2020. február 21. péntek
Ma Eleonóra, Zelmira, Péter névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Hajítsátok végre ki Orbán Viktort!

Hajítsátok végre ki Orbán Viktort!

A magyar miniszterelnök nagy hangsúlyt fektetett a nyugat-balkáni bővítésre is. Jóllehet jelenleg az van előtérben, hogy megkezdjék-e a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával, ő inkább azt szorgalmazta, hogy Szerbia tagsága ügyében jussanak előbbre. Úgy fogalmazott, hogy Belgrád alapvető tényező a térségben, a stabilitás kulcsa. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje

Frankfurter Rundschau

Hajítsátok végre ki Orbán Viktort, mert a magyar miniszterelnöknek semmi keresnivalója a konzervatívok értékalapú közösségében! Ezt sürgeti a lap, és indoklásul emlékeztet arra, milyen sokatmondó volt, hogy a politikus tegnap éppen akkor járt Berlinben, amikor a CDU elnök asszonya bejelentette lemondását. Az illiberális demokrácia kiagyalója, aki az AfD bálványai közé tartozik, arról akart tárgyalni a kancellárral, hogy a Fidesz maradna a Néppártban.

A keresztény-polgári EPP-nek ugyanaz a gondja a magyar tagpárttal, mint a német kereszténydemokratáknak az Alternatívával. Egyik sem tudja, miként határolódjon el következetesen jobbra, anélkül azonban, hogy túl nagy területet engedne át a tekintélyelvű patkányfogóknak. Egészen pontosan: ha a mérsékeltek megpróbálják magukhoz vonni a jobboldali választókat, akkor középen lazul a kötőerejük. Ezért legfőbb ideje, hogy az értékeiket képviselő konzervatívok felismerjék: nem lehet mérsékelni a világ Orbánjait. Nem, a magyar vezetőnek nincs helye a Néppártban, végre ki kell onnan rakni! 

FAZ

Merkel és Orbán egy sor európai kérdést tekintett át Berlinben, ahelyett, hogy azzal foglalkozott volna, milyen feszült pártjuk viszonya az Európai Néppártban. Szót ejtettek az unió új, hosszú távú költségvetéséről, amelynek kapcsán – országaik eltérő kiinduló pozíciójánál fogva – részben ellentétesek az érdekeik, ám azért a vendég megjegyezte: mindketten tudják, miként kell az ilyet csinálni.

A magyar miniszterelnök nagy hangsúlyt fektetett a nyugat-balkáni bővítésre is. Jóllehet jelenleg az van előtérben, hogy megkezdjék-e a csatlakozási tárgyalásokat Észak-Macedóniával és Albániával, ő inkább azt szorgalmazta, hogy Szerbia tagsága ügyében jussanak előbbre. Úgy fogalmazott, hogy Belgrád alapvető tényező a térségben, a stabilitás kulcsa.

Hogy most éppen vezetési válság tört ki a CDU-ban, az nem jön rosszul a magyar politikusnak, mert ily módon még kevésbé valószínű, hogy a Néppárt rövid távon bármiféle határozott lépést tesz a Fidesz tagsága kapcsán. Orbán azzal a gondolattal kacérkodik, hogy új csoportba fogja össze az európai jobboldalt. Ám megnyilatkozásaiból sokkal inkább azt lehet kihámozni, hogy legszívesebben maradna az EPP-ben és ott a konzervatív szárny élére állna. A múlt héten Rómában megint csak beharangozta a liberalizmus halálát. Ám a Néppártról szólva nem a kiválást pendítette meg, hanem „ellenforradalmat” szorgalmazott. Ebbe az irányba mutat az is, amit bizalmasai, illetve a vonal hű magyar sajtóorgánumok hangoztatnak. Lásd Kövér Lászlót, aki a minap kifejtette, hogy pártja nem szívesen hagyná ott a kereszténydemokratákat, ehelyett azon dolgozna, nehogy felbomoljon a szövetség.

Tagesspiegel

Nehéz vendégnek minősíti az újság Orbán Viktort, aki azonban hirtelen rátalált a kétoldalú kapcsolatok kedvező elemeire és hálásnak mutatkozott, amiért találkozhatott Merkellel. Ezúttal lemondtak a tárgyalások utáni közös sajtótájékoztatóról, így nem lehet tudni, miben értettek egyet, miben nem. A kancellár azonban már előre jelezte, hogy a migráció a megvitatandó témák között szerepel, de csak annyit árult el, hogy itt vannak közös és eltérő pontok is a két fél véleményében. Majd inkább arról beszélt, mennyire összefonódott a két gazdaság. A kereskedelmi kapcsolatokat a magyar kormányfő is méltatta.

De az út célja alighanem az is volt, hogy áttekintsék a Fidesz jövőjét a Néppárton belül. EPP-körökben az a nézet járja, hogy a magyar vezetés számára a tagságnál sokkal fontosabb a jó viszony nem csupán az osztrák konzervatívokkal, hanem a CDU-CSU-val is. Budapestről jelezték, hogy nem keresik a kapcsolatot az AfD-vel, nehogy kockáztassák a kapcsolatokat az uniópártokkal.

Ám hogy van más út is, azt jelzik Orbán egyéb nemzetközi fellépései: a múlt héten Rómában találkozott Conte miniszterelnökkel, valamint Salvinival és Berlusconival. A nacionalisták konferenciáján vett részt és újólag meghirdette a liberalizmus végét. Ott is élesen bírálta az Európai Néppártot, amely jó ideje attól tart, hogy a politikus számára nem az a lényeg, tagja maradhat-e a pártcsaládnak, hanem hogy az hajtson végre alapvető irányváltoztatást.

