2022. augusztus 13. szombat
Ma Ipoly, Ince, Vitália névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Az EU balkáni kísérletének tanulságai

Az EU balkáni kísérletének tanulságai

Az EU túlságosan is magára összpontosít, azért elveszti befolyását a konfliktus sújtotta periférián, így elsősorban Balkánon – állapítja meg Ivan Krasztev, a szófiai Liberális Stratégiai Központ igazgatója, a bécsi Humántudományi Intézet vezető kutatója. Úgy látja, hogy következésképpen már jó ideje esik szét a perem, ám most a háború miatt fel kell tenni egy-két kardinális kérdést a földrész eltelt 30 évéről. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

FT

 

Ha az új EU-tagokat vesszük, számukra bizonyosan az unió keleti bővítése volt az elmúlt időszak legfontosabb fejleménye. A Balkánon viszont a háborúk és kommunista rendszerek összeomlása után kialakuló vad etnikai nacionalizmus, a demokratizálódással együtt jelentkező erőszakos viszályok, etnikai tisztogatások jelentik a kulcsmomentumot.

Mindebből viszont az következik – hangsúlyozza a politológus -, hogy Brüsszel nem képes megbirkózni az ukrán válsággal, ha nem tudja levonni a megfelelő tanulságokat a „balkáni kísérletből”. Itt három kritikus leckét kell figyelembe venni:

1. Az európai integráció át tud alakítani államokat, de nem alkalmas arra, hogy államokat hozzon létre. Az EU arra szolgál, hogy meghaladja a 19. század nemzetállamait. Csakhogy a periférián működő nemzetállamokat kellett teremteni, és itt Brüsszel kudarcot vallott. A mostani szerb-koszovói határvillongás arra utal, hogy az Európa által hátrahagyott „befagyott megoldások” könnyen új viszályokat idézhetnek elő.

2. A korábbi kommunista szövetségi országok feloszlása hosszú és zavaros konfliktusokat eredményezett. Az egyik nagy veszély az így kialakult államok számára az elnéptelenedés. Bosznia a háború és az azt követő recesszió folytán elvesztette lakossága 40 %-át.

3. Abban a pillanatban, hogy véget érnek a harcok, a kontinens elveszti érdeklődését a periféria iránt. Az újjáépítés nem termel ki hősöket, nem vált ki erős érzelmeket.

 

Foreign Affairs

 

Az orosz invázió után Kína még jó ideig meg volt zavarodva, hogy mitévő is legyen, mert az apparátus nem tudta, mit jelent Hszi Csin-ping elnöknek az a kijelentése, hogy korlátlan az Oroszországgal fennálló partnerség, ám azóta Peking már stratégiát váltott és támadásba ment át. Így látja a helyzetet Bonny Lin és Jude Blanchette, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának két vezető Kína-szakértője.

A kínai vezetés számára természetesen az volna a legjobb, ha Moszkva kerekedne felül a háborúban, de az sem rossz, ha az USA és Európa jórészt hadfelszerelés nélkül maradna, mivel mindent Ukrajnának ad. Közben örömmel figyeli, hogy a gazdasági nehézségek miatt széteshet a nyugati egység. Ugyanakkor a „globális délen” nem csökkent Kína támogatottsága.

De a következtetés így is az, hogy a külső környezet veszélyesebbé vált a kínai törekvések szempontjából. Peking szerint mélyül a szakadék a nyugati demokráciák és a nem demokratikus kormányok között, utóbbiba beleértve Oroszországot és Kínát is. Az aggály az, hogy az Egyesült Államok szövetségeket köt a kínaiak feltartóztatására. És hogy az erősödő nemzetközi támogatás meghiúsítja az újraegyesítési terveket Tajvannal.

Az eredmény az, hogy az ázsiai nagyhatalom az eddiginél sokkal harciasabban igyekszik majd érvényesíteni az érdekeit és igyekszik megkerülni a Washington által kézben tartott nemzetközi diplomáciai ellenőrző pontokat.

Ehhez a keretet az új „globális biztonsági kezdeményezés” adja, amely jelzi, hogy Hszi próbálja aláásni a nemzetközi bizalmat az ügyben: képes-e még Amerika szavatolni a stabilitást a világban. Ezzel párhuzamosan azon van, hogy bizonyítsa: Kína biztos és kiszámítható erő. Viszont egyértelmű, hogy fennmarad az orosz-kínai stratégiai szövetség. Peking egyértelmű összefüggést lát a NATO növekvő európai jelenléte, illetve az USA által szorgalmazott új biztonsági partnerség között az Indiai-Csendes-óceáni térségben.

