2022. augusztus 13. szombat
Ma Ipoly, Ince, Vitália névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A gulyás tekintélyelvűség

A gulyás tekintélyelvűség

Ha nagy volt a felzúdulás, mindig mondhatta, hogy á, nem is úgy van az, de szép sutyiban a maga céljainak megfelelően alakította át az egész rendszert. Az eredmény: gulyás tekintélyelvűség. Épp ezért érdekes mostani tusványosi szereplése, mert nem világos, hogy kisiklásról, vagy netán arról van-e szó, hogy ez irányú politikája a jövőben egyértelműbb lesz. Egy kicsiny országot irányít, de legalábbis Amerikában nagyon odafigyelnek rá. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Die Presse

 

Egy hét elteltével a Bizottság elnöke is reagált Orbán rasszista megnyilvánulására, de akárcsak két helyettese, ő sem említette név szerint a magyar vezetőt, a bírálatot becsomagolta. Ursula von der Leyen kijelentette az egyik szlovák internetes portálnak, hogy az EU az egyenlőségen és a tolerancián alapul. Ezek az értékek egységesek és nem képezik vita tárgyát.

Továbbá, hogy az összes tagállam elkötelezte magát a közös elvek mellett. Aki azonban a faj alapján diszkriminál, az lábbal tapod ezeken a normákon, ideértve az igazságosságot és a tisztességet, amiket pedig európai és nemzetközi szerződések rögzítenek. Lehet róluk vitatkozni, de alkudozni nem. Ugyanakkor nem ment bele kifejezetten Orbán Viktor rasszista előadásába.

 

Bloomberg

 

Orbán nem akar kevert fajú európaiakat, de vajon ezt fogja mondani csütörtökön Dallasban, az amerikai jobboldal fórumán is? Ha a tengerentúli Konzervatív Szövetség hőst akar faragni a magyar erős emberből, akkor ajánlatos volna legalább az ügyben őszintének lennie, amit ez az ember képvisel. Merthogy a múlt héten megdöbbentően nyíltan előadta azt, amit idáig csupán sugallt a saját bázisa számára. A kisiklás, már ha az volt, figyelemre méltó, messze Magyarországon, Románián, de még az EU-n túl is.

A politikus ugyanis mindenütt egyfajta bálvány és zászlóvivő lett a populisták és önjelölt diktátorok számára, Bolsonarótól kezdve, Trumpig. Mint a demagógoknak általában, neki is jól jön, ha erősödik ismertsége a politikában és a sajtóban. Pl. hogy eljárás van ellene folyamatban a jogállami normák megszegése miatt Európában, az gyalázat a szélsőjobb szerint, amelynek szemében azonban ezáltal csak még fényesebben ragyog Orbán csillaga. 

A Trump-félék azt szeretik benne, hogy mondandója liberális- és elitellenes, és hogy ezt indulatosan, kihívóan közli. Megveti a demokrácia multikulturális, toleráns, sokszínű változatát, neki a homogén, keresztény-nacionalista válfaj az eszményi. Esetében a keresztény azt jelenti: nem muzulmán. De nekiment az LMBT-közösségnek is, és szavaiban mindig ott bujkál az antiszemitizmus, lásd a fő mumust, Sorost. Állandóan rájátszik az ősi, zsidóellenes közhelyekre. 

Eddig azonban mindig gondosan ügyelt arra, hogy hagyjon lehetőséget visszakozni, de ez vonatkozik arra is, hogy elfoglalta a politikát, a médiát, az oktatást, a bíróságokat és a civil társadalmat. Ő nem az aki, rohamot szervez a Parlament ellen. Egy évtizedet töltött azzal, hogy gyanús törvényeket léptessen életbe, újraírja az alkotmányt, megváltoztassa a választási rendszert, pozícióba helyezze a vazallusokat.

Ha nagy volt a felzúdulás, mindig mondhatta, hogy á, nem is úgy van az, de szép sutyiban a maga céljainak megfelelően alakította át az egész rendszert. Az eredmény: gulyás tekintélyelvűség. Épp ezért érdekes mostani tusványosi szereplése, mert nem világos, hogy kisiklásról, vagy netán arról van-e szó, hogy ez irányú politikája a jövőben egyértelműbb lesz. Egy kicsiny országot irányít, de legalábbis Amerikában nagyon odafigyelnek rá.

