2021. október 15. péntek
Ma Teréz, Aranka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A magyar és lengyel kihívás létválságba taszíthatja az EU-t

A magyar és lengyel kihívás létválságba taszíthatja az EU-t

A jobboldali-nacionalista lengyel kormánypárt, Orbán Viktor azonnali hangos támogatását élvezve az EU egyik alapelvét, a közösségi jog elsőbbségét vonta kétségbe, ám ily módon az egész unió jövője forog kockán – írja heti kommentárjában Paul Lendvai. A felháborodott brüsszeli reakció, illetve a lengyel civil társadalom felzúdulása mutatja, hogy itt valójában nem elvont „európai értékekről” van szó. A földrész politikai együttműködését érte merész támadás, a mozgató erők, az olyan autokraták, mint Kaczynski és Orbán szabad kezet akarnak maguknak a jogállam teljes felszámolásához. Az új mechanizmus értelmében meg lehet vonni a támogatásokat, ha egyes kormányok nem tesznek eleget a Bizottság követeléseinek, illetve az EUB ítéleteinek a jogállam és a korrupció elleni harc ügyében. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Reuters

 

Az EU külpolitikai főmegbízottja azt mondta a magyar-ukrán gázvitáról, hogy a tagok szabadon kötnek szerződéseket az energiahordozók beszerzésére és ő úgy látja, hogy az Orbán-kormány nem sértette meg az európai normákat, amikor abban állapodott meg a Gazprommal, hogy az a jövőben nem ukrán területen át, hanem Törökországon és Szerbián keresztül szállítja a földgázt.

A politikus Kijevben nyilatkozott és kitért arra is, hogy az unió határozott választ fog adni a Morawiecki-kormánynak a lengyel Alkotmánybíróság döntésére. Borrell szerint nem kétséges, hogy egy klubban mindenkinek alkalmazkodnia kell a szabályokhoz. Márpedig itt a legfőbb parancsolat a közösségi jog elsőbbsége, mert anélkül nem működik a szervezet. Megismételte, hogy Brüsszelben igen nagy aggályokat váltott ki a lengyel döntés, azt azonban nem árulta el, milyen lépésekkel próbálják jobb belátásra bírni a másik felet.

 

Politico

 

A lengyel kormány beássa magát az EU-val kialakult jogvitában, miután azonnal jogerőre emelte az Alkotmánybíróság erősen vitatott határozatát. Pedig idáig hasonló esetekben hetekig, hónapkig halogatta a kihirdetést, ám ezúttal nem habozott, noha arról van szó, hogy Varsó szerint a nemzeti jog bizonyos kulcskérdésekben elsőbbséget élvez az uniós normákkal szemben.

A Bizottság, az Európai Parlament és jó pár tagország szerint az állásfoglalás a szervezet jogi alapjait kezdi ki. Viszont a Morawiecki-kabinet újabb húzása csak még jobban kiélezi Brüsszel és Varsó viszonyát. Ráadásul Lengyelországnak napi 500 ezer eurós büntetést kell fizetnie, ha jövő szerdáig nem hajtja végre az Európai Bíróság ítéletét és nem zárja be a cseh határ mentén fekvő környezetszennyező lignitbányát.

 

Guardian

 

A vezércikk azt hangsúlyozza, hogy Lengyelország átlépte a vörös vonalat, amikor Alkotmánybírósága a közösségi jog elé helyezte a nemzeti jogrendet, ám célja az egésszel az, hogy belülről ássa alá az európai tervet. Miközben a lakosság nagy része kitart a tagság mellett és annak hatalmas gazdasági előnyei kétségbevonhatatlanok. A kilépés politikai öngyilkossággal érne fel még egy konzervatív-nacionalista kormánynak is, amely a hordószónokságra és a konfrontációra állt rá.

