2023. június 2. péntek
Ma Kármen, Anita, Péter, Marcellinusz névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A boszniai szerbek vezére a Kreml forgatókönyvét alkalmazza

A boszniai szerbek vezére a Kreml forgatókönyvét alkalmazza

Milorad Dodik bekeményít a sajtó és a civil szféra ellen. Most éppen ott tart, hogy törvénytervezetben szigorítaná meg a fellépést a rágalmazás ellen, amiben az újságírók kísérletet látnak az elhallgattatásukra. A jobboldali-soviniszta, szakadár, Kreml-barát Dodik nem egyszerűen szét akarja rombolni Bosznia-Hercegovinát, leszakítva arról a Republika Srpskát, hanem mind inkább tekintélyuralmi politikára áll rá. Amerika már szankciókat rendelt el vele szemben, az EU azonban nem lépett, mert a többi közt Magyarország és Ausztria ellenzi és továbbra is inkább a megbékítéssel próbálkozik. Ő meg közben külföldi ügynökként bélyegezne meg jó néhány NGO-t. Nagyon kiakadt azon, hogy a Nyílt Társadalom Alapítvány úgy határozott: Tiranából Szarajevóba helyezi át balkáni székhelyét. Szerinte a lépés a társadalom destabilizálását szolgálja, de Sorosnak semmi keresnivalója náluk. Azon felül olyan jogszabályt készít elő, amelynek értelmében nem léphetnének be óvodákba, iskolákba olyan civil csoportok képviselői, amelyek szorgalmazzák a nemi kisebbségek jogait. Felszólította a hatóságokat, ne engedélyezzék a Pride Fesztivált. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Politico

 

A lengyel miniszterelnököt aggasztja, hogy Magyarország jelenleg túlságosan is oroszbarát, de különben igen óvatosan nyilatkozott a kétoldalú kapcsolatokról. Morawiecki szerint a két kormány véleménye csak a Moszkvával kapcsolatos kérdésekben tér el, nincs viszont arról szó, hogy pályájuk egyébként is elválna egymástól. Úgy fogalmazott: minden más ügyben hasonló a felfogásuk.

A portál hozzáteszi, hogy Varsónak fejfájást okoz legszorosabb szövetségese, az Orbán-kabinet, amely szintén sok bajt kever az EU-ban a jogállami normák megsértése miatt. Jó ideje együtt igyekeznek visszaverni Brüsszel törekvését a közös jogi szabályok kikényszerítésére. Mint ismeretes, a lengyelekkel az igazságszolgáltatás függetlenségének megsértése miatt van gond.

Morawiecki kijelentette, hogy Németország nem nyújt akkora segítséget Ukrajnának, ahogy az Berlin gazdasági súlyából következne. Szerinte a németeknek még több korszerű fegyvert, lőszert és pénzt kellene adniuk Kijevnek. Ezzel együtt elismerte, hogy a Scholz-kabinet valóban fordulatot hajtott végre, hiszen immár hadműveleti térségbe is küld harceszközöket, itt főként a Leopárd harckocsikra gondolt. Továbbá arra, hogy jelentős összegeket áldoz a hadsereg fejlesztésére.

Azt azonban a szomszéd állam szemére hányta, hogy teljesen elhibázta olaj- és gázpolitikáját Oroszországgal szemben, ennek a következménye szerinte a nemzetközi energiapiacon tapasztalható zűrzavar.

Felvettette, hogy a NATO-tagok a mostani 2 helyett emeljék a GDP 3 %-ára katonai kiadásaikat. Azon kívül az Uniónak akár új adósságok árán is, de többet kell áldoznia a saját védelmére. Pl. kötvényeket bocsáthatna ki ilyen célokra, vagy hogy a fegyveres erőkre fordított pénzt nem számítanák bele a költségvetésbe. Azon felül végre meg kellene határozni, milyen célokra használják fel a nyugaton befagyasztott orosz állami követeléseket.

A politikus úgy beszélt magáról, mint aki immár nehézsúlyú tényező az európai színpadon. Ám a jövője bizonytalan, hiszen nem lehet tudni pl., mit hoz az őszi választás.

