2021. április 20. kedd
Ma Tivadar, Tihamér, Töhötöm névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Orbán emeli a tétet az amerikai elnökválasztásban

Orbán emeli a tétet az amerikai elnökválasztásban

A Frankfurter Allgemeine Zeitung vezető német jobboldali lap ezt azzal magyarázza, hogy a Fidesz közeli sajtó módszeres lejárató kampánya után Szijjártó Péter is kirohant a demokraták elnökjelöltje ellen, méghozzá milyen hangon! Hiszen gyakorlatilag korrupcióval vádolta meg azt a politikust, aki nagy valószínűség szerint az Egyesült Államokat irányítja majd a következő négy évben. Az orbáni rendszerben az ilyen megnyilvánulásokat semmiképpen sem lehet kisiklásnak tekinteni, az meg egyenesen elképzelhetetlen, hogy a miniszterelnök ne tudott volna róla előre, pláne hogy ne bólintott volna rá. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

FAZ

Orbán emeli a tétet az amerikai elnökválasztásban, mert va bankot játszik. Ezzel magyarázza a vezető német jobboldali lap, hogy a Fidesz közeli sajtó módszeres lejárató kampánya után Szijjártó Péter is kirohant a demokraták elnökjelöltje ellen, méghozzá milyen hangon! Hiszen gyakorlatilag korrupcióval vádolta meg azt a politikust, aki nagy valószínűség szerint az Egyesült Államokat irányítja majd a következő négy évben. Az orbáni rendszerben az ilyen megnyilvánulásokat semmiképpen sem lehet kisiklásnak tekinteni, az meg egyenesen elképzelhetetlen, hogy a miniszterelnök ne tudott volna róla előre, pláne hogy ne bólintott volna rá.

De hát neki az a stratégiája, hogy csak jól jön neki, ha minél félelmetesebb az ellenség. Ráadásul számára létszükséglet, hogy legyen kit támadnia fenyegető külső veszélyforrásként. Ebből a szempontból Soros már némiképp elhasználódott. Abból persze nem csinált egy pillanatra sem titkot, hogy Trump győzelmét kívánja. Így volt ez négy éve is, bár vélhetőleg nagyobb jutalmat várt érte. De ettől nekifuthat még egyszer.

Ezzel együtt fura, hogy a külügyminiszter milyen hangra vetemedett, noha Biden Magyarországot nem sorolta egyértelműen a tekintélyuralmi rezsimek közé. Ezzel együtt tény, hogy egy lapon említette Orbánt, valamint Kim Dzsong Unt, Putyint és Hszit. Az elemzés az okot abban látja, hogy a magyar politikus számára világos: teljesen esélytelen, ha fordul a kocka Washingtonban. Ám ha nem veszthet semmit sem, akkor viszont annál többet nyerhet, ha mégis Trump lesz a befutó. Úgy nem kizárt: ami tőkéje csak van, azzal Biden ellen fogad.

 

Washington Post

 

Ha Biden győz immár nem egészen két hét múlva, akkor a jövő év azzal kezdődik az amerikai külpolitikában, hogy az új elnök bejelenti: az USA visszatért a nemzetközi porondra, ismét lehet rá számítani. Ám ez a lendület aligha tart sokáig, mert figyelmét lekötik a hazai gondok. Azt már jelezte, hogy országa ismét csatlakozik a párizsi Klímaegyezményhez, felújítja tagságát a WHO-ban és újból hatályosnak tekinti az Iránnal kötött nukleáris megállapodást.

Egy fő tanácsadója, Antony Blinken azt mondja, a Fehér házi váltás eredendően igen erős üzenetet küld a világnak, mármint hogy az elmúlt négy évet eltévelyedésnek kell tekinteni, és az Egyesült Államok nem abba az irányba kíván továbbmenni. Biztos, hogy Biden felveszi Obama liberális vonalát a nemzetközi diplomáciában, bár tudja, hogy világ és országa radikálisan más lett az utóbbi négy esztendőben.

Meg nem is könnyű lebontani, amit Trump összeácsolt. A nacionalizmus vonzása elmosta külföldön a választóvonalat a tekintélyuralom és a demokrácia között. Barátokkal és ellenségekkel egyaránt lényegesen megváltozott a viszony, esetenként jó időre. Az európai partnerek többsége nem rejti véka alá, hogy Bidennek szurkol, de tisztában vannak azzal, hogy Washington továbbra is kemény nyomást fog gyakorolni az EU-ra. A tét nem csekély, Magyarország és Lengyelország pl. gyámként tekint a jelenlegi elnökre.

