2024. május 22. Szerda
Ma Júlia, Rita, Emil névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

Fókuszban: Pásztor István (2.)

Pásztor-világ alakítása

Bozóki Antal
Bozóki Antal
Pásztor-világ alakítása

Pásztor Pista „nem gondolja, hogy mindenkinek úgy kell gondolkodni, mint a Véemeszben gondolkodnak”. A korábbi egypártrendszer gyakorlatával összhangban azonban, olyannyira sikerült „egységesítenie” a közéletet, hogy mára már – a VMDK-án és a Családi Kör hetilapon, néhány internetes portálon és a VRTV magyar szerkesztőségnek egyes műsorain kívül – nem maradt egyetlen olyan politikai vagy civil szervezet, illetve hely, de média sem, amelyikben a VMSZ álláspontjaitól eltérő gondolatokat szabadon és következmények nélkül lehetne megfogalmazni. Megszűnt az összes fontos magyar intézmény önállósága is, amelyek vezetői a „nagyfőnök” támogatása, beleegyezése nélkül szinte semmiről nem dönthetnek. Egyébként búcsút inthet(né)nek a munkahelyüknek (is)! Kialakul(t) a Pásztor-világ, amelyikben „normálissá vált a nem normális”, s amelyikben „aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére”! Mindez a „nemzetegyesítés” ürügye alapján – a Pásztor Kft. irányítása alatt – történik és a szellemi, valamint az alkotói élet és az emberi viszonyok megmérgezését, a politikai sokszínűség és a magyar érdekvédelem megszűnését eredményezte, aminek a következményei / hatásai egyre jobban érződnek. Bozóki Antal:

Verba volant, scripta manent.

A szó elszáll, az írás marad.

Latin közmondás

 

Az önimádat után, az összes emberi

szenvedély közül a legerősebb és a

legdurvább – a hatalom szeretete.

Visarion Grigorijevič Bjelinski

 

A Vajdasági Rádió és Televízió (VRTV) magyar szerkesztőségének Fókuszban c. október 20-ai műsorában Pásztor Istvánnak a Vajdasági „Magyar” Szövetség nevű magyar-szerb vegyes párt, a Tartományi Képviselőház elnökének, stb. volt „jelenése”.

A műsorvezető Bágyi Ribár Renáta az adást azzal kérdéssel indította, „hogyan gazdálkodik a politikum a közösséggel” (sicc?), és „milyen a viszony a VMSZ és a Magyar Nemzeti Tanács között”?

Ezek a témák adtak keretet a beszélgetésnek, amelyet aztán Pásztorral „a népszámlásról, a nemzeti tanácsi választásról és egyéb időszerű kérdés(ek)ről” folytatott.

A népszámlással, illetve azzal kapcsolatban, hogy „a demográfiai szakemberek szerint már több mint 60 éve folyamatosan csökken a vajdasági magyar közösség létszáma is”, a műsorvezető azt kérdezte Pásztortól, „mit gondol, hogy talán most elérkeztünk-e ahhoz a pillanathoz, amikor fel kellene tennünk magunknak is azt a kérdést, hogy valójában megtettünk-e mindent hogy próbáljuk ezt a folyamatot visszafordítani?”

– Szerintem nem kell demográfusnak lenni ahhoz, hogy ezeket a jelenségeket az ember lássa. Ugyanakkor nem vagyok benne biztos, hogy a demográfusok élen jártak, hogy ez a jelenség ne legyen realitás. Azt gondolom, hogy a demográfusok ugyanúgy a társadalomnak részei és ugyanúgy abban helyzetben vannak, hogy a családjuk egyik része itt van, a másik része valahol külföldön van. Ők maguk is vagy itt vannak, vagy pedig demográfiai véleményeket Magyarországon Skypon keresztül közvetítenek.

