2023. február 5. vasárnap
Ma Ágota, Ingrid, Etelka, Léda névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Nehammer Kurz nyomdokain

Nehammer Kurz nyomdokain

Nagyon úgy néz ki, hogy az osztrák kancellár az előd, Sebastian Kurz nyomába szegődik, mert újra központi kérdés lett a migráció. Ennek megfelelően Karl Nehammer sem fél nyilvánosan mutatkozni Orbán Viktorral, illetve a szerb elnökkel. Sőt, olyan képet készítettek, mintha ők lennének a (balkáni) muskétások. Az ok minden bizonnyal az, hogy a politikus nem túl jól áll a közvélemény kutatásokban, és ezen nem tud segíteni az eddigi eszközökkel. Ezért rááll az előző miniszterelnök vonalára, habár Kurznak feltehetőleg még kemény kérdésekre kell válaszolnia kormányzása miatt, ám alatta a Néppárt választásokat tudott nyerni. Nehammernek azonban nincs stratégiája, inkább a mindennapok igényeihez igazodik, nála jönnek és mennek a témák, ahogy a szükség hozza. Most éppen a bevándorlás van terítéken. Ám az ÖVP-nél ez ügyben árukapcsolást látni: a külső határok tisztességes védelmével szembeállítja a schengeni térség bővítését. A Brüsszel-ellenes vélemény olyan, hogy bőven beleillett volna Kurz irányvonalába is. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

SRF

 

A svájci közmédia úgy tálalja a hét végi budapesti tüntetést, hogy a magyar pedagógusok tiltakoznak az éhbér és a lepusztult iskolák ellen. A körülmények miatt egyre többen hagyják el a pályát, így nincs elég pedagógus, közvetkezésképpen egyre nagyobb munkateher hárul azokra, akik maradnak. 2016 óta ez már a 2. lázadás a szakma részéről. Akkor az oktatás központosítása és a kötelező kamarai tagság ellen vonultak az utcára. Emellett az is a kritika tárgya volt, hogy a kormány gyámság alá vonta az oktatókat. A válasz a sztrájkjog korlátozása lett, egy-két hangadót elbocsátottak.

Ám szeptember óta már több mint 100 tiltakozó akció zajlott az országban, a nemzeti ünnepen Budapesten 80 ezren vonultak fel, úgyhogy Orbán Viktor jobbnak látja, ha Zalaegerszegen mondja el beszédét. A központi irányítás alatt álló sajtó ugyanakkor szinte teljesen agyonhallgatta a fővárosi eseményt.

A kormány pár napja 10 %-os fizetésemelést ajánlott, ám ezt a szakszervezetek elutasították, mert az infláció jelenleg meghaladja a 20 %-ot, az élelmiszerek esetében pedig még a 40 %-ot is. A Fidesz arra hivatkozik, hogy nincs pénz, mert az EU visszatart 7,5 milliárd eurónyi támogatást, ám szakértők szerint ez nem állja meg a helyét.

Hogy Orbán miért hagyja, hogy ilyen állapotba kerüljenek az iskolák, amikor az sokba kerül az országnak a következő 10-20 évben? Virág Andrea a Republikon Intézettől azt mondja, egy igazi reform bonyolult és sok konfliktussal jár együtt. Ennyit nem ér meg, mert a jelek szerint a tanárok politikailag nem annyira fontosak. Egy kiugrott pedagógus, aki 30 év után keresett magának új foglalkozást, ezzel szemben úgy látja: sokkal könnyebb manipulálni a kevésbé képzett tömegeket.

 

FAZ

 

Orbán Viktor úgy intézte, hogy mindig kéznél legyen Varga Judit, ha keményen vissza kell vágni a külföldnek, amennyiben az bírálja Magyarországot. A kormányfő tengelyt akasztott „Brüsszellel”, ez azonban nem gátolja abban, hogy több olyan politikust is bevegyen a kabinetbe, akik bőven szereztek tapasztalatok az EU központjában. Ilyen Navracsics Tiboron kívül az igazságügyi tárca vezetője.

Nála is egyesül a szaktudás, illetve az, hogy elegánsan tud keményen viselkedni. Miniszterként felel a törvényalkotásért, valamint a jogállami apparátusért. Kimondatlanul is a feladatai közé tartozik, hogy megszólaljon, ha külföldön szó éri a ház elejét. Hát, van dolga rendesen. A jogállami eljárásról van szó, amely könnyen sok milliárd eurójában kerülhet a költségvetésnek.

