2024. június 20. csütörtök
Ma Rafael, Dina névnap van.
Alapító: Bódis Gábor & Németh Árpád (MCMXC)

Fiók

Felhasználónév:

Jelszó:

Legnépszerűbb

Vajdasági magyar-magyar szótár

Remélhetőleg segítségével jobban megértjük egymást. >

Tovább

“Hálát adunk, hogy Erdély Romániához tartozik”

„Ordítani Kárpátia koncerteken és hullarészegen üvölteni, dögölj meg büdös zsidó.” Ille István ( Kanadai Magyar Hírlap): >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (18.)

Megőrültem. Ezt már kezdem felfogni, de lehet, hogy csak hülyülök. Tizenöt éve nem engedem Sára lányomnak >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (22.)

Simor Márton a becsületes neve. 1975-ben született. Szegedi szobrász és tanár. Mivel vallom, hogy az emberiség >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (12.)

Zsozsó! Őt szinte mindenki így ismeri. Zentai lány, asszony, akinek vadregényes élete valahol mostanság tisztult le. >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (21.)

Ifjúság Mikor Kolumbusz a zsivajgó partra lépetts követték társai, az ittas tengerészek,szagos szél támadt s lábához hullt >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (20.)

Mondhatnám azt is, gyerekkori pajtások vagyunk, de ez nem igaz, hisz Robi egy tízessel fiatalabb, és >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (1.)

Valamelyik nap a múlt héten megcsörren a telefonom, és Árpád közli velem, hogy 19-év után újra >

Tovább

Újra itt a Napló! - hozzászólások

A Napló újraindulása alkalmából megjelent cikkhez több hozzászólás érkezett. Meggyőződésünk, hogy egyes vélemények tájékozatlanságnól fakadnak. Megpróbáltuk közölni >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (13.)

Magamnak ezeket a kérdéseket írtam fel. Olyan emlékeztetőnek, miután vasárnap délután rám csörgött: >

Tovább

Madárdal

Jó magyarnak lenni. Tudom ezt már rég óta, de most szombaton valahogy különösen jó volt, sok >

Tovább

A rikkancs ismét jelenti (8.)

Ma egy könyvről szeretnék szólni. Ez a gondolat már vagy fél éve érik bennem, de most, >

Tovább

Nemzetközi sajtószemle

Az elnök halála és hatalmi harc

Az elnök halála és hatalmi harc

Igen kockázatos hatalmi harcot indít be az iráni elnök halála a klérus és a hadsereg között, miközben az ország aktív részvevő a regionális háborúban. Raisziban sokan már a legfőbb vezető, Hamenei ajatollah utódját látták, de a poszt az életébe került.   Így most sürgősen meg kell találni az utódját – igen nehéz időkben - írja az Economist. A rezsim ellenfelei közé tartozik Amerika, Izrael és Szaúd-Arábia, amelyek fokozni igyekeznek a biztonsági együttműködést  - Teherán ellensúlyozására. Az iráni gazdaság hanyatlik és további washingtoni szankciók sújthatják. Azaz országon belül könnyen zűrzavar törhet ki. Hogy miért zuhant le az államfő helikoptere, abban bőven ludas lehet az időjárás. De mivel az iráni politikában semmi sem biztos, sokan már aljasabb magyarázatot keresnek. A politikusnak ugyanis rendkívül sok ellensége volt az országon belül. Keveseket lepne meg ugyanakkor, ha Izrael keze benne lett volna a történtekben. Csak éppen Jeruzsálem idáig egyetlen elnök életére sem tört, mert ily módon éles választ provokálna ki. És bolond lenne ekkora tétet vállalni, amikor Raiszi hihetetlenül népszerűtlen volt a lakosság körében, és igazából a másodhegedűs szerepét töltötte be a legfontosabb kérdések eldöntésénél. Hogy ki válthatja fel, az nem világos. Az egyik jelölt Hamenei 2. fia, de Mojtabával az a gond, hogy a hatalomátadás dinasztikus lenne, miközben a mostani rendszer annak idején azzal jutott uralomra, hogy véget vet az örökletes monarchiának. Viszont az országban túlsúlyba kerülhetnek a katonák a főpapokkal szemben. Ez pedig nagyobb ütközésekkel fenyeget külföldön. Nem lenne meglepő, ha éppen emiatt keményvonalas politikusok a baleset megrendezésével próbálják bebiztosítani az érdekeiket. Idegtépő napok következnek most az iráni vezetés számára. Szelestey Lajos nemzetközi sajtószemléje:

FT

 

Nagy dilemma, hogy felgyógyulása után Fico új lapot nyit, vagy bosszút kíván-e állni, megszilárdítva egyben hatalmát? A szlovák vezetőre idáig az volt a jellemző, hogy fokozta a társadalom megosztottságát, miközben hátsó szobákban ügyleteket kötött a legkülönfélébb partnerekkel, hogy kormányra jusson. Kommunistaként indult, ma már nacionalista jobboldali.

