2021. március 2. kedd
Ma Lujza, Ágnes, Henrik névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Orbánértékelés, 2020

Az Orbán előtt sorakozó székeken nem ülnek Rubik Ernők. Schmitt Pálok ülnek ott és más udvarhölgyek, kiszolgáló személyzet, talpnyalók, járadékvadászok, lézengő ritterek. Aprólékos munkával elmart maga mellől, de már a nemzetből is mindenkit, aki nem függ tőle, aki félelem nélkül mondhatná el a saját véleményét, például arról, ami most a színpadon folyik. Tóta W. Árpád:

Minden évben eljön ez a rituálé, amikor megtekintjük miniszterelnökünket, és értékeljük állapotát, ki-ki magának. Nemcsak a hagyománytisztelet, hanem a tudományos érdeklődés és a közéleti érzékenység is hajtja ilyenkor a polgárt. Hiszen ahogy magából a beszédből tudjuk, Európában nemigen van ilyen szerzet, mint a mi államberendezkedésünk. Ahol minden egyetlen emberen múlik.

Jó hír, hogy az alany üzemszerűen működik, képességeit megőrizte, összeomlásra, radikális változásra utaló tünetek nem észlelhetők. Jó kezekben a franchise. Az általa létrehozott, és hatalmát biztosító nagy közös mesét megbízhatóan üzemelteti tovább. Menetrend szerint elkészül a Még drágább a szuverenitásod, jövőre jön A szuverenitás mindig drága, és készül a családi komédia is, a Drágám, add a szuverenitásod.

Újításra már nem kell számítanunk. Ez a csávó ezen a sínpáron fog eldöcögni az örökkévalóságba vagy a bukásba. Benne már nincs másik történet, ebben viszont rengeteg melója van, nem fogja elengedni. Aki le akarja győzni, annak stratégiai meglepetésre nem kell számítania. Taktikája pedig szintén megkövesedett. Kiismerhető a gyengeségeivel együtt.

Rajta ne fogjanak

Nem kell túlfejlett kritikai szemlélet, hogy az ellentmondások éles melléütésként koppanjanak fel a szövegből. Tudjuk, hogy a „nemzeti konzultációra épülő kormányzás” sosem jelentett érdemi beleszólást semmibe, és hogy sosem lesz még szakmai konzultáció se Paksról, nemzeti alaptantervről, olimpiáról vagy arról, hogy Mészáros Lőrincnél túl gyorsan tűnik el a pénz, ezért érdemesebb lenne őt oktatással kompenzálni inkább. Tudjuk, hogy az egész gyöngyöspatai szaldó a harmincada sincs annak, amit a kampányra el fognak költeni. Különbséget tudunk tenni liberális és kommunista között, és a kocsmáinkban sem fordulnak elő annyira egyszerű arcok, mint akik ennek csápolnak. Tudjuk, hogy a klímavédelmi programot hirdető kormánya épp most vett egy szénerőművet személyesen tőle. Tudjuk továbbá, hogy ezeket a miniszterelnök is tudja, de ő mesét mond éppen, és nem úgy fog hazamenni, hogy ejnye, már megint hazudtam, hanem elégedetten nyugtázza, hogy leszállította a rajzfilm újabb fejezetét.

Lekötelezett, függésben tartott csicskák ülik körül. Egyiküknek sem lesz egy árnyalatnyi ellenvéleménye másnap. Erről ismerszenek meg.

Némelyiket pénzzel fizetik ki, mások a közösséget találták itt meg, vagy az érvényesülés reményét, szemben a kellemetlenül versengő piaccal. Fegyelmezetten elismerik a teljesítményt, véleményüket magukban tartják, van vesztenivalójuk. Nem annak örülnek, hogy megvilágosodtak, mint egy jobb TedX-előadáson – a fenti gondolatok megfordulnak az agyukban, és felismerik a manipulációt. Azért boldogok, mert onnan úgy érzik, hogy ez hatni fog a prolikra, igen. Ez megerősíti a hatalmat, amelytől függnek, és amelynek bukásával a semmibe zuhannának.

Függés

Az a nép, amely feltalálta a Rubik-kockát – mondja a mikrofonba a miniszterelnök, felvezetve a magyarok nagyszerűségéről szóló tirádát. A nézőtéren és a képernyők előtt nyilván sokan vágják, hogy már most lódít. A Rubik-kockát nem egy nép találta fel, hanem egy ember. Egy individuum. Egyetlen kreatív elme. Kellemetlenül tolakszik a kérdés, hogy az efféle zabolátlan egyének milyenféle államokban érzik jól magukat, és hogy a Rubik Ernő mellett megemlíthető zsenijeink Neumanntól Telleren át Bartókig miért menekültek el innen. Meg hogy hányan mennek el most. És hogy menekülésükben mennyi szerepe van annak a rezsimnek, amit az éppen elhangzó hazugságok támasztanak meg.

