2023. február 2. csütörtök
Ma Karolina, Karola, Aida névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Művészportré

Zenei ihletés nélkül nem nyúl ecsethez

Egy szürrealista, ízig-vérig magyar indián meglelte önmagát

Király László
Király László
Zenei ihletés nélkül nem nyúl ecsethez
A mester torontói műtermében

Fujkin Istvánt kevesen tudják beazonosítani művei alapján. Pedig bizony az LGT (Zenevonat) nagylemez, a Skorpió, az EDDA, a Kormorán lemezborítók, számos Tolkien regény, a Búvár, az NTT, és az Interpress magazin (IPM) címlapjai, sőt a Matáv telefonkártyák is az ő festményei fémjelzik. A mester a minap „itthon” járt. Belekóstolt a bajai halászlébe, majd egy kiadós Sugó-parti séta, valamint egy hajnalig tartó zenés vetítés, beszélgetés, és borkortyolás során kiderült, hogyan lelte meg önmagát „odaát”.

Vajdaságban a Tisza-menti Horgoson kezdődött hivatásos képzőművészeti pályád 1974-ben. Budapesten, és számos európai nagyvárosban alkottál. Immár 12 éve Kanadában, Torontóban élsz. Három ország állampolgára vagy. Hol vagy igazán otthon?

– Kanadában, az indiánok, illetve a kint élő magyarok körében. Rokon lelkek vagyunk, így együtt. Hitvilágunk, hiedelmeink, szabad szellemünk meglepően hasonlít. Odakint. Ez ma már egyértelmű számomra. Időnként még bevállalom a Planetáriumban működő Lézer Színház látványterveit, a panoráma képek elkészítését. Kereken 18 év elteltével idén először térek vissza a szülőföldre. Gyökerek nélkül ugyanis nem tudok létezni. Hajdúszoboszló, Nyíregyháza és Budapest után előadásaim, bemutatóim lesznek Zentán, Kanizsán, Topolyán, talán még Szabadkán is. Ideiglenesen egy kicsit mindenütt otthon vagyok, ahol a festményeim a barátaim velem vannak.

Több mint 20 éve ugyanazt azt egyedülálló, csak rád jellemző stílust követed. Miért?

– Egyedül így érdemes. Rövid az élet. Sorsunkról nem, de a tartalmáról mi magunk döntünk. Kezdettől fogva úgy érzem, hogy nekem be kell mennem az „arénába”, és meg kell küzdenem az „oroszlánnal”. Többnyire a zene az ami először megérint. Hatására feltárul egy látomás. Mintha ébren álmodnék, megpillantom az üres vásznon a képet, melyen keresztül a zene szólni kíván hozzám. Ritkább a néma érintés. Olyankor egy vízió, vagy lény keresi a saját hangját. A zene tehát hol kívülről, hol pedig belülről jön, mélyen a múltból, vagy ki tudja milyen szférákból. Megfejthetetlen. Végül a vásznon a színek, a formák és a zene bonyolult, több rétegű, rejtett mondandóval rendelkező, megfejtésre kínálkozó harmóniává érnek össze. Misztikus dolgok ezek. Próbálom a csodát megérteni. Sok hangszer minden apró alkatrészét ismerem. Ezeket festem, rakom egymás mellé úgy, hogy új jelentést adok nekik. Mellesleg egyetlen hangszeren sem játszom. Számomra a hangszer, a hangzás, a zene metamorfózisa a fontos. Így hát valóban egyetlen korszakom, stílusom van. Nekem ez a Fujskin's music vision, amit mások techno-szürrealizmusként fogalmaznak meg.

Jól megy sorod kanadai magyarként? Boldog vagy?

