2023. február 2. csütörtök
Ma Karolina, Karola, Aida névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Orbán meg akarja tartani Moszkva jóindulatát

Orbán meg akarja tartani Moszkva jóindulatát

A Handelsblatt a német üzleti élet újságja szerint az olajembargó kapcsán nem csupán a pénz a tét: a magyar blokád azt tanúsítja, hogy az Orbán-kormány mélységesen bizalmatlan az európai gondolattal szemben. Orbán nem szeretné elveszíteni Moszkvát – Brüsszel ellenpólusaként. Ahhoz persze sajátos látásmódra van szükség, hogy valaki elsősorban az EU-t tegye felelőssé a magas energiaárakért, és ne az orosz elnököt. A magyar kormányfő azonban pont így vélekedik, és nem hagyja magát zavartatni benne. A blokáddal aláássa a szankciós politika egységét, noha a tervezett embargó már eleve igencsak lyukacsosnak indult. Ez pedig Putyin kezére játszik, mert ő a földrész megosztásában reménykedik. Az persze igaz, hogy Magyarország fölöttébb ki van szolgáltatva az orosz olajnak, ezért joggal merül fel, hogy kompenzálni kell a magyar veszteségeket. Ám Orbán megnyilatkozásai elárulják, hogy nem csupán erről van szó. Ő meg akarja tartani Moszkva jóindulatát. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Guardian

 

Orbán és az USA szélsőjobboldala egymás nyakába borul a nagy lakosságcsere-elmélet kapcsán az Amerikai Konzervatív Akció Konferencia ma nyíló és holnap záruló budapesti rendezvényén. A tengerentúli radikálisok már jó ideje a tenyerükön hordják a miniszterelnököt, aki rendszeresen szóvá teszi „Európa öngyilkos bevándorlás politikáját”.

A nacionalista politikus lesz az esemény fő szónoka. A tanácskozás célja, hogy megszilárdítsa a kötelékeket a szélsőjobbos erők között az Atlanti-óceán két oldalán. Beiktatási beszédében Orbán kifejezetten érintette a népességcsere ideológiáját, ami azt állítja, hogy liberális összeesküvés folyik Európában és az Egyesült Államokban a fehérek kiszorítására. Erre az elméletre hivatkozott a múlt szombati buffalói tömeggyilkosság tettese is. A miniszterelnök a Parlamentben ugyanakkor elítélte a „gender őrületet” is.

Magyar elemzők szerint a szóválasztás egyáltalán nem véletlen, arra szolgált, hogy erősítse a kapcsolatokat az illiberális rendszer és az amerikai vendégek között. Orbán Balázs, aki szintén felszólal majd az eseményen, azt taglalta a lapnak, hogy minden országban vannak olyan körök, amelyek ugyanúgy látják a dolgokat, mint a magyarok, de az amerikai jobboldal különleges bátorítást jelent.

Boris Kálnoky, aki a Die Welt tudósítójából lett a Mathias Corvinus Collegium újságíró képzésének igazgatója, úgy látja: a tengerentúli konzervatívok tanulmányozzák a magyar modellt, és úgy tekintenek Magyarországra, hogy ott a konzervatív politika célt ér. Ugyanakkor egy amerikai republikánus elemző problémásnak tartja a helyszín kiválasztását, mert Budapest immár az orosz hírszerzés hídfőállásának számít. Grasszálnak az ügynökök, ám a jelek szerint a nemzetbiztonság szempontjai az amerikai jobboldal számára eltörpülnek a kulturális háborúskodás mögött. 

 

Vice

 

A Konzervatív Politikai Akció Conferencia (CPAC) budapesti ülésének fő attrakciója a tekintélyuralmi Orbán Viktor lesz, ő az, akit Trump utánozni próbál. De hogy mi az ördögnek kellett a fórumot Magyarországra vinni, arról a szervező szervezet vezetője azt mondta, hogy azért, mert a magyar kormány keresztény-jobboldali értékeket képvisel és ezt az amerikai konzervatívok odahaza le akarják másolni. Azaz tanulnak az ultrajobbos, autoriter miniszterelnöktől.

A témakörök megmutatják, mely területek fontosak a Republikánus Párt Trump-szárnya számára: „Támadás alatt a nyugati civilizáció”, „Hiszünk Istenben”, „Az apa férfi, az anya nő”, „Kulturkampf a médiában”. Olyan európai populista vezérek mondanak majd beszédet, mint a szélsőjobbos spanyol Vox, a Kreml-barát Francia Nemzeti Tömörülés, valamint a bevándorlás-ellenes Osztrák Szabadságpárt egy-egy képviselője.