Ám itt arról van szó, hogy Varsó súlyos válságot provokált és nem lehet látni, hogy az miként ér véget. De az egyértelmű, hogy Morawieski kétségbe vonja az ország vállalt európai kötelezettségeit. Az alkotmánybíróság állásfoglalása pedig kemény támadás a közös értékrend alapjai ellen. Joggal mondta a francia Európa-ügyi miniszter, hogy a lengyelek a de facto-kiválást kockáztatják.

Az európai vezetőknek határozott választ kell adniuk, de úgy, hogy ne nyújtsanak tálcán lehetőséget a nacionalista varsói hatalomnak további elégedetlenség szítására. Valószínű, hogy a Bizottság ragaszkodik a pénzek befagyasztásához. A tagsági jog felfüggesztése nem jön szóba az Orbán által belengetett vétó miatt. Járható út volna, hogy Brüsszel szigorítson a támogatás feltételein és reménykedjen, hogy két év múlva a választásokon végre megbukik a PiS.

De az Alkotmánybíróság ítélete megerősíti, hogy itt egy lator államról van szó, amely felmarkolja a forrásokat, viszont nem kér több, igen-igen fontos szabályból. Van sok egyéb baja is az uniónak, de nem engedheti meg, hogy Varsó minden érdemi következmény nélkül emelje a tétet.

 

Der Standard

 

A jobboldali-nacionalista lengyel kormánypárt, Orbán Viktor azonnali hangos támogatását élvezve az EU egyik alapelvét, a közösségi jog elsőbbségét vonta kétségbe, ám ily módon az egész unió jövője forog kockán – írja heti kommentárjában Paul Lendvai. A felháborodott brüsszeli reakció, illetve a lengyel civil társadalom felzúdulása mutatja, hogy itt valójában nem elvont „európai értékekről” van szó. A földrész politikai együttműködését érte merész támadás, a mozgató erők, az olyan autokraták, mint Kaczynski és Orbán szabad kezet akarnak maguknak a jogállam teljes felszámolásához.

Az új mechanizmus értelmében meg lehet vonni a támogatásokat, ha egyes kormányok nem tesznek eleget a Bizottság követeléseinek, illetve az EUB ítéleteinek a jogállam és a korrupció elleni harc ügyében.

A szerző idézi Jan-Werner Müllert, a princetoni politológust, aki szerint teljesen alaptalan a félelem, mármint hogy a szankciók átfordítanák a magyar és lengyel közhangulatot. A brüsszeli pénzek pedig amúgy is a csókosoknál kötnek ki, legalábbis az orbáni kleptokráciában.

A magyar és lengyel kihívás létválságba taszíthatja az EU-t. A magyar politikusnak már csak Janša és Babiš maradt meg barátnak, de a Brüsszellel szembeni irányvonal nehezen kézben tartható mozgásba megy át. Az utóbbi évek tapasztalatai ugyanakkor azt igazolják, hogy itt már felesleges minden közös frázis a párbeszédkészségről, tettek kellenek. Az osztrák kormányválság is azt tanúsítja, mennyire fontos a független jogállam, önálló ügyészséggel és bíróságokkal.

 

Bloomberg

 

A hírügynökség szerint eldurvult a vita a jogállami mechanizmus ügyében a két lator állammal: Magyarországgal és Lengyelországgal, a felek immár kesztyű nélkül küzdenek. A két kormány képviselői azt bizonygatták az Európai Bíróságon tartott kétnapos meghallgatáson, hogy átláthatatlan és kiszámíthatatlan a szankciós rendszer, amely kulcsfontosságú anyagi támogatástól fosztaná mindkét országot, az egyiket 7,2, a másikat 24 milliárd eurós nagyságrendben.

A Bizottság jogásza ezzel szemben rámutatott, hogy az új intézkedésekkel az EU gazdasági érdekeit igyekeznek megvédeni. A luxemburgi miniszterelnök pedig az közölte, hogy országa teljes mértékben egyetért az új rendszerrel, mert az nem járja, hogy egyes tagok figyelmen kívül hagyják a közös értékeket, ugyanakkor előnyt húzzanak a pénzügyi segítségből. És ez fokozottan igaz a legutóbbi lengyel döntés fényében.