De Amerika számára a külpolitikánál jelenleg sokkal nagyobb jelentőségű a járvány, a társadalmi nyugtalanság, valamint a gyengélkedő gazdaság. Ennélfogva a demokrata jelölt már egyértelművé tette, hogy először odahaza igyekszik rendet tenni. A világban ugyanakkor két tényezőre akar támaszkodni: egyrészt visszaköveteli a vezető szerepet az éghajlatváltozás, a fegyverkorlátozás és globális egészségügy területén. Másrészt feléleszti a szövetségesi hálózatot, főleg Európában és Kelet-Ázsiában.

Ám sok fontos döntést kénytelen lesz későbbre halasztani. Azt mondja, nem lehet visszatérni a korábbi állapotokhoz, a világot úgy kell elfogadni, amilyen az lesz jövő januárban.

 

Tagesspiegel

 

Magyarország jelezte, hogy kész csatlakozni a két napja elfogadott bonni nyilatkozathoz, noha az nem utolsósorban az Orbán-kormány politikája miatt a tudomány szabadságát sürgeti. A szakminiszterek tegnapelőtt a soros német elnökség kezdeményezésére tanácskoztak, bár volt, aki csak online kapcsolódott be a konferenciába. A kiadott felhívás hangsúlyozza, hogy a tudomány önállósága, vagyis a többi közt a nyíltság, a tapasztalatcsere, az összefogás, a sokszínűség az egyenlőség, a felelősség a demokrácia egyik pillérét jelenti. 

Az állásfoglalás egyben elítéli minden kísérletet a kutatás függetlensége ellen, ami vonatkozik arra is, hogy a tudósokat pl. a vírusjárvány kapcsán támadás éri a társadalom bizonyos rétegeiből. A dokumentumban nincsenek konkrét utalások, ami kétségtelenül azt tükrözi, hogy nem akartak pellengérre állítani bizonyos kormányokat. Pl. a CEU kipaterolása, vagy amiatt, hogy Orbán betiltotta a gender tudományok oktatását.

A magyar jogsértésekre ugyanakkor utalt a német ágazati szakszervezet, amely kiemelte, hogy ha a Bonnban jóváhagyott határozatot nem csupán díszlet céljára szolgál, akkor az európai miniszterek nem nézhetik szó nélkül a magyarországi jogsértéseket és nyomást kell gyakorolniuk az Orbán-kabinetre. A német Rektori Konferencia elnöke ugyanakkor üdvözölte, hogy a tervek szerint állandó megfigyelő rendszer jön létre a tudomány szabadságának nyomon követésére. Ily módon ugyanis szavukon lehet fogni az illetékeseket és rá lehet őket kényszeríteni a megfelelő következtetések levonására.

Persze nagy kérdés, meglesz-e a végén a kellő támogatás a nyilatkozat hatályba lépéséhez. A szöveget minden tag előre megkapta és áldását adta rá, ami azért elég meglepő Magyarország és Lengyelország esetében.

 

Spiegel

 

Lengyelország éppen akkor keményít be politikai ellenfeleivel szemben, amikor az EU a segélyek megvonásáról tárgyal a jogállamot megsértő országok esetében, így visszaüthet a varsói stratégia. A nemzeti-konzervatív PiS kormány mégsem tart a következményektől. Ebből következik, hogy pár napja bilincsben vezették el a poznani ügyészt, amint az elhagyta a bíróság épületét. A házát átkutatták, majd miután rosszul lett, az ügyészség képviselője egészen a kórházi betegágyig kísérte és ott olvasta a fejére, hogy mivel vádolják. Miközben a jogász nem volt eszméleténél. Ő egyébként Kaczynski egyik legfőbb bírálója.

Az üzenet nem kétséges: aki megmukkan, az nyilvános megaláztatásra és vádemelésre számíthat. Az ügy persze Brüsszelben is nagy port kavart, miután ott éppen formálódik a jogállami mechanizmus, amely elsősorban Budapestet és Varsót kívánja célba venni. Ám ez a PiS-t a jelek szerint cseppet sem zavarja, sőt. Inkább az a benyomás, hogy a párt csak még inkább provokálni igyekszik az uniót, mutatva, hogy a jogállamból már nem sok maradt.