 

Washington Post

 

A lap egyik szemleírója azt jósolja a francia és a holland populista előretörés nyomán, hogy Európa nem tud ellenállni a demagógia rohamának, az irányzat pont olyan tartós és befolyásos lesz, mint, mondjuk a szociáldemokrácia a 20. században. Henry Olsen hozzáteszi: senki se tévesszen meg az ukránok szinte egyöntetű támogatása, szó sincs arról, hogy a földrészen stabilak lennének a viszonyok.

Hiszen Franciaországot megrázta a nyugdíjreform elleni populista tiltakozás. Főleg a konzervatív köztársaságpártiak számára lesz nehéz, hogy kitartsanak Macron mellett, mert egyre több tagjuk sodródik Le Pen szélsőséges pártja felé. Hollandiában pedig környezetvédelem által érintett marhatartó gazdák mozgalma okoz tartós fejfájást a kormánynak. A gond mindkét országban ugyanaz: a kényelmes városi szavazóbázis nem hajlandó kompromisszumra.

A hajthatatlanság az egész kontinensen erősíti a populizmust. A fennálló helyzet miatt elégedetlen tömegek a szélsőséges erőkhöz fordulnak, mert látják, hogy belülről nincs remény a változásra. Egyre nagyobb az ellenállás, fennáll a katasztrofális összeomlás veszélye.

Hasonló fejlemények vannak a finneknél, bolgároknál, osztrákoknál és a portugáloknál is. Még a stabil Németországban is jön fel a szélsőjobbos AfD. A nyugati elitek azt gondolták, hogy kellő körültekintéssel át tudják vészelni a vihart. De már látszik, hogy ennél többre lesz szükség, mert a populizmus hosszú távú tendencia. Azaz a legyűréséhez alapvető fordulat kell a politikai fő áramlat részéről.

 

Der Standard

 

A boszniai szerbek vezére a Kreml forgatókönyvét alkalmazza, amikor bekeményít a sajtó és a civil szféra ellen. Most éppen ott tart, hogy törvénytervezetben szigorítaná meg a fellépést a rágalmazás ellen, amiben az újságírók kísérletet látnak az elhallgattatásukra. A jobboldali-soviniszta, szakadár, Kreml-barát Dodik nem egyszerűen szét akarja rombolni Bosznia-Hercegovinát, leszakítva arról a Republika Srpskát, hanem mind inkább tekintélyuralmi politikára áll rá.

Amerika már szankciókat rendelt el vele szemben, az EU azonban nem lépett, mert a többi közt Magyarország és Ausztria ellenzi és továbbra is inkább a megbékítéssel próbálkozik. Ő meg közben külföldi ügynökként bélyegezne meg jó néhány NGO-t. Nagyon kiakadt azon, hogy a Nyílt Társadalom Alapítvány úgy határozott: Tiranából Szarajevóba helyezi át balkáni székhelyét. Szerinte a lépés a társadalom destabilizálását szolgálja, de Sorosnak semmi keresnivalója náluk.

Azon felül olyan jogszabályt készít elő, amelynek értelmében nem léphetnének be óvodákba, iskolákba olyan civil csoportok képviselői, amelyek szorgalmazzák a nemi kisebbségek jogait. Felszólította a hatóságokat, ne engedélyezzék a Pride Fesztivált.

 

Washington Post

 

Fareed Zakaria arra figyelmeztet, hogy Oroszország és Kína a dollár kulcsvaluta szerepét támadja, ám ezt nem szabad megengedni, mert ily módon az USA szuperhatalma kerülne veszélybe. A neves elemző szerint a világ 2. legnagyobb gazdasága, illetve a legfőbb energia exportőre fel akarja számolni az amerikai fizetőeszköz kivételezett helyét a nemzetközi fizetési rendszerben.

Központi bankjaik egyre kevesebb tartalékot halmoznak fel dollárban, ám Peking hiába kísérli meg a jüannal felváltani. Világgazdasági okok magyarázzák, hogy szükség van egy ilyen központi valutára. Ez még akkor is így van, ha Washington az eltelt évtizedekben nem egyszer fegyverként használta a dollárt, ám emiatt azután sok fontos ország kereste a módját, mit tehetne, hogy nem járjanak úgy, mint az oroszok. Az európaiak és a kínaiak pl. saját fizetési rendszer létrehozatalán dolgoznak a SWIFT helyett.

