2023. március 28. kedd
Ma Gedeon, Johanna névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Tankok Ukrajnának: a cél a győzelem

Tankok Ukrajnának: a cél a győzelem

A Der Standard elemzése azt emeli ki, hogy a Nyugat azért ad páncélosokat Ukrajnának, mert azt akarja, hogy a megtámadott ország győzzön, ám az elkövetkező hónapokban igen nagy feladat hárul a diplomáciára. A szövetségesek történelmi elhatározásra jutottak: minden megtesznek, hogy hozzásegítsék Kijevet a sikerhez. A nehéz harckocsikkal megnyílik az út az elvesztett területek visszaszerzéséhez, beértve a Krímet, már ha az katonailag lehetséges. Ha a megígért mennyiség nem elegendő, akkor az USA és a többiek újabb tankokat küldenek, sőt egyre valószínűbb, hogy vadászgépek is érkeznek. Mindebben természetesen jócskán vannak kockázatok, ám egyre kisebb az eshetősége, hogy az oroszok atomfegyvert vetnek be. Úgyhogy nem kell a falra festeni a 3. világháború rémét. Viszont nagyon úgy néz ki, hogy csökken a világgazdaságot fenyegető veszély is. Megy vissza az infláció, nem törik meg a növekedés... Washington Post: A gyógyszer az ukrán fáradtság ellen az, hogy meg kell értetni mindenkivel Európában és az USÁ-ban is, hogy Ukrajna csupán azért lett áldozat, mert a Nyugathoz kívánt csatlakozni, hogy polgárai szabadon gondolkodhassanak, szavazhassanak, és azt a szövetséget választhassák, amelyik tetszik nekik. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Die Presse

 

Osztrák külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy támogatni kell ugyan az ukrán területi egység helyreállítását, ám ezzel együtt el kell kerülni a válság súlyosbodását. Alexander Schallenberg az interjúban emlékeztetett arra, hogy a NATO és Biden elnök kezdettől fogva egyértelművé tette: nem hagyják, hogy belesodródjanak a viszályba. Az ugyanis egyenlő volna a 3. világháborúval.

A politikus kizártnak nevezte, hogy vissza lehessen térni az invázió előtti status quóhoz. Ahhoz ugyanis Moszkva túl sok mindent szétrombolt és saját hibájából egyre inkább elszigetelődik. De a világnak valószínűleg már a Krím megszállása után sokkal élesebben kellett volna reagálnia, és akkor talán elkerülhető lett volna az egy évvel ezelőtti agresszió.

Elismerte: akkortájt Ausztria alábecsülte az orosz elnök stratégiai birodalmi törekvéseit, talán  mert a tényleges szándékok nem illettek bele a nyugati világképbe. Ám vágyálmokra nem lehet külpolitikát építeni, de ettől más régiókban is túl szépre sikeredett a menyasszonyról alkotott portré.

Jelenleg még nem lehet szó a békés megoldásról, mivel egyelőre mindkét fél a fronton igyekszik kicsikarni a döntést. Ám az osztrák kormány ezzel együtt nyitva tartja Moszkvával a párbeszéd csatornáit. Csakhogy ez esetben nem lehet semleges, hiszen a BT egyik tagja semmibe veszi az ENSZ alapokmányát, hogy neoimperialista módon lerohanja a szomszédos államot és beszippantsa azt.

Putyin persze akár már ma véget vethetne a harcoknak. A teljes felelősség őt terheli a háborús bűncselekményekért. Ezért ítélőszék elé kell állítani, Bécs pénzzel és szakemberekkel támogatja e célból a Nemzetközi Büntetőbíróságot.

 

Washington Post

 

A szerkesztőségi állásfoglalás felszólítja a Nyugatot, hogy szilárdan tartson ki Ukrajna mellett. Az elszántság fontos bizonyítéka volt, hogy a német kancellár – a NATO nyomására – beleegyezett nehéz harckocsik szállításába. Azt támasztotta alá ily módon, hogy a demokratikus közösség kész megakadályozni az orosz sikert és megvédi a nemzetközi rend alapelvét, vagyis, hogy egyetlen állam sem indíthat hódító háborút. 

