2024. június 13. csütörtök
Ma Antal, Anett névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Márky-Zay felülvizsgáltatná a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítását

Márky-Zay felülvizsgáltatná a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítását

Különösen nyomja a begyét, a korrupció, minden ilyen esetet ki akar deríteni. Ennek megfelelően újra kívánja tárgyalni a Budapest-Belgrád vasútvonal már folyamatban lévő felújítását, független intézmények bevonásával. Szerinte közpénzeket nyúlnak le, amikor felülárazták a beruházást. Továbbá akkor is igencsak megnyomták a ceruzát, amikor a hitelkamatokról döntöttek, ám az ellentétes a nemzeti érdekekkel. Ráadásul az csak a kínaiaknak jó, hogy a pálya elkerüli a nagyobb lakott településeket, a végén azonban a magyar adófizetők állják a cechet. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

South China Morning Post

 

Márki-Zay Péter azt üzente a Hongkongban megjelenő lapon keresztül Pekingnek, hogy teljes egészében felül kívánja vizsgálni a szoros kapcsolatokat, amelyeket Orbán Viktor alakított ki Kínával. A politikus, aki véget akar vetni a miniszterelnök által kialakított hatalomkoncentrációnak, mindent górcső alá venne a bilaterális együttműködésben: az infrastruktúra fejlesztésére adott kínai hitelektől és a Fudan Egyetem budapesti campusának tervétől kezdve, a kínai oltóanyag használatáig, illetve előkészületben lévő gyártásáig.

Azt ígéri továbbá, hogy mindenképpen véget vet a gyakorlatnak, mármint hogy Magyarország sorra megvétózza az EU elítélő határozatait az emberi jogok kínai megsértése és más törvénytelenségek kapcsán. Azt mondja, ő jobban igazodik az európai normákhoz, mint Orbán.

Különösen nyomja a begyét, a korrupció, minden ilyen esetet ki akar deríteni. Ennek megfelelően újra kívánja tárgyalni a Budapest-Belgrád vasútvonal már folyamatban lévő felújítását, független intézmények bevonásával. Szerinte közpénzeket nyúlnak le, amikor felülárazták a beruházást. Továbbá akkor is igencsak megnyomták a ceruzát, amikor a hitelkamatokról döntöttek, ám az ellentétes a nemzeti érdekekkel.

Ráadásul az csak a kínaiaknak jó, hogy a pálya elkerüli a nagyobb lakott településeket, a végén azonban a magyar adófizetők állják a cechet. Úgy látja: Kína minden eredménye ellenére sem jó az, ha elűzik az ország legjobb egyetemét, a CEU-t, amely ingyenes volt a magyar diákok számára, majd nagy pénzeket nyomnak bele a kommunista Kína egyik elitképzőjének magyarországi lerakatába.

Márki-Zay megismételte, hogy szükségesnek tartja az együttműködést Pekinggel, de csakis a kölcsönös előnyök alapján.

 

Economist

 

A lap azt mérlegeli, hogy képes lesz-e elűzni Márki-Zay Péter Orbán Viktort, aki számára váratlanul borúsra fordultak a kilátások, pedig az év elején még úgy látszott, hogy simán megőrzi a kétharmadot a jövő évi választáson. Most először azonban a vereség lehetősége is benne van a Fidesz számára a pakliban.

Persze a párt fel fogja sorakoztatni teljes fegyverzetét a vetélytárs legyűrésére. Orbán máris nagy családi adóvisszatérítést jelentett be, emelni kívánja a minimálbért, a nyugdíjasok különjuttatást kapnak. Emellett igyekszik majd személyében támadni a kihívót, ahogy azt Dobrev Klárával is tette, amikor még azt hitte, hogy ő lesz az ellenfél.

Márky-Zay és szövetségesei azonban tisztában vannak vele, hogy a miniszterelnöki tisztség megszerzése csupán a kiindulópont lesz, meg kell változtatni az egész hatalmi szerkezetet. De még az is lehet, hogy felbomlik az ellenzéki egység. Ám bármennyire is elképzelhetetlennek látszott a győzelem egy évvel ezelőtt, most nagyon is reális a siker reménye. Ez pedig bíztató mindenki számára, aki meg akarja gátolni, hogy Magyarország még jobban belecsússzon a tekintélyelvűségbe.

 

Bloomberg

 

A Bizottság elfogadhatatlannak tartja, hogy a magyar kormány az Alkotmánybírósághoz fordult, mármint hogy az döntse el, összeegyeztethető-e az alaptörvénnyel az Európai Bíróság csaknem egy éve hozott ítélete, miszerint sérti az uniós jogot a magyar menedékgyakorlat több eleme is. Ezt az igazságügyi biztos közölte budapesti látogatása végén. Reynders kiemelte: egyetlen tagállam sem vonhatja kétségbe a közösségi jog elsőbbségét.

De nem ez volt az egyetlen vitás kérdés a tárgyalások során, amelyek megerősítették, hogy bomlik le a jogállam. Brüsszel azt is el kívánja érni, hogy a magyar fél módosítja az ún. gyermekvédelmi törvényt, mivel az a nemi orientáció alapján diszkriminál.

