2024. június 13. csütörtök
Ma Antal, Anett névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Európa roskadozik az újabb ukrán menekülthullám terhei alatt

Európa roskadozik az újabb ukrán menekülthullám terhei alatt

Ismét ezrek indultak útnak, tekintve hogy az orosz támadások folytán fűtés és áram nélkül maradtak – írja Röszkéről keltezett jelentésében a jobboldali brit lap európai szerkesztője. Majd úgy folytatja, hogy Magyarország már érzi a következményeket: Ukrajna felől idáig csaknem egy millióan lépték át a határt, ám a legtöbben csak szusszannak magyar földön, mielőtt továbbmennek nyugatra. Pontos számot nehéz mondani, mert a két ország között nincs vízumkötelezettség. Mindenesetre idáig 28 ezer menedékkérelmet hagytak jóvá – 31 ezerből. Másutt viszont már szakításpontig jutott az ellátórendszer. A lengyelek csaknem másfél millió, a németek jó egymillió embert fogadtak be. És a télen újabb roham várható. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Daily Telegraph

 

A magyar kormány idáig 68 millió plusz 21 millió eurót költött humanitárius célokra, függetlenül attól, hogy igen elutasító a bevándorlás ügyében és feszült a viszonya Kijevvel. A szíveslátás viszont nem vonatkozik azokra, akik dél felől szeretnének belépni az országba. Orbán azt mondja, Szerbia felől „migráns inváziót” tapasztalni.

Minden nap vagy 200 rab javítja az előző éjjel megrongált határkerítést. De erősítik is a szögesdrótot, ezt a munkát 60 elítélt végzi. Orbán Balázs, a kormányfő befolyásos tanácsadója szerint azt kellene csinálni, amit a britek terveznek. Hogy ti. Ruandába deportálják a kiutasított menedékkérőket. Illetve azt reméli, hogy a szerb és osztrák vezetéssel közösen sikerül elérni, hogy a beadványok feldolgozására Európán kívül vagy akár a Földközi-tengeren létesüljenek átmeneti befogadó központok.

 

Spiegel

 

Aggódik a sztárközgazdász, Nouriel Roubini, hogy mennyire képesek túlélni a nagy megrázkódtatásokat a demokráciák az autoriter rendszerek ellenében, mert nagyon törékenyek. És egy sor párhuzamos válsággal kell megküzdeniük. Ilyenkor azután mindig jön egy macsó, aki azt bizonygatja, hogy ő majd jól megmenti az országot és mindent a külföldiekre ken.

Pontosan ezt csinálta Putyin Ukrajnában és Erdogan is nekiveselkedhet jövőre, vagyis viszályt robbant ki Görögországgal, mert különben választási vereség vár rá. Ha Trump újraindul és kikap, akkor ezúttal nyíltan a Kongresszus ostromára szólíthat fel. Akár igazi polgárháború is lehet belőle az Egyesült Államokban.

De az elemző úgy véli, hogy igazából már kezdődött a 3. világháború: Ukrajnában és a világhálón mindenképpen. Ezért a demokráciáknak először az ukrán válságra kell megoldást találniuk, utána foglalkozhatnak Kínával és Iránnal. Viszont nem hagyhatják annyiban az inflációt és a gazdasági visszaesést, illetve a stagflációt sem. Az euróövezet már most recesszióban van és az hosszúnak, illetve rútnak ígérkezik.

A Biden-kormányzat azzal számol, hogy Peking inkább előbb, mint utóbb lerohanja Tajvant. Annak azonban súlyos kihatásai lesznek, hiszen a szigeten gyártják a félvezetők felét, valamint a legfejlettebb integrált áramkörök 80 %-át. Az volna csak a globális sokk, ha kiesik ez a mennyiség. Az európaiak ugyan továbbra is szívesen kereskednének a kínaiakkal, ám biztonsági megfontolásokból kénytelenek lesznek ettől elállni. Ennélfogva két párhuzamos rendszer alakul ki, ami érinti az áruforgalmat, a pénzügyeket, a technológiát és az internetet is.