Meg kell őrizni a szolidaritást, noha elképzelhető, hogy kiterjed a háború és ideológiai nézeteltérések vannak a kelet-, illetve nyugat-európai kormányok között. Egyes országokban az ellenzék is más követ fúj.

Egyelőre Moszkva pária. Ugyanakkor a széles körű támogatás, a kemény szankciókkal párosulva javítja az esélyeket, hogy Kijev erős tárgyalási pozícióban lesz, ha a válság eljut a végső szakaszába. Ezért annyira fontos az egység. Meg kell erősíteni az üzenetet, hogy ti. Putyin nem profitálhat birodalmi lázálmából.

Miután érzékelte a közhangulatot, az elmúlt időszakban több olyan politikus is módosított álláspontján, aki addig áradozott az orosz elnökről. Ilyen Le Pen és Meloni. Az ukránok megsegítését kétségbe vonó populisták nem sok sikert tudnak felmutatni.

A német páncélosokról lezajlott vita azonban arra figyelmeztet, hogy próbakő elé kerülhet az összefogás, ha elhúzódik a viszály. Ráadásul Putyin már mindent bevetett, mert szerinte az orosz állam a saját létéért vív keresztes hadjáratot – nem beszélve a saját politikai túléléséről. Nyugaton az „ukrán fáradság” kivédésére ügyes politikára lesz szükség.

Meg kell értetni mindenkivel Európában és az USÁ-ban is, hogy Ukrajna csupán azért lett áldozat, mert a Nyugathoz kívánt csatlakozni, hogy polgárai szabadon gondolkodhassanak, szavazhassanak, és azt a szövetséget választhassák, amelyik tetszik nekik.

 

Der Standard

 

Az elemzés azt emeli ki, hogy a Nyugat azért ad páncélosokat Ukrajnának, mert azt akarja, hogy a megtámadott ország győzzön, ám az elkövetkező hónapokban igen nagy feladat hárul a diplomáciára. A szövetségesek történelmi elhatározásra jutottak: minden megtesznek, hogy hozzásegítsék Kijevet a sikerhez. A nehéz harckocsikkal megnyílik az út az elvesztett területek visszaszerzéséhez, beértve a Krímet, már ha az katonailag lehetséges.

Ha a megígért mennyiség nem elegendő, akkor az USA és a többiek újabb tankokat küldenek, sőt egyre valószínűbb, hogy vadászgépek is érkeznek. Mindebben természetesen jócskán vannak kockázatok, ám egyre kisebb az eshetősége, hogy az oroszok atomfegyvert vetnek be. Úgyhogy nem kell a falra festeni a 3. világháború rémét. Viszont nagyon úgy néz ki, hogy csökken a világgazdaságot fenyegető veszély is. Megy vissza az infláció, nem törik meg a növekedés.

A demokratikus közösség számára a legnagyobb rizikó geopolitikai jellegű. A globális Dél egészen másként ítéli meg a viszályt, emiatt nő az autokráciák befolyása, ugyanakkor kisebb lesz a liberális demokráciák szava a világban. Ezért mindenekelőtt Kínával kell megértetni, hogy a katonai szerepvállalás egyszeri eset.

Hszi brutális önkényúr, aki úgy érzi, hogy a Nyugat szorongatja. De az agya másként jár, mint Putyiné, ezért egyelőre óvakodik attól, hogy bármiféle kalanddal próbálkozzon Tajvanon. Minél tovább húzódik az ukrán válság, annál fontosabb lesz, hogy enyhüljön a viszony Pekinggel. És mivel a páncélosok feldübörögnek, különösen nagy szerep hárul a diplomáciára.