A nagy szám azonban Orbán. Trump csak álmodhat arról, hogy akkora hatalomhoz jut, mint a magyar politikus, a hagyományos család és a keresztény értékek nevében.  Ettől azonban még tovább fogy a lakosság, részben azért, mert százezrek költöztek nyugatra, miután nem kérnek a Fidesz demokráciaellenes uralmából.  A rendszer elutasítja a migránsokat, mellesleg a miniszterelnök nem is próbálja eltitkolni rasszista nézeteit.

Politikájának van egy antiszemita vonulata is, ezt igazolja, hogy mit művelt Sorossal. Emögött ott van a fehér, nacionalista lakosságcsere-elmélet, mármint hogy a zsidók migránsokkal igyekeznek kiszorítani hazájukból a fehéreket.

Hogy az egyik legdrákóibb rezsim ad otthont a CPAC rendezvényének, az sokkolónak tűnik, de ehhez tudni kell, hogy a republikánusok mostanában erősen jobbra tolódtak, így innen nézve szinte logikusnak tűnik a helyszín kiválasztása. De vannak jelek arra, hogy Orbán már most is befolyásolja az amerikai politikát – különösen igaz ez Trumpra. Egyfajta felszentelést jelent esetében az amerikai konzervatívok részéről, hogy Budapestre hozták a konferenciát.

Népszerűsítéséért különösen sokat tett Tucker Carlson a Fox TV-n, merthogy Orbán PC-ellenes paradicsomot csinált Magyarországból, amelyet az amerikai jobboldal ily módon modellnek tekint. Rod Dreher, a magyar vezető nagy csodálója egyenesen úgy véli: a republikánus szenátor, Ron DeSantis olyan utópia megvalósításán dolgozik Floridában, amely a magyar politikát követi. Mint rámutatott, lehet, hogy a déli állam lesz az USA Magyarországa. 

 

Newsweek

 

A háború és a finn, illetve svéd NATO-csatlakozás miatt várhatóan fontos téma lesz Budapesten a Konzervatív Politikai Akció Konferencia tanácskozásán, hogy merre tart Európa, illetve a katonai szövetség, továbbá bizonyosan terítékre kerülnek a jobboldal kérdései. A fő szónok Orbán lesz, aki Putyin régi híve, de támogatta az eddigi európai megtorló intézkedéseket. 

Maga a házigazda szervezet úgy harangozta be a rendezvényt, hogy lehetőleg választ kell találni arra, miként lehet megvédeni a nyugati civilizációt, az igazi nyugati értékeket, hogyan lehet ellenállni a baloldal támadásainak. A magyar miniszterelnök ellenzi az orosz energiahordozók importjának leállítását és ez találgatásokhoz vezetett, hogy akkor netán megakadályozza Stockholm és Helsinki felvételét a NATO-ba.

 

Politico

 

Orbán ára: mibe kerül, hogy Magyarország belemenjen az orosz olaj vásárlásának leállításába? – kérdi a hírportál, amely úgy ítéli meg, hogy az EU immár a hó végi csúcsértekezlettől reméli megoldást. Minthogy az eddigi fórumokon egyre halványul az áttörés esélye. A magyar miniszterelnök több mint két hete blokkol, de úgy néz ki, hogy még legalább további két hét kell a 6. szankciós csomag jóváhagyásához.

A magyar kormány közben újabb akadályt emelt: most már szédítő összeget, 15-18 milliárd eurót követel, hogy az orosz kőolaj helyett más forrásokra álljon át. Ez drámai ugrás, hiszen korábban csupán 750 millió euró szerepelt a magyar árcédulán, ideértve a finomító átkalibrálását valamint az Adria-vezeték fejlesztését. Egy uniós diplomata azt közölte, hogy minden brüsszeli jó szándék mellett szó sem lehet ilyen horribilis summáról.

Egy másik európai ország képviselője erkölcstelennek minősítette a magyar igényt, hozzátéve, hogy háború idején nem lehet ilyen módon revolverezni. Ily módon azonban egyre valószínűbb, hogy a tegnap közzétett új uniós energiastratégia sem bírja rá jobb belátásra Orbánt. Ő egyébként a kényes kérdéseket szereti a legfelső szinten megvitatni, nem hagyja a döntést a beosztottakra.

A dilemma az, meddig akar elmenni? Hiszen már sokszor fenyegetett vétóval korábban is, amikor engedményeket óhajtott elérni. Illetékesek most azt gyanítják, hogy a jogállami vita miatt befagyasztott pénzekhez próbál ily módon hozzáférkőzni. Több kormány is figyelmeztet, hogy a két témát nem szabad összekeverni. A holland külügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy nem szabad felvizezni a demokratikus normákat, ez alapvető. És független az olajembargótól. Egy diplomata úgy jellemezte a helyzetet, hogy Magyarország ezúttal a történelem rossz oldalán áll.

