2024. február 27. kedd
Ma Edina, Viktor, Győző névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Új fejezet indult a magyarországi rágalomhadjáratban

Új fejezet indult a magyarországi rágalomhadjáratban

Orbán Viktor új szintre emeli a vitát Brüsszellel. Ideértve a von der Leyen elleni plakátokat, valamint a szuverenitási törvényt, amely megtiltaná, hogy a választási kampányhoz külföldről anyagi segítség érkezzen. A célpont ezúttal is a Bizottság elnöke, csak most nem Juncker, hanem német utódja, valamint Soros fia, aki átvetette a Nyílt Társadalom Alapítvány vezetését. Bírálók már négy éve is Orbán szemére vetették, hogy antiszemita közhelyeket vet be. Ezeket a vádakat azzal utasította vissza, hogy szoros kapcsolatokat ápol Netanjahuval. A hirdetések a kezdőlövést adják meg a nemzeti konzultációhoz, amely a többi közt azt sugallja – teljesen hamisan -, hogy az Unió migránsgettókat kíván létesíteni magyar földön. A jogszabály ellenzői párhuzamot látna a vonatkozó orosz törvénnyel, amelynek értelmében a határon túli forrásokban részesülő szerkesztőségek, illetve civil csoportok kötelesek feltüntetni, hogy „idegen ügynökök”. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

 

