2024. július 23. kedd
Ma Lenke, Brigitta, Apollinár névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Orbán – Nehammer gyanús partnere

Orbán – Nehammer gyanús partnere

A Die Presse elemzése úgy ítéli meg, hogy Orbán Viktor kétes partner az osztrák kancellár számára, és Karl Nehammer most a belügyminiszterrel együtt nevetségessé vált, miután a magyar hatóságok szabadlábra helyezik a közösen elfogott embercsempészeket. De akinek van minimális emberismerete, az tudhatná, hogy kivel is állt össze. A magyar kormány megszegi az európai és az emberi jogokat. kibújik a közös döntésekből, semmilyen szolidaritást nem mutat sem a bevándorlás, sem a háború kapcsán. Miért lenne ez másként, amikor arról van szó, hogy közösen lépjenek fel a bandák ellen, amelyek kétségbeesett embereket hoznak az EU-ba, sok pénz fejében? Az amnesztia, amely több száz főt érint az ellátás anyagi nehézségeire hivatkozva, éppen arról a felelőtlenségről árulkodik, amit Orbán és emberi évek óta tanúsítanak az uniós intézményekben, és amit már szinte az összes többi tagállam kénytelen volt megtapasztalni. Természetesen a magyar fél szívesen veszi, hogy osztrák rendőrök járőröznek a területén a Fox-művelet keretében. Hiszen az neki semmibe sem került. Közösen csípnek fülön illegális migránsokat és sok embercsempészt. Utóbbiak most elhagyhatják a börtönt és tovább ügyködhetnek. Fő az, hogy nincsenek a magyar állam terhére. Tényleg hagyta Nehammer, hogy megvezessék? Valószínűleg csupán elkövette azt a balga hibát, hogy azt hitte: kétes budapesti embere segíthet neki, hogy odahaza bizonyítsa a saját lakosságának, képes cselekedni a migráció ügyében. Azt feltételezte, hogy lehetséges együttműködni Orbánnal, merthogy hasonlóak az érdekek. Mekkora ballépés! Orbán, mint a hatalmi politizálás annyi más képviselője, nem a megoldásra törekszik. Neki csakis a probléma a fontos. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Bloomberg

 

A katari fórumbeszélgetésben Orbán Viktor megismételte: bízik Trump győzelmében, ugyanakkor elismerte: a gazdaság szempontjából nem volt jó ötlet, hogy tengelyt akasztott Bidennel. Viszont megmakacsolta magát Ukrajna megsegítése ügyében, a rokonszenven kívül semmi másra nem hajlandó, hogy a szomszéd ország véget vethessen az inváziónak.

Azt fejtegette, hogy Kijev nem nyerhet, ám Ukrajna szövetségesei ezt nem így látják. Ezért küldik a fegyvereket a küszöbönálló offenzíva előtt. Tudják persze, hogy csekély a drámai áttörés esélye, mégis támogatják, hogy Zelenszkij vissza akarja verni a támadókat és területeket kíván visszaszerezni.

A NATO főtitkára úgy reagált Orbán megjegyzésére, hogy az ukránok már bizonyították képességeiket, valamint azt is, milyen sokat számít, hogy a katonai szövetség őket pártolja. Egyben reményét fejezte ki, hogy Kijev képes megakadályozni Putyin győzelmét.

Ehhez képest a magyar miniszterelnök azonnali tűzszünetet sürgetett, ami a bírálók szerint gyakorlatilag Ukrajna kapitulációjával lenne egyenértékű. Orbán ugyanakkor az orosz propagandát mantrázta, amikor azt ecsetelte, hogy a háború valójában Oroszország és az USA között zajlik, ezért a két nagyhatalomnak kellene megállapodnia a harcok leállításáról. Mint emlékezetes, Washington szerint Ukrajnának kell eldöntenie, mikor és hogyan kívánja megteremteni a békét.

 

FAZ

 

A konzervatív lap kommentárja arra figyelmezteti Ukrajnát, hogy feladja a labdát Orbánnak, amikor Kijev uniós cégeket tesz feketelistára. Egyben megkérdezi, hogy ez mennyire szolgálja Ukrajna érdekeit. Hiszen ebből csak egyvalaki húz hasznot. Pedig már igencsak időszerű Moszkvával szemben az újabb szankciós csomag.

Az, hogy Magyarország és Görögország blokkolja a megállapodást, mert az ukrán vezetés a két országból több vállalatot is indexre rakott, mondván, hogy azok támogatják a háborút, nos, ennek semmi közbe a közösség által tervezett megtorló intézkedésekhez. Utóbbiaknak Oroszország ellen kell irányulniuk. Az viszont nem jelenti a politika művészi szintjét, hogy Kijev maga állította elő a viszály almáját.

