2022. december 5. hétfő
Ma Vilma, Ünige, Csaba, Sebőrella névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Végre egy örömhír: a kvótareferendumon a határon túli magyar állampolgárok is részt vehetnek

És ez még jobb: akinek nincs magyarországi lakcíme, levélben adhatja le szavazatát. >

Tovább

Szeles Mónika exkluzív

1986-ban Mónika valahol Dél-Amerikában megnyerte a korosztályos világbajnokságot, s amikor hazajött, akkor készítettem vele ezt >

Tovább

Európa, a vén kurva

E sorok írójának csak az a törté­nelmi tapasztalat jutott osztályrészéül, hogy hintalovazás közben hallgassa végig az >

Tovább

Egy „Széchenyi-idézet” nyomában

„Minden nemzetnek olyan kormánya van, aminőt érdemel. Ha valami oknál fogva ostoba vagy komisz emberek >

Tovább

The Orbán family’s enrichment with a little government help

„Azt hiszem elképednénk a jelenlegi magyar miniszterelnök korrumpáltságának mélységétől.” Hungarian Spectrum: >

Tovább

Churchill és Bódis békés szivarozása helyett jaltai konferencia

Tulajdonképpen egy farsangi szivarozáson kellett volna találkoznia a krími félszigeten Churchillnek és Bódisnak 1945 februárjában – >

Tovább

A gyertyák csonkig égnek

„Az ember lassan öregszik meg: először az élethez és az emberekhez való kedve öregszik.” Márai Sándor >

Tovább

Egyik gyakornokunk szülinapját ünnepeltük

A bohókás ünnepeltet a kezében tartott tábláról lehet felismerni, amelyik egyben az életkorát is jelzi. Még fiatal, >

Tovább

A kiválasztott nép ilyennek látja Európát

Spitzertől: >

Tovább

A fehér kabát

Gabor,I like your white coat.Your pal,Tony Curtis >

Tovább

A Napló Naplója

Kissé élcelődve azt meséltük, hogy minden a Magyarzó Pistike bálján kezdődött, amikor Árpád a söntésnél találkozott >

Tovább

Szeretet

Amíg egy férfi új autóját fényezte, a kisfia felvett egy követ, és vonalakat karcolt az autó >

Tovább

KJI Konferencia

„Egyértelmű jogsértések Szenttamáson”

Bozóki Antal
Bozóki Antal
„Egyértelmű jogsértések Szenttamáson”

Szenttamáson a fiatal jogvédők megtettek egy „bátor lépést”. Példamutató módon összeírták, feltérképezték a nemzeti kisebbségi jogokat ért sérelmeket, a jogszabályok megkerülésének formáit. Ha ilyen sanyarú a magyarok helyzete Szenttamáson, milyen lehet a többi önkormányzatban? Kihatnak-e és milyen mértékben a jogsértések az elköltözésre? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása (is) nyilván a Magyar Nemzeti Tanács feladata lenne, amelynek külön nyelvhasználati bizottsága és ezzel a témával megbízott végrehajtó bizottsági tagja is van. Úgy tűnik azonban, mással vannak elfoglalva! Bozóki Antal:

A budapesti Kisebbségi Jogvédő Intézet (KJI) a „Magyarok jogvédelme a Kárpát-medencében 2021” címmel november 4-6-án három napos online konferenciát tartott „az elmúlt esztendő kisebbségvédelmi eseményeiről”.

Neves magyarországi közéleti személyiségek és a KJI külhoni partnereinek előadásai mellett, az előadók sorát bővítették, „a katalánoktól kezdve baszkokon át a kenyaiakig”.

A „konferenciának a nemzetközi térbe emelése” valójában eltávolodást jelent a KJI létrehozásának alapvető elképzelésétől, jórészt elvonja a figyelmet a magyarok jogvédelméről a Kárpát-medencében. A nemzeti kisebbségek nemzetközi védelme ugyanis már egy másik konferencia témája lehetne.

Az első napon magyar és külföldi előadók tartottak előadást, magyar és angol nyelven.

Csóti György az intézmény igazgatója, a szomszédos országokban élő magyarok helyzetét egy-egy szóval jellemezve, a vajdasági magyarság helyzetét „biztatónak” minősítette. Nem részletezte azonban, hogy ez valójában mit is jelent.

Szili Katalin határon túli autonómia ügyekkel megbízott miniszteri biztos megnyitó beszédében, egyebek mellett, áttekintette a környező országokban élő magyarok helyzetét.

A délvidéki/vajdasági magyarok vonatkozásában kifejtette: „Vajdaságban is parlamenti választás volt, ahol 9 képviselő jutott be a vajdasági parlamentbe a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) részéről, így kormányzópárt ma a VMSZ. Tehát, ez azt jelenti, hogy lehetőségük van arra, hogy mint kormányzati tényező is, a magyarság helyzetét még jobban elősegítsék. Azzal együtt, hogy a Vajdaságban egy széles körű kulturális autonómia létezik, hiszen az ott lévő magyar Nemzeti Tanács számára minden eszköz, gondolok itt a finanszírozási eszközökre is, adott, ahhoz hogy a kultúra, oktatás, a média ügyeiben az intézményrendszerről is döntsön, személyi kérdésekről döntsön.”

A tájékozatlan hallgatóság számára Szilinek a mondatai azt a benyomást kelt(h)ették, hogy a Délvidéken/Vajdaságban a magyar közösség szinte minden problémája megoldódott, vagy legalábbis rendeződni látszik, ami azonban közel sem felel meg a valóságnak. A magyar kormányzat szintjén, tehát, továbbra is hiányzik az itteni magyarság helyzetének tárgyilagos ismerete. A kabinet(ek)ből másként látják, mint ahogy a valóságban kinéz!