Politico
Orbán Viktor azzal fenyegetőzik az Európai Tanács elnökének küldött levélben, hogy Magyarország kisiklatja az Ukrajnával tervezett tárgyalásokat, ha az EU előbb nem tisztázza Kijevvel szembeni politikáját. Vagyis még tovább emeli a tétet. Sürgeti Michelt, hogy az villámgyorsan hozza tető alá az egyeztetést, mert azt nagyon indokolttá teszi a harctéri helyzet.
És addig nem lehet határozni sem a felvételi tárgyalások megkezdéséről, sem az újabb anyagi segítségről, sem az újabb szankciókról. A támogatást egyben összekapcsolja azzal, hogy mi van akkor, ha az USA leáll az ukránok megsegítésével? Továbbá milyen biztonsági építmény legyen a háború után?
Azaz gerjeszti a feszültséget, mivel szeretne ütőkártyához jutni, hogy megkapja visszatartott pénzeket. Egy uniós diplomata szerint a vétófenyegetéssel csapdába ejtette Brüsszel egész Ukrajna-politikáját. Egyes tagok azt mondják, hogy meg kell kerülni a Fideszt, ám beavatottak szerint ez aláásná az EU egységét, és lehet, hogy korai.
Didier igazságügyi biztos ugyanakkor igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy Orbán addig nem lát egy fityingnyi apanázst sem, amíg nem teljesíti az előírt feltételeket. Jeroen Lenaers néppárti képviselő ezt megtoldotta azzal, hogy a jogállami elvek nem képezheti alku tárgyát. Magyar képviselők azzal vágtak vissza, hogy megvádolták Brüsszelt: az alapok befagyasztásával zsarolni próbálja a magyar kormányt.
https://www.politico.eu/newsletter/brussels-playbook/israel-and-hamas-agree-temporary-cease-fire-and-hostage-deal/
Die Presse
Brüsszel egyelőre nem nyitja meg a pénzcsapokat, mert az Orbán-kormány nem tudja bizonyítani, hogy orvosolta a Bizottság által kifogásolt jogállami aggályokat. Tehát megy tovább a huzavona a milliárdok ügyében. Szakértők abból indulnak ki, hogy az idén már nem futnak be a pénzek, és a jelek szerint ezt a magyar illetékesek is ténynek veszik. Legfeljebb a teljes összeg egy töredéke csoroghat át.
Az EU továbbra is elégedetlen a magyar igazságszolgáltatás helyzetével. Vannak ugyan változások, de azok nem elegendőek. Ezért az Unió végrehajtó testülete további kérdésekre kíván választ kapni.
Az illegális demokrácia lobogója alatt Orbán módszeresen aláásta a jogállami intézményeket, ismételten figyelmen kívül hagyja a közösség alapértékeit, megsértette a szervezet gazdasági érdekeit, amikor elszórta az uniós adófizetők befizetéseit. Az utolsó csepp azonban az volt a pohárban, hogy leplezetlenül beállt Moszkva mögé és elutasította a megtorló intézkedéseket.
A magyar politika kétkulacsos játszmát folytat: képviselőit Brüsszelben kenyérre lehet kenni, „hűséges európaiak”, ám alig térnek haza, kirohannak az EU ellen, mondván, hogy az korlátozni igyekszik a magyarok szuverenitását. A legfrissebb példa a plakátkampány, amely leginkább az EU-ellenes nemzeti konzultációra akarja mozgósítani a híveket.
https://www.diepresse.com/17848206/geldhahn-fuer-ungarn-bleibt-zu 
Tagesanzeiger
A lap már Orbán Viktor zürichi előadása előtt igyekezett tudatosítani az olvasókban, hogy kit is hívott meg a Weltwoche főszerkesztője, akinek a szemében a magyar politikus ikonikus alak, szinte a popcsillag kategóriából. A vendég ugyan felkereste az ország elnökét, illetve kormányfőjét, de csupán udvariassági találkozóról volt szó – magyar kérésre.
A látogatásra az alkalmat az adta, hogy az újság 90 éves, Orbán nem kap honoráriumot a fellépésért, de a főszerkesztő teljesen odavan érte. Azt írta róla, hogy Európa legnagyobb szabadságharcosa. A jegyeket egyébként elkapkodták.
A vendég azonban autokrata, aki fokozatosan leépítette a demokratikus intézményeket. Hihetetlenül széles jogkörrel irányítja az országot. A közmédiát uralma alá hajtotta, vagy a többi fontos orgánumot az övéi ellenőrzik.
Egy évtizede csörtézik az EU-val, amelyet a magyarok ellenségének állít be. Viszont Putyin barátjaként blokkolja az ukránok szánt segítséget. Egy másik ellensége Soros, illetve most már annak fia, Alex is. A kampányban antiszemita hangokat lehet tetten érni.
https://www.tagesanzeiger.ch/viktor-orban-tritt-in-zuerich-auf-fuer-roger-koeppel-ist-er-eine-art-rockstar-224316595623
Bloomberg
Orbán háromévi börtönnel fenyegeti az ellenfeleit, ha azok külföldi támogatást fogadnak el. Azaz a szuverenitási törvénnyel jelentős új eszközhöz kíván jutni, hogy visszaszorítsa azt, ami az ő szemében idegen befolyásként jelenik meg. Ez már a sokadik, egyre tekintélyelvűbb húzás a részéről.
