2024. július 23. kedd
Ma Lenke, Brigitta, Apollinár névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Brüsszel tanácstalan

Brüsszel tanácstalan

Lehet, hogy Magyarország és Lengyelország már fel is számolta a demokráciát, a fasizmusig azonban nem jutott el – mondja az egyik legnevesebb politológus, a német Jan-Werner Müller, aki 16 éve tanít a Princeton Egyetemen. Mint rámutat, az utat Orbán Viktor törte, ő szolgáltatta a módszert, miként is kell csinálni. Most meg már Budapest és Varsó – Szlovéniával kiegészülve – azt próbálja kifundálni, mi a további teendő, hogy Európa ne tudjon az útjába állni. Viszont ennélfogva a földrész már nem számít a demokrácia jelképének, hiszen az a 3 ország minimum kétségbe vonja a jogállamiságot. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

Politico

 

Ritka módon megrovást intézett a magyar kormányhoz a Bizottság elnöke a homofób törvény miatt: von der Leyen azt írta a Twitteren, hogy nagyon aggasztja a jogszabály, és Brüsszel most felméri, hogy az nem sérti-e a vonatkozó uniós előírásokat. Majd úgy folytatta, hogy olyan Európában hisz, amely vállalja a sokszínűséget, nem pedig olyanban, amely elrejti azt a gyerekek elől. Továbbá nem szabad senki sem hátrányos megkülönböztetésben részesíteni nemi vonzalma miatt.

Kovács Zoltán úgy reagált: a német politikus – 7 gyerek édesanyjaként – bizonyosan fontosnak tartja, hogy úgy nevelje a gyerekeit, ahogyan azt jónak tartja. Pontosan erről szól ez a törvény, meg arról, hogy súlyos következményekkel járjanak a pedofil bűncselekmények. Az üzenet azzal zárul, hogy a két törekvés közül melyikkel van gondja a von der Leyennek kereszténydemokrataként? 

Ám a Bizottság jelezte, hogy az új szabályozást a cenzúra egyik formájának tekinti. Az igazságügyi biztos Twitter-üzenetben úgy fogalmazott, nagyon sajnálja, hogy Magyarország megtiltja a melegség bemutatását a kiskorúak számára. Reynders szerint ugyanis, amikor kialakul a fiatalabb nemzedékek nemi identitása, akkor ehhez olyan információkra van szükség, amelyek teljes sokszínűségében tükrözik az igazán nyílt társadalmat. Senkit sem szabad cenzúrázni.

Egy brüsszeli szóvivő közben azt közölte, hogy elemzik a törvényt, így még korai volna véleményt nyilvánítani arról.

 

Die Presse

 

Brüsszel célkeresztjébe került az orbáni rendszer – írja a lap, miután megszerezte a Bizottság irányelveit, amelyek az új jogállami mechanizmus alkalmazását hivatottak szabályozni. A jogászok a 29 oldalon az utolsó részletekig leírják, miként gondolják megvédeni az uniós pénzeket az olyan kormányoktól, amelyeknél felmerül a gyanú, hogy a jogállami elveket megsértve a saját zsebükre dolgoznak.

A dokumentum 5 célt fogalmaz meg, ideértve, hogy miként lehet a szankciókat úgy kivetni, hogy azok ne sújtsák a vétlen kedvezményezetteket, polgárokat, cégeket, társaságokat.  Ez főként Magyarország és Lengyelország esetében ígérkezik kulcskérdésnek, mert ott a két kormány próbálja elvágni az EU-s pénzektől az ellenzéki városokat, illetve körzeteket.

Hogy a mechanizmus működésbe lépjen, ahhoz a Bizottságnak ki kell mondania, hogy veszélybe került a jogállamiság, és hogy ez megkérdőjelezi a közösségi pénzeszközök korrekt felhasználását. Azután meg kell állapítani, hogy nincs más jogeszköz a helyzet rendezésére. Végül pedig az is szükséges, hogy az illető ország ne működjön együtt megfelelően az OLAF-fal, illetve a vadonatúj Európai Ügyészséggel. Külön foglalkozik a tervezet az agráriummal, miután Orbán egy sor csókosa a mezőgazdasági támogatásokból szedte meg magát.

Viszont a puszta gyanú nem elegendő a szankciós rendszer beindítására, kézzel fogható bizonyítékok kellenek.

 

Independent

 

Az új magyar homofób jogszabály azt támasztja alá, hogy sosem lehet biztosra venni az LMBT-jogokat, mert a szélsőjobb erős pozíciókat birtokol a világpolitikában, ezért egyetlen kisebbség sem érezheti magát tökéletes biztonságban. Magyarországon mind drákóibb módon szorítják vissza polgári szabadságjogokat – amiben Orbán és a Fidesz jeleskedik – és most olyan jogszabály született, amelynek nincs párja a földrészen.

