2022. július 3. vasárnap
Ma Kornél, Soma, Tamás névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

KJI Konferencia

„Egyértelmű jogsértések Szenttamáson”

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„Egyértelmű jogsértések Szenttamáson”

Szenttamáson a fiatal jogvédők megtettek egy „bátor lépést”. Példamutató módon összeírták, feltérképezték a nemzeti kisebbségi jogokat ért sérelmeket, a jogszabályok megkerülésének formáit. Ha ilyen sanyarú a magyarok helyzete Szenttamáson, milyen lehet a többi önkormányzatban? Kihatnak-e és milyen mértékben a jogsértések az elköltözésre? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása (is) nyilván a Magyar Nemzeti Tanács feladata lenne, amelynek külön nyelvhasználati bizottsága és ezzel a témával megbízott végrehajtó bizottsági tagja is van. Úgy tűnik azonban, mással vannak elfoglalva! Bozóki Antal:

A budapesti Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) a „Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében 2021” címmel november 4-6-án három napos online konferenciát tartott „az elmúlt esztendő kisebbségvédelmi eseményeiről”.

Neves magyarországi közéleti személyiségek és a KJI külhoni partnereinek előadásai mellett, az előadók sorát bővítették, „a katalánoktól kezdve baszkokon át a kenyaiakig”.

A „konferenciának a nemzetközi térbe emelése” valójában eltávolodást jelent a KJI létrehozásának alapvető elképzelésétől, jórészt elvonja a figyelmet a magyarok jogvédelméről a Kárpát-medencében. A nemzeti kisebbségek nemzetközi védelme ugyanis már egy másik konferencia témája lehetne.

Az első napon magyar és külföldi előadók tartottak előadást, magyar és angol nyelven.

Csóti György az intézmény igazgatója, a szomszédos országokban élő magyarok helyzetét egy-egy szóval jellemezve, a vajdasági magyarság helyzetét „biztatónak” minősítette. Nem részletezte azonban, hogy ez valójában mit is jelent.

Szili Katalin határon túli autonómia ügyekkel megbízott miniszteri biztos megnyitó beszédében, egyebek mellett, áttekintette a környező országokban élő magyarok helyzetét.

A délvidéki/vajdasági magyarok vonatkozásában kifejtette: „Vajdaságban is parlamenti választás volt, ahol 9 képviselő jutott be a vajdasági parlamentbe a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) részéről, így kormányzópárt ma a VMSZ. Tehát, ez azt jelenti, hogy lehetőségük van arra, hogy mint kormányzati tényező is, a magyarság helyzetét még jobban elősegítsék. Azzal együtt, hogy a Vajdaságban egy széles körű kulturális autonómia létezik, hiszen az ott lévő magyar Nemzeti Tanács számára minden eszköz, gondolok itt a finanszírozási eszközökre is, adott, ahhoz hogy a kultúra, oktatás, a média ügyeiben az intézményrendszerről is döntsön, személyi kérdésekről döntsön.”

A tájékozatlan hallgatóság számára Szilinek a mondatai azt a benyomást kelt(h)ették, hogy a Délvidéken/Vajdaságban a magyar közösség szinte minden problémája megoldódott, vagy legalábbis rendeződni látszik, ami azonban közel sem felel meg a valóságnak. A magyar kormányzat szintjén, tehát, továbbra is hiányzik az itteni magyarság helyzetének tárgyilagos ismerete. A kabinet(ek)ből másként látják, mint ahogy a valóságban kinéz!

Ebbe, a második napon (november 5-én), Berecz-Gál Brigitta – Botka Csaba Kétnyelvűség a vajdasági Szenttamáson című beszámolójából kaphatott betekintést a konferencia hallgatósága.

Elhangzott, hogy Szenttamás lakosságának mintegy 20% százaléka magyar (a 2011-es adatok szerint 28%-a – B.A.), de ez az elvándorlás miatt „negatív irányba változott”.

Szenttamáson „az emberek nincsenek, sajnos, tisztában még az alapvető kisebbségi jogaikkal sem”. Az önkormányzat területén a magyar nyelv hivatalos használatban van ugyan, de „bölcsőde nincsen magyar nyelven. Az intézmény (is) háttérbe szorítja a magyar nyelvet. A község hivatalos honlapja csak szerb nyelvű és a médiumok is szerb nyelvűek. Az értesítések is csak szerb nyelven vannak feltüntetve, még a Covid 19 járványügyi intézkedések is. A földhivatal minden értesítése is csak szerb nyelven van kiírva. A Szenttamás városnév egyes magyar nyelvű feliratokon zárójeles formában van feltüntetve” – hangzott el az előadásban.