Az őszi választások előtt az EU, Ukrajna és a migráció ellen kampányolt, ám a győzelem után nem próbálta meghiúsítani Kijev megsegítését, szemben szövetségesével, Orbánnal. Odahaza ellenben annak politikáját koppintotta egy sor kérdésben. Így lépéseket tett, hogy elhallgattassa a bírálókat a sajtóban, a civil társadalomban és az igazságszolgáltatásban.

Ezért azután Brüsszel, jó néhány emberi jogi szervezet, valamint a liberális ellenzék arra figyelmeztetett, hogy az ország ugyanolyan tekintélyuralmi irányba halad, mint Magyarország.  

Orbánhoz hasonlóan a miniszterelnök is kirohant újságírók ellen, csak ő nem hozott létre lojális médiát – mondja Jarábik Balázs, a bécsi Humántudományi Intézettől. De lehet, hogy ez változik. Ha lábra áll, állami irányítás alá helyezheti a közrádiót és –tévét. A koalíció afelé tereli, hogy bélyegezze meg a külföldi támogatást élvező civil csoportokat, á la Orbán.

Uniós illetékesek attól félnek, hogy a NATO-n belül nagyobb rombolást tud okozni, mint magyar kollégája, aki pedig késleltette a finnek és a svédek belépését. Mindketten elutasítják, hogy Rutte legyen az új főtitkár. Ám brüsszeli források elárulták, hogy a színfalak mögött Fico messze nem pattog annyira, mint nyilvánosan. Szóval nem azt csinálja, mint Orbán.

Egy másik európai bennfentes azt reméli, hogy nem is lesz olyan, mint a magyar kormányfő. Eddig jelentős szakadék van aközött, amit otthon mondogat, illetve amit tesz. Nagyon is tudja ugyanis, mennyire rá van utalva az EU pénzére.

 

EUobserver

 

Az előző szlovák kormány védelmi minisztere szerint a Fico elleni merénylet azzal függ össze,  hogy a politikai teljesen eluralkodott a társadalmon. Ennek folytán a lakosság ki van szolgáltatva az összeesküvés elméleteknek, valamint a dezinformációnak, a propaganda mindenütt jelen van.

Martin Sklenár önkritikusan megállapítja, hogy az előző koalíció belvitái alaposan lejáratták az állami intézményeket. Az ország másfél éve folyamatosan kampányüzemmódban működik, ami csak súlyosbította a megosztottságot. Majd befutott Fico, márpedig ő azt hirdeti, hogy a győztes mindent visz. Ennélfogva sokan úgy vélik, hogy vele szemben nem működnek a fékek és ellensúlyok. Hiábavalóak a tömegtüntetések is.

A felállás úgy néz ki, hogy vagy a hatalommal vagy, vagy ellene. Nincs középút, egyik fél sem fogad el semmiféle javaslatot a másiktól. Képtelenek megérteni a másikat és ez lecsapódik a közvéleményben.

De a politikai verseny Németországban is kicsúszik az ellenőrzés alól, több politikust ért támadás. A szlovákok egyetértenek abban, hogy nem lett volna szabad rálőni Ficora. De igazuk van azoknak, akik az okokat az elvadult retorikában keresik. A történtek komoly figyelmeztetést jelentenek Európa számára, sőt azon túl is. Tehát, hogy veszélyes konfliktusra épülő politikai játékot folytatni. Az ugyanis könnyen erőszakhoz vezethet, amely utána végigsöpörhet a kontinensen.

Európa okulhat, a szavazópolgároknak pedig olyanokat kell bejuttatniuk az EP-be, akik amennyire csak lehet, igyekeznek kiseprűzni a viszályokat és a tiszteletlenséget a politikából.

 

Neue Kronen Zeitung

 

A szélsőséges Osztrák Szabadságpárt EP-listavezetője felvetette, hogy Orbán Viktort kellene a Bizottság élére állítani. Vilimsky szerint ez a lépés egész Európának jót tenne, mert a politikus az egész uniós vezetés ellenpontjának számít, egyben garancia volna, hogy ne folytatódjon az illegális bevándorlás a jelenlegi ütemben.