Piotr Buras, az Európai Külkapcsolati Tanács varsói irodájának vezető elemzője úgy értékelte, hogy a lengyel kormány úgy határozott: összecsap az unióval, mert megpróbálja kipuhatolni, meddig mehet el.

Egyébként az EUB fórumán a főtanácsnok azt közölte, hogy december 2-ára kialakítja álláspontját a magyar és a lengyel panasz ügyében. (A vélemény nem kötelező a Nagy Tanácsra nézve, de az az esetek túlnyomó részében el szokta fogadni az ajánlást – a szerk. megj.)

 

https://www.yahoo.com/finance/news/gloves-come-off-eu-clash-155829981.html

 

Neue Zürcher Zeitung

 

Orbán Viktor haveroknak játssza át az állami vagyon egy részét és így betonozza be saját hatalmát arra az esetre, ha veszít a választáson. Lehet, hogy már csupán pár hónapig van uralmon, de közben a barátai javára alakítja át az erőviszonyokat a gazdaságban. Ezt most éppen a Budapest Airport tulajdonosai tapasztalhatják.

Minél közelebb jön a választás időpontja, idegen befektetők annál inkább érzékelik a miniszterelnök kemény fellépését. A politikus tudja, hogy veszélyben van, ezért mindent elkövet, hogy megerősítse hatalmi bázisát. Most éppen a fővárosi repülőtért nézte ki, noha a koncessziós jog három tulajdonosa elutasította korábbi ajánlatot.

Az újabb kezdeményezés értelmében az állam csak 51 %-ot szerezne meg, hogy a többi kinek jutna, az nem világos. Egy időben az a hír járta, hogy az Indotek és a MOL pályázik rá, mindkettő vezetője Orbán szövetségese.

De még ha tavasszal mennie is kellene a kormányfőnek, ő és körei továbbra is megtartanák befolyásukat Ferihegyen. A tulajdonosok állítólag nem akarnák eladni az érdekeltséget, de nemigen van más választásuk. Egy repülőteret csakis a hatóságokkal együtt lehet működtetni, azok viszont sokféle úton-módon meg tudják keseríteni a befektetők életét.

Orbán gazdaságilag ravasz és megalkuvó, hiszen az olyan értékeket, mint a Budapest Airport a haveroknak passzolja át, viszont külföldi kézben lévő exportágazatokkal soha nem merészkedne el idáig. Az autóiparnak pl. minden kívánságát teljesíti. Hiszen az igen termelékeny és lehetővé teszi a politikus számára, hogy az ideológiai alapokon nyugvó jóléti államot finanszírozzon a középrétegek érdekében.

 

Reuters

 

A cseh kormánypárt először jelezte, hogy kész ellenzékbe vonulni, sőt ezt Babiš is megerősítette, miután az ANO vereséget szenvedett a múlt heti választáson. A miniszterelnök bejelentette, hogy kész átadni a hatalmat, de hogy mit tesz, azt csak akkor dönti el, ha a kórházban lévő Zeman államfő felkéri a kabinet megalakítására. A párt egyik képviselője pedig azt mondta, hogy az előttük álló döntés elég egyértelmű, mert tudnak 108-ig számolni. (A párttal szembenálló szövetség ennyi mandátumot szerzett a törvényhozásban – a szerk. megj.) 

Elvileg azonban még ők is megpróbálhatnak összekalapálni valamilyen életképes szövetséget. A másik oldal azonban abból indul ki, hogy nekik áll a zászló. Ezzel együtt úgy számolnak, hogy a kialakult helyzetben már nagy siker volna, ha januárra felállna az új kormány és venné a bizalmi szavazást a parlamentben. A jelentés hozzáteszi, hogy az új hatalom valószínűleg véget vetne a viszálynak az EU-val a Babiš cége által felvett, vitatott európai támogatás ügyében. Egyben pedig alighanem kevésbé lenne barátságos Orbánnal, aki a cseh miniszterelnök nagy barátja, Budapest és Brüsszel jogállami vitája ellenére is. 

