2022. augusztus 13. szombat
Ma Ipoly, Ince, Vitália névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Putyin, a diktátor titokban abban reménykedik a világ belefárad a háborúba

Putyin, a diktátor titokban abban reménykedik a világ belefárad a háborúba

Erre vannak is jelek, ám a demokratikus közösségnek nem szabad megelégednie a szolidaritási nyilatkozatokkal: sürgősen további fegyvereket kell küldenie, illetve jelentős anyagi támogatást kell nyújtania. De az tény, hogy a nyugati híradásokban a szétbombázott házakat és óvodákat, a halottakat és sebesülteket megörökítő képek helyett a híradók egyre inkább az inflációval és az új koronahullámmal foglalkoznak. A demokratikus világnak elhúzódó válságra kell felkészülnie. Szerencsés, hogy az amerikai vezetés idáig viszonylag határozottan jelentős fegyverküldeményt juttatott el Kijevbe. Hogy ez a segítőszándék akkor is fennmarad-e ha az időközi választásokon a várakozásoknak megfelelően alulmarad a Biden-kormányzat, az teljesen bizonytalan.   A fegyverek arra szolgálnak, hogy az agresszor veszteségei az elviselhetetlenségig fokozódjanak, és ily módon lehetetlenné váljon az ország teljes feldarabolása. A tudatosan gerjesztett Ukrajna-csömör és a ködös fegyverszüneti felhívások kizárólag Putyin kezére játszanak. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

CNN

 

Szijjártó Péter megerősítette, hogy igen szoros az együttműködés a magyar kormány és az amerikai Republikánus Párt között, a többi közt a multikra kivetendő adók ügyében, amelyet mint ismeretes, az Orbán-kabinet az utolsó pillanatban megtorpedózott, pedig csaknem 140 állam csatlakozott hozzá. A külügyminiszter annak a Christiane Amanpournak nyilatkozott, akivel nem egészen egy éve igen emlékezetes csörtét vívott a tengerentúli hírtelevízióban. Örömét fejezte ki, hogy szövetségesén keresztül Magyarország ilyen nagy befolyást gyakorol az amerikai politikára, és jelezte, hogy a magyar vezetés a republikánusoknak szurkol a közelgő választások előtt.

Egyben cáfolta, hogy az olajvásárlások folytatásával a magyar fél az orosz elnököt támogatná, még akkor sem, ha az a bevételeket köztudomásúlag a háború folytatására költi. Azzal érvelt, hogy itt nem politikai, erkölcsi, vagy ideológiai kérdésről van szó. A dolog egyszerűen úgy áll, hogy a magyar kormány nem tud máshonnan energiahordozót beszerezni az orosz forrás kiváltására, azaz ha lemond a Barátság vezetéken át érkező szénhidrogénről, azzal hatalmas károkat okozna a gazdaságnak. Az átálláshoz még pár év szükséges.

 

Euractiv

 

Szlovákia ugyan a következő egy évre átvette a Visegrádi Csoport vezetését, ám a négy tag közti diplomáciai ellentétek miatt a pozsonyi külügyminisztérium azt közölte, hogy a diplomáciai témákat szordínóval kívánja kezelni. A viszály forrása Oroszország illetve a háború kérdése, és miután Magyarország kitart Moszkva mellett, márciusban lemondták a védelmi miniszterek budapesti tanácskozását. Ezen felül a magyar kormányt azzal vádolják, hogy saját céljaira igyekszik kihasználni a regionális együttműködési fórumot. Egyébként a szlovák diplomácia vezetője külön is bejelentette, hogy a körülmények folytán nem akar nagy hangsúlyt fektetni a V4-ek külügyeire.

 

Neue Kronen Zeitung

 

A szélsőséges Osztrák Szabadságpárt vezére azon van, hogy országa szálljon ki az oroszellenes szankciókból és inkább Magyarországgal lépjen érdekszövetségre, a „moralizáló képmutatók”, értsd az EU ellenében. Herbert Kickl azzal érvelt, hogy meg kell akadályozni a még nagyobb válságot, miközben Ausztria – semleges államként – szerinte „gazdasági háborúban” vesz részt.