Ezt igazolja, hogy hiába mondta ki az Európai Bíróság: fel kell függeszteni a lengyel bíróságok mellett létrehozott Fegyelmi Kamara működését, a testület most először feloldotta egy bírónő immunitását. Igaz, az illető nyilvánosan elutasította az igazságszolgáltatás reformját. De további incidensek is várhatók. Daniel Freund német zöld EP-képviselő azt mondja, hogy a jelek szerint Lengyelország úgy látja: az EU nem tud ártani neki, és lehet, hogy igaza is van.

A járvány miatt tényleg úgy tűnik, hogy az ütőkártya Orbán és Kaczynski kezébe került, miután meg tudják torpedózni a hosszú távú költségvetést, illetve a gazdasági segélycsomagot, miközben az olaszok és a spanyolok már alig várják a Brüsszelből beígért pénzeket. Ezt pedig a két renitens kormány hidegvérrel ki is használja. Vagyis megbukott az a tétel, hogy fenyegetőzésük teljesen üres, mivel ők maguk is sokat profitálnak a szubvenciókból, sőt a jövőben még az eddiginél is nagyobb pénzeső néz ki nekik.

 

Libération

 

Közép-Európában az orvoshiány még tovább súlyosbítja a koronafertőzés következményeit. A szakemberekből főleg a kivándorlás miatt nincs elég, és ez különösen megnehezíti a járvány 2. hullámának kezelését. Orbán Viktor ugyan azt bizonygatta, hogy az ország állig fel van fegyverkezve a Covid-19 ellen, és azzal is büszkélkedett, hogy 16 ezer lélegeztető gép áll rendelkezésre, amelyeket 850 millió euróért vettek, csak éppen a készülékek jó részét soha nem fogják használni, mert nincs, aki működtesse őket. Becslések szerint csupán 2 ezer orvos, illetve 2 ezer ápoló ért hozzájuk.

Valamit azonban mindenképpen ki kell találni, mert újból erősen beütött a ragály. Prágában és Varsóban két kórházat építenek a betegek fogadására. Most már csak személyzetet kell találni hozzájuk, de anélkül, hogy a már működő ellátó központokat megfosztanák a munkatársaktól.

 

2020. október 22.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Az unió emberelje meg magát sajtószabadság ügyében!

Financial Times: Tegyen az eddiginél sokkal többet a független sajtóért, annál is inkább, mert média szabadsága >

Tovább

A pánik jelei

Azt gondolom, hogy sokkal többet tudnak a közvélemény állapotáról, mint amennyit mi tudunk, és ez ijesztheti >

Tovább

Ritka menekültbarát döntést hozott a szerb alkotmánybíróság

Elmarasztalta ugyanis a rendőrséget, miután az négy éve egy helyi bíró döntése ellenére sem indította meg >

Tovább

Spiegel: Orbán Viktor egyre inkább lesre fut az unióban

A földrészen egyre inkább árnyékba kerül. Csak úgy tudta megakadályozni, nehogy kidobják az Európai Néppártból, hogy >

Tovább

Pár szó az ellenzéki pártok védelmében

Ezt a rezsimet azonban nem lehet csupán pár százalékkal legyőzni. Egy csekély, „éppen csak” győzelem bármely >

Tovább

A nagy világösszefüggések

A végtelen hazaszeretetet az akadémiai szabadság elve fölé helyező Fudan Egyetem egyik remekbe szabott egyetemi kurzusát >

Tovább

Alighanem forogna a sírjában Sissi

A svájci köztévé szerint a magyar kormány visszaél hatalmával, amikor milliárdos nagyságrendben viszi ki az állami >

Tovább

Orbánéknak még szüksége lehet kiutasított orosz kiber-szakértőkre

Mindenesetre nem csodálkoznék azon, ha a három orosz diplomata Lengyelországból történt kiutasítását követően hamarosan megjelenne a >

Tovább

Az Orbán-kormány nyíltan védi Kína érdekeit

Magyarország megint meggátolta, hogy az EU elmarasztalja Kínát. A közösség azért akart állásfoglalást kiadni, mert az >

Tovább

A Die Welt óva inti Magyarországot a meggondolatlan nyitás miatt

Senki se gondolja, hogy a vakcina mindent megold, és hiba, ha a társadalom afelé tereli a >

Tovább

Alternatív valóság

A többségnek fogalma sincs a valós helyzetről. Ez abból derül ki leginkább, hogy a felnőtt népesség >

Tovább

Mi lesz a sorsa a jogállami mechanizmusnak?

Magyarország és Lengyelország idáig tiszteletben tartotta az EUB ítéleteit, de nem lehet tudni, hogy ez így >

Tovább