 

Washington Post

 

A vezércikk arra figyelmeztet, hogy Oroszország nem hallgattathatja el az egyik utolsó független szerkesztőséget, a két éve rigai száműzetésben működő Meduzát. Merthogy az orosz hatóságok indexre rakták hírportált, így mostantól kezdve aki olvassa vagy terjeszti, büntetőjogi következményekkel számolhat. Ennek pedig az az oka, hogy a digitális orgánum élen jár abban, hogy bemutassa: miként megy át a rendszer puha tekintélyelvűségből diktatúrába.

A munkát akkor sem hagyta abba, amikor tavaly Oroszországban elkezdték blokkolni a hivatalos szervek. De most még egyet fordítanak a hüvelykszorítón. Büntetik azt is, aki ír róla a közösségi hálón, pénzt próbál átutalni a munkatársaknak, vagy interjút ad nekik. Azok most úgy reagáltak, hogy féltik az olvasóikat, a barátaikat, valamint hisznek a demokratikus orosz állam újjászületésében. Ezért meg fogják találni a módját, hogy továbbra is dolgozhassanak.

Az amerikai lap rámutat, hogy az újabb támadás ismét csak azt bizonyítja: milyen mértékben ellenőrizni kívánja Putyin a társadalom minden szegmensét. Már bűntetté nyilvánította a szólás, a gyülekezés és a vallás szabadságát. Továbbá megpróbálja megsemmisíteni az ukrán demokráciát.  Ezért a Meduza túlélése kulcsfontosságú, hogy hírt adjon Oroszországról, amikor a szabadság forog kockán.

 

 

Der Standard

 

Az osztrák Szabadságpárt vezére ugyan nagyon szeretne kancellár lenni, ám az államfő igen helyesen nyíltan megmondta: Kickl a nyugati, szabad életmodell ellenfele – mutat rá a kommentár. Idézi Van der Bellentől, hogy érinthetetlenek az alap- és szabadságjogok, továbbá a kisebbségi és emberi jogok, ezt senki sem vonhatja kétségbe.

Márpedig az államfő szerint az FPÖ és annak vezére megkérdőjelezi ezt az alaptételt. Az ellenzéki politikus valószínűleg hiába ácsingózik a kormányfő székre, ám előfordulhat, hogy mégis sikerül neki. Ahogy azt Orbán, Erdogan és mások is megmutatták. Az ilyen emberek többnyire lopakodva ragadták meg a hatalmat.

A Szabadságpárt soha nem vágta el nagynémet nacionalista és nemzeti szocialista gyökereit. Ám különösen Haider óta tekintélyelvű rendszert igyekszik meghonosítani, kizárná a terhes társadalmi, kulturális és politikai szabadelvűséget, és inkább intoleráns, ellenségeskedésre és agresszivitásra épülő uralmat vezetne be. A külpolitikában az Orbán- és Putyin-féle neocárizmusra támaszkodna. Tudatosan megszegi a szabályokat, hogy mutassa: nem a rendszer pártja – pont úgy, mint egykor a nácik. 

Sokan mondogatják, hogy az FPÖ néven nevezi a dolgokat – igen, hazugságokkal, mint általában a populista ultrajobb. Ám ha nem szállunk szembe a hamis állításokkal, akkor azokból egy nap igazság lesz. A demokratáknak megoldást kell találniuk a migrációra és a többi gondra. Nem engedhetik meg, hogy a valótlanság kerekedjen felül. Ezért ki kell jelenteni: Kickl és a többiek a szabad, sikeres európai életmodell ellenfeleinek számítanak.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Zavart keltett az Európai Néppárt elnöke a földrész kereszténydemokratáinak soraiban, mert váratlanul bedobta, hogy Von der Leyen mellett az EP szintén konzervatív elnök asszonyának is indulnia kellene jövőre a Bizottság elnöki tisztéért. A máltai Roberto Metsola kétségtelenül a jobboldal fő áramlat egyik legnagyobb tehetsége, ám egy kis államot képvisel és nincs semmiféle kormányzati tapasztalata. Ez pedig az íratlan szabályok alapján jóformán teljesen kizárja az esélyesek közül.