Az illegálisnak minősített szálak felgöngyölítésére új hatóság alakul, bőséges anyagi, illetve intézményi támogatással, ideértve a titkosszolgálatot. A vezetőt a kormányfő nevezi ki, aki nacionalista uszítóként már az élet minden területét ellenőrzése alá vonta, a politikától és a gazdaságtól kezdve, a bíróságokon át, az oktatásig és a kultúráig.
A Bizottság szóvivője úgy reagált, hogy minden szemszögből elemzik az új fejleményeket. A Helsinki Bizottság viszont riadót fújt, mert úgy látja, hogy a szabályozás el akarja hallgattatni a bírálatokat.
Magyarország már eddig is az EU fekete báránya volt, nem utolsó sorban a szoros moszkvai és pekingi kapcsolat miatt. A NATO-val is feszültséget gerjesztett, főleg a háború kapcsán. De igen fontos, hogy talán a földrész leghatékonyabb propaganda gépezetét alakította ki.
Viszont a törvénytervezetben az előzetes hírekkel szemben nem szerepel név szerint a média, ám a hatás így is vérfagyasztó. Civil csoportok most kezdik kiértékelni, vajon milyen szelesen értelmezi saját hatáskörét az új hatóság.
https://www.yahoo.com/news/orban-threatens-opponents-jail-citing-222934053.html
Süddeutsche Zeitung
Új fejezet indult a magyarországi rágalomhadjáratban, Orbán Viktor új szintre emeli a vitát Brüsszellel. Ideértve a von der Leyen elleni plakátokat, valamint a szuverenitási törvényt, amely megtiltaná, hogy a választási kampányhoz külföldről anyagi segítség érkezzen.
A célpont ezúttal is a Bizottság elnöke, csak most nem Juncker, hanem német utódja, valamint Soros fia, aki átvetette a Nyílt Társadalom Alapítvány vezetését. Bírálók már négy éve is Orbán szemére vetették, hogy antiszemita közhelyeket vet be. Ezeket a vádakat azzal utasította vissza, hogy szoros kapcsolatokat ápol Netanjahuval.
A hirdetések a kezdőlövést adják meg a nemzeti konzultációhoz, amely a többi közt azt sugallja – teljesen hamisan -, hogy az Unió migránsgettókat kíván létesíteni magyar földön. A jogszabály ellenzői párhuzamot látna a vonatkozó orosz törvénnyel, amelynek értelmében a határon túli forrásokban részesülő szerkesztőségek, illetve civil csoportok kötelesek feltüntetni, hogy „idegen ügynökök”.
https://www.sueddeutsche.de/politik/ungarn-neuauflage-schmutzkampagne-1.6307741
Yahoo/AP
A V4-ek elnökei nem értettek egyet Ukrajna katonai támogatása ügyében, de a segítség egyéb területeit illetően megtalálták a közös nevezőt. A Prágában tartott találkozón a sorból Novák Katalin lógott ki, miután az Orbán-kormány nem hajlandó fegyvereket küldeni az ukránoknak és az új segélycsomag megvétózásával fenyeget. Egyben azzal vádolja Zelenszkijéket, hogy azok megsértik a kárpátaljai magyarok nemzetiségi jogait.
A magyar államfő azt fejtegette az egyeztetésen, hogy a kisebbség jogairól a magyar fél nem hajlandó vitát nyitni. Azzal viszont egyetértett, hogy Oroszország nem győzhet a viszályban.A házigazda Petr Pavel arról beszélt, hogy minden részvevő úgy foglalt állást: Kijev sikere közös érdek. Ugyanezt mondta lengyel kollégája is. Az új szlovák vezetés ugyanakkor leállította a katonai szállítmányokat, de humanitárius és egyéb támogatásra hajlandó.
https://news.yahoo.com/leaders-4-central-european-states-165628424.html?fr=sycsrp_catchall
FT
A vezércikk szerint Ukrajnának biztosítékokat kell kapnia szövetségeseitől, mert az attól fél, hogy a partnerek mind jobban belefáradnak a háborúba. Kijev nyugtalanító időket él át. Nem sikerült áttörést elérnie az offenzívával, pedig azzal akarta meggyőzni a támogatókat, hogy a nyerő oldalon állnak.
Bizonytalan az új amerikai pénzügy segélycsomag, a közel-keleti válság pedig elvonja a nemzetközi figyelmet. Valójában azonban nem ingott meg az ukránok iránt Washington és Európa hite.
Súlyosabb kérdés ugyanakkor, hogy meddig marad fenn az egységfront, ha elhúzódnak a harcok, hát, még ha visszatér Trump. A Nyugatnak be kell bizonyítania, hogy kitart hosszú távon. Ily módon Putyin is láthatná, hogy kár a kivárásra játszania.
Az EU-nak gyorsan jóvá kell hagynia az előirányzott 50 milliárd eurót. Be kell zárnia a szankciós rendszeren tapasztalható kiskapukat. Keményebben fel kell lépnie a stratégiai termékek csempészése ellen. Küldenie kell a vadászgépeket és fel kell gyorsítania az ukrán pilóták kiképzését. Egyben a következő csúcson javasolnia kell a felvételi tárgyalások megkezdését Ukrajnával, bárhogyan is akadékoskodik a bajkeverő magyar kormány.
https://www.ft.com/content/ed11bbc1-24ed-497e-acfd-6c1b5ca966ac?desktop=true&segmentId=d8d3e364-5197-20eb-17cf-2437841d178a#myft:notification:instant-email:content
