2022. december 2. péntek
Ma Melinda, Vivien, Aranka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Meloniból az európai szélsőjobb hasbeszélője, Orbán beszél

Meloniból az európai szélsőjobb hasbeszélője, Orbán beszél

A Süddeutsche Zeitung nagy szerencsének nevezi a tegnapi választások után, hogy Olaszországnak nagyobb szüksége van Európára, mint fordítva, és ezen a hangos szélsőjobb sem változtat. De Meloni otromba játékot folytat, amikor az EU-t támadja, hiszen mire ment volna országa, ha az Európai Központi Bank nem vásárolja meg garmadával az olasz államkötvényeket. Vagy mihez kezdene az újjáépítési alap 200 milliárdja nélkül, vagy ha a partnerek megelégelnék az őrületesen magas olasz közadósságot. Nem kétséges persze, hogy az olaszok nettó befizetők, de azért bőven profitálnak a közösség szolidáris hozzáállásából. De hát ilyenek főként a jobboldali, nacionalista demagógok. És Meloni a kampány végén megint előkapta az unióellenességet, hogy még jobban részvételre ösztökélje híveit. Amikor azt mondta, hogy az európai jog nem írhatja felül a nemzeti szabályokat, Orbán Viktor szólt belőle, akit a cikk az európai szélsőjobb hasbeszélőjének nevez. Viszont Meloniról kiderült, hogy a mérsékelt vélemény nála csupán álarc, amely gyorsan lehullott. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

FAZ

 

Máris ujjong Európában a szélsőjobb, ünnepli az Olaszország Fivéreinek győzelmét. A német AfD-től kezdve, Le Penéken át a lengyel PiS-ig köszöntik Giorgia Melonit. A lengyel miniszterelnök twitteren gratulált. A német radikálisok nevében Beatrix von Storch azt írta, hogy együtt örülnek Olaszországgal, mert a baloldali kormányok lassan már tavalyi hónak számítanak, lásd Svédországot és Olaszországot. Egyik párttársa pedig úgy vélte: nagy nap ez az olaszok és a földrész számára.

Jordan Bardella, a francia Nemzeti Tömörülés EP-törvényhozója úgy értékelte, hogy az eredmény leckét ad a Bizottság elnökének alázatból, miután Ursula von der Leyen a múlt héten úgy foglalt állást: amint a magyar és a lengyel példa igazolja, Brüsszelnek megvannak az eszközei, ha az új olasz vezetés nem tartaná tiszteletben az EU normáit. A francia politikus szerint semmilyen fenyegetés nem képes feltartóztatni a demokráciát, Európa népei felemelik a fejüket és ismét a saját kezükbe veszik a sorsukat.

 

Die Welt

 

A német kormánykoalíció több EP-képviselője nagy aggállyal fogadta az olasz választás kimenetelét, de hasonló a visszhang Brüsszelben is. Félő ugyanis, hogy Meloni sikerével veszélybe kerülnek az EU alapjai és közös értékei – írja a jobboldali német lap, hozzátéve, hogy az egyik nagy dilemma az, vajon nem Orbán hátát erősíti-e a leendő olasz miniszterelnök.

Katharina Barley, az Európai Parlament német szociáldemokrata alelnöke arra figyelmeztet, hogy a győztes számára Orbán és Trump jelenti a politikai példaképet. És a választási hadjárat során tett mérsékelt kijelentései nem leplezhetik, hogy mostantól mekkora veszély leselkedik a konstruktív európai együttműködésre. Az autokraták egy lobbistával gazdagodnak az Unió Tanácsában.

Az európai zöldek társelnöke, Thomas Waitz úgy fogalmazott, hogy az EU leállhat, ha nincs összefogás az energia, a szankciók és a koronaválság ügyében. Meloni a nemzeti külön utat pártolja, miközben ha minden igaz, Olaszországot, a közösség 3. legnagyobb gazdaságát egy posztfasisztákból és szélsőjobbosokból álló kabinet irányítja majd. Ebből pedig katasztrófa származhat a kontinens számára.

A cikk megjegyzi, hogy Meloni kedvenc ellensége: Németország és félő, hogy Berlin-ellenes kritikája nyitott fülekre talál a lengyeleknél, görögöknél vagy a franciáknál. Az euró tovább gyengülhet, sőt, meg is inoghat, az euróövezet eladósodása viszont még jobban súlyosbodhat.

Vita várható az olasz gazdaság megújítása, valamint az uniós menekültpolitika kapcsán is. Meloni be van kötve Orbánhoz, Salvinival együtt osztja annak a véleményét, miszerint a nemzetállamoknak határozottabban fel kell lépniük Brüsszellel szemben. A magyar vezető súlya megnőne, ha Olaszország fontos kérdésekben megtámogatná a politikáját. Azon kívül nehezebben lehetne számon kérni rajta a jogállamiság betartását, mert Róma miatt egyre valószínűbbé válik, hogy nem sikerül keresztülvinni a szankciókat.