Jelenleg úgy áll, hogy a pénzügyi válságban a dollár gyengül, nem pedig erősödik, ami emberemlékezet óta nem fordult elő. Ha így marad, az USA aggódhat. Annál is inkább, mert az amerikai vezetők hozzászoktak, hogy nyakló nélkül eladósíthatják az országot, hála a pénzük különleges státuszának. Ám ha az meginog, az Egyesült Államok olyan számlával szembesül, amilyennek még soha.

 

Washington Post

 

Kezd gyökeret ereszteni Amerikában Szász János, a rendező, aki azután hagyta el Magyarországot, hogy az ultranacionalista, elnyomó rezsim rendőrsége a gyerekei szeme láttára átkutatta a lakását és lefoglalta a számítógépét, illetve a telefonját. Óvakodik attól, hogy magyar politikai kérdésekről véleményt nyilvánítson, mert maradtak otthon hozzátartozói és nem szeretné, ha baj érné őket. Azt azért elmondta, hogy elviselhetetlennek találta a művészetben uralkodó állapotokat.

Imádja Magyarországot, ám nem szeretné, ha a gyerekei ott nőnének fel. Folyamatos a zűrzavar, amit a kultúrában az SZFE elfoglalása tetőzött be. Az csak ráerősített elhatározására, hogy menni kell. A jobboldali média nekiesett, mondván, hogy nem magyar, merthogy zsidó. Ám kikéri magának, hogy bárki kétségbe vonja a magyarságát.

Amerikai barátai segítségével a washingtoni Aréna Színpad fogadta be. Tony Kushner Pulitzer-díjas darabjával mutatkozik be, az „Angyalok Amerikában”-nal. Jó 20 éve már dolgozott a színházban, akkor a Vágy villamosát vitte színre. Azon kívül tanított is. Az mondja, mivel Kelet-Európából jött, csakis társulatban tud gondolkodni, de az Arénában családra talált.

 

2023. március 25.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Növekszik a nukleáris konfliktus kockázata

Téves számítás vagy valamilyen baleset katasztrófát eredményezhet – hívja fel a figyelmet a Washington Post vezércikke. >

Tovább

Törökországnak be kell engednie Svédországot a NATO-ba

Különben ne hívják meg Erdogant és Orbán a jövő hónap közepén tartandó vilniusi NATO-csúcsra – írja >

Tovább

A Nyugat kudarcot vall a Balkánon

A Nyugat önmagát téveszti meg, amikor erőlteti az Unió bővítését, miközben az már évek óta halott. >

Tovább

Putyin háborúja egyben Amerika lehetősége is

A neves külpolitikai elemző, Walter Russel Mead nagy lehetőségnek tekinti a háborút Amerika számára. A Hudson >

Tovább

A Nyugat-Balkánon Putyin második frontot nyithat a NATO ellen

Különösen feltűnő, hogy a belgrádi kormány által szervezett rokonszenv-felvonuláson fellépett Milorad Dodik, a boszniai szerbek vezére, >

Tovább

Eljött az idő: Bidennek apait-anyait be kell vetni az ukrán győzelem elősegítésére

A Guardian szerzője, Simon Tisdall szerint annál is inkább így van ez, mivel Zelenszkij diktálja a >

Tovább

A Nyugat beszorult a félelem és a reménykedés közé, miután Erdogan meghosszabbította 20-éves uralmát

Maga a politikus választás elé került, mert vagy viszi tovább országát Oroszország felé, vagy nyitottabb lesz >

Tovább

Válaszúton

Mindent meg kell tennünk, hogy Magyarország a szövetségesek, a Nyugat oldalára álljon. Putyin háborúja s Orbán >

Tovább

Itt az idő felvenni Ukrajnát a NATO-ba

Méghozzá Francis Fukuyama szerint, mert csak az teszi lehetővé a békét. A Stanfordi Egyetem világhírű politológia >

Tovább

Isten éltesse, Kissinger úr, éljen sokáig!

Mindössze 8 évig volt a washingtoni diplomácia első embere, de ez idő alatt Nixonnal együtt megváltoztatta >

Tovább

Menetelés a Hexit felé

Amikor már az ember azt gondolná, hogy ennél nem lehetne rosszabb Magyarország és az EU viszonya, >

Tovább

Jövő héten szavaz az Európai Parlament Magyarország soros EU elnökségéről

Várhatóan a jövő csütörtökön szavaz az Európai Parlament arról a példátlan javaslatról, hogy Magyarország ne lehessen >

Tovább