Az FPÖ követelésére a kormány a Nemzetbiztonsági Tanács zárt ajtók mögött tartott ülésén tájékoztatta a parlamenti ellenzéki pártokat az energiahelyzetről, a gáztározók feltöltöttségéről és a további szállításokról. A kancellár csak ma számol be a közvéleménynek az ott elhangzottakról, ám a szabadságpártiak helyettes frakcióvezetője elárulta, hogy a tanácskozás érzelmektől túlfűtött volt, Karl Nehammer kancellár többször is felemelte a hangját. Ám arra nem reagált, amit a radikális párt követel, hogy ti. szüntessék meg a megtorló intézkedéseket Moszkva ellen.

 

Der Standard

 

Paul Lendvai úgy látja, hogy Putyin, a diktátor titokban abban reménykedik a világ belefárad a háborúba, amire vannak is jelek, ám a demokratikus közösségnek nem szabad megelégednie a szolidaritási nyilatkozatokkal: sürgősen további fegyvereket kell küldenie, illetve jelentős anyagi támogatást kell nyújtania. De az tény, hogy a nyugati híradásokban a szétbombázott házakat és óvodákat, a halottakat és sebesülteket megörökítő képek helyett a híradók egyre inkább az inflációval és az új koronahullámmal foglalkoznak.

Zelenszkij elnök, amikor további segítséget sürget, csak zavarja mindazokat, akik próbálják a fejüket a homokba dugni, ezért egyre gyakrabban bírálják a politikust. A baltiak és a lengyelek azonban pontosan tudják, hogy amikor a támadó átáll megsemmisítő állóháborúra, akkor más szabad nemzetek túlélése is veszélybe kerül.

Az EU, a G7-ek és a NATO összefogást hangoztató közleményei nem leplezhetik, hogy az orosz önkényuralom képes folytatni az offenzívát, ami nem csupán a szankciókban meglévő kiskapuk következménye. A demokratikus világnak elhúzódó válságra kell felkészülnie. Szerencsés, hogy az amerikai vezetés idáig viszonylag határozottan jelentős fegyverküldeményt juttatott el Kijevbe. Hogy ez a segítőszándék akkor is fennmarad-e ha az időközi választásokon a várakozásoknak megfelelően alulmarad a Biden-kormányzat, az teljesen bizonytalan.  

A fegyverek arra szolgálnak, hogy az agresszor veszteségei az elviselhetetlenségig fokozódjanak, és ily módon lehetetlenné váljon az ország teljes feldarabolása. A tudatosan gerjesztett Ukrajna-csömör és a ködös fegyverszüneti felhívások kizárólag Putyin kezére játszanak.

 

FAZ

 

A balatoni idegenforgalom a háború nyertesei közé tartozik, a kilátások remekek, a nagy lelkesedést csupán a munkaerőhiány fogja vissza. Ezt jelentette Tihanyból az újság kiküldött tudósítója, aki azt tapasztalta, hogy a forint rohamos értékvesztése folytán a magyarok nemigen mennek nyugatra nyaralni, annál inkább megéri a németeknek és az osztrákoknak, hogy a tónál töltsék el a szabadságot. Egy négytagú család egy hétre simán kijön ezer euróból félpanzióval. Ezzel együtt egyre csökken a német nyelvterületről érkező vendégek száma.

Az ukránok és az oroszok az elmúlt években sok vizet nem zavartak vendégként, ám a régió a magas árakon keresztül így is megérzi a háború hatását. Az infláció az idén alighanem kétszámjegyű lesz, ami beindította a bérspirált. Az alkalmazottakat azonban így is lasszóval kellett fogni, viszont az emelkedő kereseteket egyelőre érvényesíteni lehet az árakban.

A környéknek a klímaváltozás is kapóra jön, mert egyre több a napos, esőmentes napok számra. Így sok szálloda egész éven át nyitva tart, mind több a gigantikus építkezés a vendéglátásban – javarészt európai pénzekből. Sok a magyar, bár az egy főre vetített jövedelem, vásárlóerő paritáson számolva, csupán a német szint kétharmada. De azért ők is szívesen fizetnek többet egy jó szállásért, ételért, wellnessért és egyéb szórakozásért.