 

Kurier

 

Egy szélsőjobbos osztrák szervezet tagjai önkéntes határőrnek csaptak fel a magyar határon, de ennek ország terrorelhárító részlege nem örül annyira, mert a térség ellenőrzése a rendőrség dolga. Így megindult a vizsgálat, mert az „identitáriusok” közül kb. tucatnyian járják Burgenlandban a határvidéket és jelentik, ha valahol illegális bevándorlókat látnak. Hazafias aktivistáknak nevezik magukat, piros kabátot és tüskésre vágott hajat viselnek, fegyverük azonban nincs, ellentétben félkatonai amerikai társaikkal. Viszont ők is a fehér hatalom jelével üdvözlik egymást. 

A rendőrség jelezte, hogy figyeli a csoport mozgását és azonnal közbelép, ha netán bármiféle incidens adódna. A határőrizet egyébként mostanában hetente 5-700 határsértőt vesz őrizetbe, akiknek a száma ily módon az év eleje óta 11 800-ra nőtt. Megszaporodott a perek száma az elfogott embercsempészek ellen, jelenleg minden héten 4-5 ilyen tárgyalást tartanak.

 

 

2021. október 13.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Áll a bál a volt szocialista országokban, és pont a legrosszabbkor

Így látja a helyzetet Ian Bremmer, az Eurázsia csoport nevű amerikai kockázatelemző intézet vezetője. Merthogy a >

Tovább

Guardian: hová vezet a magyar futballhuligánok randalírozása

A Carpathian Brigade, amely egykor a Fidesz gyámkodásával jött létre, ma már szinte megfékezhetetlen, és rettenetes >

Tovább

A magyar és lengyel kihívás létválságba taszíthatja az EU-t

A jobboldali-nacionalista lengyel kormánypárt, Orbán Viktor azonnali hangos támogatását élvezve az EU egyik alapelvét, a közösségi >

Tovább

Angol lapok a magyar ultrákról

Ocsmány csetepaté helyszíne volt a Wembley, miután magyar szurkolók nekimentek az angol rendőröknek. A hazai csapat >

Tovább

Készül a londoni rendőrség a magyar ultrák miatt

Fokozott készültséget rendelt el a londoni rendőrség a Wembley Stadion környékén a ma esti brit-magyar előtt, >

Tovább

A Bizottság megindul a magyar kormány ellen

Ezért még ebben a hónapban beélesíti a jogállami eljárást. Azaz nem várja be az Európai Bíróság >

Tovább

Babiš vereségével vége az intézményesített csirkefogóságnak

A cseh választás kimenetele jó hír a demokratikus Európának. Ugyan korai volna azt állítani, hogy a >

Tovább

Babiš súlyos vereség a populisták számára

Úgy hogy most valószínűleg fő Orbán Viktor, az illiberális demokrácia önjelölt zászlóvivőjének a feje, mivel a >

Tovább

Economist: Az uniónak nem szabad feladnia a bővitést

Éppen a felvétel reményével tudná leginkább megfelelő irányba terelni a jelentkezőket, ám e pillanatban minden érdekelt >

Tovább

Az EU számára eljött az igazság pillanata

Éppen eleget halogatta a dolgot az eltelt években, miközben a nacionalista magyar és lengyel vezetés kikezdte >

Tovább

Vigyázó szemünket Varsóra vessük!

És ha az ország jelenlegi urainak legprivátabb érdekei úgy kívánják (példáiul, ha a bőrüket kell menteniük), >

Tovább

Varsó veheti a kalapját

A lengyel Alkotmánybíróság ítélete egy lépéssel közelebb vitte az országot a kilépéshez. Azaz Varsó követheti a >

Tovább