A képviselő megerősítette, hogy karcsúsítanák az EU apparátusát, egy sor jogkört visszaadnának nemzeti hatáskörbe, hogy ismét nagyobb legyen a közvetlen demokrácia. Azt viszont cáfolta, hogy az FPÖ eltörölné az európai képviselők közvetlen megválasztását, pedig februárban még nagyon is megfontolásra érdemesnek nevezte Orbán Viktor vonatkozó kezdeményezését.

A kormánykoalíció kisebb pártja, a zöldek nevében Kogler alkancellár úgy nyilatkozott, hogy életveszélyes, amit Vilimsky akar. Az ellenzéki NEOS képviseletében Brandstätter, a Kurier volt főszerkesztője kijelentette: a felvetés arról árulkodik, hogy a Szabadságpárt az orbáni minta nyomán fel akarja számolni a liberális demokráciát mind Ausztriában, mind Európában.

Idézte Paul Lendvait, aki a mai Magyarországot a földrész legkorruptabb tagjának tartja. Vagyis – tette hozzá a politikus – aki az orbáni modell mellett tör lándzsát, az a korrupciót és az urambátyám-rendszert pártolja.

 

Euronews

 

A Bizottság elnöke mindenáron meg akarja őrizni posztját és ennek érdekében most már nem habozik összeállni Melonival, noha ily módon rombolja a demokráciát és ennek még rossz vége lehet – mutat rá Georgios Samaras, a londoni King’s College tanársegédje.

Von der Leyen kampánya nem úgy alakul, ahogyan szeretné, ráadásul összerúgta a patkót szövetségesével, az Európai Néppárt elnökével, Weberrel. Ezért most sok mindenben azt csinálja, amit korábban a Farage-féle UKIP, legyen szó a retorikáról vagy a hangvételről.

Valóságos bombát robbantott, amikor felvetette, hogy a kereszténydemokraták felmondhatnák az együttműködést a szocialistákkal és inkább a szélsőjobbal állhatnának össze. Az ECR-ben ugyanis a neofasiszta Olaszország Fivérein kívül benne van a többi közt a szélsőséges spanyol Vox, valamint a fél-tekintélyelvű PiS. A frakció a másik szélsőjobbos pártcsaláddal, az ID-vel együtt a helyek egynegyedét hódíthatja el Strasbourgban.

Az összekötő kapocs közöttük nem más, mint Meloni, aki még tekintélyelvű pártokat is maga köré kíván gyűjteni. Februárban rábeszélte Orbán, hogy adja fel az ellenállást Ukrajna megsegítése ellen. Cserében az autoriter erős ember megkapta a befagyasztott uniós támogatások egy részét.  Az EU szemet huny a lator erők együttműködése fölött, ami botrány.

És von der Leyen most éppen Meloniban talál új barátot, miután a politikai túlélés vezérli és azért semmilyen ár nem drága. Annál is inkább, mert ötévi mérlege nem éppen fényes. De a Néppárt és az ECR frigye megerősítené az EP jobbratolódását, miközben a szélsőjobbos ideológia mind inkább a politikai fő áramlat rész lesz.

Az rajzolódik ki, hogy fokozódik az idegengyűlölet, az LMBT-ellenesség, a kulturális háborúskodás, és megerősödik az újfasiszta szellem Meloni pártjában. 

 

Frankfurter Rundschau

 

Több német baloldali aktivista igyekszik elkerülni, hogy kiadják, miután a magyar hatóságok körözik őket, éspedig azzal a gyanúval, hogy tavaly februárban, Budapesten, a „Harag napján”vasrudakkal és más eszközökkel megsebesítettek több embert, akit szélsőjobbosnak néztek.

Három gyanúsítottat a helyszínen őrizetbe vettek a magyar hatóságok, egyikük 3 évet kapott. Egy olasz és egy német nő ellen még folyik a per. Rajtuk kívül még 10 embert keresnek, közülük idáig egy valakit tudott őrizetbe venni a német rendőrség. A többiek készek bíróság elé állni, de német földön, csak éppen hivatalos részről az a feltétel, hogy cserében tegyenek vallomást.

Aki őrizetben van, az történetesen nem bináris és nem bízik abban, hogy Orbán alatt független az igazságszolgáltatás. A Balpárt elnöke azzal vádolja a német kormányt, hogy az a magyar miniszterelnökhöz törleszkedik. Ezért nem követeli meg, hogy a magyar bíróságok tartsák tiszteletben az arányosság és az emberi méltóság elvét.

A kiadatás ügyében eljáró berlini bíró azt közölte: nem hagyja figyelmen kívül, hogy a hivatalos magyar politikát úgy kell tekinteni, mint amely ellenséges a genderrel, a melegekkel és a transzneműekkel szemben.