Az illiberális rendelkezés a várakozásoknak megfelelően sokfelé kiváltotta a civilek felháborodását, Annak bizonyságát látják benne, hogy egyre nagyobb az elnyomás a magyaroknál. Az hagyján, hogy jól bevált módon összemossa a melegséget a pedofíliával, ezen felül kézzel fogható veszélybe sodorja a nemi kisebbségekhez tartozó gyerekeket.

Hiszen az LMBT-közösség tagjainak 42 %-a mondta az, hogy már fontolgatta az öngyilkosságot, és az idetartozó gyerekek több mint fele rosszul érzi magát az iskolában, de most éppen a fiatalokat vágják el a létfontosságú tanácsadástól, ami a halálos ítélettel érhet fel számukra.  Persze a magyarok számára követendő példaként ott van Oroszország és Lengyelország.

A világban változatlanul erős a szélsőjobb, amely ördögként tünteti fel az LMBT-közösséget és időnként politikai pingpongra, illetve mestersége kulturális háborúra használja azt. Lehet, hogy a nacionalista demagógok vonzerejét csökkentette a korona válság elfuserált kezelése, de még mindig van elég támogatójuk, hogy előnyös helyzetből várhassák a választásokat.

Ezért 50 év után is nagy szükség van a Büszkeség menetére. Hiszen a szerzett jogok könnyen semmivé lehetnek, ha jobbos pártok igyekeznek rájátszani választóik bizonytalanságára. Úgy áll, hogy az apátia veszedelmes, az engedékenység viszont az első lépés a totalitáriánus rendszerek felé.

 

SRF

 

A svájci közmédia úgy látja, hogy megint bejött Orbán stratégiája, de hát ő maga mondta, csibészes mosollyal, hogy szeret provokálni. Úgy hogy most éppen új bűntettet fogalmazott meg az Országgyűlés: felelősségre vonás jár a melegség vagy a nemváltoztatás reklámozásáért. De meg kell mondani, hogy a politikus jól csinálja: emberei arra hivatkoztak a Parlamentben, hogy jobban meg kell védeni a gyerekeket a pedofiloktól, csak éppen már az is pedofilnak minősül, aki a homoszexualitást szóba hozza.

A kettő összemosni, homofóbiát jelent. Nem véletlen, hogy ennyien háborodtak fel miatta Magyarországon, illetve, hogy a világsajtó szalagcímekben jelentette. De az biztos, hogy az intézkedés bizonytalanságot vált ki, mivel egy csomó fiatal meleg számára még nehezebb lesz, hogy a társadalom elismert tagjának érezhesse magát. A tanárok kétszer is meggondolják, hogy olyan szakértőket hívjanak meg, akik ilyen témákról tartanának előadást.

De az egész erősen bűzlik a diszkriminációtól. A kellemetlen szag azonban könnyen eloszolhat, mert megfigyelők szerint a jogszabály meglehetősen homályosra sikeredett, tehát tág tér jut az értelmezésnek. Azon kívül a törvényben egy szó sincs a büntetésről. Orbán persze tudja, hogy országa nem melegellenes, de neki az a lényeg, hogy megossza az ellenfeleit, lásd a Jobbikot. Emellett eltereli a figyelmet más kérdésekről. Ezzel a miniszterelnök megint csak a Nyugatot hergeli, mert ott – mondaná egy csirkefogó mosolyával az arcán – helyenként már azért kellene szégyellnie magát az embernek, mivel heteroszexuális.

 

Wall Street Journal

 

Hogy a Jobbik beállt az új törvény mögé, az jelzi, milyen nehézségekkel kell megküzdenie az ellenzéknek, ha jövőre ki akarja ütni a nyeregből Orbánt. Egyben illusztrálja, hogy a politikus számíthat liberális, illetve konzervatív kihívóinak mély ideológiai megosztottságára. Mindazonáltal Kovács Zoltán nem válaszolt a jobboldali lap kérdéseire.

Az egész történet része az Európában zajló harcnak, miután egy pár keleti kormány, élükön konzervatív nacionalistákkal, olyan szabályozást fogad el, amely gátat vetne a meleg, illetve transz jogok egyre szélesebb körű elfogadásának.

Az ilyen intézkedések, párosulva a bevándorlás és az uniós bürokrácia rendszeres elítélésével – hozzásegítették Orbánt, hogy úgy állítsa be magát, mint aki a nyugaton terjedő világi értékektől igyekszik megvédeni országát. A szavazók jóvoltából többször is kétharmadot kapott, bár azért átrajzolta a választó kerületek határait és a maga javára alakította át a választási törvényt.

Külföldön azonban egyre jobban elszigetelődik. Tavasszal kiszorították az Európai Néppártból.

