2021. április 12. hétfő
Ma Gyula, Baldvin, Sába névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

A Klubrádió már csak interneten

A Klubrádió már csak interneten

Az analóg műsor lekapcsolása beleillik abba, hogy a jobboldali-nemzeti kormány az elmúlt években sorra számolta fel a neki nem tetsző szerkesztőségeket, illetve hatalom közeli üzletemberek vásároltak fel egy sor orgánumot. Az Európai Bizottság nem zárta ki, hogy eljárást indít Magyarország ellen a Klubrádió miatt. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

 Kurier

 

Éjféltől már csak az interneten szól Magyarország utolsó független rádiója. Bolgár György azt mondta a búcsú éjszakáján, hogy a hatalom az URH-n némaságra kötelezi a Klubrádiót, de annak még az ítéletet is magának kell végrehajtania. Röviddel nulla óra előtt Arató András megköszönte a hűséget a hallgatóknak és közös további utat kívánt. Ő is abban bízik, hogy hamarosan vége lesz annak a rendszernek, amely ezt tette az adóval.

Előzőleg sok betelefonáló reményét fejezte ki, hogy a csatorna fennmarad. Ellenzéki politikusok fáklyával vonultak a Bokor utcához. Hadházy Ákos azt mondta, hogy azért nem gyertyát vittek, mert nem temetni jöttek, hiszen a rádió tovább harcol.

Az analóg műsor lekapcsolása beleillik abba, hogy a jobboldali-nemzeti kormány az elmúlt években sorra számolta fel a neki nem tetsző szerkesztőségeket, illetve hatalom közeli üzletemberek vásároltak fel egy sor orgánumot. Az Európai Bizottság nem zárta ki, hogy eljárást indít Magyarország ellen a Klubrádió miatt.

 

Wall Street Journal

 

A Szenátus nem ítélte el Trumpot az alkotmányos vádemelési eljárás során, de nem is mentette fel. Az 57-42 szavazati arány arra utal, hogy főként azért úszta meg, már ha nem ez  a kizárólagos ok, mert már nem elnök – fejtegeti a konzervatív lap vezércikke. Az újság, amely kezdettel fogva elítélte a Kongresszus január 6-i ostromát, megállapítja, hogy a legtöbb republikánus honatya meg sem próbálta védeni, amit a politikus Vízkeresztkor csinált, illetve hogy kétségbe vonta a választási eredményt. Viselkedése megbocsáthatatlan és örökre beárnyékolja elnökségét.

Pont ezt hangsúlyozta a döntés kihirdetése után a Köztársaság Párt frakcióvezetője is. McConnell egyben felhívta a figyelmet, hogy Trump minden tekintetben felelős a történtekért, és ez még akkor is igaz, ha a házelnök, illetve az állami hatóságok nem gondoskodtak az épület megfelelő védelméről. Ám ez nem oldozza fel a volt elnököt az alól, hogy órákig nem volt hajlandó visszafüttyenteni a lázadókat. Ily módon nem kizárt, hogy még büntetőjogi, illetve polgári perekben kell felelnie.

Viszont minden tisztelet megilleti azt a 7 republikánus szenátort, aki kiállt a véleménye mellett. Ugyanakkor jogi trükkökkel el lehetne érni, hogy a korábbi elnök többé ne tölthessen be köztisztséget, de ez nem volna jó, mert hívei arra hivatkozhatnának, hogy az elit őket fosztja meg jogaiktól. Rá kell bízni ezt inkább a szavazókra, ha Trump netán megkockáztatja, hogy ismét rajthoz áll. Hiszen egyértelmű, hogy mandátuma végén kilépett az alkotmányos keretek közül, ami azután a törvényhozás lerohanásában csúcsosodott ki.

Így lehet, hogy most bosszúkampányt szervez, vagy új pártot alapít, de ez csak arra jó, hogy megossza a középjobbot és győzelemre segítse a demokratákat. Ezt már bizonyította, hogy a republikánusok az év elején elvesztették Georgiában a két szenátusi pótválasztást. 

 

Financial Times

 

A szerkesztőségi állásfoglalás kiemeli, hogy az amerikai felsőház szégyenletes módon felmentette ugyan Trumpot, de az eljárásnak még lesz több pozitív hozadéka.  Már önmagában figyelemreméltó, hogy 57-en voksoltak a bűnössége mellett, egy ennyire megosztott országban. Az pedig bevonul a történelembe, hogy lázadásért akartak elszámoltatni egy volt elnököt.