A javaslatot egyébként az állam- és kormányfők teszik meg és ők azt szeretik, ha valaki az övéik közül nyeri el a megbízatást, tehát már volt kabinet tagja. Weber ezt 4 éve a saját bőrén érezhette, mert a francia elnök és Angela Merkel megfúrta a megválasztását az EU végrehajtó testületének élére. Így lett a befutó a volt német védelmi miniszter, von der Leyen.

Ily módon a felvetésnek csak akkor van értelme, ha Weber B tervnek szánja, tehát arra az esetre, ha a poszt jelenlegi gazdája nem jelölteti újra magát. Ez utóbbi még nyitott. Ugyanakkor az EPP főnöke azért mocoroghat, mert évek óta egyre csökken Strasbourgban a konzervatív törvényhozók száma, és a jobboldal sorra veszti el a hatalmat a kontinensen.

Ezért a bajor politikus most azon van, hogy valahogy összeszövetkezzen az olasz miniszterelnökkel. Annak posztfasiszta pártja a jobboldali-konzervatív, populista, és részben nyíltan Európa-ellenes EKR-frakció tagja. Weber azonban kap eleget a szociáldemokratáktól és a zöldektől, amiért „fasisztákkal” működik együtt. A vádak aligha zavarják, ám vannak saját képviselőcsoportjában is olyanok, akik hallani sem akarnak a közeledésről.

 

2023. január 29.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Benjamin Netanjahu bukása

Az ellenfelei által is elismert politikai bűvésznek elfogytak a trükkjei. Nem azonnal szembesül a kudarccal, de >

Tovább

Putyin emeli a tétet

Megújítja a fenyegetést, amikor bejelenti, hogy harcászati atomfegyvereket telepít Belaruszba, de pontosan tudja, hogy mit csinál. >

Tovább

A magyar identitásról

Elmeséltem ezt a levelet valakinek. Megkérdezte, hogy ha valaki magyar marad, akkor olcsóbb lesz-e a kenyér. >

Tovább

Örökösödési háború

A miniszterelnök szobájának faláról Tisza István képe néz le. Gondol-e Orbán az erős ember és vele >

Tovább

Ketten von der Leyennel szemben

A Spiegel úgy mutatja be Daniel Freundot, illetve Moritz Körnert, mint furcsa párt, amely jó két >

Tovább

Trump most ismerkedik a jogállammal

Mégis jobb volna, ha előbb a Kapitólium ostroma miatt számoltatnák el. Az utóbbi ügyben vizsgálódó különmegbízottnak >

Tovább

A boszniai szerbek vezére a Kreml forgatókönyvét alkalmazza

Milorad Dodik bekeményít a sajtó és a civil szféra ellen. Most éppen ott tart, hogy törvénytervezetben >

Tovább

A nevetségesség határát súrolja, hogy Nagy-Magyarország a határon túliakkal való összetartozás jelképe

„Amennyiben fontos számunkra a határon túli magyarság érdekképviselete, akkor ezt nem történeti, hanem etnikai alapon kellene >

Tovább

Magyarország mindenkit kenterbe ver az illegális kitoloncolások számát tekintve

A 11.11.11. nevű belga civil csoport úgy tudja, hogy tavaly több mint 225 ezer határsértő pateroltak >

Tovább

Milošević példája alighanem nyugtalanítja a paranoid Putyint

A Human Rigths Watch volt brit igazgatója azt mondja, hogy annak idején végigkövette Milošević tárgyalását a >

Tovább

Idegösszeroppanás felé tart Oroszország

A Times szerint azért mert mivel magukra maradnak a frontról igencsak megviselt lelki állapotban hazatérő katonák, >

Tovább

Sokan félreértik Orbán Viktor oroszbarát álláspontját

Ezt a Die Weltbe írt cendégkommentárjában Szelényi Zsuzsa hangsúlyozza. Szerinte Orbánt egyetlen cél vezérli: az hogy >

Tovább