 

Washington Post

 

A vezércikk úgy értékeli, hogy teljesen mindegy, mit hajtogat Putyin, az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök nagyobbat szólnak. A Valdaji Vitafórumon az elnök kirohant a nyugati liberális demokráciák ellen, és azt állította, hogy az oroszok senkinek a birtokát nem háborítják. Hát, ez elég pofátlan kijelentés olyasvalakitől, aki minden ok nélkül rátámadt a szomszédos Ukrajnára. Annál ugyanis sokkal halálosabbak azok a rakéták, amelyekkel Moszkva az áramszünetek és a fagyos lakások telét igyekszik rázúdítani az ukránokra.

Egy egész nemzet marad világítás nélkül. A cél az, hogy a Kreml megalázza Ukrajnát, ám nemigen fér kétség hozzá, hogy az csak még elszántabb lesz. Putyin megint túlbecsülte a saját erejét. Az újabb bombázásokat ugyanakkor háborús bűnnek kell nyilvánítani, a civilek lemészárlásával és más terrorcselekményekkel együtt. Felelősségre kell vonni az államfőt és hóhérait a válogatás nélküli pusztításért.

A politikus fegyverként használja a szavakat és nem véletlen, hogy a valdaji fórumon megint beszólt Amerikának. A jobboldali populizmusnak igyekszik lendületet adni az időközi választások előtt, és arra bátorítana mindenkit, hogy tegye szóvá az Ukrajnának nyújtott washingtoni segítséget. Egyben próbál értő fülekre találni Európában és másutt olyan vezetőknél, akik vonakodnak támogatni Kijevet.

Putyin tetteire kell összpontosítani, mert azért vágott bele a háborúba, hogy megsemmisítse Ukrajnát demokráciaként és nemzetállamként. Sok tízezer ember halála terheli, akik viszont még élnek, azok fejére rettenetes szenvedéseket akar hozni. Ilyen szintű gonoszsággal semmiféle kompromisszum nem lehetséges.

 

 

2022. október 30.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Pressman: Nincs ingyen ebéd

A budapesti amerikai nagykövet arra figyelmeztette az Orbán-kormányt, hogy nincs ingyen ebéd, azaz ára van annak, >

Tovább

Magyar a magyar rónán

A színrelépése óta olyan a közhangulat, mint Arthur Miller drámájának, a Salemi boszorkányoknak Salem nevű falujában. >

Tovább

Pofon Orbán Viktornak – remény Magyarországnak

Az Európai Néppárt már mint jövendő testvérpártot üdvözölte a Tiszát, ez segíthet a pártnak abban, hogy >

Tovább

Orbán arcot vesztett a választáson

Megrendült a verhetetlenségének a nimbusza. Erősen igyekezett, hogy diadalnak állítsa be a kellemetlen pofont kötelességtudóan tapsikoló >

Tovább

Orbán Viktor évek óta először elveszítette az abszolút többséget

A Tisza Párt veszedelmesen szorongatja. Ily módon hosszú idő után ismét van olyan politikai erő, amely >

Tovább

A magyar politika egyre erősödő újonca tízezreket vitt ki az utcára

A választás előtt közvetlenül tömegmegmozdulást szervezett Orbán kihívója, mert abban bízik, hogy csapást tud mérni a >

Tovább

Európa a démonaival harcol

Úgy tűnik, pont akkor mutat amnéziát, amikor egyszerre több válságot kellene megoldania. Pedig Mitterrand már csaknem >

Tovább

Érzelmek rabságában

Magyar Péter komplex politikai tehetsége közül az egyik éppen az, hogy tud a nép nyelvén beszélni, >

Tovább

A világosság lobogója alatt

Sosem késő a világosság lobogója mögé állni a Sötétség Államában. Szabad gondolkodás, szabad szó után szabad >

Tovább

A szélsőjobb nem jut tényleges hatalomhoz Európában, de képes lesz befolyásolni a döntéshozókat

Cas Mudde a Guardianban legalábbis erre számít. A Georgia-i Egyetem politológusa szerint a politikai paletta jobboldala >

Tovább

Magyar Péter be akarja cserkészni a romákat

Mert tudja, a Reuters szerint, hogy hosszabb távon csakis a segítségükkel tudja megbuktatni a Fideszt. Ezért >

Tovább

A Krímben Ukrajna veri Oroszországot

A félsziget egyre inkább halálos csapdát jelent a Kreml csapatai számára. A frissen érkezett amerikai ATACMS >

Tovább