2024. június 15. szombat
Ma Jolán, Vid, Viola névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Napi ajánló

Érzelmek rabságában

Érzelmek rabságában

Magyar Péter komplex politikai tehetsége közül az egyik éppen az, hogy tud a nép nyelvén beszélni, s a következő két évben a fanatizált Fidesz-tábort is képes lehet megbontani. Tényleg van, aki úgy gondolja, hogy Dobrev Klára, Donáth Anna vagy Schmidt Mária NER-es fiacskája valaha is alkalmas lesz erre a szinte lehetetlennel határos feladatra? Akkor eddig miért nem sikerült nekik? Az ellenzéki szavazóknak pedig nem az volna a legalapvetőbb érdekük, hogy szavazataikkal elősegítsék a rezsim bukását? Márpedig azt már most vasárnap el lehet kezdeni. Bruck András:

Vasárnap eldől, hogy a Tisza Párt mekkora sebeket ejtett az ellenzék hagyományos pártjain. A nemzeti érdek ugyan az volna, ha nem csak Magyar Péter pártja érne el jó eredményt, de a többiek ennek az esélyét már rég eljátszották, én pedig nem fogok emiatt krokodilkönnyeket hullatni. Épp elég csalódást, kiábrándulást, olykor rossz közérzetet okoztak már ahhoz, hogy ne bánjam lassú felszívódásukat. 

Amióta a DK létezik, mindig rá szavaztam, Dobrev Klárát el tudtam képzelni miniszterelnöknek, 2022 őszén pedig jelen voltam a pártnak azon a zártkörű tájékoztatóján is, amely pár nappal megelőzte a politikai újdonságnak szánt árnyékkormány bejelentését. Mondhatni tehát, hogy magam is dékás voltam, bár egyre apadó reménnyel. Jut eszembe, az árnyékkormány is luftballonnak bizonyult. Viszont vasárnap már nem rájuk fogok szavazni, mert nem tudnám magamnak megindokolni, hogy annyi kudarc után miért tartok ki mellettük, miközben a Tisza Párt három hónap után 25-30 százalék körül jár. Sajnálom, egy politikai párt és annak vezetője nálam nem szerelmi kérdés. Persze mindenki maga dönti el, hogy számára egy párt jövője a fontosabb vagy az országé, ahol ő maga, a gyerekei, unokái, barátai élnek. Lelkük rajta.  

Hallottam róla, hogy a DK-n kívül is léteznek ellenzéki pártok, egy-két kivétellel immár valamennyien a végstádium közelében, amit elsősorban saját maguknak köszönhetnek. És hiába beszél az ígéretesen indult Momentum számomra is fontos liberális értékekről, jogállamiságról, európai intézményrendszerekről, ha egyszer ő is alkalmatlanná vált, mert azzá tette magát a hazai politika befolyásolására. Közben Orbán ízekre szedhette az országot, most pedig azon van, hogy még több kaput nyisson a két kíméletlen érdekérvényesítő ázsiai diktatúra előtt. Nem ostoba, tudja, hogy nem Oroszországé a jövő. E tragikus fejlemények tükrében számomra teljesen érdektelen, hogy a Momentumnak egy vagy két képviselője lesz az Európai Parlamentben, vagy egy sem. Ez csak az érintett hölgyeknek számít, nekik viszont nagyon. 

Beszéljünk őszintén: a mi vegetáló kis- és törpepártjainknak nemzeti szinten nulla a használati értékük. Durvábban fogalmazva: fölösleges a létezésük. Nem a választói palettát teszik többszínűvé, mint demokráciákban a hasonló pártok, hanem csak Orbán dolgát könnyítik meg. A hazai választási rendszer a kétpártiságnak kedvez, egy az egy ellen, amit az ellenzéki pártok nem csak nem tudtak, nem is akartak előállítani. Ehelyett maguk is a rendszer részévé váltak, ráadásul a jelentős képviselői jövedelmek, plusz juttatások és a pártfinanszírozás miatt érdekeltek is lettek a rezsim fenntartásában. És a „haza sorsa”? Na ne vicceljünk. Én csak semmittevésre, örökös viszályokra, belharcokra emlékszem, most épp egy-egy EP és önkormányzati pozícióért. Íme, ismét az alapképlet: egyéni és pártérdek kontra nemzeti érdek. 