Tihanyban most nyílt meg egy luxushotel, az előtte parkoló Porschék, Bentleyk és Range Roverek arra utalnak, hogy ott nem éppen a legszegényebbek pihennek. Az ár szobánként 250 és 500 euró között van.

 

Hogy mennyire, azt mutatja, hogy a pártvezetés egyik régi motorosa, aki évtizedek óta bizalmi figurának számít a háttérben, ezúttal nyilvánosan kiállt és cáfolta, amit Johnson állított a frakciófegyelemért felelős, ám szexuális botrányba keveredett tisztségviselő ügyében.

Az elmúlt öt napban jobb sorsra érdemes miniszterek ismét azt a megbízást kapták, hogy álljanak a kamerák elé, csináljanak bolondot magukból és védjék a védhetetlent. A konzervatív képviselők zöme úgy gondolja, hogy a kormányfő nem maradhat, hiszen már a legutóbbi bizalmi szavazást is csak úgy vészelte át, hogy mellé álltak olyanok, akik a hatalomtól kapják a fizetésüket.  A pótválasztáson beütött katasztrofális vereség pedig arról árulkodik, hogy a tagság milyen mértékben ábrándult ki Johnsonból.

Nagy-Britannia jobb kormányfőt érdemel, semmint egy olyat, aki köznevetség tárgya, és egy sodródó kabinetet próbál irányítani – gazdasági válság idején. Saját tekintélyük megőrzése érdekében most más minisztereknek is be kell dobniuk a törülközőt. Meg kell mutatniuk Johnsonnak, mi a helyzet: ideje végképp lejárt.

 

2022. július 6.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

AZ FBI akciója, működik a jogállamiság

A Tagesanzeiger svájci újság a demokrácia életjelének nevezi, hogy az amerikai szövetségi rendőrség – a Fehér >

Tovább

Németország felébredt, hála az orosz elnöknek

Ezt állapítja meg az Economist vezércikke. Vlagyimir Putyin elkalkulálta magát Ukrajnában és megcibálta az alvó német >

Tovább

Németország Putyin nemzetközi nyomásának központjában

A német lakosság erőteljesen kiáll Ukrajna mellett és azt is támogatja, hogy szabaduljanak az orosz energiahordozóktól. >

Tovább

Putyin vabankot játszik Ukrajnában

A kínai államfő pedig fenyegetőzésbe kezdett Tajvan miatt - mindkettő azt mutatja, milyen veszedelmesek az autokraták. >

Tovább

Veszélyes fatalizmus az amerikai-kínai háborúval kapcsolatban

Tajvan miatt immár nem csupán lehetséges, hanem valószínű az amerikai-kínai fegyveres összecsapás. Gideon Rachman emlékeztet arra, >

Tovább

Merre tartanak az amerikai republikánusok?

Trump, aki imádja a nyilvánosságot, két órán keresztül ünnepeltette magát két napja Dallasban. Merthogy ezen a >

Tovább

Megoszthatja-e Putyin az uniót?

A háború minden egyes hónapjával csak nagyobbak lesznek a repedések az unión belül. Ám ha Oroszország >

Tovább

A szélsőjobbos populisták immár előjönnek a rasszista lomtárból

Nyina Hruscsova úgy értékeli Orbán Viktor jó egy héttel ezelőtt állásfoglalását a fajok keveredésének elutasításáról, hogy >

Tovább

A posztmodern önkényúr

Tehát aki nem teljesen autokrata, de már messzire került a demokráciától. Ám nemrégiben nyilvánosan bevállalta azt >

Tovább

Boldog hétköznapok a fajvédő kormányzó országában

Így telnek boldog gondtalanságban a forró nyári hónapok Magyarországon, milliók elégedettek azzal a tudattal, hogy ők >

Tovább

Ki kit szankcionál?

A válság okait elemezve ellenben sokatmondó, hogy az árak akkor ugrottak meg, amikor Moszkva június közepén >

Tovább

Madarat tolláról...

Ezért amikor a média beszámol majd a mai Orbán-beszédről, nem szabad megfeledkeznie arról, hogy a magyar >

Tovább