Az ügy kapcsán a vezércikk három körülményt emel ki:

1. A szavazás megvonta a határvonalat az elvekhez ragaszkodó republikánusság és a párt többi része közt, bár sajnálatos módon ez utóbbi képviseli a többséget. Lehet, hogy igaz a vélemény, miszerint a Köztársasági Pártot nem lehet megreformálni. Annál tiszteletreméltóbb, hogy 7 szenátora mégis nyíltan támogatta az elmarasztalást, pedig tudván tudta, hogy mit fog kapni érte, ideértve a kirekesztést. Ám a mérsékelt konzervatívok bizonyították, hogy van becsületük és ez olyan alap, amire építeniük kell.

2. Trumpot ugyan nem tiltották el közhivatal viselésétől, de kiderült, hogy a január eleji roham sokkal súlyosabb következményekkel is járhatott volna. Hiszen a behatoló tömegeket csupán néhány másodperc és centiméter választotta el Pence alelnöktől, gyűlöletük tárgyától. De Romney is sokat köszönhet a bátor biztonsági személyzetnek.  Ezeket a bizonyítékokat elő kell majd venni, ha Trump netán újra megpályázná a Fehér Házat.

3. A fejlemények sokat javítottak a köztársaság hírnevén. Az alkotmányos vádemelési procedúra gyors, és mégis alapos volt, szemben azzal, amit Trump védelme összeszerencsétlenkedett. Még akkor is, ha nem jött össze a szükséges kétharmad. Nem született újjá az amerikai demokrácia és az előző elnök továbbra is fenyegetheti. Hiszen továbbra is szilárdan kézben tartja a társadalom jelentős kisebbségét.

A Republikánus Pártnak el kell utasítania nem csupán Trumpot, hanem azt az őrületet és szélsőségességet, ami kiváltotta az öt halottat követelő támadást. Már van 7 nagyszerű példa, amit kövessen.

 

Neue Zürcher Zeitung

 

Újabb válságot eredményezett a lengyel kormányban a médiaadó terve, miközben a bírálók a sajtó sokszínűségét féltik. Kaczynski koalíciója újabb romhalmazt produkált, mivel a Gowin fejlesztési miniszter által vezetett ki sszövetséges párt közölte, hogy elutasítja a közterhet, mert az ő véleményét nem kérték ki. Továbbá egy ilyen lépés lengyel sajtócégeket, és ily módon munkahelyeket veszélyeztetne és igazából egyáltalán nem szolgálja a jobboldal érdekeit.

A hatalom ezzel szemben arra hivatkozik, hogy hasonló adó a franciáknál és a belgáknál is létezik, továbbá, hogy a lengyel köztévé is fizetné. Az a televízió, amelyet a minap pótlólag majdnem félmillió franknak megfelelő juttatással stafíroztak ki és a kellemes anyagi viszonyok közepette nem csinál mást, mint a nemzeti-konzervatív PiS politikáját és világnézetét népszerűsíti.

Ugyanakkor a független szerkesztőséget úgy érzékelik, hogy a kormány még nagyobb nyomást igyekszik rájuk gyakorolni. Sokan attól tartanak, hogy a nagy vesztes a média sokszínűsége lesz, ahogy az a Kaczynski példaképének számító Magyarországon történt. Aki nem állt be a sorba, az már eddig is megnézhette magát, mivel az állami cégek, illetve a minisztériumok megvonták tőle a hirdetéseket.

A hatalom hirtelen arra hivatkozik, hogy az elképzelés még egyáltalán nincs a Szejm előtt. Ám lehet, hogy Kaczynski előre hozott választással próbál kimászni a slamasztikából, bár legközelebb csak két év múlva kellene az embereket az urnákhoz hívni. 14 évvel ezelőtt, győzelme biztos tudatában, egyszer már bevetette ezt a módszert, de az eredmény az lett, hogy elvesztette a hatalmat.

 

Süddeutsche Zeitung

 

Ördögi tervet eszelt ki a lengyel kormány, hogy tovább gyengítse a független sajtót. Az igen hatásos szalámi taktika részeként most éppen külön adót tervez bevezetni, ami ellen hatásos ellenállás nem mutatkozik, így az önálló média lassú, csendes halállal múlik ki, ahogy az Magyarországon is történt.

Pedig a hatalomellenes orgánumok már így is súlyos anyagi helyzetben vannak, hála a hatalom igen gazdag eszköztárának. Náluk pl. az állami vállalatok, ideértve az Orlen olajcéget, bankokat, biztosítókat, egyáltalán nem reklámoznak. Továbbá kiadványaikat nem árusítják a megfelelő benzinkutaknál.

