2023. június 2. péntek
Ma Kármen, Anita, Péter, Marcellinusz névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Így neveljük az újnácikat

„Fokozatosan, alaposan domesztikálja, neveli saját képére az újgenerációt a szélsőjobb.“ Parászka Boróka (Erdélyi Riport):

Néhány évvel ezelőtt Vona Gábor a Jobbik elnöke arról beszélt a Gyergyószentmiklós melletti EMI táborban, hogy fél. Tart attól, hogy a Fidesz-kormány titkosszolgálati eszközöket is bevetve tesz azért, hogy a Jobbikot lejárassa, háttérbe szorítsa.  Ezzel szemben – mondta akkor Vona – csak azt tudja tenni a Jobbik, hogy házról házra, ajtótól ajtóig haladva győzi meg az embereket, bízzanak a pártban, támogassák, szavazzanak rá. Erdélyben is ezt kívánjuk tenni – tette hozzá. Azóta botrány botrányt követett a Jobbik körül, de hiába pornós, köztörvényes múlt (hogy a politikai tartalmat már ne is firtassuk): hiába derültek ki politikusaikról sötét, és még sötétebb dolgok, a választói bizalom nem csökkent, hanem nőtt a magyar szélsőjobboldal iránt.

Erdélyben évente egyszer irányul nagyobb figyelem a Jobbik irányába, az EMI tábor ideje alatt. Néhány éve a sajtó még megkérdezte Borboly Csabát, a Hargita Megyei Önkormányzat elnökét arról, miért támogatja, miért megy el erre a rendezvényre, aki adott egy ide is, oda is kacsintó választ. Rutinos ő ebben, mint a hazai magyar politikusok, akik pontosan tudják, helyi értéküket nagyban meghatározza, milyen magyarországi szövetségest tudhatnak maguk mögött. Minél többet, minél többfélét, annál jobb. Borboly Csaba hajlandó volt már barátkozni, együttműködni az MSZP-vel és Újhelyi Istvánnal, amikor az MSZP volt kormányon, kötelezte el magát a Fidesz-kormány mellett, és most, hogy Vona Gábor ott liheg Orbán Viktor mögött, nyilván tudja, hogyan kell kezelni a Jobbik elnökét is. Talán születik egy-két ejnyebejnyéző elmarasztalás, halkabb fejcsóválás idén is – és ezzel le is zárul az évi rendes erdélyi antifa-felbuzdulás.

Mi történik két EMI tábor között? A Jobbik tulajdonképpen haza se megy a táborból, folyamatosan jelen van Erdélyben. Hol láthatóan, hol éppen csak sejthetően. Névjegykártyák, pártjelképes szóróanyagok bukkannak fel önkormányzatoknál, civil szervezeteknél, nyilvános helyeken, barátkoznak, szövik a kapcsolatokat. Csak finoman, a feltűnést kerülve, és lehetőleg olyan helyszíneken, olyan támogatókkal, helyi segítőkkel, amelyek, akik népszerűek, tekintélyesek. Szávay István Marosvásárhelyen, mint képviselőjelölt például a Maros Művészegyüttes otthonában mutatkozott be. Mondhatja valaki erre, hogy nem a mi fiúnk?

Az a botrányos helycsinálás, amellyel néhány éve Marosvásárhelyen és Szatmárnémetiben irodát nyitott a párt, már a múlté. Senki sem beszél arról, hova tűntek az akkori ígéretek, mi lett az akkor elindított terjeszkedéssel, Szegedi Csanád – korabeli EP-képviselő – tündöklésére és bukására sem emlékszik már senki.

Néhány éve még a Jobbik a „piszkos pártpolitika” részeként volt jelen, és csak azok támogatták, ismerték, vagy ellenezték, akik intenzíven érdeklődtek a napi politika iránt. Időközben az erdélyi magyar pártok sokasodásával erősödött a párt- és politikaellenesség. A Jobbik az egyetlen olyan sikeres politikai szervezet, amely hatékonyan álcázza magát: ma a Jobbik által támogatott rendezvények zöméről fogalma sincs az embereknek, hogy ez párt- vagy politikai rendezvény.

Az ifjúsági- és civil mozgalom mimikrijével olyanokat nyernek meg maguknak, akiknek fogalmuk sincs arról, éppen most rekrutálják a legkeményebb pártpolitikába. A Jobbik rendezvényeire középiskolás tanárok, közösségi aktivisták, lelkészek irányítják a résztvevőket.

Miért ne tennék? – csodálkoznak el, ha kérdezi az ember, miért teszik.

Van más ifjúsági mozgalom, civilkeret, fórum-felület? Nem nagyon. Ami van, az vagy alultámogatott, vagy fölülpolitizált, (leginkább is-is).

