis így lehet véget vetni a háborúnak

Timothy Garton Ash azt a következtetést vonta le a müncheni Biztonságpolitikai Konferencia tapasztalatai alapján, hogy Európának >

Tovább

Rutte a NATO élén?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung lap úgy tudja: a NATO négy vezető hatalma azért erősítette meg, hogy >

Tovább

Dodik hajbókolása Putyin előtt

A boszniai szerbek vezére azt közölte, hogy a Nyugat jóformán bele akarja ráncigálni a Republika Srpskát >

Tovább

Aztán utánuk az özönvíz

A magyar állam család- és gyermekpolitikája aljas, kirekesztő és társadalmilag végtelenül kártékony.  Teljesen szürreális, amikor nyugdíjas emberek >

Tovább

Most Orbán megadja magát

Orbán csaknem két év elteltével beadja a derekát a svéd NATO-felvétel ügyében. Előtte azonban a magyar >

Tovább

Egy ügyes diplomáciai húzással meg lehet kerülni Orbán akadékoskodását

Mégpedig a svédek NATO-felvétele ügyében. Hegedűs Dániel a Német Marshall-alapítvány vezető elemzője azt javasolja, hogy Scholz, >

Tovább