– Igen, a magam módján. Amikor kellett, csöveztem, hogy megtapasztaljam azt az életformát is. Utazásaim során barátaimnál húzom meg magam. Jól érzem magam a fogadásokon, mások tárlatain, vagy a saját kiállításaimon. Még a délvidéken történt, hogy Stevanovity Zorán, (kedvenc trubadúrom) koncertjére magammal vittem egyik festményemet. Megmutattam, ő elvitte Budapestre. Presseréknek megtetszett, írtak is hozzá egy dalt. Zenevonat a címe. Így lett a képemből lemezborító – örömünkre. Se kocsim, se jogosítványom nincs. Nekem nem is kell. Műteremben élek szerényen, Torontó központjában. Kényszerből, hiszen a préri, a hegyek, a tavak körüli vadon, a szabad ég alatti lét az életelemem. Mindig keményen és sokat dolgozom. Tartalmas, érzelmekkel teli időtöltés az alkotás. Családom, a hagyományos értelemben nincs. Terhére lennék feleségnek, gyereknek egyaránt. Amíg képes vagyok beleborzongani egy érzésbe, egy villanásnyi harmónia hatására, amíg lúdbőrös vagyok egy emléktől, addig boldog vagyok. Nem a pénz számít. Abból mindig annyi van amennyire éppen szükségem van. Szinte magától jön. Arra való, hogy elköltsem.

Újabb munkáidból árad a hagyományos indián spiritualitás. Előadásaid is erről szólnak.

– Számomra ez „a” küldetés. Úgy kezdődött, hogy jött egy fülesbagoly. Meglátogatott a műtermem erkélyén. Magával ragadó, meghatározó élmény volt. Elszállt, ám hagyott nekem egy tollat. Úgy érzem, még nem fonhatom a hajamba. Majd ha kiérdemeltem. Vettem viszont az üzenetet, és megfestettem totemként. Ebből keletkezett a Kék Bagoly képsorozat. A bagoly azóta életem részévé vált. Személyes jelképem, vezetőm is. Nem tudom miért kék. Biztosan nem véletlenül az. Valahogyan azokban az időkben jutottak el hozzám az indián származású Robbie Robertson rock zenész mélyen a múltban gyökerező, ám a mához szóló szerzeményei. Megrendítő tisztelet árad a zenéjéből. Szeretet ez a maga kíméletlen valóságában, a tömény igazság kitaposott ösvénye. Régtől fürkészem ezt az ösvényt. Ma már tudatosan lépdesek rajta, kellő alázattal. Nomád magyar eleink vándorlásaik során, a sámáni időkben, a jurtákban ugyanígy tettek. Tudták mindazt, amire a préri indiánok még emlékeznek. Tudtak révületben, dobolva, táncolva gyógyítani. Tisztelték a földanyát, a velük együtt élő állatokat, melyek a mai napig szólnak hozzánk emberekhez. Jelképrendszerünk, korabeli és korhű díszítő elemeink megfejthető, értelmes, látható és hallható módon jelzi számunkra mi a dolgunk! Miért is érdemes élnünk és meghalnunk? A fiatalok képesek mindent megfejteni ha megidézik a megfelelő szellemet. Én csak ösztönzöm őket az indiánok történelmével, szokásaival, zenéjével.

Befogadtak maguk közé a kanadai indiánok?

– Kapcsolatunk mély, a kölcsönösség elvén alapszik. Ők hiszik a festményeim igazát. Jómagam is kerülöm a felszínes érintkezést, az üres látványt, a ködösítést. Kultúrájuk jeles emberei elmondták, hogy spiritualitásában valamennyi indiánokkal kapcsolatos képem, szobrom, előadásom hiteles, alkalmas az elmélyülésre. Talán ezáltal lettem érdemes arra is, hogy bekapcsolódjak a Metronom Kanada Nemzeti Zeneoktatási Központ és Múzeum kreatív csoportjának munkájába. Köztéri szobrokat terveztem, köztük egy öt emelet magas totem oszlop kompozíciót, valamint Árgust, az óriást, aki mindenre kiterjedő figyelmével felébreszti a szunnyadó tehetséget. Belső tervezőépítészként is elfogadtak. Hangszer elemekre emlékeztető bútorzatot terveztem a kávézóba, a bárba, az étterembe, a társalgóba, valamint egy szökőkutat, és a zenélő trónszékeket. Mindezt készen felajánlottam, nem erőltettem. Úgy érzem erkölcsi jogom nincs hozzá. Egyszerűen bejöttem nekik a képbe.