 

Guardian

 

Egyre nagyobb riadalom, mivel Orbán a héten színtiszta náci retorikával készül fellépni az USÁ-ban. Hegedűs Zsuzsa megerősítette a lapnak, hogy elfogadja a politikus bécsi magyarázatát Tusványosról, ám ő maga zsidó és nemzedékének az a feladata, hogy felszólaljon az ilyen jelenségek ellen, mert látnivaló, hogy mi történik. Nem csupán a zsidókkal, hanem például Ruandában. Az etnikai gyűlölet népirtáshoz vezet. És amikor az emberek kétségbe vannak esve, akkor sokkal könnyebb mozgósítani a gyűlöletest.

A budapesti tudósítás felidézi, hogy a miniszterelnök főként 2015 óta sűrűn folyamodik szélsőjobbos retorikához, többször is támadta Sorost, amit széles körben antiszemita kampánynak minősítettek. A politikus számára táptalan az ellentmondás. Ugyanakkor bevándorlás-ellenessége és az LMBT-jogok elutasítása folytán a nemzetközi jobboldal kedvence lett.

Ezúttal azonban a szokásosnál hevesebb reakció fogadta tézisét a fajkeveredésről. Dani Dajan, a jeruzsálemi Yad Vasehm igazgatója a kijelentést párhuzamba állította a náci múlttal, kiemelve, hogy a történelem megtanította: az ilyen kijelentéseket gyorsan és közvetlenül vissza kell utasítani. A heves tiltakozás alighanem meglepetésként érte Orbánt, erről árulkodik, hogy szokatlan módon meghátrált.

Ám nem valószínű, hogy az amerikai jobboldalon sokakat felháborítana tusványosi szereplése. Rick Wilson, a republikánusok egyik korábbi ideológusa, az egyik Trump-ellenes akcióbizottság társalapítója úgy látja, hogy a republikánusok igencsak radikalizálódtak, ma már a már a derékhad elfogadja a nagy lakosságcsere-elméletet.

Tim Miller, a „Republikánus Szavazók Trump Ellen” korábbi politikai igazgatója úgy ítéli meg, hogy Orbánról úgy tartják: elutasítja Európát, a bevándorlást, az elitet, a woke-ot, ez pedig igen népszerűvé teszi a republikánusok szemében. A magyar kormánybarát média ugyanakkor keményen dolgozik azon, hogy a bírálatokat úgy állítsa be: azok pártosak és nem számítanak.

 

Spiegel

 

Rajtavesztett az osztrák kancellár, hogy meghívta Orbán Viktort. A peches Karl Nehammer a migráció kapcsán akart jó pontokat szerezni a tárgyalással, ám hatalmas vihart kavart a politikában, illetve a sajtóban, amit a vendég a holokauszt, illetve a fajok keveredése kapcsán kifejtett. Ellopta a showt. Lecke a javából, hogy mi történik akkor, ha valaki ok nélkül fórumot ad egy ilyen demagógnak.

A házigazda időnként ügyetlen zöldfülűnek tűnt a rutinos vendég mellett. Nehammer elvileg a tisztességes, szolidáris Európát testesítette meg, de mind jobban lepattant a másikról, akit nem érdekeltek az olyan szabályok, amelyek nem hoznak semmit a konyhájára. Nyomatta a saját szövegét, az EU rovására, gátlástalanul, ahogy az már csak szokott lenni esetében. Teljesen átvette az irányítást – miközben a helyszín az osztrák Kancellária volt.

A vendéglátó próbált ugyan kapálózni, de teljesen tehetetlennek bizonyult a másik súlyos téziseivel és a pimaszul elővezetett szörnyűségekkel szemben, lásd, hogy felmondta az európai szolidaritást. Miközben nyugati pénz ömlik országába, ahol nyíltan leépíti a demokráciát és grasszál a korrupció a hatalom legfelső köreiben. De Nehammer ilyesmivel nem akarta háborgatni. 

Tanácstalansága egyértelműen kiderült, hiszen akkor sem mondott ellen, amikor magyar kollégája teljesen kifordította a tényeket, és azt állította, hogy félreértették mind a holokauszt ügyében eleresztett vicc, mint a fajok keveredése kapcsán. Pedig csak azt kellett volna megemlíteni, amit Hegedűs Zsuzsa mondott, vagy utalhatott volna a Soros elleni kampányra.

Orbán egy szóval nem kifogásolta Putyint és a háborút, és szikrányi részvétet nem mutatott az ukrán áldozatok iránt. Nehammer ezt is hagyta. Az újságírók pedig nem tudtak kérdezni, mert a szervezők nem engedték. Vagyis a sajtótájékoztató abból állt, hogy a két politikus kinyilatkoztatta, amit akar, ám ez szegénységi bizonyítvány, tekintve, hogy Magyarországon a hatalom irányítja a médiát.