Putyin barátai miatt körülményesebbnek ígérkezik fenntartani az Oroszország elleni lépéseket is. Ezért Barley és Waitz felszólították Berlusconit, hogy mégse társuljon be Melonihoz és Salvinihez, mert Olaszországnak Európa-barát kormányra van szüksége. Nem pedig olyanra, amelyet egy posztfasiszta irányít. A német szociáldemokrata EP-képviselő drámainak nevezte, hogy az európai konzervatívok nevében Manfred Weber a Forza Italia mellett kampányolt, mint mondta, ez botrány. Hiszen az EPP elnöke antidemokraták mögé sorakozott fel és ezzel az EU-ellenes erőket segíti.

 

Süddeutsche Zeitung

 

A vezető német lap nagy szerencsének nevezi a tegnapi választások után, hogy Olaszországnak nagyobb szüksége van Európára, mint fordítva, és ezen a hangos szélsőjobb sem változtat. De Meloni otromba játékot folytat, amikor az EU-t támadja, hiszen mire ment volna országa, ha az Európai Központi Bank nem vásárolja meg garmadával az olasz államkötvényeket. Vagy mihez kezdene az újjáépítési alap 200 milliárdja nélkül, vagy ha a partnerek megelégelnék az őrületesen magas olasz közadósságot.

Nem kétséges persze, hogy az olaszok nettó befizetők, de azért bőven profitálnak a közösség szolidáris hozzáállásából. De hát ilyenek főként a jobboldali, nacionalista demagógok. És Meloni a kampány végén megint előkapta az unióellenességet, hogy még jobban részvételre ösztökélje híveit. Amikor azt mondta, hogy az európai jog nem írhatja felül a nemzeti szabályokat, Orbán Viktor szólt belőle, akit a cikk az európai szélsőjobb hasbeszélőjének nevez. Viszont Meloniról kiderült, hogy a mérsékelt vélemény nála csupán álarc, amely gyorsan lehullott.

A mindenkori olasz vezetés persze általában szívesen vajazta két oldalán a kenyeret, azaz sokszor folytatott kétkulacsos politikát, cserélte szövetségeseit, hogy szava ne vesszen el a nagyok koncertjében. Lehet ezt geopolitikai ravaszságnak is minősíteni, de mennyire volna körmönfont, ha Meloni most Orbán mögé állna be és kihívná maga ellen az európai rendszert? Az olaszok többet vesztenének, mint amennyit nyernének. Az Unió nélkül immár egyszerűen nem megy.

 

FAZ

 

A Nemzetközi Energiaügynökség vezetője szerint az EU jövője múlhat az energiaválságon. Mert ha az államok nem fognak össze és marakodnak a forrásokon, akkor vadnyugati viszonyok fenyegetnek. Fatih Birol szerint az pedig szörnyű gazdasági, és még szörnyűbb politikai következményekkel járna, ezért félre kell tenni a nemzeti önzést. De mintha a kormányok nem látnák át a helyzet súlyosságát. Ha az oroszok teljes gázstoppot rendelnek el, az a szükséges mennyiség 15 % -át érintené, amiből csakis közös erővel lehet megtalálni a kiutat.

A szakminiszterek azonban esetenként nyíltan megtagadják a szolidaritást és igyekeznek a Bizottság minden javaslatát kivételekkel körbebástyázni. Ez azért életveszélyes, mert itt a válság, az infláció hatalmas, ezért recesszió fenyeget. És a koordináció hiánya csak még jobban felnyomná a megoldás költségeit.

Azért is kockázatos továbbá, mert gyengíti az EU-t Oroszországgal szemben. Orbán egyébként is azzal játszik, hogy kifuttatja a szankciókat. A többieknek azonban még inkább állhatatosnak kell maradniuk az agresszorral szemben. Ez idáig látványosan sikerült, viszont ha a mostani állapotok kétséget ébresztenek az ügyben, hogy a továbbiakban sikerül-e összefogással rendezni a bajokat, a nagy bajokat vetít előre. 

A tét nagy. Haladást kell felmutatni, ha a közösség nem szeretné, hogy tovább erősödjenek az Orbán-féle illiberális demokraták, és a populisták, Svédországtól Olaszországig. Ezért nem szabad még tovább megterhelni az államok közti viszonyokat.

 

Der Standard

 

A magyar kormány jóformán az utolsó pillanatban nyomta be a Parlamentben azokat a korrupcióellenes javaslatokat, amelyek teljesítése esetén hozzájuthat az uniós támogatásokhoz. De az előterjesztések csupán a felszínen maradnak, megpróbálnak ily módon eleget tenni a Bizottság előírásainak.