Orbán és Merkel egyetlen szóval sem említette a magyar demokrácia hiányosságait. De át kívánták tekinteni a vitás pontokat a készülő hosszú távú uniós költségvetés kapcsán. A kancellár annyit azért megpendített, hogy Németország nettó befizető, Magyarország viszont kedvezményezett.

FT

A kommentár szerint Annegret Kramp-Karrenbauer távozása a német politika súlyosabb gondjaira világít rá, nevezetesen arra, hogy töredezik szét a politikai rendszer. A kereszténydemokraták vezetője 14 hónap után dobta be a törülközőt, így nem lesz Merkel utódja. Bukásának közvetlen kiváltó oka, hogy nem volt képes ellenőrzés alatt tartani a párt helyi vezetőit Thüringiában. Így azok összejátszottak a jobboldali-nacionalista AfD-vel, enélfogva megtörték az NSZK megalakulása óta érvényben lévő tabut, mármint hogy nem működnek együtt a radikális jobbal. A szerencsétlen epizód rávilágított, hogy a német társadalom többsége, legalábbis nyugaton, határozottan és feltétel nélkül elutasít minden kollaborálást a szélsőjobbal. Vagyis Németország e tekintetben továbbra is nagyon messze van Ausztriától, ahol a szélsőséges Szabadságpárt 3 éve bekerült a koalícióba.

De AKK kudarcába belejátszott több melléfogás is, ami rontotta tekintélyét a választópolgárok körében, elégedetlenséget keltett a CDU-ban és mind inkább megkérdőjelezte, vajon tényleg ő az alkalmas jelölt a kancellári tisztségre. Az sem segített rajta, hogy július óta betölti a védelmi miniszteri tisztséget, mert a poszt még jó időkben is hálátlan. De a kereszténydemokrata cápák leginkább azt hozták fel ellene, hogy személye rontja a párt esélyeit, mármint hogy a legjelentősebb erő maradjon a jövőre esedékes választások után. Itt bukkan felszínre a fő tényező, nevezetesen az, hogy porlik szét a német pártszerkezet, amelynek immár része a keletnémet kommunista diktatúrából indult Balpárt, illetve az AfD is.

A szétaprózódás még inkább megnehezítette életképes kormányszövetség megalakítását. A thüringiai fiaskó csak még gyanúsabbá tette a szabaddemokratákat, amelyek legalább annyira ludasak voltak helyi emberük miniszterelnökké választásában, mint a CDU, ha nem jobban. A kereszténydemokraták és a zöldek esetleges összefogását ugyanakkor beárnyékolja, hogy a környezetvédők kétlik, vajon potenciális szövetségesük kitart-e a tartományokban a radikális jobboldal sziklaszilárd elszigetelése mellett. A kalamajka kérdéseket vet fel akörül, mennyire játszhat érdemi szerepet Németország Európában, illetve a világban. A rövid távú belső felfordulások, illetve a hosszabb távon végbemenő szerkezeti változások éppen akkor érik utol az országot, amikor omlik össze az eddigi nemzetközi rend és a németek vezető szerepére minden eddiginél nagyobb szükség volna. 

 

2020. február 11.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Hanautól 4 kilométerre

Ezek az áldozatok ugyanolyan bevándorlók leszármazottjai, mint a ma majdnem 1 millió magyar gazdasági bevándorló gyerekei >

Tovább

Politikai pletykák

A rossz hír az, hogy Cornstein romokat hagy maga után. Ilyen tájékozatlan nagykövete Amerikának csak a >

Tovább

Az EU bővítés buktatója, az atavisztikus nacionalizmus

A gondot különösen jól illusztrálja két korábbi, keleti felvételi hullám. Azok során főleg a magyarokról kiderült, >

Tovább

Orbánértékelés, 2020

Az Orbán előtt sorakozó székeken nem ülnek Rubik Ernők. Schmitt Pálok ülnek ott és más udvarhölgyek, >

Tovább

Orbán évértékelő – nemzetközi sajtó

Orbán Viktor a szokásos formáját futja, jobboldali populistaként  manapság pont annyira radikális, mint amennyire mindig is >

Tovább

Jéghideg számítás a romaellenes kampány

Kelet-Európában egyes politikusok a gyakran igen szegény romák ellen uszítanak, hogy ily módon szerezzenek voksokat, ahelyett, >

Tovább

„Nagy franc volt a Dezső”, avagy miért hallgatunk Kosztolányi antiszemitizmusáról az iskolában?

Hogyan tanítsunk Wass Albertet, ha már bekerült az új alaptantervbe? Az a baj, hogy Herczeg Ferenc >

Tovább

Érvényesül-e az ököljog a világban?

Nagy veszélyben van a liberális világrend, a sorsát a novemberi amerikai elnökválasztás dönti el. Jelenleg ugyanis >

Tovább

Hajítsátok végre ki Orbán Viktort!

A magyar miniszterelnök nagy hangsúlyt fektetett a nyugat-balkáni bővítésre is. Jóllehet jelenleg az van előtérben, hogy >

Tovább

Al-Jazeera: Neonácik Budapesten

Fekete ruhában, a saját szélsőjobbos mozgalmuk zászlói alatt koszorúkat helyeztek el az általuk hősöknek tartott fasiszták >

Tovább

Guardian: Macron Európa utolsó reménye

Erőszakos jobboldali alakok, bugrisok és háryjánosok irányítják a dolgokat Indiától, Brazíliától és a Fülöp-szigetektől kezdve, Törökországig, >

Tovább

Pozsonyi dilemmák

Mondjuk ki őszintén, hogy nemcsak a politikusok, hanem a magyar polgárok többsége is így gondolkodik a >

Tovább