2024. április 12. péntek
Ma Gyula, Baldvin, Sába névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Scholz totojázása az utolsó időszakban már groteszk volt

Scholz totojázása az utolsó időszakban már groteszk volt

A német kancellárnak a végén csak sikerült bevennie a kanyart, szó szerint az utolsó pillanatban hárította el, hogy a Leopárd 2 tankok szállításának további halogatásával súlyos károkat okozzon országának. De a taps nem őt, hanem a két koalíciós partnert illeti meg érte. Scholz totojázása az utolsó időszakban már groteszk volt. Németország évtizedeken át élvezte a NATO szolidaritását, viszont a kormányfő hónapokon keresztül azt a benyomást keltette, hogy nem kíván ugyanígy, feltétel nélkül hozzájárulni szövetségesei védelméhez. A háború kirobbanása óta a zöldek és a liberálisok diktálták neki a tempót, márpedig ők azt akarták, hogy Németország végre váltsa be az ígéretét és legyen Európa vezető hatalma. Ám mivel nem volt hajlandó átadni a tankokat, elszigetelődött a NATO-ban. Jó, hogy végre feladta az ellenkezését, de a károk így is tetemesek. Sok kisebb partner ezek után felülvizsgálja együttműködését Berlinnel, mert senki nem óhajt szoros kapcsolatokat egy olyan országgal, amely válság idején ily mértékben bizonytalansági tényezőt jelent... Főleg Scholz és a szociáldemokraták baloldali szárnya nem törődött azzal, miként maradhat fenn Ukrajna. Nekik fontosabb volt, miként lehet majd helyreállítani a kapcsolatokat a Kremllel a béketárgyalások után. Ám a miniszterelnök úgy határozott, hogy országa nem lesz többé kolonc Európában. Végre. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

 Neue Zürcher Zeitung

 

A német kancellárnak a végén csak sikerült bevennie a kanyart, szó szerint az utolsó pillanatban hárította el, hogy a Leopárd 2 tankok szállításának további halogatásával súlyos károkat okozzon országának. De a taps nem őt, hanem a két koalíciós partnert illeti meg érte. Scholz totojázása az utolsó időszakban már groteszk volt. Németország évtizedeken át élvezte a NATO szolidaritását, viszont a kormányfő hónapokon keresztül azt a benyomást keltette, hogy nem kíván ugyanígy, feltétel nélkül hozzájárulni szövetségesei védelméhez.

A háború kirobbanása óta a zöldek és a liberálisok diktálták neki a tempót, márpedig ők azt akarták, hogy Németország végre váltsa be az ígéretét és legyen Európa vezető hatalma. Ám mivel nem volt hajlandó átadni a tankokat, elszigetelődött a NATO-ban. Jó, hogy végre feladta az ellenkezését, de a károk így is tetemesek. Sok kisebb partner ezek után felülvizsgálja együttműködését Berlinnel, mert senki nem óhajt szoros kapcsolatokat egy olyan országgal, amely válság idején ily mértékben bizonytalansági tényezőt jelent.

A biztonságpolitikát tekintve Németország a mai napig nem tekinthető felnőttnek. Évtizedeken át el tudott bújni Amerika háta mögött, sőt még most sem jött elő mögüle. Washingtonnak viszont elege van a potyautasból. Ezzel összeomlottak Scholz legutolsó érvei is.

Nem világos, miért gondolta úgy, hogy a páncélosokkal kritikus szintet lépne a válság. Hiszen már bőven adott olyan fegyvereket, amelyek képesek döntő mértékben befolyásolni a harcok kimenetelét. A szövetségesek nem csupán azért segítik Kijevet, hogy az megvédhesse önmagát, hanem azért is, mert Putyin úgy véli, hogy a Nyugat ellen küzd, ám Ukrajna az utolsó bástya, nehogy Moszkva megtámadhassa valamely NATO-államot.

