2023. december 2. szombat
Ma Melinda, Vivien, Aranka névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

„Magyarország, Orbán Viktor futball köztársasága”

„Magyarország, Orbán Viktor futball köztársasága”

Az anyagi támogatás módja teljesen egyedülálló Európában. Az UEFA szerint két éve a klubok bevételének csaknem fele szponzori szerződésekből származott, 46 % érkezett a költségvetésből, és csak 5 % jött össze a televíziós jogokból, valamint a belépőkből. Egyetlen más uniós kormány sem fordít ennyi közpénzt a labdarúgásra, éspedig az olyan ágazatok rovására, mint az oktatás és az egészségügy. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Die Zeit

Az LMBT-ellenes törvény kapcsán az újság bőven elképzelhetőnek tartja, hogy az EU tehetetlennek bizonyul az új magyar jogszabállyal szemben. Részben, mivel nem sok muníciót kapott az ilyen ügyekhez a közösség jogrendje alapján, részben pedig mivel óvatosságra intik a közelmúlt eseményei: a brit kilépés, a járvány, Putyin sorozatos provokatív lépései, továbbá hogy Kína immár versenytársként jelenik meg. Ez mind-mind arra ösztönzi Brüsszelt, hogy próbálja megőrizni az egységet. Ily módon azonban pont Orbán Viktor adhatja ki magát a keresztény erkölcs és a nemzeti identitás védőjének.

A jobboldali szélsőség persze helyből úgy látja, hogy a nagy család, illetve a meleg kapcsolat ellentétpárjában az Isten és a sátán kibékíthetetlen viszálya csapódik le. De a homofób magyar szabályozás a gyerekeket veti be politikai célokra. Ennek bizonyítására az elemzés idézi a Magyar Nemzet közelmúltban napvilágot látott kommentárját, amelyből – freudi elszólásként éppen ez derül ki. Vagyis azt leplezi le akaratlanul, hogy az Orbán-féle illiberálisok eszközként használják fel a fiatalokat.A miniszterelnök kézlegyintéssel reagál a kritikára, mondván, hogy csak egyesek próbálják lejáratni az országot, de a baloldal mindössze azt bizonyítja vele, hogy ellenzi a szabadságot. (Nála a baloldalba beletartozik mindenki, aki elveti az illiberális demokráciát.) Ám a lényeg az, hogy a törvény teljesen önkényesen összemossa a pedofíliával a homoszexualitást, a transz neműséget és a biológiai nem megváltoztatását.

További bonyodalom, hogy a magyar kormány és az újból nagyhatalmú katolikus egyház szűrni kívánja, milyen ismeretekhez juthatnak a gyerekek a nemi felvilágosítás során. Elvileg azzal a felkiáltással, hogy védeni kell őket a szexuális visszaélésektől, ám ez annyira hamis állítás, hogy éppen a fordítottja az igaz. Hiszen a legtöbbször a családon belül fordul elő nemi erőszak a kicsikkel szemben és az elkövetők jóformán kizárólag férfiak, így papok.

Magyar diplomaták – ujjukat a szájukra téve elárulták, hogy Orbán, akit az újság Oroszország európai előretolt helyőrségének nevez, úgy véli: nagy változás következik be Európa hatalmi viszonyaiban, ha Merkel az ősszel lelép a színről. Mert ha Salvini és Le Pen fut be az olaszoknál, illetve a franciáknál, az teljesen átalakítja az erőteret az EU intézményeiben. Hát még ha Biden négy éve után kiderül, hogy hosszú távon a trumpizmusnak áll a zászló Amerikában. Akkor aztán megnézheti magát a liberális demokrácia!

Washington Post

Varsóban sok ezren vettek részt a Pride felvonuláson, a járvány miatt két éve nem volt ekkora meleg megmozdulás Európában, noha mind a lengyel, mind a magyar kormány támadást indított a nemi kisebbségek ellen. A menet élén a liberális polgármester haladt, hogy kinyilvánítsa: támogatja az LMBT-közösséget. Amerre a tömeg elvonult, az erkélyekről szivárvány színű zászlókat engedtek le.

Ugyanakkor nagy a félelem, hogy mit hoz a holnap a homoszexuálisok jogai szempontjából, hiszen Oroszország után Magyarország is erősen korlátozó törvényt vezetett be. A Fidesz úgy állítja be, hogy a pedofília ellen kíván küzdeni, ám jogvédő csoportok szerint ily módon csupán cinikus módon megbélyegzi a nemi kisebbségeket és hátrányos megkülönböztetést alkalmaz ellenük. Egyben igyekszik megakadályozni, hogy a fiatalság alapvető ismeretekhez jusson a nemi felvilágosodáshoz.

A PiS is nagyon ebbe az irányba tart, nyomatja a konzervatív politikát és mind inkább ellenőrzése alá vonja a bíróságokat, valamint a sajtót. Az EU elítélte mindkét országot, mondván, hogy azok lebontják a demokráciát.

A varsói fesztiválon az egyik neves aktivista magyar zászlót vitt, mert üzenni akart az uniónak, miután attól tart, hogy Magyarország után legközelebb náluk darálják be az LMBT-társadalmat. Egy lengyel püspök nemrégiben a szivárványos ragály veszélyére figyelmeztetett és több városban is határozatban utasították el az LMBT-ideológiát. Amit azután az unió azzal torolt meg, hogy visszatartotta a támogatások több ilyen település számára.

