2021. december 3. péntek
Ma Ferenc, Olívia névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Orbán Viktorral a kolozsvári utcán

„Itt a lényeg, túl vagyunk azon, hogy minden romániai magyar véleményét Fidesz- pártinak gondoljunk. ”Vágvölgyi B. András (Vasárnapi Hírek):

Orbán Viktor pénteken Kolozsvárott járt. Ritkán jön ide, Székelyföldet jobban szereti. A nyári, tusványosi ámokfutás után persze sokan figyelik, miket vetít a magyar miniszterelnök Romániában.

A Facebookon hirdettek ellentüntetést az Orbán-rendszer ellen a hét elején, rögtön lett is némi bizonytalankodás: a hajléktalanok, szegények meghurcolása, a romaellenesség volt az, amit Orbán szemére lobbantottak, de ezen ügyekben Románia sem sokkal jobb, úgyhogy új Fb-csoport alakult, és ez már a civil szervezetek elleni kormányzati fellépést kárhoztatta.

Állunk az őszies időben Zs.-vel a Malomárok mellett, az első zacskó idei sült gesztenyével, a szembesarokról harmincas férfi figyel minket. Zs. ismeri, nem titkosrendőr, tanítványa volt, az RMDSZ részéről önkormányzati alkalmazott.„Hát te is benne vagy a tiltakozó Facebook-csoportban” – mondja Zs.-nek, majd arról beszél, hogy lesznek Orbán melletti tüntetők is, a KMDSZ fiataljai, akik a célt ünneplik, amiért a magyar miniszterelnök Kolozsvárra látogat. (Említsük itt meg, hogy a cél jó, a Református Kollégium a magyar nyelvű szakmunkásképzésben fog újat hozni, ilyen eddig itt nem volt, húszéves küzdelem nyomán sikerült elérni.) De nem csak Orbán melletti tüntetők lesznek, a román szélsőjobber Noua Dreapta is készül, és ezt olyan arccal mondja, mintha már olvasta volna a marosvásárhelyi 1990-es március remake-jének forgatókönyvét. (Amiből remélhetően nem lesz film soha!)

Először nem akarnak beengedni az iskolaudvarra, mondom, anyaországi sajtó, a lakcímkártya megteszi hatását. Kései évnyitó hangulat, zsoltáréneklés, méregető tekintetek, a kollégiumigazgató, majd a magyar alpolgármester asszony beszélnek, ki vagyok hegyezve a kivetnivalókra, de nem találok. Aztán a püspök jön, mondandójában megjelenik a „végveszély” kifejezés, ez kirángat a tűzoltó-egyesületi bál hangulatból.

„Remélem, ezért az intézményalapításért Orbán Viktor nem kap feddést sem Brüsszelben, sem Budapesten” – mondja a püspök NER-kompatibilisen. Hát nem, püspök úr!, magam például roppant kritikus vagyok Orbán úr tevékenységével, ám ebben a lépésben semmi kifogásolnivalót nem látok. Orbán beszédileg készült a multikultira: Cluj, az Kolozsvár is, meg Klausenburg is, meg Claudiopolis, de még jiddisül is elmondja: Klojzenburg. „Kincses város” meg „tündérkert”, éppcsak el nem énekli, hogy „majd ott lakunk a Szamosnál”, puffognak a frázisok, kiáltanak égbe az olyan orbániádák, mint „a mai magyarok álláspontja szerint a lehetetlen, az nem egy tény, hanem egy vélemény”, és szinte maxweberezik a protestáns etika fontosságát illetően. „Egy hazát sokféleképpen lehet szolgálni, az embereknek nemcsak az orvosát, hanem a gázszerelőjét is körültekintően kell megválasztaniuk.”

Egy pesti telefonra volt szükség, hogy eszembe jusson, a kormányfő talán Mészáros Lőrincre, Felcsút polgármesterére és az ő tanult szakmájára gondolt. Kós Károlyt idéz, a megcsonkított ország által elfelejtett nemzetrészekről. „Sikamlós kétértelműségek” – mondja Zs., pedig ő szerintem nem is ismerős a felcsúti gázszerelővel, Orbán pro forma nem irredenta, csak. Ettől még a Noua Dreapta ingerküszöbét nem érte el a látogatás, a KMDSZ fiataljai sem jöttek az ellentüntetők ellen tüntetni.