Főleg Scholz és a szociáldemokraták baloldali szárnya nem törődött azzal, miként maradhat fenn Ukrajna. Nekik fontosabb volt, miként lehet majd helyreállítani a kapcsolatokat a Kremllel a béketárgyalások után. Ám a miniszterelnök úgy határozott, hogy országa nem lesz többé kolonc Európában. Végre.

 

Die Zeit

 

A volt lengyel védelmi és külügyminiszter kiábrándítónak nevezte, ahogyan Németország totojázott az ukránoknak szállítandó nehéz harckocsik ügyében. Radoslaw Sikorski, aki jelenleg az ellenzéki Polgári Platform EP-képviselője, emlékeztet arra, hogy már 12 éve, a pénzügyi válság idején arról beszélt Berlinben: jobban fél a német passzivitástól, mint a németek hatalmától. És most bebizonyosodott, mennyire jogos volt az aggálya. De arra is figyelmeztetett ezúttal, hogy a páncélosok mellé tartalékalkatrészeket és lőszert is kell adni.

Úgy ítéli meg, hogy a jelek szerint Scholz kancellárt a félelem vezérelte, mármint hogy a Leopárdok átadása nyomán súlyosbodik a háború, ám nincs ilyen veszély. Egységes a megítélés, hogy a NATO-nak nem szabad belekeverednie a fegyveres viszályba, de remélhetőleg abban is egyeznek a nézetek, hogy Ukrajnát megilleti az önvédelem joga. És itt Németországra különleges kötelezettség hárul: meg kell akadályoznia, hogy még egyszer egy diktátor uralkodjon Kelet-Európa fölött.

A földrész szempontjából jobb az oroszokat ukrán területen feltartóztatni, semmint hogy a megerősített támadó egységek eljussanak a katonai szövetség külső határára. És már az is nagy támogatás volna, ha a földrészen lévő több mint 2000 Leopárd 20 %-a átkerülne az ukránokhoz.

Sikorski arról is beszélt, hogy Lengyelország akkor teszi a legtöbbet Ukrajnáért, ha rendezi a jogállami viszályt Brüsszellel. Ezzel segítheti leginkább az ukránok uniós belépését.

 

Politico

 

Az európai konzervatívok azon vannak, hogy a jövő évi EP-választások előtt összeálljanak a szélsőjobbos olasz miniszterelnök asszonnyal és így továbbra is a maguk javára billentsék el az erőviszonyokat Strasbourgban. Ezért gyorsan túlteszik magukat Giorgia Meloni nem éppen makulátlan pedigréjén. A Bizottság és a Parlament elnöke, valamint az Európai Néppárt vezetője is négyszemközt tárgyalt mostanában az olasz politikussal.

Az elképzelés az, hogy szövetségre lépnek vele és így ők határoznák meg a legfőbb posztok elosztását, de ennek még nagy ára lehet. Az EPP nagy veszteségeket szenvedett, ideértve Franciaországot és Németországot, a Meloni-féle frakció viszont erősödött. Ha a Néppárt beemeli maga mellé az Olaszország Fivéreit, az azzal járhat, hogy a radikális hangok elnyomják a centrista vezetést. Ugyanakkor ez a fajta összefogás már létrejött az olaszoknál és bizonyos fokig a svédeknél. Az Európai Néppárt főtitkára azt kérdezi, miért ne játszhatnák le ugyanezt európai szinten is?

Ám a lengyel tagpárt pl. borúlátó és nem lelkesek a német kereszténydemokraták sem. Akadnak, akik attól tartanak, hogy fontos tisztségekhez juthatnak ily módon euroszkeptikus politikusok. Azaz beengedik a rókát a tyúkólba. Megszűnne a cordon sanitaire a szélsőjobbal szemben.