 

Handelsblatt

 

A német üzleti élet újságja szerint az olajembargó kapcsán nem csupán a pénz a tét: a magyar blokád azt tanúsítja, hogy az Orbán-kormány mélységesen bizalmatlan az európai gondolattal szemben. Orbán nem szeretné elveszíteni Moszkvát – Brüsszel ellenpólusaként. Ahhoz persze sajátos látásmódra van szükség, hogy valaki elsősorban az EU-t tegye felelőssé a magas energiaárakért, és ne az orosz elnököt. A magyar kormányfő azonban pont így vélekedik, és nem hagyja magát zavartatni benne.

A blokáddal aláássa a szankciós politika egységét, noha a tervezett embargó már eleve igencsak lyukacsosnak indult. Ez pedig Putyin kezére játszik, mert ő a földrész megosztásában reménykedik. Az persze igaz, hogy Magyarország fölöttébb ki van szolgáltatva az orosz olajnak, ezért joggal merül fel, hogy kompenzálni kell a magyar veszteségeket. Ám Orbán megnyilatkozásai elárulják, hogy nem csupán erről van szó. Ő meg akarja tartani Moszkva jóindulatát.

Ezt igazolja, hogy ki irányítják majd az új kormányban a külügyi és a védelmi tárcát. Nagyon nem bízik Brüsszelben. Az EU-nak középtávon fel kell adnia az egyhangú döntéshozatal elvét. Rövidtávon ugyanakkor más kelet-európai tagoknak nyomást kell gyakorolniuk Budapestre, amihez társul az uniós kártérítés. Ennek így együtt el kell érnie, hogy mégis legyen 6. szankciós csomag, de úgy, hogy azt ne tegyék további engedményekkel csak még erőtlenebbé.

 

Die Zeit

 

Aki döntésképtelen, nehézkes képződménynek tartja az EU-t, olyannak, amely nem alkalmas világpolitikai szerepre, nos, az most megerősítve láthatja véleményét, mert nem lehet tudni, hogy létrejön-e a megállapodás az olajembargóról. Főleg Magyarország köti az ebet a karóhoz, mivel fél a gazdasági következményekről. 15-18 milliárd eurós kompenzációt követel Brüsszeltől, amire a litván külügyminiszter azt mondta, hogy egyetlen tagállam túszként tartja fogva az egész uniót. Nehéz nem egyetérteni a kijelentéssel, hiszen Orbán nem először gátolja a közös döntés meghozatalát.

Ily módon egyre hangosabbak a követelések, hogy a külpolitikában sutba kell vágni a vétó gyakorlatát és a határozatokat a jövőben minősített többséggel kell elfogadni. Ám ez a lépés az Európai Egyesült Államok irányába mutat, bár a szervezet már eddig is jókora távolságot tett meg ezen az úton. Ha sikerül a közös diplomáciában is bevezetni, az azt jelentené, hogy Magyarország többé nem volna képes keresztbe feküdni. A 27-ek gyorsabban és határozottabban tudnának reagálni a nemzetközi válságokban.

Az EU 2015-ben megpróbálta, hogy a menekültkvótákat a magyar, cseh, szlovák és román ellenállással szemben keresztülvigye, ám utána olyan kemény perlekedés következett, amely nem segített a migránsoknak és sokat ártott az unió tekintélyének.

 

New York Times

 

A magyar és a török erős ember kikezdi az egységet az EU-ban, illetve a NATO-ban. Ám abból csak Oroszország profitál, hogy Orbán gátolja az olajbojkottot, Erdogan pedig lassítja a svéd és a finn belépést. A két politikus megnehezíti, hogy Európa szembeszálljon Putyinnal, mert mindkét politikus előbbre valónak tartja a nemzeti érdekeket és a hazai közönségnek játszik.

A magyar kormányfőnek még a felhígított embargó sem elfogadható. A két tekintélyelvű vezető hozzáállása mutatja, hogy egyre nagyobb a feszültség, miután elhúzódik a háború és a jelek szerint megrekedtek a fegyverszüneti tárgyalások. Ugyanakkor a szankciók nyugaton is fokozzák a gazdasági bajokat, valamint az inflációt. Lehet persze, hogy Orbán és Erdogan kilógnak a sorból, de képesek kiharcolni, hogy a két szervezet teljesítse kívánságaikat.

Magyarország úgy tűnik, menetközben módosítja a célokat. Először is hosszabb átmeneti időt kötött ki, majd Orbán sok milliárd eurót követelt a magyar gazdaság védelmében. Szíjjártó pedig már ott tart, hogy 15-18 millió euróra és hosszabb haladékra van szükség. Moszkva persze igen jó néven veszi, hogy megbomlott az egység.