Kaczynski évek óta próbálja kikapcsolni a kritikus sajtót. A Bizottság, valamint Berlin és Párizs számtalan mulasztása közé tartozik, hogy már a kezdet kezdetén nem csapott oda energikusan a törekvés láttán.

 

The Times

 

A lap úgy mutatja be Szoboszlai Dominikot, mint aki az új Puskás, tehát össznemzeti futballbálvány lehet a magyarok számára. Mert volt ugyan egy Gera és egy Dzsudzsák, de ők az Aranycsapat kapitányának a nyomába nem értek. Ezzel szemben a Lipcse új igazolása, aki iránt már az egész európai foci elit érdeklődik, betöltheti ezt a szerepkört a magyar labdarúgás siralmas évtizedei után. Amúgy a játékos csak ugródeszkának tekinti a Bundesligát a Salzburgban eltöltött évek után.

Pályája felívelését politikai vita övezi a magyaroknál. Az Orbán-kabinet milliárdokat áldozott a sportágra, új stadionokat építtetett, akadémiákat létesített, külföldi edzőket szerződtetett. A miniszterelnök a nacionalista program keretében le akarja koppintani az 50-es éveket, a magyar futball aranykorát. A hatalom hívei most azt állítják, hogy Szoboszlai nemzetközi áttörése bizonyítja: megérték a befektetések. A másik oldal ezzel szemben azt mondja, hogy a játékos nem az állami közreműködés miatt, hanem éppen annak ellenére futott be.

Apja ifiedző volt a Videotonnál, de elege lett a kéz-kezet-mos-rendszerből, ám emiatt kidobták. Saját klubot alapított, amit azonban a kormány és a szövetség nemigen szeretett. Jávor Benedek viszont arra emlékeztet, hogy így is onnan nőtt ki Szoboszlai, valamint az egyetlen valamire való magyar védő: Bolla Bendegúz.

Ugyanakkor a középpályás útja is göröngyös volt, habár 15 éves korában elvitte a Salzburg. De hogy fizikailag és akaratban megacélosodjon, ahhoz kellett Shane Tusup is. Az osztrák egyesület sportigazgatója úgy véli, hogy a labdarúgó mára igazi profi lett, technikája és önbizalma egészen kiemelkedő. És ugyan holnap nem játszhat a Puskás Stadionban a Liverpool ellen, bizonyos, hogy legyűri sérülését, mint már annyi mást, eddig is.

 

 

 

2021. február 15.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Dupla vagy semmi játék emberéletekkel

Mert egy normális országban arra számíthatnánk, hogy most végre lehull a lepel a sok hazugságról és >

Tovább

Orbán mint katalizátor

A Profil szerint Orbán Viktorra a katalizátor szerepe hárul, hogy létrejöjjön egy új, nagy jobbos-szélsőjobbos frakció >

Tovább

Egy magyar patrióta

Örvendetes fejlemény, hogy már nem csak az ellenzék, de mintha a Fidesz is el tudná képzelni >

Tovább

Megértő támogatás, sőt elvárás

Az igazi probléma az, hogy ehhez az ótvar dumához a Gulyás tanár urak már minden gátlás >

Tovább

Újabb hidegháború

A Frankfurter Allgemeine Zeitung német konzervatív lap úgy látja, hogy a hidegháborút idézi, ami kialakulóban van >

Tovább

Orbán Viktor a csakis hazai publikumnak játszik

A magyarázatot keresve a Profil abból indul ki, hogy a miniszterelnök ugyan próbál új frakciót tető >

Tovább

Egyrészt és legfőképp túl sok a halott

Másrészt, ha visszatekintünk arra a fertelmes, szégyenteljes és undorító csatatérre, amit a hatalom volt szíves maga >

Tovább

A pekingi téli olimpia bojkottja hiba lenne

Financial Times: Viszont a játékokat fel lehetne használni arra, hogy az USA és a többiek célzott >

Tovább

Az orosz lakosság mélységesen bizalmatlan a nemzeti oltóanyaggal szemben

Brüsszel pont itt csődöt mondott, miközben nincs vesztegetni való idő. A hatékony szereket onnan kell megvenni, >

Tovább

„Orbán a Profil ellen”

Ezzel a címmel tájékoztatja a hetilap főszerkesztője és kiadója az olvasókat arról, hogy a magyar köztévé >

Tovább

Genius loci

S azért nem zsidózunk a zsinagógában és nem keresztényezünk a keresztény templomban és nem muszlimozunk a >

Tovább

A szlovákok ellenállnak az orosz vakcinának

A szlovák gyógyszerhatóság nem adta ki az engedélyt az orosz vakcina használatba vételére, mert azt mondja, >

Tovább