Ezért meg kellene kérdeznie saját magától, mennyire jó az neki, hogy kedvező helyzetbe hoz olyanokat, mint a magyar miniszterelnök. Orbán csak az alkalomra vár, hogy a nemzeti érdekek védelmezőjeként jelenhessen meg, illetve hogy biztató jelzést küldhessen Moszkvába.

Hogy a blokádra Athén is kész, noha Ukrajna szoros szövetségesének tekinti magát, az azt mutatja, hogy a Zelenszkij-kormány diplomáciai érzéke továbbra sem túlzottan fejlett, amikor a partnereket kell kezelni. A végén persze valószínűleg lesz megállapodás, hiszen mindenki számára világos, hogy sokkal fontosabb témákkal kell inkább foglalkozni. Ám teljesen egyértelműen kellene látni, hogy ki az, aki a legtöbbet profitál abból, ha az ilyen húzások miatt nehéz elrendelni az újabb retorziót.

 

Die Presse

 

Uniós diplomaták már a múlt pénteken érzékelték, hogy az OTP miatt még gondok lehetnek, ezért felvetették, hogy meg kellene győzni az ukrán kormányt: csak a magyar bank oroszországi leányvállalatát sújtsa az intézkedéssel. Ez esetben ugyanis menekülőút nyílna a magyar vezetés számára és lehetővé válna a megállapodás, méghozzá úgy, hogy mind a két állam megőrizhesse az arcát.

Csakhogy a jelek szerint nem sikerült rávenni erre a megoldásra az ukrán külügyminisztert a két napja tartott videókonferencián. A hogyan tovább teljesen bizonytalan. Lehetséges, hogy a többiek megelőlegezik a magyar anyagi hozzájárulást, amíg a Fidesz nem vonja vissza a vétót. Mindenesetre az idő szorít, mivel a békekeret szinte már teljesen kiürült. 

 

Le Monde

 

Magyarország és Görögország lassítja a döntést az Ukrajnának juttatandó újabb katonai támogatásról, mert nehezményezik, hogy az OTP, illetve több görög tengeri szállítmányozó is listára került Ukrajnában, jóllehet a kijevi lépésnek semmi jogi következménye nincs, mindössze szimbolikus jelentőségű. Az ukránok így akarnak nyomást gyakorolni ezekre a cégekre, hogy fordítsanak hátat Oroszországnak.

Szerepel a névsorban az osztrák Raiffeisen, valamint a francia Bonduelle, Auchan és Yves Rocher is, ez a két kormány mégsem tiltakozik, és főként nem helyez kilátásba vétót.

Ukrán becslések szerint az OTP 3 éve 190 millió rubelnyi (nagyjából 2,2 millió eurós) adót fizetett az orosz kormánynak, és kedvezményes hiteleket nyújt orosz katonáknak. A bank ezzel szemben azt hozza fel, hogy forgalma az orosz pénzpiacnak mindössze a 0, 17 %-át teszi ki, ami pedig a hadsereg tagjainak adott kölcsönöket illeti, ott köteles igazodni az előírásokhoz.

A magyar kormány úgy számol, hogy ha a békekeretet kizárólag Ukrajna megsegítésére használják fel, akkor nem marad eszköz az európai érdekek érvényesítésére a világ más fontos övezeteiben, így a Balkánon, vagy Észak-Afrikában. Egy uniós diplomata szerint viszont az érvelés téves, hiszen éppen most akarják feltölteni az alapot 500 millió euróval. Szó van arról is, hogy belepumpálnának további 3,5 milliárdot.

Egy másik forrás pedig arra figyelmeztet, hogy nem kell a helyzetet túldramatizálni, mert a pénzeket mindig sok-sok évvel később, utólag térítik meg az államoknak. A lap hozzáteszi, hogy Magyarország egyre gyakrabban fenyegetőzik a szankciók blokkolásával. A nacionalista Orbán arról nevezetes, hogy igen szoros viszony fűzi Putyinhoz. Kirill pátriárkát pl. levetette a szankciós névsorból. Lehet, hogy ez a hozzáállás dühít diplomatákat, ám Brüsszelt már nem lepi meg.

 

FT

 

A magyar főtárgyaló bejelentette, hogy nagyobb sebességre kapcsoltak a befagyasztott uniós alapok felszabadításáról szóló egyeztetéseken. Bóka János, aki egyben az igazságügyi tárca helyettes államtitkára, azt mondta, hogy egyelőre a nagyjából 36 milliárd eurós összeg egyharmadát célozzák meg, ám hozzáértők szerint a többi rész még jó ideig zárolva marad, mert az EU elégtelennek tartja az eddigi magyar intézkedéseket a jogállami aggályok eloszlatására.