A tucatnyi kritikus „Autonómiát a civil társadalomnak” és „Interetnikus feszültség helyett multikulti együttműködést” feliratú molinókkal érkezett a helyszínre. Orbán vélhetően ebből nem sokat vett észre, ugyanis a feliratok előtt ünneplős-bocskais férfiak, valamint román csendőrök a testükkel fedezték a miniszterelnöki látóteret. A Kolozsvári Vasutas labdarúgóklub magyar ultráinak vezetője szóban és kézmozdulattal is jelezte, miként vágja majd el a torkát az ellentüntetést szervező egyik magyar filozófushallgatónak.

Alex Bogus szociológushallgató pedig kérdésemre elmondta, tökjó, hogy lett magyar szakiskola Kolozsvárott, de nem sok értelme van annak, hogy enklávéba bújjanak a magyarok Romániában. Hosszan sorolta a magyar kormány bírálható intézkedéseit, majd lefasisztázta Orbán miniszterelnököt, amit akár sommásnak is tarthatunk, de, és itt a lényeg, túl vagyunk azon, hogy minden romániai magyar véleményét Fidesz- pártinak gondoljunk.

A magyarországi állapotokkal kritikus romániai szempontok nem etnicista mód, ha tetszik, összeurópai alapon megjelennek az utcán is Erdélyben, még ha egyelőre csekély részvétellel is.

2014. október 5.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Meg van rémülve Magyarország erős embere…

… mert az egyesült ellenzéknek 11 év után végre esélye van, hogy legyőzze. Vagyis Orbán Viktor >

Tovább

Méretes pofont kapott a magyar és a lengyel kormány

Az Európai Bíróság főtanácsnoka azt javasolja az EUB-nak, hogy az utasítsa el a keresetet. A szakvélemény >

Tovább

Európa viharos évtized elé néz

Jön a politikai bizonytalanság újabb kora, felül kell vizsgálni a korábbi 3 nagy válság tanulságait. Amikor >

Tovább

Uniós hírszerkesztőség az álhírek ellen

Az Európai Unió fel akarja venni a kesztyűt az álhírek ellen, ezért közös hírszerkesztőséget hoz létre >

Tovább

A siker kényszere megint mocskos trükkökre csábítja a Fideszt

A követeléseknek része, hogy a külföldön dolgozó magyarok is szavazhassanak levélben, ne csupán a határon túliak.  >

Tovább

Kelet-Európának új tervre van szüksége

Közép-Európában alapvető gazdasági koncepcióváltásra van szükség, mert az már nem megy sokáig, hogy a térség a >

Tovább

Európa-ellenes Komintern

Adam Michnik szerint egyértelmű, hogy Kaczynski meg akarja gyengíteni az uniót, e célból összefogást készít elő >

Tovább

Novemberi helyzetkép

Az Európai Unió felcsútizálása vagy Felcsút európaizálása – ez itt a kérdés; „a világ esze épp >

Tovább

Magyarország szép csendben visszasomfordált...

... az EU közös vakcinabeszerzési programjába, miután májusban úgy vált ki, hogy tudván tudta: ez azt >

Tovább

A Magnyickij-törvény Orbán ellen?

Mujtaba Rahman, az Eurázsia Csoport nevű amerikai kockázatelemző agytröszt európai igazgatója úgy látja, hogy az amerikai >

Tovább

Európa migrációs csapdában

Azt természetesen a Nyugat-Balkánon is tudják, miként lehet kihasználni a helyzetet. Vučić hat éve még azzal >

Tovább

Szerbia és Magyarország került a legközelebb Moszkvához és Pekinghez

A pozsonyi Globsec kutatóintézet szerint Európa középső részén Szerbia és Magyarország van a legkiszolgáltatottabb helyzetben Oroszországgal, >

Tovább