Ez az életnek a részévé vált. Nem gondolom, hogy e fölött szemet kell hunyni, krokodilkönnyeket kell hullajtani, ez egyszerűen a huszonegyedik századnak a jelensége. Magának igaza van, amikor azt a kérdést teszi föl, hogy vajon megtettünk-e mindent annak érdekében, hogy az emberek itt maradjanak, és hogy a számok nagyobbak legyenek. Én, a magam részéről, emelt fővel tudom azt mondani, hogy én megpróbáltam megtenni mindent, annak érdekében, hogy ez így legyen. Azok pedig, akik pedig, gyakran az Önök vendégeként, az Ön vendégeként elsiratták ezt a közösséget, azt sugallva, hogy aki valamit is ér, az nem itt van, hanem valahova máshova megy el, azt gondolom, hogy szembesülniük kellene az erőfeszítésüknek az eredményével – válaszolta a Véemesz elnöke.

A népszámlás eredményeivel, vagyis ami „a számokat illeti”, Pásztor szerint azt lehet látni, hogy „Szerbiai lakossága durván olyan 10 százalékkal kisebb fog lenni, mint tíz évvel ezelőtt” és „nem gondolja, hogy a magyar közösség ettől jelentős mértékben el fog mozdulni, a trendek tekintetében”.

– Amit én fontosnak tartok ebben a pillanatban is elmondani és aláhúzni, még mindig elegen vagyunk ahhoz, hogy ne adjuk föl magunkat és ne adjuk meg magunkat. Ez egy életerős

közösség – nyomatékosított Pásztor.

– Azt látjuk most, hogy visszafordulnak a folyamatok. Sokan azok közül, akik ezelőtt párt évvel ezelőtt ezt a térséget élhetetlennek élték meg, de nem számolták föl teljes mértékben az ittlétük lehetőségét, jönnek vissza, jönnek haza, mert itt az életkörülmények, a boldogulási lehetőségek talán mára jobbak, mint amilyennek tűntek tíz évvel ezelőtt – tette hozzá.

A pártelnök szavai arra utalnak, hogy az egyébként nyilvánvaló népességfogyás a demográfusok „erőfeszítésének az eredménye”, nem pedig az életkörülmények folyamatos rosszabbodásának, a munkanélküliségnek és a lakosság általános elszegényedésének a következménye!

A szavai szerint „megpróbált megtenni mindent, annak érdekében”, hogy a „számok nagyobbak legyenek”. A politikusokat azonban nem a „próbálkozásokról”, hanem az eredményekről ítélik meg, amelyek sajnos egyre kedvezőtlenebbek.

Politikusi ámításnak hangzik az is, hogy a külföldre távozottak „jönnek vissza”, mert „itt az életkörülmények, a boldogulási lehetőségek talán mára jobbak, mint amilyennek tűntek tíz évvel ezelőtt”. A valóság azonban ennek merőben ellent mond. Szerbiában nem csak az élet, de politikai körülmények is rosszabbodtak a haladók és a partnereik (köztük a VMSZ) vezetése alatt. Magyarkanizsa, például, „a legrászorultabb önkormányzatok között szerepel, a község, amely a múlt század kilencvenes éveiben országos szinten az első három, legmagasabb személyi jövedelmet megvalósító községek sorába tartozott”. Köztudott, hogy a községet történetesen éppen a VMSZ tagjai irányítják!

Kisebb vita alakult ki a műsorvezető megjegyezése miatt, miszerint „kevesen / kevesebben vagyunk”, mivel erre Pásztor hevesen reagált: „Nem gondolja, hogy kevesebben vagyunk?” „Miért gondolja, hogy kevesebben vagyunk, mennyivel vagyunk kevesebben?” „Miért mondjuk előre, hogy kevesebben vagyunk?” (Az ellentmondásos pártvezér aztán – október 28-án, az élettársa, Lovas Ildikó által „koordinált” szabadkai Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ, a VM4K kutatási eredményeit ismertető eseményen – elismerte, hogy „fogyunk”, de, akik itt maradtunk, ragaszkodunk a gyökerünkhöz, az itteni jelenünkhöz és jövőnkhöz", tette hozzá. Ennek a „fogyásnak” a teljes mértékét azonban csak a most befejeződő népszámlás adatainak összegzésével tudjuk meg.)

A műsorvezető végül átfogalmazta meg a kérdést: „Minden emberre szükség van-e, azokra is, akik netán másképp gondolkodnak, mint konkrétan Önök a Véemeszben?”