Ennek megfelelően találkozott Varga a múlt héten az EU-tagok nagyköveteivel, akiknek megígérte, hogy erősödni fog a bíróságok függetlensége. A minap úgy értékelte egy közösségi portálon, hogy a jogállami mechanizmus próbakő, példa lehet a konstruktív párbeszédre és a sokszínűségben megnyilvánuló egységre.

Ám – tette hozzá – az is lehet, hogy részérdekek túsza lesz, és pont akkor ássa alá az összefogást az Unióban, amikor az példátlan feladatokkal néz szembe. Olyanokkal, amiket csak közösen lehet megoldani. Itt az a fenyegetés jelenik meg, hogy veszélybe kerülhet több olyan döntés is, amelyet csak egyhangúlag lehet meghozni.

 

Die Presse

 

Nagyon úgy néz ki, hogy az osztrák kancellár az előd, Sebastian Kurz nyomába szegődik, mert újra központi kérdés lett a migráció. Ennek megfelelően Karl Nehammer sem fél nyilvánosan mutatkozni Orbán Viktorral, illetve a szerb elnökkel. Sőt, olyan képet készítettek, mintha ők lennének a (balkáni) muskétások.

Az ok minden bizonnyal az, hogy a politikus nem túl jól áll a közvélemény kutatásokban, és ezen nem tud segíteni az eddigi eszközökkel. Ezért rááll az előző miniszterelnök vonalára, habár Kurznak feltehetőleg még kemény kérdésekre kell válaszolnia kormányzása miatt, ám alatta a Néppárt választásokat tudott nyerni.

Nehammernek azonban nincs stratégiája, inkább a mindennapok igényeihez igazodik, nála jönnek és mennek a témák, ahogy a szükség hozza. Most éppen a bevándorlás van terítéken. Ám az ÖVP-nél ez ügyben árukapcsolást látni: a külső határok tisztességes védelmével szembeállítja a schengeni térség bővítését. A Brüsszel-ellenes vélemény olyan, hogy bőven beleillett volna Kurz irányvonalába is. 

2022. november 28.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az elhúzódó háború ára

A New York Times elemzése szintén arra figyelmeztet, hogy nem lenne jó, ha elhúzódna a háború, >

Tovább

Izrael a magyar és a lengyel úton

A NPR, az amerikai közszolgálati rádió kommentárja azt emeli ki, hogy a szélsőjobbos izraeli kormány széles >

Tovább

A nagy közös piszoár

S ha már látszat és valóság politikai összefüggéséről beszélünk, aligha mehetünk el szó nélkül az Orbán-rezsim >

Tovább

A szabadság különös iránya

Orbán is bármit megtehet, mert a magyar állam halott, a helyébe ő lépett. Az állam minden >

Tovább

Netanjahu létveszélyt jelent Izrael számára

A Guardian kommentárja azt hangsúlyozza, hogy a régi-új miniszterelnök létveszélyt jelent Izrael számára, de ki lehet >

Tovább

A scholzkodás tétje

Timothy Garton Ash bevallja: nem gondolta volna, hogy ekkora sikert arat, amikor a múlt héten továbbküldte >

Tovább

Ukrajna földje

Miután Orbán Viktor egy hete senkiföldjének nevezte Ukrajnát, a dnyiprói polgármester magából kikelve gazembernek minősítette a >

Tovább

Nevezd ásónak

Mai levelemet Londonból, de nem csak Londonról írom. Innen sokszor élesebb fényben látszik Magyarország és a >

Tovább

Trump és a republikánusok jövője

A volt elnök ellenfelei részéről jelenleg a vágyálom tűnik az egyetlen stratégiának, mármint hogy ne ő >

Tovább

Össztűz a nagykövetre

A keményen jobboldali Magyarországon személyeskedő támadások érik a vállaltan meleg diplomatát. A hatalombarát média azzal gyanúsítja, >

Tovább

Mire van szüksége Ukrajnának, hogy győzzön?

A Wall Street Journal vezércikke szerint nem kérdéses, hogy meg kell adni Ukrajnának az általa kért >

Tovább

Orbán Viktor ellen NATO-vizsgálat indul a tisztikar megtizedelése miatt

Budapest szerint azonban nincs politikai oka annak, hogy százával küldik nyugdíjba a tiszteket. A védelmi miniszter >

Tovább