 

Wall Street Journal

 

A vezércikk úgy ítéli meg, hogy Bidennek teljesen igaza volt, amikor gyalázatosnak minősítette a Nemzetközi Büntető Bíróság kezdeményezte mind Netanjahu, mind a Hamász vezetőinek letartóztatását. Mert ez olyan, mintha a testület képtelen volna különbséget tenni egy halálosztag, illetve egy bombázó pilótája között, miközben utóbbitól függ az igazságos háború kimenetele.

Azaz az NBB lejáratja magát, mivel az egyik oldalon az izraeli kormány van, amely a túszok kiszabadításáért és a terrorizmus kiirtásáért harcol Gázában. Vele szemben áll a milícia, és a kettőt egy lapon említeni, az olyan becsületsértés, ami a történelemkönyvekbe kívánkozik. Tisztára olyan, mintha a 2. világháborúban egyenlőségjelet tettek volna Hitler és Churchill közé.

A bíróság állításai több sebből véreznek. Szó sincs arról, hogy a zsidó állam kiéheztetné a palesztin lakosságot, illetve hogy ne akarná megóvni a civil életeket. Az már csak hab a tortán, hogy a testületnek nincs joghatósága Izrael felett, mert az nem csatlakozott hozzá. Viszont ha a cél az, hogy a készülő lépés az izraeli kormány megbuktatását célozza, akkor az nem fog működni. Már az izraeli ellenzék vezére is kiállt a miniszterelnök mellett.

Az NBB költségvetését elsősorban Japán, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia és Dél-Korea adja össze és a pénz most veszélybe kerülhet. Vagyis amikor a főügyész benyújtja a kezdeményezését, az nagyjából ugyanaz, mintha arra kérné az illetékes bírákat, hogy írják meg a Bíróság sírfeliratát.

2024. május 21.
Küldje tovább ezt a cikket.

Kommentek

Ehhez a cikkhez még nem fűztek megjegyzést.

Komment írásához be kell jelentkeznie.

Legfrissebb

Viktátor az orbániversumban

A Die Presseben megjelent a glossza azt emeli ki, hogy a magyar válogatottnak bosszút kellett volna >

Tovább

Az újfasizmus kísértete járja be Európát

Slavoj Žižek neves szlovén filozófus rámutat, hogy már egy sor hagyományos párt, illetve politikus készül együttműködni >

Tovább

A szlovák sajtó attól fél, hogy a hatalom orbanizálja a tömegtájékoztatást

A Fico elleni merénylet óta a kormány tervezetet nyújtott be a közrádió és –tévé alakítására – >

Tovább

Washington Post Bidennek: ne vegye félvállról a közvélemény kutatásokat

Népszerűsége ugyanis megrekedt 38 %-körül, ami  évtizedek óta nem fordult elő egy hivatalban lévő elnökkel. Ráadásul a >

Tovább

Orbán Viktor arról álmodik, hogy nacionalista politikája kirakatává tegye a magyar válogatottat

A nacionalista, szélsőjobbos Orbán Viktornál keveredik a futball és a politika. Arról álmodik, hogy a nemzeti >

Tovább

A fasisztoid lázadás a maga korában

Mint ahogy a harmincas évek vége felé szinte minden zsidó családban előfordult Európában, hogy valamelyik rokon >

Tovább

Tanyasi történet

Jártam nemrég egy tanyán. Befordultam a két fasor láttán, leültem a kockás abroszhoz, rendeltem ezt-azt, és >

Tovább

A választás után a 30-as éveket emlegeti a sajtó, de attól az EU fényévekre van

Ezt állítja Josef Joffe, a nagy tekintélyű német újságíró a Neue Zürcher Zeitungban. Szerinte ugyanis Le >

Tovább

Pressman: Nincs ingyen ebéd

A budapesti amerikai nagykövet arra figyelmeztette az Orbán-kormányt, hogy nincs ingyen ebéd, azaz ára van annak, >

Tovább

Magyar a magyar rónán

A színrelépése óta olyan a közhangulat, mint Arthur Miller drámájának, a Salemi boszorkányoknak Salem nevű falujában. >

Tovább

Pofon Orbán Viktornak – remény Magyarországnak

Az Európai Néppárt már mint jövendő testvérpártot üdvözölte a Tiszát, ez segíthet a pártnak abban, hogy >

Tovább

Orbán arcot vesztett a választáson

Megrendült a verhetetlenségének a nimbusza. Erősen igyekezett, hogy diadalnak állítsa be a kellemetlen pofont kötelességtudóan tapsikoló >

Tovább