Libération

„Magyarország, Orbán Viktor futball köztársasága”. Ezzel a címmel ad körképet az újság a foci központú magyar politikáról, külön kiemelve, hogy a miniszterelnök a labdarúgás régi fényét próbálja visszaállítani, de a választott módszer a korrupciót táplálja. A kormányfő szenvedélye azt eredményezte, hogy semmi sem drága, amikor az egykori dicsőség visszaszerzéséről van szó. 10 év alatt kétmilliárd eurót fordítottak ilyen célokra a klubokon és stadionokon keresztül, a futball a hatalmasok ügye lett.

Jól illusztrálja a viszonyokat Felcsút, ahol a Pancho Aréna általában üres a meccsek alatt, kivéve a VIP-lelátót, mert ott sürögnek-forognak a nagy emberek. A részükre fenntartott parkoló tele van luxuskocsikkal, a névre szóló helyeket néhány oligarchának tartják fenn. Olyanok szoktak arrafelé felbukkanni, mint Csányi Sándor, Garancsi István és Mészáros Lőrinc. Mindenki keresi Orbán társaságát, mert ilyenkor lehet a közelébe kerülni.  A foci egyszerűen összehozza a hatalom képviselőit.

Az első osztály 12 csapata közül 10-nek az élén a Fidesz vagy a rendszer valamelyik fontos embere áll. De ez a szám hamarosan 11-re nő, mert felkerült a Debrecen és ott, mit ad isten, a polgármester az elnök.

Merényi Miklós a korrupcióellenes K-Monitortól azt mondja, hogy a finanszírozásra kitalált TAO-szisztéma a korrupció és az urambátyám-rendszer táptalaja. De még ennél is fontosabb, hogy erősíti a kapcsolatot a politika és a vállalkozások között. Az érintett cégek fele az építőiparban működik és nagy közmegrendeléseket kapott az utóbbi jó 10 évben.  

Ám az anyagi támogatás módja teljesen egyedülálló Európában. Az UEFA szerint két éve a klubok bevételének csaknem fele szponzori szerződésekből származott, 46 % érkezett a költségvetésből, és csak 5 % jött össze a televíziós jogokból, valamint a belépőkből. Egyetlen más uniós kormány sem fordít ennyi közpénzt a labdarúgásra, éspedig az olyan ágazatok rovására, mint az oktatás és az egészségügy.

A pénzesőnek hála egymás után bújnak ki a földből a stadionok. A Puskás Aréna építése annyiba került, hogy annál csak 5 ilyen létesítmény készült el drágábban a földrészen. Erős a gyanú, hogy ebbe belejátszott a túlszámlázás, illetve a forint árfolyamának gyengülése, mindenesetre a tervezettnél 3-5-ször több pénzt vitt el. Egy olyan stadion, amelyet évente legfeljebb párszor használnak, mert a válogatott mérkőzésekre tartják fenn.  

Merényi szerint ezek az építmények, a Fradit leszámítva, csak a veszteséget termelik, jól jártak viszont a munkálatokban közreműködő cégek, amelyek egytől egyig a hatalom csókosai. Ugyanakkor a magyar futball eredményei nincsenek igazán arányban a féktelen költekezéssel, még ha Budapest a mostani EB házigazdása lehetett is.

 

 

2021. június 20.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Csak virtuálisan

Ázsia bennünk van, az Urál hegység igazából az osztrák–magyar határnál húzódik, bár nem látható. Ha netán >

Tovább

Netanjahu elakadt, miközben küzd a Hamász ellen

A Haarec vezető kommentátora úgy véli, hogy Netanjahu elakadt, miközben küzd a Hamász ellen. Nem engedheti >

Tovább

Az európai populisták Bident kísértik

Miután az elnök nem volt hajlandó gyorsan véget vetni az ukrán háborúnak, azaz döntő győzelemhez hozzásegíteni >

Tovább

A magyar kerítés nem képes arra, hogy feltartóztassa a migránsokat

Ezzel tért vissza Ásotthalomról Kornél Albert, a francia konzervatív lap tudósítója. Az akadályon folyamatosan haladnak át >

Tovább

Ukrajnának új ellensége lett: az, hogy a Nyugat belefárad a háborúba

Az egyik neves amerikai biztonságpolitikai szakértő azt mondja, hogy mindenképpen el kell kerülni Ukrajnában a vereséget, >

Tovább

Miért védem Izraelt?

Saját bevallása szerint Bernard-Henry Lévy egész életében a palesztinok ügyéért küzdött, ám most mégis Izrael támogatja >

Tovább

Európában jelenleg jobbról fúj a szél

Paul Lendvai arra hívja fel a figyelmet heti kommentárjában a Der Standardban, hogy Európában jelenleg jobbról >

Tovább

A pártrendszer széttagoltsága veszélyt jelent az EU számára

A Standard brüsszeli tudósítója veszélyesnek nevezi az EU szempontjából, hogy egyre inkább széttöredezik a földrészen a >

Tovább

Izrael elvesztette a háború ellenőrzését

Minél tovább tart a tűzszünet, annál nagyobb lesz a nyomás Netanjahura, hogy folytassa az erőfeszítéseket a >

Tovább

Orbán Viktor az uniós kilépéssel kokettál

Így kemény feladat elé néz ma Budapesten az Európa Tanács első embere. A magyar vezetés ugyanis >

Tovább

Európának az a baja, hogy túl vonzó

Ezt Timothy Garton Ash állítja a Financial Times-ban, aki szerint a migráció ügyében hozott kemény intézkedések >

Tovább

A megszűnt nemzeti szuverenitás nyomában

A diktátorokat általában a realitásoktól elszakadt, magányos emberként írják le a politikai elemzők. Tévednének? Ez a >

Tovább