Mivel a hagyományos ellenzéki pártok megmaradt szavazói az érzelmeik foglyai, a szemükben Orbán helyébe főgonoszként Magyar Péter lépett. Fáradhatatlanul hajtogatják, hogy ő még rosszabb lesz. Biztos forrásból tudják. Én meg azt látom, hogy már azonosult a magára vállalt, kivételesen nehéz szereppel, a rezsim őszinte, kemény ellenfele lett. S akinek a pártja három hónap alatt nulláról 25-30 százalékra nőtt, az a 2026-os választásig képes lehet ezt még magasabbra feltornázni. Lehet, nem biztos, de jó volna, ha sikerülne neki, mert aki nem szeretné, hogy az Orbán-család egyre vészjóslóbb és egyre mocskosabb birodalmában éljen tovább, nőjenek fel a gyerekei, unokái, az nem kívánhat mást. A rezsimmel szemben megdöbbentően tehetetlennek és akaratgyengének bizonyult többi párttól nincs mit várni.   

De legalább más nyelven beszélnének. Máig nem tanulták meg, hogy nem a bölcsészhallgatókat kell maguk mellé állítaniuk, hanem azt a többségében nyolc általános és szakmunkás végzettségű szavazói tömeget, amely minden választást megnyer a Fidesznek, s amelyet most épp atomháborúval és világháborúval rémisztenek halálra... Atyaég! Mekkora bűnei lehetnek annak, aki ilyen alávaló hazugságokra kényszerül, hogy hatalmon maradhasson. A becsapottak pedig ott lesznek a szavazófülkékben, mert elhiszik, hogy Orbán majd megvédi őket a golyóálló mellényével. 

Magyar Péter komplex politikai tehetsége közül az egyik éppen az, hogy tud a nép nyelvén beszélni, s a következő két évben a fanatizált Fidesz-tábort is képes lehet megbontani. Tényleg van, aki úgy gondolja, hogy Dobrev Klára, Donáth Anna vagy Schmidt Mária NER-es fiacskája valaha is alkalmas lesz erre a szinte lehetetlennel határos feladatra? Akkor eddig miért nem sikerült nekik? Az ellenzéki szavazóknak pedig nem az volna a legalapvetőbb érdekük, hogy szavazataikkal elősegítsék a rezsim bukását? Márpedig azt már most vasárnap el lehet kezdeni.

2024. június 7.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

A fasisztoid lázadás a maga korában

Mint ahogy a harmincas évek vége felé szinte minden zsidó családban előfordult Európában, hogy valamelyik rokon >

Tovább

Tanyasi történet

Jártam nemrég egy tanyán. Befordultam a két fasor láttán, leültem a kockás abroszhoz, rendeltem ezt-azt, és >

Tovább

A választás után a 30-as éveket emlegeti a sajtó, de attól az EU fényévekre van

Ezt állítja Josef Joffe, a nagy tekintélyű német újságíró a Neue Zürcher Zeitungban. Szerinte ugyanis Le >

Tovább

Pressman: Nincs ingyen ebéd

A budapesti amerikai nagykövet arra figyelmeztette az Orbán-kormányt, hogy nincs ingyen ebéd, azaz ára van annak, >

Tovább

Magyar a magyar rónán

A színrelépése óta olyan a közhangulat, mint Arthur Miller drámájának, a Salemi boszorkányoknak Salem nevű falujában. >

Tovább

Pofon Orbán Viktornak – remény Magyarországnak

Az Európai Néppárt már mint jövendő testvérpártot üdvözölte a Tiszát, ez segíthet a pártnak abban, hogy >

Tovább

Orbán arcot vesztett a választáson

Megrendült a verhetetlenségének a nimbusza. Erősen igyekezett, hogy diadalnak állítsa be a kellemetlen pofont kötelességtudóan tapsikoló >

Tovább

Orbán Viktor évek óta először elveszítette az abszolút többséget

A Tisza Párt veszedelmesen szorongatja. Ily módon hosszú idő után ismét van olyan politikai erő, amely >

Tovább

A magyar politika egyre erősödő újonca tízezreket vitt ki az utcára

A választás előtt közvetlenül tömegmegmozdulást szervezett Orbán kihívója, mert abban bízik, hogy csapást tud mérni a >

Tovább

Európa a démonaival harcol

Úgy tűnik, pont akkor mutat amnéziát, amikor egyszerre több válságot kellene megoldania. Pedig Mitterrand már csaknem >

Tovább

Érzelmek rabságában

Magyar Péter komplex politikai tehetsége közül az egyik éppen az, hogy tud a nép nyelvén beszélni, >

Tovább

A világosság lobogója alatt

Sosem késő a világosság lobogója mögé állni a Sötétség Államában. Szabad gondolkodás, szabad szó után szabad >

Tovább