Fujkin mester megígérte, hogy jövőre újra eljön Bajára. Akkor már a hazai körút legfrissebb anyagát a nagy nyilvánosság előtt is szívesen bemutatja az érdeklődőknek egy előadás keretében, akár Kecskeméten, Kalocsán vagy Kiskunfélegyházán is.

Névjegy: Fujkin István

  • 1953-ban született Horgoson (Szerbia)
  • 1974 óta hivatásos képzőművész
  • 1985 óta alapítója és máig tagja a vajdasági „Q csoportnak”
  • 1985-ben felvételt nyer a Vajdasági Független Képzőművészek Egyesületének
  • 1990-ben magyar állampolgárság, multivíziós könyv illusztrátor, karikaturista
  • 1993-tól tagja a MAEO-nak, az év képregény rajzolója Nyíregyházán
  • 1997-től 2001-ig Torontóban Rófusz Ferenccel (Super Fly Films) animációs filmeket rajzol
  • 2003 óta kanadai állampolgár, tagja a Metronóm Nemzeti Zenei Múzeum kreatív csoportjának
2009. június 12.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Mire van szüksége Ukrajnának, hogy győzzön?

A Wall Street Journal vezércikke szerint nem kérdéses, hogy meg kell adni Ukrajnának az általa kért >

Tovább

Orbán Viktor ellen NATO-vizsgálat indul a tisztikar megtizedelése miatt

Budapest szerint azonban nincs politikai oka annak, hogy százával küldik nyugdíjba a tiszteket. A védelmi miniszter >

Tovább

Megint rossz lóra tett Orbán Viktor, és senki nem érti, hogy miért

Orbán pedig szerintem azt gondolja, hogy ezt a háborút Oroszország nem veszítheti el, annak győzelme után >

Tovább

Egyedül a politikában sem megy

A jelenlegi közvélemény-kutatások többsége szerint 2024-ben Biden ugyanolyan simán megnyerné az elnökséget Trump ellen, mint 2020-ban. >

Tovább

Magyar kormány: összeesküvés műve a korrupciós index

Kovács Zoltán összeesküvést lát amögött, hogy Magyarország immár a legutolsó helyre került az uniós államok sorában >

Tovább

Die Welt: Szinte kizárt, hogy győzhessenek az ukránok

A lap szerint minden nappal kisebb lesz a siker esélye, mivel Kijev kifogy az emberből és >

Tovább

A kínai elnök nem szeretne szívóágra kerülni a háborúban, ezért nem hajlandó segíteni Oroszországnak

Pedig, ha szállítana fegyvereket, az megfordítaná a harcok menetét, csakhogy Hszi azt bizonyítja, hogy vannak korlátai >

Tovább

Rendezni végre közös dolgainkat

Egy választásos önkényuralmi rendszerben az ellenzéki szerveződéseknek öt szakasza van a választási vereség után. Az első >

Tovább

Orbán Viktor paranoiája

Orbán Viktor üldözési mániájának a következménye, hogy eltávolítják az „aggályos tiszteket a Honvédségtől. Összesen nagyjából 200 >

Tovább

Tankok Ukrajnának: a cél a győzelem

A Der Standard elemzése azt emeli ki, hogy a Nyugat azért ad páncélosokat Ukrajnának, mert azt >

Tovább

Orbán taktikájának kudarca a cseheknél

Ez év első fontos európai választásán, Csehországban, a politikai újonc volt tábornok 58-42 arányban legyőzte a >

Tovább

Titkosszolgálat és „dollárbaloldal”

A magyar kormány azzal vádolja az ellenzéket, hogy az törvénytelen anyagi támogatást fogadott el külföldről. A >

Tovább