Wall Street Journal
A szerkesztőségi állásfoglalás úgy látja, hogy az izraeli-Hamász fogolycsere értelmében ártatlan izraeli túszok nyerik vissza szabadságukat, ellenben a terroristák lehetőséghez jutnak, hogy újraszervezzék magukat. Az elhurcolt izraeliek közül mintegy 50-en kerülnek szabadlábra, ami nagy megkönnyebbülés nekik és a családjuknak is.
Ám a 236 túsz háromnegyede továbbra is rabságban marad, viszont Izrael elenged a börtönből kb. 150 palesztint, illetve 18 év alatti fiatalt. Hozzájárul továbbá, hogy újabb üzemanyag és segély érkezzen Gázába. De jól látni, milyen erkölcsi szakadék van a két fél között:
A Hamász elrabolt még egy 9 hónapos csecsemőt is, viszont olyan dzsihadisták számára kényszeríti ki az amnesztiát, akiket tisztességes tárgyaláson ítéltek el. Izrael katonai kockázatokat vállal polgárai megmentésére, a másik oldal viszont palesztin civilek életét veszélyezteti, hogy mentse a saját bőrét.
De örülhet, mert jutalmat kapott háborús bűneiért. És csak újabb támadásokat fog végrehajtani izraeli célpontok ellen. A zsidó államnak viszont még jobban fel lesz adva a lecke, mivel odahaza tovább kiéleződik a vita, hogy meddig várjanak az átfogó rohammal.
Külföldön ellenben fokozódik a nyomás a meghatározatlan időre szóló fegyvernyugvás kikényszerítésére. De az ország el van szánva, hogy megsemmisíti a terrorcsoportot. Sok múlik Amerikán. Ha Biden  komolyan gondolja, hogy végezni kell a milíciával, akkor hozzá kell járulnia, hogy Netanjahu újrakezdje a harcot, miután rendeződik a túszok sorsa.
https://www.wsj.com/articles/israel-hamas-hostage-deal-gaza-51e141eb?mod=hp_opin_pos_5#cxrecs_s
New York Times
Bernie Sanders szerint olyan megoldást kell találni a közel-keleti válságra, amely igazságot szolgáltat a palesztinoknak, ugyanakkor szavatolja Izrael biztonságát. Vendégkommentárjában a vermonti szenátor, aki két alkalommal is megpróbálta elnyerni a demokraták elnökjelöltségét, minden félreértés elkerülése végett eleve leszögezi:
A Hamász terrorszervezet, amely barbár támadást intézett a zsidó állam ellen. A másik fél válaszul nagyjából totális háborút intézett a palesztin nép ellen. Olyan humanitárius katasztrófa alakult ki, amelynek súlyos leágazásai lehetnek a régióban. A milícia egyértelművé tette, hogy célja a folyamatos harc, és Izrael megsemmisítése.
Netanjahu ugyanakkor semmit sem tett az elmúlt években, hogy reményt adjon a békés rendezésnek. Ebben a helyzetben az Egyesült Államoknak követelnie kell, hogy az izraeli hadsereg azonnal vessen véget a válogatás nélküli bombázásoknak.
Igen fontos, hogy a humanitárius segítség bejusson az övezetbe. Az ENSZ-nek ki kell építenie a hálózatot, hogy ne szedjen áldozatokat a nélkülözés, óvóhely kell a civileknek és ki kell vinni azokat, akik kritikus egészségi állapotban vannak. Ily módon lehetne tárgyalni további túszok kiszabadulásáról. A Hamasznak változtatnia kell a taktikáján, hogy minél kevesebb polgári áldozat legyen.
Nem megengedhető, hogy Izrael tartósan megszállja Gázát, ugyanakkor ki kell rakni onnan a terroristákat. Az izraeli kormánynak vállalnia kell, hogy a telepesek nem ölnek meg palesztinokat Ciszjordániában, be kell fagyasztani új falvak építését, ígéretet kell tenni, hogy lesz érdemi párbeszéd a két állam megteremtéséről. 
Ehhez az USA-nak megfelelő irányba kell terelnie Netanjahut, amihez megvannak az eszközei. A jövőben nem lehet biankó segítséget adni. Mert ugyan Washington Izrael barátja, de nem lehet bűnrészes a nemzetközi jogot sértő akciókban.
https://www.nytimes.com/2023/11/22/opinion/bernie-sanders-israel-gaza.html
The Times
A Fentanyl megváltoztatja a hadviselés világát. Amerika azt követeli, hogy Kína ne szállítson külföldre a tudatmódosító alapanyagából, ezzel szemben Irán és Oroszország fegyverként tekint a kábítószerre.
Az USA azt gyanítja, hogy Peking most akar bosszút állni a 19. századi ópiumháborúkért. Mert különben miként exportálhatnák állami vállalatok az összetevőket. A készítmény Amerikában a múlt évben 70 ezer ember halálát okozta. 50-szer erősebb, mint a heroin. A tablettákat Mexikóból kartellek csempészik be az államokba.
Az orosz állam már 2002-ben bevetette a moszkvai Dubravka Színházat megszálló csecsen lázadók ellen, ám a gáz megölt kb. 130 túszt. Idáig a nemzetközi szabályozás nem mondta ki egyértelműen, hogy nem lehet használni gáz állapotában a tudatmódosítót. A szigorítást mind polgári, mind katonai területen Irán, Oroszország, Szíria és Kína ellenzi.