A politikus úgy gondolja a bírósági rendszer reformja jelentős lendületet adott a megbeszéléseknek, erősítette a kölcsönös bizalmat. És amint megvalósul, onnantól kezdve hozzáférhető lesz hozzávetőleg 13 milliárd a felzárkóztatási alapokból – közölték beavatott körök.

Magyarországnak rettenetesen kellenek a források, mivel a gazdaság esik vissza, az infláció és a kamatszint magasabb, mint bármelyik más tagállamban. Azon kívül kérdésessé vált a pénzügyi egyensúly, mivel megugrottak az adósságtörlesztés költségei. Az idén kb. a GDP 4 %-át teszik ki.

Hogy a többi támogatást is lehívhassa, ahhoz az Orbán-kormánynak eleget kellene tennie a feltételeknek a tudomány és oktatás szabadsága, az LMBT-jogok, valamint a menedékjog ügyében. Továbbá a levegőben lóg a járvány alap jó 12 milliárdja is, mert előbb hatékony lépéseket kell tenni a korrupció visszaszorítására, az uniós források lenyúlásának megakadályozására. Itt összesen 27 szuper mérföldkövet kell teljesíteni.

Bóka elismerte, hogy ezek közül az igazságügyben elhatározott változások révén csupán 4-et lehet majd kipipálni. A legnagyobb ideológiai különbség a polgári szabadságjogok és a menekültek megsegítése ügyében mutatkozik. Bóka viszont azt hangsúlyozta, hogy ezekben a kérdésekben nem hajlandóak visszalépni, sőt jelezte: akár még az Európai Bíróságig is készek elmenni.

 

Euronews

 

Magyarország és Lengyelország szervezkedésbe kezdett, hogy megakadályozza az egységes döntéshozatal elvének eltörlését a kül- és biztonságpolitikában, illetve adóügyekben. Hogy kiket akarnak és tudnak megnyerni, az egyelőre nem ismeretes, állítólag összesen 9 kormány hajlik az ellenállásra.

Az előzmény az volt, hogy 12 másik tagállam, köztük a németek és franciák megelégelték a magyar vétókat és szorgalmazzák a többségi határozathozatal fokozatos bevezetését. Szijjártó Péter szerint az ellenoldal az előzetes megbeszéléseknél tart a nemzeti érdekek védelmében. Az biztos, hogy Lengyelország már csatlakozott a magyar ötlethez. Románia viszont a másik oldalra állt.

 

Le Monde

 

Ausztriát erősen nyugtalanítja, hogy Orbán Viktor gazdasági megfontolásokra hivatkozva tömegesen helyez szabadlábra embercsempészeket. Ez olyan mintha valaki harcosan kiállna Európában a bevándorlás ellen, ám közben megértést tanúsít azok iránt, akik lehetővé teszik, hogy a migránsok bejussanak Európába. Márpedig gyakorlatilag pont erről szól a nacionalista magyar kormány vonatkozó határozata.

A következmény az, hogy az osztrák hatóságok megszigorították az ellenőrzést a 400 kilométer hosszú közös határon. Ugyanakkor tény, hogy Magyarország több száz embercsempészt vett őrizetbe, amióta harcot hirdetett a Balkán felől érkező illegális migráció ellen.

 

Guardian

 

Az Európai Bizottság szóvivője közölte, hogy Brüsszel szintén választ vár Magyarországtól az embercsempészek elengedése ügyében. Egyelőre azonban korai arról beszélni, hogy a magyar húzás miként befolyásolja a migrációt. De az EU végrehajtó testülete szoros kapcsolatban van az illetékes magyar szervekkel és felvilágosítást kér.

A migránsok becsempészése ugyanis igen hangsúlyos a bűnbandák tevékenységében, ezek a bűnözők kockára teszik a hozzájuk forduló emberek életét. Hamis ígéretekkel csábítják őket, súlyos károkat okoznak nekik. A tagállamoknak azonban kötelességük, hogy hatékony és arányos lépésekkel védjék meg a szervezet határait.

 

Die Presse

 

Az elemzés úgy ítéli meg, hogy Orbán Viktor kétes partner az osztrák kancellár számára, és Nehammer most a belügyminiszterrel együtt nevetségessé vált, miután a magyar hatóságok szabadlábra helyezik a közösen elfogott embercsempészeket. De akinek van minimális emberismerete, az tudhatná, hogy kivel is állt össze.

A magyar kormány megszegi az európai és az emberi jogokat. kibújik a közös döntésekből, semmilyen szolidaritást nem mutat sem a bevándorlás, sem a háború kapcsán. Miért lenne ez másként, amikor arról van szó, hogy közösen lépjenek fel a bandák ellen, amelyek kétségbeesett embereket hoznak az EU-ba, sok pénz fejében?