– Nem gondolom, hogy mindenkinek úgy kell gondolkodni, mint a Véemeszben gondolkodnak. Sőt, azt kell, hogy mondjam magának, hogy a Véemeszben sem gondolkodik mindenki egyformán, de attól még egy pártcsaládnak, egy közösségnek a tagjai vagyunk. Azt gondolom, ebben nincsen semmilyen probléma. Ezt ebbe a síkba elvinni, ebbe az irányba elvinni, azt gondolom, hogy többek között ez volt az olyan metódus, amivel sokan, akik mára eltűntek a közéletből, megmérgezték a közéletet – véli a pártvezér.

Ennek az állításnak ellentmond a tény, hogy a párt tanácsa, a bácsfeketehegyi kultúrotthonban tartott 2016. február 11-ei ülésen, 82 személyt zárt ki a VMSZ-ből, mert ott „csak pártgondolkodás van és ezen kívül nincs más”.

Azóta a pártból csak egyetlen véleményt, álláspontot lehet hallani, ez pedig Pásztor Istváné, ami azt jelenti, hogy a szervezetből sikerült mindenkit eltávolítani, aki eltérő gondolatokat fogalmazott meg vagy másfajta véleményt próbált kifejezni, mint a vezetői.

Az utóbbi években – az ellenzéki Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségén (VMDK) kívül – a többi vajdasági magyar politikai párt vagy megszűnt, elhallgatott, vagy beolvadt a Véemeszbe.

A 2009 februárjában alakult,[5] kezdetben lendületes Magyar Remény Mozgalom (MRM) 2014. szeptember 25-én „meghatározatlan ideig befagyasztotta a politikai tevékenységét”.

A Vajdasági Magyar Demokrata Párt (VMDP) és a Magyar Egység Párt (MEP) a 2016 évi választások óta koalícióban van a VMSZ-el.

E két szatellit párt tevékenysége időközben teljesen megszűnt. A VMDP csak 2022. október 28-én adott „életjelt” magáról, miszerint „három helyszínen koszorúznak majd, az 1944-45-ös áldozatok tiszteletére”.

– A VMSZ-eseket eddig leghangosabban kritizáló, mára pártkönyvecskét cserélő VMDP-sek gyerekeit is sorban veszik fel a Pásztor család politikai pártjához köthető munkahelyekre – írta az esemény kapcsán a Délhír portál.

A Magyar Mozgalom (MM) az áprilisi választások után úgyszintén „hibernálta” magát. – Természetesen nem adjuk fel és megyünk tovább – áll a mozgalom utolsó, április 16-ai üzenetében.

A Magyar Polgári Szövetségről (MPSZ) tevékenységéről sem hallani már huzamosabb ideje („2014-ben frissítette utoljára pártja borítóképét a Facebookon”).[12] A MEP-ről pedig „annyit lehet tudni, hogy létezik”.

Leállt azoknak a magyar civil érdekvédelmi szervezeteknek a működése is, amelyek önálló hangon szólaltak meg,[14] ami a civil érdekvédelem megszűnéséhez vezetett.[15]

A politikai élet pluralizmusának hiánya miatt felbecsülhetetlen károk érték a vajdasági magyar szellemi és alkotói életet.

A helyzetet csak súlyosbítja, hogy a soknemzetiségű tartományban nincsen egyetlen független intézmény sem, amelyik a nemzeti közösségek helyzetével, jogainak érvényesülésével foglalkozna! Így, megszűnt a politikusok állításai ellenőrzésének a lehetősége is.

Pásztor Pista „nem gondolja, hogy mindenkinek úgy kell gondolkodni, mint a Véemeszben gondolkodnak”. A korábbi egypártrendszer gyakorlatával összhangban azonban, olyannyira sikerült „egységesítenie” a közéletet, hogy mára már – a VMDK-án és a Családi Kör hetilapon, néhány internetes portálon és a VRTV magyar szerkesztőségnek egyes műsorain kívül – nem maradt egyetlen olyan politikai vagy civil szervezet, illetve hely, de média sem, amelyikben a VMSZ álláspontjaitól eltérő gondolatokat szabadon és következmények nélkül lehetne megfogalmazni.