Az ördög amúgy is a részletekben rejlik, és ha alaposabban szemügyre vesszük az előterjesztéseket, kitűnik, hogy azok jelentős hiányosságokat tartalmaznak. A leendő Integritás Hatóság pl. megvizsgálhatja és két hónapra leállíthatja a korrupciógyanús EU-s pályázatokat, de önállóan nem nyomozhat. Felkérheti az eljárás lefolytatására azt az ügyészséget, amely szilárdan Orbán embereinek a kezében van.

De a Bizottság egyébként sem tette túl magasra a lécet A tervezett magyar válaszlépésekkel kapcsolatban pedig Brüsszelben egyre gyakrabban lehet olyan jelzőket hallani, mint hogy dícséretes, vagy hogy figyelembe veszi az EU aggodalmait.

De még ilyen háttér mellett is komoly lyukakat találni a csomagban. Így pl. az ügyben, hogy milyen vagyonnyilatkozatot kell a politikusoknak tenniük, illetve mi legyen azokkal az alapítványokkal, amelyek nevére átírták a legtöbb egyetemet, és amelyeket a hatalomtól függő politikusok, valamint oligarchák vezetnek. Szóval olyan ez a korrupcióellenes harc, mintha homeopátiás mennyiségben adagolnák.

 

FAZ

 

Az újság úgy mutatja be Navracsics Tibort, mint aki ismeri mind a brüsszeli géptermet, de otthonosan mozog az erős ember orbáni hatalmi rendszerében is, ezért azt a feladatot kapta, hogy csuklópánt legyen Orbán számára az EU központjában és segítsen újra kinyitni a támogatás ajtaját. A Fidesz ennek érdekében már hozzálátott a maga penzumához, törvényt terjesztett elő a korrupcióellenes hatóság felállítására, és így tovább. A különleges megbízott találkozott a költségvetési biztossal és utalt arra, hogy egyes részleteket már tisztáztak is.

Emiatt notórius bírálók az EP-ben és másutt már idegesek. Attól tartanak, hogy Orbán megint megússza, hála a praktikáinak. Majd meglátjuk, mennyire komolyak a magyar lépések. Ugyanakkor a jelek szerint Navracsics számára már kijelölték a következő munkát: átlépett a KDNP-be, amely a Fidesz kilépése után is bent maradt az Európai Néppártban. Vagyis ezen a ponton is a zsanér szerepköre hárul rá.   

 

2022. szeptember 26.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Orbán elszámította magát

Brüsszellel birkózott és ez még sokba kerülhet neki. Mivel vonakodik végrehajtani a reformokat, veszélybe kerül az >

Tovább

Putyin szőnyegbombázásba kezd, ha a nyugat nem lép

A légi hadviselésben az oroszok vannak fölényben. Legelőször is igen sok gépet tudnak bevetni és Szíriában >

Tovább

Szorul a hurok Orbán Viktor körül

A Bizottság ma várhatóan azt kezdeményezi, hogy vonjanak meg sok-sok milliárdnyi szubvenciót Magyarországtól, habár a végső >

Tovább

Megbosszulta magát a kínai vakcina-nacionalizmus

A kormány nem volt hajlandó hatékony szereket beszerezni külföldről, a hazai gyártmányokról viszont bebizonyosodott, hogy csak >

Tovább

Méltóság és szabadság 2.0

Azt hiszem, elértük a mélypontot, de hosszú út vezetett idáig, és a gödörásásban sokan kivették a >

Tovább

Oroszország csak nyer azzal, ha veszít Ukrajnában

A Yale egyetem Közép- és Kelet-Európára szakosodott történész professzora Timothy Snyder úgy látja, hogy az ország >

Tovább

Nehammer Kurz nyomdokain

Nagyon úgy néz ki, hogy az osztrák kancellár az előd, Sebastian Kurz nyomába szegődik, mert újra >

Tovább

Katalin Volodimirnél

A magyar kormány maga ellen fordította NATO-szövetségeseit, mivel fenntartja baráti kapcsolatait a Kremllel, ám tegnap Novák >

Tovább

Hívei azt mondják, Orbán csak játszik

A biztosok következetesen fel akarnak lépni az urambátyám-rendszer ellen, illetve érvényt kívánnak szerezni a bíróságok függetlenségének. >

Tovább

A magyar határzárnak hála, virágzik az embercsempészet

A legtöbb delikvens Indiából és Tunéziából érkezik Belgrádba, nem is kell nekik beutazási engedély. Ezért az >

Tovább

Viktor, téged hidegre tettek, a brüsszeli bürokraták megkésve, de legyűrtek

Ezt hangsúlyozza a kommentár, miután több hónapos huzavona után a Bizottság elnöke úgy döntött, hogy szembeszáll >

Tovább

Infláció Magyarországon: helyszíni riport

Magyarországon az árak nap mint nap emelkednek, az üzletekben szüntelenül átírják az árcédulákat. Ezzel tért haza >

Tovább