Egy magas rangú néppárti tisztségviselő felidézi, hogy Meloni azzal nyitott Brüsszelben: megszavazta, hogy függesszék fel a szubvenciókat Orbán Viktor számára. Azaz a közép felé tart. Erre azt mondja egy olasz elemző, hogy igen, de az jár Meloni fejében, hogy az EU olyan legyen, amilyennek ő jónak gondolja. És ha pl. vitát robbant ki a migráció ügyében, az meghiúsíthatja a gondosan kidolgozott brüsszeli terveket. Gondot okozhat továbbá, hogy közel áll a szervezet fenegyerekéhez, Orbán Viktorhoz.

Ezért próbálják a jobboldali vezetők megdolgozni a február 9-10-i csúcs előtt. Viszont kérdés, hogy az Európai Konzervatívok és Reformerek támogatása elegendő lesz-e a konzervatív elképzelések valóra váltásához. Lehet, hogy szükség lesz a liberálisokra is, de azok jelenleg nem sok hajlandóságot mutatnak. Viszont Meloni számára vonzó lehet az összefogás, mert a nagy államadósság miatt sürgősen kell neki az EU pénze.

 

Bloomberg

 

A vezércikk azt hangsúlyozza: a NATO-nak nem szabad engednie, hogy a török államfő késleltesse a bővítést, mert a két északi ország felvételének megakasztásával Erdogan saját politikai érdekét a szövetség biztonsága elé helyezi. Egyetlen akadékoskodó ország tartja fel a svédek és a finnek belépését, mivel különleges igényeket támaszt. A katonai szervezetnek azonban véget kell vetnie a vitának és fenntartás nélkül be kell fogadnia az új tagokat.

A jelek szerint Ankara azt hiszi, hogy revolverezheti a másik két kormányt, főként Svédországot. Ennélfogva leállt a nyitási folyamat. A svédek négyötöde azt mondja, hogy nem szabad elvtelen engedményeket tenni a török félnek. Viszont mivel az államfőnek szüksége van a nacionalista szavazók támogatására a júniusi elnökválasztás előtt, aligha visszakozik.

Hajthatatlansága nem csupán a svéd és finn kérelem teljesítését veszélyeztetni, hanem kockára teszi egész Európa biztonságát. A további csúszás miatt a NATO nem jut hozzá a jelentkezők tekintélyes katonai és hírszerzési kapacitásához, pont akkor, amikor a szervezet erőit erősen igénybe veszi Ukrajna megsegítése. Stockholm és Helsinki viszont egyelőre nem kapja meg a kollektív védelem biztosítékát, így Oroszország támadást indíthat pl. a két állam kulcsfontosságú infrastruktúrája ellen.

Az USÁ-nak és Európának túl kell lépnie a holtponton. Biden elnöknek ki kell nyilvánítania, hogy a kurd terrorizmus miatti jogos török aggályokat nem lehet a NATO megerősítésének rovására érvényesíteni. Rá kell szorítani Erdogant, hogy legkésőbb májusig adja be a derekát. Ha ellenáll, le kell állítani az amerikai F-16-osok szállítását, korlátozni kell a török részvételt a hadgyakorlatokon, az államfőt a partvonalra kell tenni a csúcsértekezleteken. Számításba kell venni Ankara kizárását is.

A svéd és finn belépés alapvető Putyin elrettentéséhez és az európai védelem megerősítéséhez. Az üzenet csak az lehet: nem tekintik tagnak azt, aki szántszándékkal árt a közösség biztonságának.

 

Euractiv

 

A Fidesz által létesített brüsszeli kutató központ igazgatója szentül állítja, hogy ők majd most jól feltörik a buborékot az EU központjában. Frank Füredi a Mathias Corvinus Collegium kinti lerakatának nevében úgy nyilatkozott, hogy nem kívánnak beállni a sorba a többi helyi agytröszt között. El akarják oszlatni Magyarország rossz hírét.

