2024. június 13. csütörtök
Ma Antal, Anett névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (103.)

Készülődés a nagy találkozóra… és maga a találkozó

Sáfrány Ferenc
Sáfrány Ferenc
A rikkancs ismét jelenti (103.)
Hangulatkép

Teljes lázban égek már néhány hete és imádkozom, hogy vasárnap Szent Péter is velem legyen, mert az időjárást nála rendeltem meg: szép napos, nem túl meleg, szélcsendes időjárást, tükörsima vízzel, ami a Tiszát illeti.

A helyszínt már többször bejártam, mindent leellenőriztem. Még sárkányhajózásra is lehetőség mutatkozik, hisz beszéltem az egyik kormányossal, aki hajlandó amatőrökkel néhányat fordulni, ha kedvük tartja. Ez egy igazán rendkívüli élmény és alkalom, főleg azok számára, akik kevésbé ismerik az izgalmas folyón való evezés szenvedélyét.

Több mint százan visszajelezték jövetelüket, de titokban én még akár a kétszáz főt sem fogom meglepetésnek tartani. Listát írok… na, nem, mint annak idején sokan tették ezt a titkosszolgálatoknak, hanem olyan barátit, ahol azok találkoznak, akik még kíváncsiak egymásra.

Néhány meglepetést is készítünk, amiről most nem szeretnék regélni, mert akkor a lényeg marad el.

De nem tudom szó nélkül hagyni, egy fiatal egyetemista lány levelét, akik hallottak az ügyről és bejelentkeztek, valahogy így:

Kedves Sáfrány Ferenc!

Gyuritól kaptam meg az Ön elérhetőségét. Mónika vagyok, szociológus, jelenleg egy olyan kutatás résztvevője, amelynek keretében vajdasági áttelepültekkel készítünk interjúkat. Gyurival is beszélgettünk már, s tőle hallottam, hogy június 12-én, Szegeden egy emlékező „buli” lesz. Ha tehetjük, szívesen elmennénk rá. Megtenné, hogy a programot elküldi? S mehet oda „idegen” is? S kérdezném azt is, vállalkozna-e majd egy interjúra is?

Tisztelettel üdvözlöm:

Mónika

Közben kiderül, hogy ketten jönnek, és majd még „dolgoznak” is.

A program a következő:

Karcsi bácsi 9 óra körül hozzáfog a 20 kg marhából főzendő pörkölt előkészítéséhez. Őt külön szám lesz figyelni, ahogyan főz. Én már láttam néhányszor, csodáltam türelmét, és nyaltam a pörköltes tálamat a főztje után.

Tibi szintén előkészíti a nagy bográcsot, amibe egy húsz kilós harcsa fog kerülni a többi apróbb hal társaságában. De valami keszegsütést is emlegetett.

Nem feledkezünk meg a rostonsültről sem. Sőt a söröshordók is időbe csapra verve. Ha valakinek ez nem elég, vagy nem tetszik, eszik-iszik, amit hozott. Itt főleg salátákra, és valami finom desszertre gondolok, amivel mi nem foglalkozunk.

Sportolásra lesz alkalom, mert a hely adja magát. Lehet röplabdázni, focizni, tornázni, evezni, kerékpározni, úszni, futni, ha valakinek kedve tartja.

Attila és az inasok karikatúrákat fognak rajzolni, Marci szobrászkodik, Robi fényképez, de mindent.

Pablo és Philip is megjelenik a rendezvényen egy röpke órára, mert ezt még ők sem hagyhatják ki, elvégre az ember legjobb barátja a kutya. Pablo meg kutya a javából. Olyan mókás, hogy önmagában elszórakoztat bennünket egész nap.

Zene és zenész lesz, orrvérzésig. Kornél megígérte, hogy egy egész bandát hoz, én Gézát is hívtam, meg Tibinek is üzentem, ha gitár nélkül jön, hazazavarom.

Aki eddig még nem kapott kedvet, az maradjon otthon és sopánkodjon. Majd a legközelebbi jelentésemben megírom, mit veszített, hogyan sikerült a találkozó?

Természetesen a TV stábja forgat, aki lemarad, majd megnézi a rövid összefoglalót. Az is több mint semmi.

Gyurikám, ti csak nyugodtan vonatozzatok, én az állomáson várlak benneteket. Tibi, te meg igyekezz Zágrábban lerendezni azt a tanácskozást, ahogyan említetted, mert a halászlé is csak frissen jó. Újramelegítve már nem az igazi.