 

Politico

 

Orbán Viktor azzal fenyegetőzik az Európai Tanács elnökének küldött levélben, hogy Magyarország kisiklatja az Ukrajnával tervezett tárgyalásokat, ha az EU előbb nem tisztázza Kijevvel szembeni politikáját. Vagyis még tovább emeli a tétet. Sürgeti Michelt, hogy az villámgyorsan hozza tető alá az egyeztetést, mert azt nagyon indokolttá teszi a harctéri helyzet.

És addig nem lehet határozni sem a felvételi tárgyalások megkezdéséről, sem az újabb anyagi segítségről, sem az újabb szankciókról. A támogatást egyben összekapcsolja azzal, hogy mi van akkor, ha az USA leáll az ukránok megsegítésével? Továbbá milyen biztonsági építmény legyen a háború után?

Azaz gerjeszti a feszültséget, mivel szeretne ütőkártyához jutni, hogy megkapja visszatartott pénzeket. Egy uniós diplomata szerint a vétófenyegetéssel csapdába ejtette Brüsszel egész Ukrajna-politikáját. Egyes tagok azt mondják, hogy meg kell kerülni a Fideszt, ám beavatottak szerint ez aláásná az EU egységét, és lehet, hogy korai.

Didier igazságügyi biztos ugyanakkor igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy Orbán addig nem lát egy fityingnyi apanázst sem, amíg nem teljesíti az előírt feltételeket. Jeroen Lenaers néppárti képviselő ezt megtoldotta azzal, hogy a jogállami elvek nem képezheti alku tárgyát. Magyar képviselők azzal vágtak vissza, hogy megvádolták Brüsszelt: az alapok befagyasztásával zsarolni próbálja a magyar kormányt.

Die Presse

Brüsszel egyelőre nem nyitja meg a pénzcsapokat, mert az Orbán-kormány nem tudja bizonyítani, hogy orvosolta a Bizottság által kifogásolt jogállami aggályokat. Tehát megy tovább a huzavona a milliárdok ügyében. Szakértők abból indulnak ki, hogy az idén már nem futnak be a pénzek, és a jelek szerint ezt a magyar illetékesek is ténynek veszik. Legfeljebb a teljes összeg egy töredéke csoroghat át.

Az EU továbbra is elégedetlen a magyar igazságszolgáltatás helyzetével. Vannak ugyan változások, de azok nem elegendőek. Ezért az Unió végrehajtó testülete további kérdésekre kíván választ kapni.

Az illegális demokrácia lobogója alatt Orbán módszeresen aláásta a jogállami intézményeket, ismételten figyelmen kívül hagyja a közösség alapértékeit, megsértette a szervezet gazdasági érdekeit, amikor elszórta az uniós adófizetők befizetéseit. Az utolsó csepp azonban az volt a pohárban, hogy leplezetlenül beállt Moszkva mögé és elutasította a megtorló intézkedéseket.

A magyar politika kétkulacsos játszmát folytat: képviselőit Brüsszelben kenyérre lehet kenni, „hűséges európaiak”, ám alig térnek haza, kirohannak az EU ellen, mondván, hogy az korlátozni igyekszik a magyarok szuverenitását. A legfrissebb példa a plakátkampány, amely leginkább az EU-ellenes nemzeti konzultációra akarja mozgósítani a híveket.

Tagesanzeiger

A lap már Orbán Viktor zürichi előadása előtt igyekezett tudatosítani az olvasókban, hogy kit is hívott meg a Weltwoche főszerkesztője, akinek a szemében a magyar politikus ikonikus alak, szinte a popcsillag kategóriából. A vendég ugyan felkereste az ország elnökét, illetve kormányfőjét, de csupán udvariassági találkozóról volt szó – magyar kérésre.

A látogatásra az alkalmat az adta, hogy az újság 90 éves, Orbán nem kap honoráriumot a fellépésért, de a főszerkesztő teljesen odavan érte. Azt írta róla, hogy Európa legnagyobb szabadságharcosa. A jegyeket egyébként elkapkodták.

A vendég azonban autokrata, aki fokozatosan leépítette a demokratikus intézményeket. Hihetetlenül széles jogkörrel irányítja az országot. A közmédiát uralma alá hajtotta, vagy a többi fontos orgánumot az övéi ellenőrzik.

Egy évtizede csörtézik az EU-val, amelyet a magyarok ellenségének állít be. Viszont Putyin barátjaként blokkolja az ukránok szánt segítséget. Egy másik ellensége Soros, illetve most már annak fia, Alex is. A kampányban antiszemita hangokat lehet tetten érni.