Az írás megjegyzi, hogy az anyacég igencsak szorosan kötődik a Fideszhez, főnöke Orbán Balázs a miniszterelnök politikai igazgatója, aki meghirdette, hogy az új szellemi műhely segítségével szembeszállnak az európai intézményekkel olyan kérdésekben, mint a szubvenciók, a háború, a szankciók, a globális minimumadó, a migráció, a gender elmélet, az igazságszolgáltatás és Európa jövője.

Füredi azonban körültekintőbb, azt mondja, hogy ők nem steril vitákban gondolkodnak, mint a többi hasonló intézmény, nem technokrata elemzéseket szeretnének gyártani az EU politikájáról. Inkább konferenciákat és vitákat rendeznek az oktatásról, a geopolitikáról és a jogállamról, ami azért elég provokatívnak tűnik.

Ugyanakkor cáfolja, hogy különösebben fontos lenne a fideszes háttér. De ő maga támogatja, ahogyan a párt kiáll a magyar értékekért és függetlenségért. Szerinte Brüsszelben torz kép van forgalomban az országról. Hiszen pl. minden kormány a maga módján próbálja megoldani az energiaválságot. Pedig ez pont olyan terület, ahol a szövetségi megközelítésnek kellene érvényesülnie.

A jogállami kérdésben Füredi a kormány álláspontját vallja, szerinte az Unió nem diktálhat érték-kérdésekben.  Úgy véli: a Bizottság nagyon szelektíven ítéli meg a jogsértéseket, arról nem beszélve, hogy az értékeket nem csupán egyféleképpen lehet értelmezni.

 

2023. január 25.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az ember, aki kihívja Orbán Viktort

A kormány elbizonytalanodása kézzel fogható. A kegyelmi ügy keményen eltalálta Orbánékat, annál is inkább, mert a >

Tovább

Mi történik, ha Ukrajna veszít?

Ha Oroszország el tudja foglalni egész Ukrajnát, akkor több, mint ezer kilométerrel nőne meg a közös >

Tovább

A bennfentes, aki kihívja Orbán Viktort

Magyar Péter személyében egy korábbi bennfentes hívja ki Orbán Viktort – mindössze két hónap alatt az >

Tovább

Az orosz atomfenyegetés miatt nem jönnek a német cirkálórakéták

Kijevben, egy titkos helyen nyilatkozott a német jobboldali Die Welt munkatársának, miközben országa az invázió kezdete >

Tovább

Anti-Orbán jelenségnek…

… nevezi Paul Lendvai Magyar Péter felbukkanását. Az újdonsült politikus úgy jelent meg a színen, mint >

Tovább

Megmukkant a magyar ellenzék, ám ez egyelőre csak olyan, mint egy távoli villámlás

Erre mutat rá kommentárjában a Neue Kronen Zeitungban  Kurt Seinitz, aki annak idején elsőnek vette észre a >

Tovább

A remény mint drog

Nem az az ellenség, aki diagnosztizálja a daganatot (ami társadalmi szempontból az öntudattalanság, a közöny, valamint >

Tovább

Egy „messiás” felkavarja a magyar ellenzéket

Újdonsággal ugyan nem rukkolt ki, mert amit kifogásol a rendszerben, az már jó ideje közismert, ám >

Tovább

A hiányzó hős

Magyar Péter azt hozta be a teljesen lebénult, egyoldalúvá vált hazai politikába, amire az ellenzéki pártok >

Tovább

Százezrek tüntettek Orbán ellen

Százezrek vonultak a Kossuth térre, tiltakozásul az Orbán-kormány politikája ellen. Magyar Péter, aki pártot alapít és >

Tovább

Kiürül a Balkán

Talán furcsán hangzik, de Nyugat-Balkán tervezett felvétele az unióba jóval kevésbé segítené a Balkánt, mint amennyire >

Tovább

Orbán Viktor politikai bajba került a júniusi európai választások előtt

A pártját ugyanis hat héten belül két politikai botrány rázta meg – mutatott rá a CNBC >

Tovább