•••

Nos, megtörtént az, aminek történnie kellett. Az időjárás kedvezett. Ha nem is sütött a Nap hétágra, kellemes, kissé borongós és lehűlt reggelre ébredtem. Már minden előkészítve. Kilenckor elugrottak a szakácsok szakácsáért. Karcsi bácsi már az utcán várt ilyenkor szokásos felszerelésével, amelyből kirívóan kandikált ki a hatalmas bogrács, mely ez esetben be volt bugyolálva megfelelő papírból készült védőköpenyébe. Irány Đoko, aki ez esetben a nagy furgont vezette, amibe előző nap a sörpadokat, asztalokat és a söröshordókat, majd a hatalmas grillsütőt, napernyőket és egyéb szükséges eszközöket pakoltuk. Cél a Vízi-telep. Ott már Répás Tibi a saját bográcsában a halászléhez szükséges alapleve pöszögött. Gyorsan kipakoltunk, felmérve a terepet, közvetlenül a Tisza partjára, mert így elférhetett együtt az egész vendégsereg egy térben anélkül, hogy bárkinek olyan érzése támadhatna, valaki a nyakába ül, vagy beleles a tányérjába.

Tíz óra körül kezdtek szálingózni az első vendégek. Közben egy másik fontos Tibi, a gyáros, megérkezett a húsz kiló marhával, na meg egy kis füstölt hozzávalóval, amire Karcsi már várt. Ketten serényen forgatva a kést, gyorsan a bográcsba varázsolták a húst, és az már elindult egy olyan metamorfózison keresztül, amire majd órákkal később csak az ujjainkat nyalogatva térünk vissza.

Szórád Gyuri gyorsvonata lassúnak bizonyult, mert még tíz percet késett is, mire befutott a szegedi állomásra, ahol én ide-oda cikázva vártam rá. Mire visszaértünk a telepre, az alkalmi zenefelelős, egyik volt diákom, kellemes muzsikával várt bennünket. A sok hivatásos zenész közül egy sem hozott hangszert, csak ígérgették. Egyedül Attilának néztem ezt el, mert ő csak nem hozhatta le a zongoráját, de a többiek sárga lapos figyelmeztetésben részesültek, Kornélnak meg, aki egy egész zenélő bandát kínált, azonnal piros lapot adtam. Mire ő, majd jövőre kárpótol bennünket, válaszolt és kereste a kibúvót.

Dél körül megérkeztek a legidősebb vendégek, akik már bőven nyolcvan felett taposták az idő kerekét. Őket a TV stábja már élőben vette, mint külön kuriózum egy ilyen jellegű összejövetelen.

Az időjárás egyre jobban kedvezett, és ekkor már a napocska is elő-előbújt a felhők mögül. Úgy egy óra tájban megérkezett mindenki, aki komolyan is gondolta, hogy eljön. Voltak Nyíregyházáról, Szombathelyről, Budapestről és környékéről, de legtöbben mi szegediek képviseltük Vajdaság elszármazott lakosságát.

A TV forgatott, és aki nem volt jelen, majd pénteken megnézheti miről maradt le, mert az őshonos szakácsunkat idézném itt, akit estefelé hazavittem, a következőket jegyezte meg:

„Ferikém, én itt voltam az elejétől fogva és csak néztem, füleltem, amíg a pörkölt rotyogott, és őszintén mondom neked, hogy ez egy rendkívül jó társaság.” A jelzőket elhanyagoltam, mert nem bírná el a nyomdafestéket. „Jövőre is szívesen jövök, csak szólj. Az a leskovaci ürge meg amilyen pjeskavicat sütött, már megérte. Mikor is lesz a TV-ben az adás?” Megnyugtattam, nem marad le semmiről, mert a linket átküldöm mindenkinek, de főleg azoknak, akik megígérték, hogy jönnek, és még mindig nem érkeztek meg. Vessenek magukra.

Mivel mi egyhangúlag megszavaztuk, valamikor este fél tizenegy körül a tábortűz mellet, hogy jövőre is találkozunk, ugyanitt, ugyanebben az időben, már készülődhetnek.

Több mint százan voltunk, ha az apraját is beleszámolom, és örültünk egymásnak, táncoltunk, vigadtunk, ahogyan mi, vajdaságiak szoktunk.