Diplomaták abból indulnak ki, hogy ha az EU teljesíti ezeket a feltételeket, akkor meg lehet kötni a megállapodást, de valószínűleg csak a május végi brüsszeli csúcsértekezleten.

 

Neue Zürcher Zeitung

 

Az invázió ugyan megterheli a magyar-lengyel barátságot, de a két elnök közösen támaszt követeléseket Brüsszellel szemben. Novák Katalin úgy látogatott el Varsóba, hogy az bizalmatlanul tekint a szoros viszonyra Budapest és Moszkva között. A lengyelek szavakban elhatárolódtak Orbántól, de az olcsó energia fontosabb.

A Morawiecki-kormány elengedhetetlennek tekinti a fegyverküldeményeket az ukránoknak, hogy elriassza Moszkvát a keleti NATO-államok elleni támadástól. Ezzel szemben a magyar vezető azzal nyerte meg a választást, hogy megígérte: nem engedi meg belesodorni az országot a viszályba. Sokat tett azért, hogy fokozódjon a magyar energiafüggőség, ezzel szemben Varsó a leválást szorgalmazza és az olajembargó fő szószólója.

Az új magyar államfő pont azért nyilatkozott meg sokkal egyértelműbben a válságról, mint Orbán, hogy elegyengesse a vitát. Ám a lengyel elnök köreiben nem vette ki jól magát az embargó elutasítása és az sem, amilyen érvekkel a magyar fél magyarázni igyekezett a kétoldalú ellentéteket. Ám Orbán számára mindent felülír az olcsó energiaár, és ennek érdekében még a nagyfokú függést is elfogadhatónak tartja.

A magyar és lengyel vezetésnek vannak azért közös érdekei: nagyobb anyagi támogatást sürgetnek az EU-tól. Egyre több a jel, hogy a Bizottság eleget tesz a lengyel kívánságnak, viszont a jogállami mechanizmus beindításával Magyarország számára éppen ellenkező értelmű üzenetet küldött

 

2022. május 19.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Mire van szüksége Ukrajnának, hogy győzzön?

A Wall Street Journal vezércikke szerint nem kérdéses, hogy meg kell adni Ukrajnának az általa kért >

Tovább

Orbán Viktor ellen NATO-vizsgálat indul a tisztikar megtizedelése miatt

Budapest szerint azonban nincs politikai oka annak, hogy százával küldik nyugdíjba a tiszteket. A védelmi miniszter >

Tovább

Megint rossz lóra tett Orbán Viktor, és senki nem érti, hogy miért

Orbán pedig szerintem azt gondolja, hogy ezt a háborút Oroszország nem veszítheti el, annak győzelme után >

Tovább

Egyedül a politikában sem megy

A jelenlegi közvélemény-kutatások többsége szerint 2024-ben Biden ugyanolyan simán megnyerné az elnökséget Trump ellen, mint 2020-ban. >

Tovább

Magyar kormány: összeesküvés műve a korrupciós index

Kovács Zoltán összeesküvést lát amögött, hogy Magyarország immár a legutolsó helyre került az uniós államok sorában >

Tovább

Die Welt: Szinte kizárt, hogy győzhessenek az ukránok

A lap szerint minden nappal kisebb lesz a siker esélye, mivel Kijev kifogy az emberből és >

Tovább

A kínai elnök nem szeretne szívóágra kerülni a háborúban, ezért nem hajlandó segíteni Oroszországnak

Pedig, ha szállítana fegyvereket, az megfordítaná a harcok menetét, csakhogy Hszi azt bizonyítja, hogy vannak korlátai >

Tovább

Rendezni végre közös dolgainkat

Egy választásos önkényuralmi rendszerben az ellenzéki szerveződéseknek öt szakasza van a választási vereség után. Az első >

Tovább

Orbán Viktor paranoiája

Orbán Viktor üldözési mániájának a következménye, hogy eltávolítják az „aggályos tiszteket a Honvédségtől. Összesen nagyjából 200 >

Tovább

Tankok Ukrajnának: a cél a győzelem

A Der Standard elemzése azt emeli ki, hogy a Nyugat azért ad páncélosokat Ukrajnának, mert azt >

Tovább

Orbán taktikájának kudarca a cseheknél

Ez év első fontos európai választásán, Csehországban, a politikai újonc volt tábornok 58-42 arányban legyőzte a >

Tovább

Titkosszolgálat és „dollárbaloldal”

A magyar kormány azzal vádolja az ellenzéket, hogy az törvénytelen anyagi támogatást fogadott el külföldről. A >

Tovább