Megszűnt az összes fontos magyar intézmény önállósága is, amelyek vezetői a „nagyfőnök” támogatása, beleegyezése nélkül szinte semmiről nem dönthetnek. Egyébként búcsút inthet(né)nek a munkahelyüknek (is)! Kialakul(t) a Pásztor-világ, amelyikben „normálissá vált a nem normális”, s amelyikben „aki nem lép egyszerre, nem kap rétest estére”!

Mindez a „nemzetegyesítés” ürügye alapján – a Pásztor Kft. irányítása alatt – történik és a szellemi, valamint az alkotói élet és az emberi viszonyok megmérgezését, a politikai sokszínűség és a magyar érdekvédelem megszűnését eredményezte, aminek a következményei / hatásai egyre jobban érződnek.

A délvidéki magyarok helyzetének ilyen kedvezőtlen alakulása nem lett volna lehetséges a Fidesz vezetőinek hathatós és szerteágazó támogatása nélkül, akik a VMSZ-t „stratégia partnerként kezelik”, s amelyre forint milliárdokat bíztak. A politikai élet többi résztvevőjével szóba se akarnak állni, a vezetőiket emberszámba se veszik, úgy tekintenek rájuk, mint ahogy a magyarországi „moslék ellenzékre” is.

Novák Katalin elnök asszony is kimutatta – a szeptember 9-10-ei szerbiai látogatása során – „nem érzi magáénak az egész délvidéki magyar közösséget, hanem csak Pásztor Istvánt és a VMSZ-t tartja a »sajátjainak«. Nagy hiba viszont a magyar közösséget kiegyenlíteni ezzel a párttal!

 

 

 

2022. október 30.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

DO ORADEE I NAZAD

I dodje treći dan za povratak I sabiranje utisaka. Nismo mi saznale kako Rumuni žive, čime >

Tovább

Deli Andor: „Vissza kell térítenünk Európát a helyes útra!”?

Deli Andor vendégeskedése VMSZ házi rádiójának is nevezett Szabadkai Magyar Rádióban jól illeszkedik a párt nyomasztóan >

Tovább

Bíztak Közép-Európában

Nagyon foglalkoztat, hogy miként vélekednének ma róla. Feltételezem, hogy ma is ragaszkodnának hozzá, hiszen itt előbb >

Tovább

Szijjártó és Várhelyi a haladók és a VMSZ szolgálatában

A külügyminiszter legújabb, felületesnek, de pökhendinek is nevezhető, tárgyismeretet nélkülöző nyilatkozata ismételten megmutatta, hogy a Fideszes >

Tovább

Posztfasizmus

Nem terrorizál, hanem csábít. Ritkán tilt, annál gyakrabban kisajátít. Nem elégszik meg a puszta pártpolitikával, hanem >

Tovább

A VMSZ FRIGYE A RADIKÁLISOKBÓL LETT HALADÓKKAL

A Pásztor Bálint VMSZ-elnök magánlapjának is mondható Magyar Szó ugyancsak a május 9-ei számának címoldalán kapott >

Tovább

A médiaszabadság Szerbiában 2002 óta a legalacsonyabb szintre esett

A Slavko Ćuruvija újságíró meggyilkolásával vádolt személyek felmentése a jogi körülmények jelentős rosszabbodását jelenti. Ezt nem >

Tovább

Szerbiai választások: csodára várva

A lelkek kufárjai a bulvárosodó médiumok lettek. Növekszik a háborús veszély, tehát szükség lesz valamilyen megmentőre. >

Tovább

Pásztor után Juhász – eben guba, kutyán suba!

Zobenicát (természetesen) a SNS szavazógépezete ugyancsak szavazattöbbséggel megválasztotta az egyik alelnöknek. Nos, ez a Zobenica fogja >

Tovább

Teljes a zűrzavar

Van, aki az ellenzék leváltásáról beszél, mások pedig azt bizonygatják, hogy kezdődik a Fidesz lassú eróziója, >

Tovább

BIBIRCSÓKOS KAPCSOLATOK

A VMSZ és a fantompártok szemfényvesztő kirukkolása Szánalmas, hogy a Junior előcitálta(tta) Csorba Bélát, a VMDP hajdanán >

Tovább

Egy új Jaltáról van szó

Ezért nem az orosz hadsereg harcol meg, hanem a jelenleg uralkodó orosz szellem és eszmerendszer. A >

Tovább