Philip szökése miatt büntetésben van, így Pablo sem volt jelen a találkozón. Őt külön eltiltotta a feleségem.

Várom a visszajelzéseket kommentár formájában a Napló hasábjain.

2011. június 17.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Név: Francisco, írta: 2011. június 23. 13:09:43

Nagyon köszönjük,
szerintem klassz lett!

Küldöm, akinek tudom,
puszika,
E


Erikának is hálásan köszönjük!


Név: Francisco, írta: 2011. június 22. 11:08:30

Nagyon nagy, király vagy Feri bátyó, jövőre megduplázzuk a résztvevők számát együttes erővel!
Üdv.
Miki
Név: Francisco, írta: 2011. június 20. 21:24:42

Aki meg szeretné nézni a TV riportot, kattintson a következő linkre:
http://videotar.mtv.hu/Videok/2011/06/20/15/Szegedi_Regionalis_Magazin_2011_junius_17_.aspx

Ha nem indul el az anyag, akkor a súgóban találsz egy programot, amit le kell töltened és már nézheted is a remekül sikerült riportot. Kösz Erikám neked is és a stábnak is.
Név: Francisco, írta: 2011. június 20. 8:47:07

Köszi,
jövőre nem hagyjuk ki a tábortüzet...
Puszi,
Edit

Név: Francisco, írta: 2011. június 17. 9:52:05

Drága Feri barátom,

örömmel olvastam, hogy milyen nagyszerű társaság verődött össze az általad  kitűnően megszervezett találkozón.

Nekem nagy szándékom volt elmenni, amit jeleztem is neked de sajnos nem sikerült.

Az MTV-1 mai műsorbejelentőjében láttam, hogy ma 13,25- kor lesz egy riport a találkozóról aminek nagyon megörültem, nézni fogom mert így legalább egy kicsit veletek lehetek.

Még egyszer gratulálok neked egy nagyszerű ötlet példaértékű lebonyolításához!

üdv. TiborNév: tyato, írta: 2011. június 17. 7:41:01

Poštovani Feri.
Veoma nam je žao što Miruška i ja nismo mogli daa dođemo na ovo lepo druženje, verovatno nas je Đoko zastupio na "pravi" način. Cenimo i poštujemo tvoj rad i neiscrpnu energiju i želimo Ti da i sl.godine napraviš isto, pa da dođemo. Žao mi je što ovaj grad(Senta) nikada nije mogao da ukapira "mozganje" jednog Šafranj Ferenca. Mada mislim da oni nisu ni dorasli tvojim idejama.
Sa iskrenim željama Tebi, porodici i "A rikkancs ismét jelenti", pozdrav svim tvojim poštovaocima. Tvoji Miruška i Ćata
PS. Nauči taj prerferans već jednom!!!!!!
Név: Francisco, írta: 2011. június 17. 1:07:04

Néhány személyes hozzászólás, ami csak azt igazolja vissza, hogy megérte fáradozni...

Drága Ferkónk!

Hálásan köszönjük azt a szép napot,
csodálatos ember vagy, hogy ezt is összehoztad,

szeretettel ölellek,
Edit

Ferikém,Még egyszer szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy áramvonalasan népes csapatommal részt vehettünk ezen a felejthetetlen bulin. Nagyon jó volt. Egyúttal szeretném megköszönni a rengeteg munkád is, amivel ez a szervezés járt.Nyalábol Z.

Szia Feri!

Küldök pár képet. Nagyon jó kis buli volt.
Köszi mindent.

Üdv,
Ági

Kedves Feri!

Ezúton köszönöm Neked a meghívást a tegnapi "találkára". Igazán jól
éreztem magam a Tisza fantasztikus környezetében és az idő is kegyes
volt hozzánk. Mindannyian kedvesek voltatok és jó érzés volt ennyi év
után, veletek, volt diákjaimmal találkozni, akik nem a szigorú
matematikára emlékeztek elsősorban, hanem a tanárra - rám -, aki ezt a
nehéz anyagot próbálta magas fokon, becsületesen, a fejetekbe "tömni".
Remélem, hogy a jövőben is sikerül egymást látni, egymást "élvezni".

Baráti üdvözlettel
Gyurka

Várom a többi hozzászólást is...