A hírügynökség egy illetékest idéz, aki megerősítette, hogy az EU napokon belül beindítja a jogállami mechanizmus első szakaszát, vagyis levélben kér felvilágosítást Magyarországtól és Lengyelországtól, éspedig arról, miként óhajtják megakadályozni a visszaéléseket a gazdasági segélycsomag felhasználása során. A Bizottság jelenleg a jogállami aggályok miatt visszatartja a milliárdokat.

 

Bloomberg

 

Lassan elfogy az Európai Bizottság türelme Magyarországgal és Lengyelországgal szemben, mivel azok folyamatosan semmibe veszik a jogállami normákat. Ezért az EU végrehajtó testülete azt javasolja, hogy az unió legfelsőbb bírósága szabjon ki pénzbüntetést a Fidesz-kormányra, amiért az az EUB döntése ellenére sem változtatott gyakorlatán és törvénytelenül menedékkérőket vesz őrizetbe, illetve rövid úton visszazsuppolja azokat Szerbiába.

 

Tagessspiegel

 

Bajban az izraeli kémprogram gyártója, mert egy San Franciscó-i bíróság elutasította a cég fellebbezését, így indulhat a per érdemi része, márpedig nagyon valószínű, hogy annak során kényes információkat kell közzé tennie a Pegasus vásárlóiról, illetve magáról a programról. Az eljárást még két éve a Facebook kezdeményezte, mert szerinte az NSO jogtalanul használta a technológia óriás Whatsapp-ját, és azon keresztül 1400 telefonra kapcsolódott rá észrevétlenül.

Az izraeli társaság idáig arra hivatkozott, hogy idegen kormányok megbízásából jár el, így ezért nem lehet felelősségre vonni. A jelentés hozzáteszi, hogy a tárgyalás alighanem hosszadalmas lesz.

 

FAZ

 

Más országok számára vonzónak tűnhet, hogy a magyar kormány befagyasztotta a benzin árát, ám a történelmi tapasztalatok óvatosságra intenek. Közgazdászok eleve nem szeretik, mert nem változtat azon, hogy nincs elég üzemanyag. A következmény az lehet, hogy még kevesebb áll belőle rendelkezésre és káosz alakul ki a kutakon. Sőt, feketepiac jöhet létre, ha egyesek megpróbálják kijátszani a maximumárat. De még az is előfordulhat, hogy a tilalom feloldása után az érintett cégek egyszerre érvényesítik az elhalasztott áremeléseket, így nagyot löknek az infláción.

Egy német szakértő azt mondja: az efféle kényszerintézkedések lenyomják a kínálatot, vagyis rontanak az ellátáson, ugyanakkor lendületet adnak az illegális kereskedelemnek. Példa rá az olajtermelő Venezuela, ahol 3 éve ugyanezt a megoldást alkalmazták, ám az lett belőle, hogy gondok támadtak mind a kitermelésben, mind az ellátásban. 

 

 

 

2021. november 13.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Pressman: Nincs ingyen ebéd

A budapesti amerikai nagykövet arra figyelmeztette az Orbán-kormányt, hogy nincs ingyen ebéd, azaz ára van annak, >

Tovább

Magyar a magyar rónán

A színrelépése óta olyan a közhangulat, mint Arthur Miller drámájának, a Salemi boszorkányoknak Salem nevű falujában. >

Tovább

Pofon Orbán Viktornak – remény Magyarországnak

Az Európai Néppárt már mint jövendő testvérpártot üdvözölte a Tiszát, ez segíthet a pártnak abban, hogy >

Tovább

Orbán arcot vesztett a választáson

Megrendült a verhetetlenségének a nimbusza. Erősen igyekezett, hogy diadalnak állítsa be a kellemetlen pofont kötelességtudóan tapsikoló >

Tovább

Orbán Viktor évek óta először elveszítette az abszolút többséget

A Tisza Párt veszedelmesen szorongatja. Ily módon hosszú idő után ismét van olyan politikai erő, amely >

Tovább

A magyar politika egyre erősödő újonca tízezreket vitt ki az utcára

A választás előtt közvetlenül tömegmegmozdulást szervezett Orbán kihívója, mert abban bízik, hogy csapást tud mérni a >

Tovább

Európa a démonaival harcol

Úgy tűnik, pont akkor mutat amnéziát, amikor egyszerre több válságot kellene megoldania. Pedig Mitterrand már csaknem >

Tovább

Érzelmek rabságában

Magyar Péter komplex politikai tehetsége közül az egyik éppen az, hogy tud a nép nyelvén beszélni, >

Tovább

A világosság lobogója alatt

Sosem késő a világosság lobogója mögé állni a Sötétség Államában. Szabad gondolkodás, szabad szó után szabad >

Tovább

A szélsőjobb nem jut tényleges hatalomhoz Európában, de képes lesz befolyásolni a döntéshozókat

Cas Mudde a Guardianban legalábbis erre számít. A Georgia-i Egyetem politológusa szerint a politikai paletta jobboldala >

Tovább

Magyar Péter be akarja cserkészni a romákat

Mert tudja, a Reuters szerint, hogy hosszabb távon csakis a segítségükkel tudja megbuktatni a Fideszt. Ezért >

Tovább

A Krímben Ukrajna veri Oroszországot

A félsziget egyre inkább halálos csapdát jelent a Kreml csapatai számára. A frissen érkezett amerikai ATACMS >

Tovább