Bloomberg

Orbán háromévi börtönnel fenyegeti az ellenfeleit, ha azok külföldi támogatást fogadnak el. Azaz a szuverenitási törvénnyel jelentős új eszközhöz kíván jutni, hogy visszaszorítsa azt, ami az ő szemében idegen befolyásként jelenik meg. Ez már a sokadik, egyre tekintélyelvűbb húzás a részéről.

Az illegálisnak minősített szálak felgöngyölítésére új hatóság alakul, bőséges anyagi, illetve intézményi támogatással, ideértve a titkosszolgálatot. A vezetőt a kormányfő nevezi ki, aki nacionalista uszítóként már az élet minden területét ellenőrzése alá vonta, a politikától és a gazdaságtól kezdve, a bíróságokon át, az oktatásig és a kultúráig.

A Bizottság szóvivője úgy reagált, hogy minden szemszögből elemzik az új fejleményeket. A Helsinki Bizottság viszont riadót fújt, mert úgy látja, hogy a szabályozás el akarja hallgattatni a bírálatokat.

Magyarország már eddig is az EU fekete báránya volt, nem utolsó sorban a szoros moszkvai és pekingi kapcsolat miatt. A NATO-val is feszültséget gerjesztett, főleg a háború kapcsán. De igen fontos, hogy talán a földrész leghatékonyabb propaganda gépezetét alakította ki.

Viszont a törvénytervezetben az előzetes hírekkel szemben nem szerepel név szerint a média, ám a hatás így is vérfagyasztó. Civil csoportok most kezdik kiértékelni, vajon milyen szelesen értelmezi saját hatáskörét az új hatóság.

Süddeutsche Zeitung

Új fejezet indult a magyarországi rágalomhadjáratban, Orbán Viktor új szintre emeli a vitát Brüsszellel. Ideértve a von der Leyen elleni plakátokat, valamint a szuverenitási törvényt, amely megtiltaná, hogy a választási kampányhoz külföldről anyagi segítség érkezzen.

A célpont ezúttal is a Bizottság elnöke, csak most nem Juncker, hanem német utódja, valamint Soros fia, aki átvetette a Nyílt Társadalom Alapítvány vezetését. Bírálók már négy éve is Orbán szemére vetették, hogy antiszemita közhelyeket vet be. Ezeket a vádakat azzal utasította vissza, hogy szoros kapcsolatokat ápol Netanjahuval.

A hirdetések a kezdőlövést adják meg a nemzeti konzultációhoz, amely a többi közt azt sugallja – teljesen hamisan -, hogy az Unió migránsgettókat kíván létesíteni magyar földön. A jogszabály ellenzői párhuzamot látna a vonatkozó orosz törvénnyel, amelynek értelmében a határon túli forrásokban részesülő szerkesztőségek, illetve civil csoportok kötelesek feltüntetni, hogy „idegen ügynökök”.

Yahoo/AP

A V4-ek elnökei nem értettek egyet Ukrajna katonai támogatása ügyében, de a segítség egyéb területeit illetően megtalálták a közös nevezőt. A Prágában tartott találkozón a sorból Novák Katalin lógott ki, miután az Orbán-kormány nem hajlandó fegyvereket küldeni az ukránoknak és az új segélycsomag megvétózásával fenyeget. Egyben azzal vádolja Zelenszkijéket, hogy azok megsértik a kárpátaljai magyarok nemzetiségi jogait.

A magyar államfő azt fejtegette az egyeztetésen, hogy a kisebbség jogairól a magyar fél nem hajlandó vitát nyitni. Azzal viszont egyetértett, hogy Oroszország nem győzhet a viszályban.A házigazda Petr Pavel arról beszélt, hogy minden részvevő úgy foglalt állást: Kijev sikere közös érdek. Ugyanezt mondta lengyel kollégája is. Az új szlovák vezetés ugyanakkor leállította a katonai szállítmányokat, de humanitárius és egyéb támogatásra hajlandó.

FT

A vezércikk szerint Ukrajnának biztosítékokat kell kapnia szövetségeseitől, mert az attól fél, hogy a partnerek mind jobban belefáradnak a háborúba. Kijev nyugtalanító időket él át. Nem sikerült áttörést elérnie az offenzívával, pedig azzal akarta meggyőzni a támogatókat, hogy a nyerő oldalon állnak.