 

Politico

 

Európa a háború miatt ismét vizsgázik szolidaritásból, ám Magyarország teljesen beállt Oroszország mögé. Orbán Viktor kifejtette, hogy az EU tüdőn lőtte magát a szankciókkal, majd Moszkvába küldte külügyminiszterét újabb gázvásárlás igényével. És az sem jó hír ebből a szempontból, hogy összeomlott a Draghi vezette olasz kormány. Mindezt Jean Pisani-Ferry, a brüsszeli Breugel elemző intézet vezető kutatója, az Európai Egyetem Intézet tanszékvezetője fejti ki.

Emlékeztet arra, hogy a szolidaritás alapelv az unióban, ám igencsak sokat ártott neki a 2010-es pénzügyi válság. A tanulságok felbukkantak már a járvány felbukkanása után, de az orosz agresszió csak még jobban feladta a leckét a tagállamoknak. A terhek nem egyenlően oszlanak el, mint ahogy különböző szintű a gázfüggés mértéke is.

Az alapvető eltérés azonban az a korábbi fenyegetésekhez képest, hogy Putyin személyében ezúttal egy külső ellenség bukkant fel, aki nem csinál titkot abból, hogy próbálja kihasználni a tagországok között, illetve az egyes államokban meglévő ellentéteket. Végső célja a közösség megsemmisítése. Ennek érdekében elzárja a gázcsapot Oroszország ellenségei számára, viszont megjutalmazza a szövetségeseket, így Magyarországot.

Energia ügyben ugyanakkor erősen hiányos a szolidaritás a földrészen. A Bizottság takarékossági javaslatát erősen felvizezték, tele van kivételekkel. Úgyhogy érdemes megfontolni, amit Benjamin Franklin mondott 1776-ban, a Függetlenségi Nyilatkozat aláírásakor: Össze kell fognunk, mert különben nagy valószínűséggel külön-külön fogunk lógni.

 

2022. július 31.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

AZ FBI akciója, működik a jogállamiság

A Tagesanzeiger svájci újság a demokrácia életjelének nevezi, hogy az amerikai szövetségi rendőrség – a Fehér >

Tovább

Németország felébredt, hála az orosz elnöknek

Ezt állapítja meg az Economist vezércikke. Vlagyimir Putyin elkalkulálta magát Ukrajnában és megcibálta az alvó német >

Tovább

Németország Putyin nemzetközi nyomásának központjában

A német lakosság erőteljesen kiáll Ukrajna mellett és azt is támogatja, hogy szabaduljanak az orosz energiahordozóktól. >

Tovább

Putyin vabankot játszik Ukrajnában

A kínai államfő pedig fenyegetőzésbe kezdett Tajvan miatt - mindkettő azt mutatja, milyen veszedelmesek az autokraták. >

Tovább

Veszélyes fatalizmus az amerikai-kínai háborúval kapcsolatban

Tajvan miatt immár nem csupán lehetséges, hanem valószínű az amerikai-kínai fegyveres összecsapás. Gideon Rachman emlékeztet arra, >

Tovább

Merre tartanak az amerikai republikánusok?

Trump, aki imádja a nyilvánosságot, két órán keresztül ünnepeltette magát két napja Dallasban. Merthogy ezen a >

Tovább

Megoszthatja-e Putyin az uniót?

A háború minden egyes hónapjával csak nagyobbak lesznek a repedések az unión belül. Ám ha Oroszország >

Tovább

A szélsőjobbos populisták immár előjönnek a rasszista lomtárból

Nyina Hruscsova úgy értékeli Orbán Viktor jó egy héttel ezelőtt állásfoglalását a fajok keveredésének elutasításáról, hogy >

Tovább

A posztmodern önkényúr

Tehát aki nem teljesen autokrata, de már messzire került a demokráciától. Ám nemrégiben nyilvánosan bevállalta azt >

Tovább

Boldog hétköznapok a fajvédő kormányzó országában

Így telnek boldog gondtalanságban a forró nyári hónapok Magyarországon, milliók elégedettek azzal a tudattal, hogy ők >

Tovább

Ki kit szankcionál?

A válság okait elemezve ellenben sokatmondó, hogy az árak akkor ugrottak meg, amikor Moszkva június közepén >

Tovább

Madarat tolláról...

Ezért amikor a média beszámol majd a mai Orbán-beszédről, nem szabad megfeledkeznie arról, hogy a magyar >

Tovább