 

Die Welt

 

Lehet, hogy Magyarország és Lengyelország már fel is számolta a demokráciát, a fasizmusig azonban nem jutott el – mondja az egyik legnevesebb politológus, a német Jan-Werner Müller, aki 16 éve tanít a Princeton Egyetemen. Mint rámutat, az utat Orbán Viktor törte, ő szolgáltatta a módszert, miként is kell csinálni. Most meg már Budapest és Varsó – Szlovéniával kiegészülve – azt próbálja kifundálni, mi a további teendő, hogy Európa ne tudjon az útjába állni. Viszont ennélfogva a földrész már nem számít a demokrácia jelképének, hiszen az a 3 ország minimum kétségbe vonja a jogállamiságot.

Brüsszel tanácstalan, hogy mitévő is legyen, Orbán viszont könyvet adhatna ki arról, miként kell megrendíteni a demokráciát és jó sokáig túljárni az EU eszén. De amit teremtett, az még nem fasizmus, mert megy ugyan a kulturháborúskodás és vannak törekvések az egynemű társadalom kialakítására, ám virágzik a konzumkapitalizmus, ugyanakkor nem viszik ki a tömegeket az utcákra és lemondanak az erőszak módszeres dicsőítéséről. Ezek a reménybeli autokraták ugyanis tudják, hogy saját magukat járatják le, ha úgy látszana, hogy náluk ugyanaz történik, mint egy századdal korábban a földrészen.

Ezért hadakoznak kézzel-lábban az antiszemitizmus vádja ellen, ezért marad el az erőszak a közterületeken. De közben azért állandóan igyekeznek kitapintani, hol vannak a falak, amit jól példáz Orbán elmélete a pávatáncról. A Fidesz kétharmados jóléti társadalmat teremtett, egyharmad viszont a reménytelen vesztesnek számít, miközben a miniszterelnök nem győzi kinyilatkoztatni, hogy ő plebejus. Csak éppen a német cégeket jóformán kínai viszonyok várják Magyarországon.

Müller szerint Európának félre kell vernie a vészharangokat, ha azt látja, hogy egy párt  személyi kultuszra áll át, vagy ha tekintélyelvű alapokon irányított egyesületté alakul át, ahogy az a Fidesszel és a PiS-szel történt.

2021. június 17.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Biden visszavonul. Most káosz vár a demokratákra – és valószínűleg remek lehetőség

Így véli a Süddeutsche Zeitung kommentátora, Stefan Kornelius, aki úgy gondolja, hogy az elnök levonta a >

Tovább

Fogaggyisten

Itt tartunk momentán, és nem tudjuk, mi lesz a vége. Hogy Orbán és decens csapata hogyan >

Tovább

Pillanatokon belül vége szakadhat Trump sikersorozatának

Akkor, ha Biden ezen a hét végén hajlandó visszalépni a versenytől, ami az egyedül helyes lépés >

Tovább

A világháló összeomlásának tanulsága

Bitnyi örömnek nevezi az ürömben, hogy emberi tévedés idézte elő a fiaskót, nem pedig orosz kíber >

Tovább

Magyar Péter – hoz vagy visz?

Magyar Péternél is ráismerek, amikor időnként spinnel, csúsztat, piározik, de nála érzem a szándékot, hogy amit >

Tovább

Trump attól félt, hogy az ördög elviszi?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kiadója úgy véli: Trump nem fél attól, hogy elviszi az ördög a >

Tovább

Mirre gondol?

Nem szoktam nagy sikert aratni azzal a gondolattal, hogy a kormányváltás itt nem elég, a rendszert >

Tovább

A futball nyelve a spanyol

Kérdés, a világfutballnak lesz-e koncepciója elkerülni a hasonlóan bágyasztó tornákat. Mert ma még megvan a csaknem >

Tovább

Putyin rájött, mennyire sebezhető

A brit védelmi tárca szerint az orosz hadsereg az utóbbi két hónapban 70 ezer embert veszített, >

Tovább

Az alaptalan elvárások elnöke

Von der Leyennél jelenleg nem lenne jobb elnöke a Bizottságnak, ám a sima megválasztása illusztrálja, milyen >

Tovább

Putyin, Hszi és Trump imádná, ha von der Leyen elbukna. Ezért meg kell tartani a tisztségében

Ezt fejti ki Paul Taylor, az Európai Politikai Központ nevű elemző intézet vendégkutatója a Guardianben. Úgy véli, >

Tovább

Kerülik a magyarországi uniós tanácskozásokat az európai partnerek Orbán moszkvai vizitje után

A tegnapi energiaügyi fórumról legalább négy tagállam szakminisztere maradt távol – egy nappal azután, hogy a >

Tovább