Kinek van kedve az Orbán Viktor-táborrá vált Tusványosra menni, ami drága, öregedő és unalmas? Hol van már a Félsziget, vagy bármilyen olyan rendezvény, ahol az RMDSZ-ről hallhatna a mai tizen-huszonéves generáció? Most az EMI tábor van, meg a Székely Sziget – itt érdemes hosszabb időt eltölteni. Itt olcsó a sör, nagy a tábortűz, mindenki köréje fér. Senki sem akarja ellenőrizni – mint mondjuk Tusványoson – hogy nem csak a buli kedvéért ruccannak-e ki a látogatók, beülnek-e a politikai fejtágítóra? Ilyen engedékenység, barátságosság mellett kinek jutna eszébe, hogy az EMI táborban fellépő Janiczák Dávid – akit csak Magyarország „egyik legfiatalabb polgármestereként” harangoznak be – a Jobbik politikusa? Kit zavarna Vona Gábor fellépése, elfér ő is az anyaklub, a pályázati tanácsadás, meg a néprajzi bemutató, a zászlólobogtatás, és kürtőskalács sütés mellett.

A ma politikához felnövő nemzedékeket mindenki más cserbenhagyta, vagy nem érti, igazából nem is érdekli. Közéleti űrben, magukra maradva tengődnek, hát hogy ne lennének hálásak, ha valaki azzal kecsegteti őket: nekik is van egy tábor, és egy zászló, ami alatt össze lehet gyűlni, fel lehet vonulni. Fokozatosan, alaposan domesztikálja, neveli saját képére az újgenerációt a szélsőjobb. Kapnak pólót, golyóstollat, bárhova néznek, ott látják barátaikat, támogatóikat. És senki sem mondja azt, hogy itt valami nagy baj készül, gyerekek. Legfennebb évente egyszer van valami gyenge kis mormogás, ejnyebejnyézés, politikus mogyorózás, támogatók, vendéglátók finom vegzálása. Azzal meg ki törődik, egyék meg egymást, ilyen mocskos dolog a politika.

2015. augusztus 1.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Növekszik a nukleáris konfliktus kockázata

Téves számítás vagy valamilyen baleset katasztrófát eredményezhet – hívja fel a figyelmet a Washington Post vezércikke. >

Tovább

Törökországnak be kell engednie Svédországot a NATO-ba

Különben ne hívják meg Erdogant és Orbán a jövő hónap közepén tartandó vilniusi NATO-csúcsra – írja >

Tovább

A Nyugat kudarcot vall a Balkánon

A Nyugat önmagát téveszti meg, amikor erőlteti az Unió bővítését, miközben az már évek óta halott. >

Tovább

Putyin háborúja egyben Amerika lehetősége is

A neves külpolitikai elemző, Walter Russel Mead nagy lehetőségnek tekinti a háborút Amerika számára. A Hudson >

Tovább

A Nyugat-Balkánon Putyin második frontot nyithat a NATO ellen

Különösen feltűnő, hogy a belgrádi kormány által szervezett rokonszenv-felvonuláson fellépett Milorad Dodik, a boszniai szerbek vezére, >

Tovább

Eljött az idő: Bidennek apait-anyait be kell vetni az ukrán győzelem elősegítésére

A Guardian szerzője, Simon Tisdall szerint annál is inkább így van ez, mivel Zelenszkij diktálja a >

Tovább

A Nyugat beszorult a félelem és a reménykedés közé, miután Erdogan meghosszabbította 20-éves uralmát

Maga a politikus választás elé került, mert vagy viszi tovább országát Oroszország felé, vagy nyitottabb lesz >

Tovább

Válaszúton

Mindent meg kell tennünk, hogy Magyarország a szövetségesek, a Nyugat oldalára álljon. Putyin háborúja s Orbán >

Tovább

Itt az idő felvenni Ukrajnát a NATO-ba

Méghozzá Francis Fukuyama szerint, mert csak az teszi lehetővé a békét. A Stanfordi Egyetem világhírű politológia >

Tovább

Isten éltesse, Kissinger úr, éljen sokáig!

Mindössze 8 évig volt a washingtoni diplomácia első embere, de ez idő alatt Nixonnal együtt megváltoztatta >

Tovább

Menetelés a Hexit felé

Amikor már az ember azt gondolná, hogy ennél nem lehetne rosszabb Magyarország és az EU viszonya, >

Tovább

Jövő héten szavaz az Európai Parlament Magyarország soros EU elnökségéről

Várhatóan a jövő csütörtökön szavaz az Európai Parlament arról a példátlan javaslatról, hogy Magyarország ne lehessen >

Tovább