Az Orbán előtt sorakozó székeken nem ülnek Rubik Ernők. Schmitt Pálok ülnek ott és más udvarhölgyek, kiszolgáló személyzet, talpnyalók, járadékvadászok, lézengő ritterek. Aprólékos munkával elmart maga mellől, de már a nemzetből is mindenkit, aki nem függ tőle, aki félelem nélkül mondhatná el a saját véleményét, például arról, ami most a színpadon folyik.

Mindenkit, aki rajta kívül szuverén. Ezért kizárt fogalmilag a nemzetközileg sikeres NER-vállalkozó. Abban a pillanatban megszületne benne a lázadó gondolat, vagy csak a finnyás önbecsülés: hogy neki ezzel nem kell egyetértenie, mert Orbán nélkül is valaki. Egy Elon Musk megteheti, hogy szarik az elnökre, és ellentmond neki. Ezért inkább csüngőhasú malacokat tenyésztünk, akiket rejtegetni kell ugyan a kérdések elől, de legalább nem jut eszükbe soha semmi.

A kocka

Orbán Viktor csúcsformában van. Neki ez a csúcs. Amit előad, az a kritikus hallgató számára fülsértő hazugságokkal terhelt. De vannak benne igazságok, féligazságok, és a sztori, bár varázslással és ráolvasással kell kipárnázni, mégis kerek. És aki kerek történetre szomjazik, és hajlandó felfüggeszteni a kételkedését, annak tetszeni fog.

Másik ilyen dallamos sláger nincs a piacon. Kicsit nem nézünk oda, amíg pöröllyel bepatkolja Sorost meg a nemzeti tőkét a történetbe, de végül a helyére kattan minden, beleértve az Úristent. A gép forog, az alkotó lop tovább. Átlátható, egyirányú, szimpla világot árul. Vele szemben csak a kaotikus, egymás mellett élő részigazságokból kirajzolódó, vitatkozó, sokszínű, kavargó valóság áll. Nem elviselhetetlen, de felnőtt embert kíván az elfogadása. Akciófilmben már ciki a tévedhetetlen és makulátlan főhős, de itt még megvan a kultusza.

Kirakja az övéinek Rubik-kockát. Csalással, kalapáccsal, nyállal levakart matricák árán, de egyszínű kockát kínál. Sorsa már csak azon múlik, hányan maradnak mellette, akik hajlandóak félrenézni, és vele örülni a mesének. És hányan mondják azt, hogy oké, boomer, de én nem vagyok ennyire egyszerű.

(hvg.hu)

 

2020. február 17.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Nem akar elmenni Magyarországról Tóth Krisztina – a választásokig

Ő maga pária lett saját hazájában, ömlik felé a mocsok, bárki belerúghat. Pedig alkotóként szüksége van >

Tovább

A különutas magyar vakcinagyakorlat

Az sem egyértelmű e pillanatban, milyen előnyöket élveznek majd azok a magyarok, akiknek lesz ilyen papírjuk, >

Tovább

Merkel, sokadszorra, ismét megvédi Orbánt?

Úgy tudni, hogy Weber egyértelművé tette: ma délelőtt mindenképpen meglesz a szavazás. Nagyon valószínű, hogy összejön >

Tovább

Micsoda két hét Orbán nélkül!

De minden rosszban van valami jó! Alig várom már, hogy Orbán lengyelországi látogatásra utazzon, s az >

Tovább

Orbán levele a Néppárthoz – ajándék

A néppárti frakció több tagja is úgy nyilatkozott, hogy a Webernek küldött levél nem annyira fenyegetés, >

Tovább

Vírusos kormányválság a cseheknél és szlovákoknál

A 10,7 milliós Csehországban idáig nem egészen 650 ezer embernek adták be az oltóanyagot, így egyre >

Tovább

Folytatódik a Fidesz-Néppárt bohózat

Az Európai Néppárt frakciója egy lépéssel közelebb jutott ahhoz, hogy kizárja a Fideszt: jelenleg ott tart, >

Tovább

Orbánék alkalmatlansága

Magyarország, mint állam válik működésképtelenné, és az oltáskampány ezzel szembesít. A kudarcokat pedig a jól bejáratott >

Tovább

Holtponton a V4

A visegrádi együttműködés fennállásának 30. évfordulóján tartott fényes krakkói ünnepség sem tudta elfedni, hogy törés van >

Tovább

Biden leckét adott Merkelnek demokráciából

Németország ugyan szakadatlanul ismételgeti, hogy az önjelölt magyar és lengyel autokraták nem kérdőjelezhetik meg a jogállamot, >

Tovább

Kovács: a Deutsche Welle nem információt továbbit, hanem kulturimperializmust terjeszt

Az Orbán-kormányt dühíti, hogy fokozatosan fel akarja újítani magyar nyelvű műsorát a külföldre sugárzó német közszolgálati >

Tovább

A félelem szülte katonai hatalomátvétel 2020-2021

Az orbáni koncepció pedig bejött, nincs ok a “lázadásra”, arra nagyon vigyáz a miniszterelnök, hogy kaja >

Tovább