Ennek megfelelően a kínaiak villámgyorsan új együttműködési megállapodásokat kötnek főleg a „globális délen”, ami azért is kell nekik, hogy adott esetben ki tudják védeni a szankciókat, és hogy ne maradjanak magukra nehéz időkben. Ezzel párhuzamosan fokozott hangsúlyt helyeznek a Brics-közösségre, tehát Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika összefogására. Mindenképpen érdekes lesz látni, mennyire lesz képes fokozni a kooperációt Kína, Oroszország és Irán.

Az új kínai gondolkodásmódnak lényeges eleme a katonai erő, mivel Peking abból indul ki, hogy semmi megértést nem várhat a Nyugattól a maga biztonsági érdekei ügyében. És mivel a diplomácia nem hatékony, elszántsága bizonyítására szüksége lehet a fegyveres erőkre. Főleg Tajvan kapcsán. Ezért érkeznek igen éles figyelmeztetések a Pelosi-látogatás miatt.

Hiba volna lesöpörni az asztalról a kínai jelzéseket, mert könnyen beüthet egy hatalmas viszály. Viszont a pekingi tervek könnyen dugába dőlhetnek, mivel az országban minden Hszitől függ, és az ő óriási hatalomvágya, drámai túlterpeszkedése megfúrhatja az egész nagy stratégiát. Visszaüthet ugyanis, hogy egyre agresszívabb a szomszédokkal szemben, és emiatt jelentősen csökkenhet az együttműködés hajlandóság Kínával.

 

 

2022. augusztus 2.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

AZ FBI akciója, működik a jogállamiság

A Tagesanzeiger svájci újság a demokrácia életjelének nevezi, hogy az amerikai szövetségi rendőrség – a Fehér >

Tovább

Németország felébredt, hála az orosz elnöknek

Ezt állapítja meg az Economist vezércikke. Vlagyimir Putyin elkalkulálta magát Ukrajnában és megcibálta az alvó német >

Tovább

Németország Putyin nemzetközi nyomásának központjában

A német lakosság erőteljesen kiáll Ukrajna mellett és azt is támogatja, hogy szabaduljanak az orosz energiahordozóktól. >

Tovább

Putyin vabankot játszik Ukrajnában

A kínai államfő pedig fenyegetőzésbe kezdett Tajvan miatt - mindkettő azt mutatja, milyen veszedelmesek az autokraták. >

Tovább

Veszélyes fatalizmus az amerikai-kínai háborúval kapcsolatban

Tajvan miatt immár nem csupán lehetséges, hanem valószínű az amerikai-kínai fegyveres összecsapás. Gideon Rachman emlékeztet arra, >

Tovább

Merre tartanak az amerikai republikánusok?

Trump, aki imádja a nyilvánosságot, két órán keresztül ünnepeltette magát két napja Dallasban. Merthogy ezen a >

Tovább

Megoszthatja-e Putyin az uniót?

A háború minden egyes hónapjával csak nagyobbak lesznek a repedések az unión belül. Ám ha Oroszország >

Tovább

A szélsőjobbos populisták immár előjönnek a rasszista lomtárból

Nyina Hruscsova úgy értékeli Orbán Viktor jó egy héttel ezelőtt állásfoglalását a fajok keveredésének elutasításáról, hogy >

Tovább

A posztmodern önkényúr

Tehát aki nem teljesen autokrata, de már messzire került a demokráciától. Ám nemrégiben nyilvánosan bevállalta azt >

Tovább

Boldog hétköznapok a fajvédő kormányzó országában

Így telnek boldog gondtalanságban a forró nyári hónapok Magyarországon, milliók elégedettek azzal a tudattal, hogy ők >

Tovább

Ki kit szankcionál?

A válság okait elemezve ellenben sokatmondó, hogy az árak akkor ugrottak meg, amikor Moszkva június közepén >

Tovább

Madarat tolláról...

Ezért amikor a média beszámol majd a mai Orbán-beszédről, nem szabad megfeledkeznie arról, hogy a magyar >

Tovább