Név: Francisco, írta: 2011. június 17. 0:32:36

Apropó,

Én meg szeretném megköszönni R. Mártának és Tibinek, Đokonak, Bubikának, Doncenak, F.Tibinek, Karcsi bácsinak, B. Péternek, hogy áldozatkész munkájukkal hozzájárultak ahhoz, amit a MTV felvehetett, a vendégek élvezhették, és Petrovics Kálmánnak, hogy a helyszínt rendelkezésünkre bocsátotta.
Feri
Név: Francisco, írta: 2011. június 17. 0:28:14

Néhány személyes hozzászólás, ami csak azt igazolja vissza, hogy megérte fáradozni...

Drága Ferkónk!

Hálásan köszönjük azt a szép napot,
csodálatos ember vagy, hogy ezt is összehoztad,

szeretettel ölellek,
Edit

Ferikém,Még egyszer szeretném megköszönni a lehetőséget, hogy áramvonalasan népes csapatommal részt vehettünk ezen a felejthetetlen bulin. Nagyon jó volt. Egyúttal szeretném megköszönni a rengeteg munkád is, amivel ez a szervezés járt.Nyalábol Z.

Szia Feri!

Küldök pár képet. Nagyon jó kis buli volt.
Köszi mindent.

Üdv,
Ági

Kedves Feri!

Ezúton köszönöm Neked a meghívást a tegnapi "találkára". Igazán jól
éreztem magam a Tisza fantasztikus környezetében és az idő is kegyes
volt hozzánk. Mindannyian kedvesek voltatok és jó érzés volt ennyi év
után, veletek, volt diákjaimmal találkozni, akik nem a szigorú
matematikára emlékeztek elsősorban, hanem a tanárra - rám -, aki ezt a
nehéz anyagot próbálta magas fokon, becsületesen, a fejetekbe "tömni".
Remélem, hogy a jövőben is sikerül egymást látni, egymást "élvezni".

Baráti üdvözlettel
Gyurka

Várom a többi hozzászólást is...

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Pressman: Nincs ingyen ebéd

A budapesti amerikai nagykövet arra figyelmeztette az Orbán-kormányt, hogy nincs ingyen ebéd, azaz ára van annak, >

Tovább

Magyar a magyar rónán

A színrelépése óta olyan a közhangulat, mint Arthur Miller drámájának, a Salemi boszorkányoknak Salem nevű falujában. >

Tovább

Pofon Orbán Viktornak – remény Magyarországnak

Az Európai Néppárt már mint jövendő testvérpártot üdvözölte a Tiszát, ez segíthet a pártnak abban, hogy >

Tovább

Orbán arcot vesztett a választáson

Megrendült a verhetetlenségének a nimbusza. Erősen igyekezett, hogy diadalnak állítsa be a kellemetlen pofont kötelességtudóan tapsikoló >

Tovább

Orbán Viktor évek óta először elveszítette az abszolút többséget

A Tisza Párt veszedelmesen szorongatja. Ily módon hosszú idő után ismét van olyan politikai erő, amely >

Tovább

A magyar politika egyre erősödő újonca tízezreket vitt ki az utcára

A választás előtt közvetlenül tömegmegmozdulást szervezett Orbán kihívója, mert abban bízik, hogy csapást tud mérni a >

Tovább

Európa a démonaival harcol

Úgy tűnik, pont akkor mutat amnéziát, amikor egyszerre több válságot kellene megoldania. Pedig Mitterrand már csaknem >

Tovább

Érzelmek rabságában

Magyar Péter komplex politikai tehetsége közül az egyik éppen az, hogy tud a nép nyelvén beszélni, >

Tovább

A világosság lobogója alatt

Sosem késő a világosság lobogója mögé állni a Sötétség Államában. Szabad gondolkodás, szabad szó után szabad >

Tovább

A szélsőjobb nem jut tényleges hatalomhoz Európában, de képes lesz befolyásolni a döntéshozókat

Cas Mudde a Guardianban legalábbis erre számít. A Georgia-i Egyetem politológusa szerint a politikai paletta jobboldala >

Tovább

Magyar Péter be akarja cserkészni a romákat

Mert tudja, a Reuters szerint, hogy hosszabb távon csakis a segítségükkel tudja megbuktatni a Fideszt. Ezért >

Tovább

A Krímben Ukrajna veri Oroszországot

A félsziget egyre inkább halálos csapdát jelent a Kreml csapatai számára. A frissen érkezett amerikai ATACMS >

Tovább