2022. augusztus 13. szombat
Ma Ipoly, Ince, Vitália névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

„Szélsőjobb: tánc a vulkánon”

„Szélsőjobb: tánc a vulkánon”

Trump, Brexit, Magyarország, Lengyelország, Brazília és most még a Marine Le Pen-féle párt is 89 képviselőt küld a francia törvényhozásba – a gyűlölet erősödik, de ennek az egész világ a vesztese. Semmit nem okulunk a történelemből – figyelmezte Tania de Montaigne francia írónő. A cikk „Szélsőjobb: tánc a vulkánon” címmel rámutat, hogy jelenségben semmi új nincsen, mindig ugyanaz ismétlődik. Mert amikor a gyűlölet teret nyer, akkor mindenki csak veszít. És a végén csak a gyűlölet nyer. Mindenki becsukja a szemét és hallgat, túlságosan is csak azzal törődik, hogy eredményes legyen számára a választás. Kényelemből, ostobaságból vagy sima cinizmusból a félelem szótárát használjuk, a tűzzel játszunk. És a végén a félelem nyer. A reménytelenség. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Wall Street Journal

 

Magyarország megtorpedózta a multikra kivetendő globális minimumadót, de az amerikai törvényhozás szintén akadályokat emel a megállapodás útjába. Ugyanakkor az EU és az USA igyekszik új lendületet adni a megrekedt tervezetnek. A magyar akadékoskodás azt jelenti, hogy kútba esett az unió terve, így nem tudja másfél év múlva életbe léptetni a szabályozást, pedig a 26-ok támogatnák. Ez meglehetősen nagy felháborodást keltett több nagy tagállamban.

Emmanuel Macron személyesen beszélt a kérdésről pénteken, az európai csúcs második napján Orbán Viktorral, majd bejelentette, hogy a többiek szeretnék elérni a magyar vétó feloldását, de ennek érdekében csak egy bizonyos határig hajlandóak elmenni. Szijjártó Péter pedig azt közölte, hogy a téma napirendre kerül most szerdán és csütörtökön, a NATO madridi csúcskonferenciáján is, ami azért nem szokványos.

Az Orbán-kormány országgyűlési határozattal erősítette meg a maga pozícióját. A hivatalos érv az, hogy az orosz agresszió bizonytalanná tette Európában a gazdasági kilátásokat, ezért az idő most nem alkalmas az adóemelésre. De az is belefér, hogy a hatalom csupán más területeken igyekszik engedményeket kicsikarni Brüsszeltől.

Ron Kind amerikai republikánus szenátor úgy nyilatkozott, hogy a magyarok és a lengyelek nyilvánvalóan szeretnének valamit elérni és éppen most fogalmazzák meg, hogy mit.

 

FT

 

Németország a maga diplomáciai peresztrojkájával küszködik, mert szakított ugyan Merkel Oroszország-politikájával, ám csak nagyon nehezen tudja formába önteni, hogy mit is akar. Így látja a helyzetet vendégkommentárjában Sylvie Kauffmann, a Le Monde volt főszerkesztője, a berlini Robert Bosch Akadémia kutatója.

Scholz ugyan a háború kirobbanása után meghirdette a fordulatot, ami magába foglalta, hogy plusz 100 milliárd euróból fejlesztik a hadsereget, illetve a GDP 2 %-át fordítják a védelemre, ám a németek egyelőre nemigen tudják, hová vezet ez az út. Az orosz invázió megrázta Európát, de még nagyobb törést okozott a német politikában, mert annak kulcseleme a Moszkvához fűződő viszony. Így most át kell értékelnie az energiapolitikáját, a biztonsági stratégiát, valamint az ország szerepét a világban.

Ám mivel Vlagyimir Putyin elzárja a gázcsapokat, Berlin a hiánnyal szembesül és véget akar  vetni az energiafüggésnek. A gazdasági miniszter kijelentette, hogy ez a szabadság ára. De a közvéleménynek is át kell állnia az új pályára. A német diplomácia vezetője ezért jelezte, hogy hamarosan nyilvános vita kezdődik az ország első nemzetbiztonsági stratégiájáról. Berlinben illetékesek azt hangoztatják, hogy a fordulat tanulási folyamatot jelent, ám Európának erre jelenleg nincsen ideje.

 

Libération

 

Trump, Brexit, Magyarország, Lengyelország, Brazília és most még a Marine Le Pen-féle párt is 89 képviselőt küld a francia törvényhozásba – a gyűlölet erősödik, de ennek az egész világ a vesztese. Semmit nem okulunk a történelemből – figyelmezte Tania de Montaigne francia írónő. A cikk „Szélsőjobb: tánc a vulkánon” címmel rámutat, hogy jelenségben semmi új nincsen, mindig ugyanaz ismétlődik. Mert amikor a gyűlölet teret nyer, akkor mindenki csak veszít. És a végén csak a gyűlölet nyer.

Mindenki becsukja a szemét és hallgat, túlságosan is csak azzal törődik, hogy eredményes legyen számára a választás. Kényelemből, ostobaságból vagy sima cinizmusból a félelem szótárát használjuk, a tűzzel játszunk. És a végén a félelem nyer. A reménytelenség.