Bizonytalan az új amerikai pénzügy segélycsomag, a közel-keleti válság pedig elvonja a nemzetközi figyelmet. Valójában azonban nem ingott meg az ukránok iránt Washington és Európa hite.

Súlyosabb kérdés ugyanakkor, hogy meddig marad fenn az egységfront, ha elhúzódnak a harcok, hát, még ha visszatér Trump. A Nyugatnak be kell bizonyítania, hogy kitart hosszú távon. Ily módon Putyin is láthatná, hogy kár a kivárásra játszania.

Az EU-nak gyorsan jóvá kell hagynia az előirányzott 50 milliárd eurót. Be kell zárnia a szankciós rendszeren tapasztalható kiskapukat. Keményebben fel kell lépnie a stratégiai termékek csempészése ellen. Küldenie kell a vadászgépeket és fel kell gyorsítania az ukrán pilóták kiképzését. Egyben a következő csúcson javasolnia kell a felvételi tárgyalások megkezdését Ukrajnával, bárhogyan is akadékoskodik a bajkeverő magyar kormány.

Wall Street Journal

A szerkesztőségi állásfoglalás úgy látja, hogy az izraeli-Hamász fogolycsere értelmében ártatlan izraeli túszok nyerik vissza szabadságukat, ellenben a terroristák lehetőséghez jutnak, hogy újraszervezzék magukat. Az elhurcolt izraeliek közül mintegy 50-en kerülnek szabadlábra, ami nagy megkönnyebbülés nekik és a családjuknak is.

Ám a 236 túsz háromnegyede továbbra is rabságban marad, viszont Izrael elenged a börtönből kb. 150 palesztint, illetve 18 év alatti fiatalt. Hozzájárul továbbá, hogy újabb üzemanyag és segély érkezzen Gázába. De jól látni, milyen erkölcsi szakadék van a két fél között:

A Hamász elrabolt még egy 9 hónapos csecsemőt is, viszont olyan dzsihadisták számára kényszeríti ki az amnesztiát, akiket tisztességes tárgyaláson ítéltek el. Izrael katonai kockázatokat vállal polgárai megmentésére, a másik oldal viszont palesztin civilek életét veszélyezteti, hogy mentse a saját bőrét.

De örülhet, mert jutalmat kapott háborús bűneiért. És csak újabb támadásokat fog végrehajtani izraeli célpontok ellen. A zsidó államnak viszont még jobban fel lesz adva a lecke, mivel odahaza tovább kiéleződik a vita, hogy meddig várjanak az átfogó rohammal.

Külföldön ellenben fokozódik a nyomás a meghatározatlan időre szóló fegyvernyugvás kikényszerítésére. De az ország el van szánva, hogy megsemmisíti a terrorcsoportot. Sok múlik Amerikán. Ha Biden  komolyan gondolja, hogy végezni kell a milíciával, akkor hozzá kell járulnia, hogy Netanjahu újrakezdje a harcot, miután rendeződik a túszok sorsa.

New York Times

Bernie Sanders szerint olyan megoldást kell találni a közel-keleti válságra, amely igazságot szolgáltat a palesztinoknak, ugyanakkor szavatolja Izrael biztonságát. Vendégkommentárjában a vermonti szenátor, aki két alkalommal is megpróbálta elnyerni a demokraták elnökjelöltségét, minden félreértés elkerülése végett eleve leszögezi:

A Hamász terrorszervezet, amely barbár támadást intézett a zsidó állam ellen. A másik fél válaszul nagyjából totális háborút intézett a palesztin nép ellen. Olyan humanitárius katasztrófa alakult ki, amelynek súlyos leágazásai lehetnek a régióban. A milícia egyértelművé tette, hogy célja a folyamatos harc, és Izrael megsemmisítése.

Netanjahu ugyanakkor semmit sem tett az elmúlt években, hogy reményt adjon a békés rendezésnek. Ebben a helyzetben az Egyesült Államoknak követelnie kell, hogy az izraeli hadsereg azonnal vessen véget a válogatás nélküli bombázásoknak.

Igen fontos, hogy a humanitárius segítség bejusson az övezetbe. Az ENSZ-nek ki kell építenie a hálózatot, hogy ne szedjen áldozatokat a nélkülözés, óvóhely kell a civileknek és ki kell vinni azokat, akik kritikus egészségi állapotban vannak. Ily módon lehetne tárgyalni további túszok kiszabadulásáról. A Hamasznak változtatnia kell a taktikáján, hogy minél kevesebb polgári áldozat legyen.