Az amnesztia, amely több száz főt érint az ellátás anyagi nehézségeire hivatkozva, éppen arról a felelőtlenségről árulkodik, amit Orbán és emberi évek óta tanúsítanak az uniós intézményekben, és amit már szinte az összes többi tagállam kénytelen volt megtapasztalni.

Természetesen a magyar fél szívesen veszi, hogy osztrák rendőrök járőröznek a területén a Fox-művelet keretében. Hiszen az neki semmibe sem került. Közösen csípnek fülön illegális migránsokat és sok embercsempészt. Utóbbiak most elhagyhatják a börtönt és tovább ügyködhetnek. Fő az, hogy nincsenek a magyar állam terhére.

Tényleg hagyta Nehammer, hogy megvezessék? Valószínűleg csupán elkövette azt a balga hibát, hogy azt hitte: kétes budapesti embere segíthet neki, hogy odahaza bizonyítsa a saját lakosságának, képes cselekedni a migráció ügyében. Azt feltételezte, hogy lehetséges együttműködni Orbánnal, merthogy hasonlóak az érdekek. Mekkora ballépés! Orbán, mint a hatalmi politizálás annyi más képviselője, nem a megoldásra törekszik. Neki csakis a probléma a fontos.

 

Yahoo/Bloomberg

 

Zuhanni kezdett a forint árfolyama, egyrészt azért, mert a kormány nyilvánosan megerősítette: másként vélekedik Ukrajnáról, mint a többi uniós tagállam, másrészt pedig mivel a jegybank hozzálátott a kamatcsökkentéshez. A fizetőeszköz jegyzése 1 %-ot romlott az euróhoz képest, a legrosszabbul teljesített a feltörekvő gazdaságok valutái közül.

Még a MNB döntésének bejelentése előtt az In Touch Capital Markets vezető elemzője úgy vélekedett, hogy ha csökkentik a 24 órás betétek kamatát, az még jobban kiszolgáltatja a forintot a negatív hírekkel szemben. Azon kívül az sem kizárt, hogy az ország egyhamar nem jut hozzá az uniós milliárdokhoz, miután közölte, hogy blokkolja az Ukrajnának szánt 500 millió eurós katonai segélyt.

 

 

 

2023. május 24.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Biden visszavonul. Most káosz vár a demokratákra – és valószínűleg remek lehetőség

Így véli a Süddeutsche Zeitung kommentátora, Stefan Kornelius, aki úgy gondolja, hogy az elnök levonta a >

Tovább

Fogaggyisten

Itt tartunk momentán, és nem tudjuk, mi lesz a vége. Hogy Orbán és decens csapata hogyan >

Tovább

Pillanatokon belül vége szakadhat Trump sikersorozatának

Akkor, ha Biden ezen a hét végén hajlandó visszalépni a versenytől, ami az egyedül helyes lépés >

Tovább

A világháló összeomlásának tanulsága

Bitnyi örömnek nevezi az ürömben, hogy emberi tévedés idézte elő a fiaskót, nem pedig orosz kíber >

Tovább

Magyar Péter – hoz vagy visz?

Magyar Péternél is ráismerek, amikor időnként spinnel, csúsztat, piározik, de nála érzem a szándékot, hogy amit >

Tovább

Trump attól félt, hogy az ördög elviszi?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kiadója úgy véli: Trump nem fél attól, hogy elviszi az ördög a >

Tovább

Mirre gondol?

Nem szoktam nagy sikert aratni azzal a gondolattal, hogy a kormányváltás itt nem elég, a rendszert >

Tovább

A futball nyelve a spanyol

Kérdés, a világfutballnak lesz-e koncepciója elkerülni a hasonlóan bágyasztó tornákat. Mert ma még megvan a csaknem >

Tovább

Putyin rájött, mennyire sebezhető

A brit védelmi tárca szerint az orosz hadsereg az utóbbi két hónapban 70 ezer embert veszített, >

Tovább

Az alaptalan elvárások elnöke

Von der Leyennél jelenleg nem lenne jobb elnöke a Bizottságnak, ám a sima megválasztása illusztrálja, milyen >

Tovább

Putyin, Hszi és Trump imádná, ha von der Leyen elbukna. Ezért meg kell tartani a tisztségében

Ezt fejti ki Paul Taylor, az Európai Politikai Központ nevű elemző intézet vendégkutatója a Guardianben. Úgy véli, >

Tovább

Kerülik a magyarországi uniós tanácskozásokat az európai partnerek Orbán moszkvai vizitje után

A tegnapi energiaügyi fórumról legalább négy tagállam szakminisztere maradt távol – egy nappal azután, hogy a >

Tovább