Ebbe, a második napon (november 5-én), Berecz-Gál Brigitta – Botka Csaba Kétnyelvűség a vajdasági Szenttamáson című beszámolójából kaphatott betekintést a konferencia hallgatósága.

Elhangzott, hogy Szenttamás lakosságának mintegy 20% százaléka magyar (a 2011-es adatok szerint 28%-a – B.A.), de ez az elvándorlás miatt „negatív irányba változott”.

Szenttamáson „az emberek nincsenek, sajnos, tisztában még az alapvető kisebbségi jogaikkal sem”. Az önkormányzat területén a magyar nyelv hivatalos használatban van ugyan, de „bölcsőde nincsen magyar nyelven. Az intézmény (is) háttérbe szorítja a magyar nyelvet. A község hivatalos honlapja csak szerb nyelvű és a médiumok is szerb nyelvűek. Az értesítések is csak szerb nyelven vannak feltüntetve, még a Covid 19 járványügyi intézkedések is. A földhivatal minden értesítése is csak szerb nyelven van kiírva. A Szenttamás városnév egyes magyar nyelvű feliratokon zárójeles formában van feltüntetve” – hangzott el az előadásban.

– Az ügyintézés, az iskoláztatás stb. során bizony lehet érezni, hogy sok mindent be kell pótolni. Megállapítottuk az egyértelmű jogsértéseket Szenttamáson. Habár számos civil szervezetnek nyilván világos volt, hogy ezek a jogsértések történnek, mégis különösebb érdeklődést nem mutattak, nem tettek abba az irányba, hogy ez megoldásra kerüljön az elmúlt években – fogalmazott Botka Csaba helybeli ügyvéd.

A Magyar Szó nevű véemeszes napilap a KJI konferenciájának csak az első napjáról közölt (MTI) összefoglalást. Az is többnyire arról szól, hogy mit mondtak a Fideszes tisztviselők. Az itteni internetes média pedig egyáltalán nem is foglalkozott vele. Így tájékoztatnak a jogaink érvényesüléséről!

Szenttamáson a fiatal jogvédők megtettek egy „bátor lépést”. Példamutató módon összeírták, feltérképezték a nemzeti kisebbségi jogokat ért sérelmeket, a jogszabályok megkerülésének formáit.

Ha ilyen sanyarú a magyarok helyzete Szenttamáson, milyen lehet a többi önkormányzatban? Kihatnak-e és milyen mértékben a jogsértések az elköltözésre? Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása (is) nyilván a Magyar Nemzeti Tanács feladata lenne, amelynek külön nyelvhasználati bizottsága és ezzel a témával megbízott végrehajtó bizottsági tagja is van. Úgy tűnik azonban, mással vannak elfoglalva!

A tartományi díjak és elismerések odaítélésével foglalkozó bizottság november 9-én közölte, hogy „az emberi és kisebbségi jogok területén a Ljudevit Mičatekről elnevezett elismerést Hajnal Jenő, az MNT elnöke kapja”. Megérdemli?

 

2021. november 12.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Emlékmű helyett fasizmus ellenes plató (2.)

A tiltakozók nem azt akarják megakadályozni, hogy ez az emlékmű elkészüljön és emléket állítson azoknak a >

Tovább

Nem volt győztes, ugyanis mindannyian vesztesek lettünk

Nemzeti szempontról szólok, de nem a manapság divatos magyarság-narratívára gondolok, hanem a magyarság többségére, azokra, akik >

Tovább

Emlékmű helyett fasizmus ellenes plató

Többszöri halasztás és új befejezési dátumok megjelölése után sem készült el, nem fejeződött be az újvidéki >

Tovább

Tovább bonyolódik a koszovói helyzet

A szerbiai politikusok szerint a szerbiai kisebbségi törvény az egész Európában példamutató. A magyar kormány is >

Tovább

Az egyház közösségteremtő esélye

Ahhoz azonban, hogy az egyház hatékony lehessen, új dimenziókkal kell gazdagodnia, ezt újabban éppen Ferenc pápa >

Tovább

Az EP üzenete Szerbiának: „Szankciók Oroszországnak, csak aztán az európai pénzek”

Deli és Kovács nem azt mondják, hogy Szerbiának teljesíteni kell az Európai Unióba való tagfelvételi követelményeket >

Tovább

Novemberi tézisek

A magyar állam egészét, intézményeit és szabályrendszerét behálózzák a hatalmon lévők magánérdekei és érdekeltségei. Mivel az >

Tovább

Öreg Anna közleményben nyilvános televíziós vitára hívta Pásztor Bálintot ·

„Sorolhatnám még, mindazokat a szégyenteljes technikákat, amelyekkel próbálja félrevezetni a nyilvánosságot. Látom, úgy gondolja, hogy senkinek >

Tovább

Az EU nem akarja látni, hogy egyfolytában a bolondját járatják velük

Szóval, ha az EU látni akarná, hogy ezek a törvények még alig születtek meg és máris >

Tovább

Ez nem az a Magyar Nemzeti Tanács!

Nem fogadható el az egypárti, demokráciaellenes szavazáson létrehozott nemzeti tanács, mivel Pásztor István önkényuralmának lesz alárendelve. >

Tovább

A listára fel sem kerülhettek volna!

A választási gyakorlat szerint az lista 1. számú jelöltje Fremond Árpád lehet az MNT új elnöke. >

Tovább

A „győztes” Pásztor/Lovas-lista (2.)

Akármilyen határozatot is hoz a Köztársasági Választási Bizottság, a 2022. évi Magyar Nemzeti Tanácsi választásokat az >

Tovább