Nem megengedhető, hogy Izrael tartósan megszállja Gázát, ugyanakkor ki kell rakni onnan a terroristákat. Az izraeli kormánynak vállalnia kell, hogy a telepesek nem ölnek meg palesztinokat Ciszjordániában, be kell fagyasztani új falvak építését, ígéretet kell tenni, hogy lesz érdemi párbeszéd a két állam megteremtéséről. 

Ehhez az USA-nak megfelelő irányba kell terelnie Netanjahut, amihez megvannak az eszközei. A jövőben nem lehet biankó segítséget adni. Mert ugyan Washington Izrael barátja, de nem lehet bűnrészes a nemzetközi jogot sértő akciókban.

The Times

A Fentanyl megváltoztatja a hadviselés világát. Amerika azt követeli, hogy Kína ne szállítson külföldre a tudatmódosító alapanyagából, ezzel szemben Irán és Oroszország fegyverként tekint a kábítószerre.

Az USA azt gyanítja, hogy Peking most akar bosszút állni a 19. századi ópiumháborúkért. Mert különben miként exportálhatnák állami vállalatok az összetevőket. A készítmény Amerikában a múlt évben 70 ezer ember halálát okozta. 50-szer erősebb, mint a heroin. A tablettákat Mexikóból kartellek csempészik be az államokba.

Az orosz állam már 2002-ben bevetette a moszkvai Dubravka Színházat megszálló csecsen lázadók ellen, ám a gáz megölt kb. 130 túszt. Idáig a nemzetközi szabályozás nem mondta ki egyértelműen, hogy nem lehet használni gáz állapotában a tudatmódosítót. A szigorítást mind polgári, mind katonai területen Irán, Oroszország, Szíria és Kína ellenzi.

 

 

2023. november 23.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán egyedül maradt hátra

Üres kezekkel áll, miután hosszú időn át csinálta a cirkuszt a svédek NATO-csatlakozásnak feltartóztatására – fejti >

Tovább

Trump megosztott republikánus pártja

A Wall Street Journal vezércikke arra figyelmezteti Trumpot, hogy pártja erősen megosztott, és nem a kihívó, >

Tovább

A Hamász és Netanjahu egyaránt sorscsapást jelent saját népe számára, de van remény

Ezt állapítja meg a Guardian szemleírója, Jonathan Freedland. Emlékeztet arra, hogy mindkét fél súlyos döntés előtt >

Tovább

Két év elteltével kimerülnek az ukránok, a külföld belefárad a viszályba, ám a harcok folytatódnak

A Guardian szerkesztőségi véleménye szerint a háború brutális mérlege ugyanakkor azt támasztja alá, hogy mindenképpen támogatni >

Tovább

New York Times: Elhárult az utolsó akadály

Elment Magyarországra a svéd miniszterelnök, hogy elhárítsa az utolsó akadályokat országa NATO-tagsága útjából. A belépés 19 >

Tovább

Megáll az eszem!!!

Felnőtt, ivarérett főleg férfi emberek - akiket szakértőknek és elemzőknek neveznek - arról beszélgetnek nyilvános fórumokon, >

Tovább

Le kell győzni Putyint, csakis így lehet véget vetni a háborúnak

Timothy Garton Ash azt a következtetést vonta le a müncheni Biztonságpolitikai Konferencia tapasztalatai alapján, hogy Európának >

Tovább

Rutte a NATO élén?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung lap úgy tudja: a NATO négy vezető hatalma azért erősítette meg, hogy >

Tovább

Dodik hajbókolása Putyin előtt

A boszniai szerbek vezére azt közölte, hogy a Nyugat jóformán bele akarja ráncigálni a Republika Srpskát >

Tovább

Aztán utánuk az özönvíz

A magyar állam család- és gyermekpolitikája aljas, kirekesztő és társadalmilag végtelenül kártékony.  Teljesen szürreális, amikor nyugdíjas emberek >

Tovább

Most Orbán megadja magát

Orbán csaknem két év elteltével beadja a derekát a svéd NATO-felvétel ügyében. Előtte azonban a magyar >

Tovább

Egy ügyes diplomáciai húzással meg lehet kerülni Orbán akadékoskodását

Mégpedig a svédek NATO-felvétele ügyében. Hegedűs Dániel a Német Marshall-alapítvány vezető elemzője azt javasolja, hogy Scholz, >

Tovább