– Az ügyintézés, az iskoláztatás stb. során bizony lehet érezni, hogy sok mindent be kell pótolni. Megállapítottuk az egyértelmű jogsértéseket Szenttamáson. Habár számos civil szervezetnek nyilván világos volt, hogy ezek a jogsértések történnek, mégis különösebb érdeklődést nem mutattak, nem tettek abba az irányba, hogy ez megoldásra kerüljön az elmúlt években – fogalmazott Botka Csaba helybeli ügyvéd.

A Magyar Szó nevű véemeszes napilap a KJI konferenciájának csak az első napjáról közölt (MTI) összefoglalást. Az is többnyire arról szól, hogy mit mondtak a Fideszes tisztviselők. Az itteni internetes média pedig egyáltalán nem is foglalkozott vele. Így tájékoztatnak a jogaink érvényesüléséről!

Szenttamáson a fiatal jogvédők megtettek egy „bátor lépést”. Példamutató módon összeírták, feltérképezték a nemzeti kisebbségi jogokat ért sérelmeket, a jogszabályok megkerülésének formáit.

Ha ilyen sanyarú a magyarok helyzete Szenttamáson, milyen lehet a többi önkormányzatban? Kihatnak-e és milyen mértékben a jogsértések az elköltözésre? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása (is) nyilván a Magyar Nemzeti Tanács feladata lenne, amelynek külön nyelvhasználati bizottsága és ezzel a témával megbízott végrehajtó bizottsági tagja is van. Úgy tűnik azonban, mással vannak elfoglalva!

A tartományi díjak és elismerések odaítélésével foglalkozó bizottság november 9-én közölte, hogy „az emberi és kisebbségi jogok területén a Ljudevit Mičatekről elnevezett elismerést Hajnal Jenő, az MNT elnöke kapja”. Megérdemli?

 

2021. november 12.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Play Lovas?

A jelekből arra lehet következtetni, hogy széles e tájon (ameddig csak a Vajdasági Magyar Szövetség és >

Tovább

Különbéke honol a szerbiai társadalomban

Erről számolhatok be én is. Számos régi barátom, ismerősöm mély hallgatásba merülve alkalmazkodik a rendszerhez, amelyet >

Tovább

Legalább nem kell ámítani magunkat a holnappal

Felejtsük el néhány évre a jövőt, és ne gondoljunk arra, hogy a vírusunk megint a holnap >

Tovább

Siker a semmittevésben!

Ezt sem voltak képesek, mint sok más egyéb problémát, az országon belül megoldani! Kinek, minek fizetik >

Tovább

A „budapesti buborék”

Németországban Berlinen kívül is van élet. A németekkel ellentétben a változatos magyar világot biztosítják az államhatárokon >

Tovább

Titoról álmodott…

Azzal a Titóval, akivel együtt vívta az antifasiszta harcot, aki őt börtönbe vetette, s aki – >

Tovább

Szerbia: Se parlament, se kormány

Ha (és amikor) Veliki Trnovacban véget ér a választás, még 30 napig lehet halogatni a parlament >

Tovább

Oroszország menti meg a katolikus híveket?

Csakhogy most nem a proletár internacionalizmus, hanem a liberális demokráciából kiábrándult, nemzeti identitását veszélyeztetettnek vélő polgárnak >

Tovább

Vajon milyen jövő vár egy ilyen városra?

A folyamat lassú, mert sokan a saját becsületük kérdésének tartják mindenek ellenére is kitartani. Orvosok, tanárok, >

Tovább

Ez is az én Európám!

Európa messze volt, a szerb álkatonai egységek közel. Újvidék tele volt terepszínű egyenruhás patriótával. Akadtak csinos >

Tovább

Lesz-e kihívója a VMSZ-nek?

Félő, hogy – amennyiben a VMSZ-nek nem lesz ellenzéki alternatívája – az októberi nemzeti tanácsi választásokon >

Tovább

A Dagi

A nyolcvanas évek első felében volt két riportutam, mindkettőre elkísért Horváth Laci (a Dagi) operatőr barátom >

Tovább