Amíg a képviselőjelöltek a közösségi hálón egymással tusáztak, a való világban elvégezte a magáét a gyűlölet. Hangtalanul dolgozott, sok ember lelkébe hatolt be, elvette az éleslátást és a végén ott maradt a varászformula: a másik ellenség. A szerző idézi Pierre Mendés France néhai miniszterelnököt, aki azt mondta: „A demokrácia sokkal több, mint a választások megtartása és a többségi kormányzás. Egyfajta etika, gátlás, erkölcsi kódex”. Ezt a gondolatot útjelzőként kellene használni.   

 

FAZ

 

A konzervatív lap úgy látja, hogy visszaütött a Nyugat olajbojkottja, mert Oroszország szép hasznot zsebel be az emelkedő árakból. Ennek ellensúlyozására nem rossz ötlet, amit a G7-es csúcson is megvitattak, hogy ti. a nyugati vevők csak a minimális árat fizessék Moszkvának, ám a döntés előtt számba kell venni a lehetséges következményeket.

Az elszántság meglehetősen nagy, csak egy-két eltérő véleményt lehet hallani, lásd Magyarországot, de ő itt nem rúg labdába. Viszont módosított nézetein Németország, amely a franciákkal együtt éveken át meggátolta, hogy a fejlett demokráciák hatékony választ adjanak a putyini revizionizmusra Enélkül most nehéz lett volna egységes álláspontot kialakítani az EU-ban és a NATO-ban.

A tényleges helyzethez hozzátartozik, hogy a szankciók még nem fejtették ki hatásukat a várt mértékben. Viszont Putyin a maga módján üdvözölte a legfejlettebb államok vezetőinek bajorországi tanácskozását: rakétákat lőtt ki több ukrán városra. Már megszokott tőle, hogy kijátssza a nukleáris kártyát is. Ez ugyan semmit nem segít neki az Észak-Atlanti Szövetség ellen, ám visszahozza a hasadófegyvereket a világpolitikába, ami még egy atomhatalomtól sem bölcs húzás. A következmények messze túlmehetnek Ukrajnán és Európán.

 

Neue Kronen Zeitung

 

További 55 rendőrt vezényel Ausztria a magyar határra, mert egyre erősödik az illegális migránshullám. Szombaton éjfél és délelőtt 10 óra között egyedül Felsőpulya (Oberpullendorf) környékén 130 embert fogtak el. Így számuk az idén már elérte a 17 600-at, de az adat a nyáron várhatóan csak még tovább nő. A belügyminiszter ugyanakkor azt is bejelentette, hogy az eddigi 30-ról 50-re emelik az osztrák kontingens létszámát a magyar-szerb határon, mert igyekeznek már az EU külső védvonalán feltartóztatni a hullámot. E célból két újabb drónnal, valamint egy hőkamerával felszerelt mikrobusszal is ellátják az egységet.

 

2022. június 27.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

AZ FBI akciója, működik a jogállamiság

A Tagesanzeiger svájci újság a demokrácia életjelének nevezi, hogy az amerikai szövetségi rendőrség – a Fehér >

Tovább

Németország felébredt, hála az orosz elnöknek

Ezt állapítja meg az Economist vezércikke. Vlagyimir Putyin elkalkulálta magát Ukrajnában és megcibálta az alvó német >

Tovább

Németország Putyin nemzetközi nyomásának központjában

A német lakosság erőteljesen kiáll Ukrajna mellett és azt is támogatja, hogy szabaduljanak az orosz energiahordozóktól. >

Tovább

Putyin vabankot játszik Ukrajnában

A kínai államfő pedig fenyegetőzésbe kezdett Tajvan miatt - mindkettő azt mutatja, milyen veszedelmesek az autokraták. >

Tovább

Veszélyes fatalizmus az amerikai-kínai háborúval kapcsolatban

Tajvan miatt immár nem csupán lehetséges, hanem valószínű az amerikai-kínai fegyveres összecsapás. Gideon Rachman emlékeztet arra, >

Tovább

Merre tartanak az amerikai republikánusok?

Trump, aki imádja a nyilvánosságot, két órán keresztül ünnepeltette magát két napja Dallasban. Merthogy ezen a >

Tovább

Megoszthatja-e Putyin az uniót?

A háború minden egyes hónapjával csak nagyobbak lesznek a repedések az unión belül. Ám ha Oroszország >

Tovább

A szélsőjobbos populisták immár előjönnek a rasszista lomtárból

Nyina Hruscsova úgy értékeli Orbán Viktor jó egy héttel ezelőtt állásfoglalását a fajok keveredésének elutasításáról, hogy >

Tovább

A posztmodern önkényúr

Tehát aki nem teljesen autokrata, de már messzire került a demokráciától. Ám nemrégiben nyilvánosan bevállalta azt >

Tovább

Boldog hétköznapok a fajvédő kormányzó országában

Így telnek boldog gondtalanságban a forró nyári hónapok Magyarországon, milliók elégedettek azzal a tudattal, hogy ők >

Tovább

Ki kit szankcionál?

A válság okait elemezve ellenben sokatmondó, hogy az árak akkor ugrottak meg, amikor Moszkva június közepén >

Tovább

Madarat tolláról...

Ezért amikor a média beszámol majd a mai Orbán-beszédről, nem szabad megfeledkeznie arról, hogy a magyar >

Tovább